.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Fërkim

Fërkimi mund të përfaqësohet si rezistenca ndërmjet dy sipërfaqeve ngjitur njëri tjetrin. Fërkimi mund të jetë në mënyrë të madhe se sipërfaqet nuk lëvizin ndaj njëri-tjetrit. Në varësi të rrethanave, mund të jetë e dëshirueshme fërkime lartë apo të ulët. Është e mundur për të rritur fërkime me shembull sipërfaqet sipërfaqe apo procesin e tyre mekanikisht në mënyrë që ata të bëhen coarser. Dikush mund të zvogëlojë fërkimit me trajtimin e sipërfaqes ose trajtim mekanik (p.sh. lustrim). Materiali është gjithashtu, materiale të rëndësishme të ndryshme ofrojnë fërkime të ndryshme, kur ata lëvizin në drejtim të njëri-tjetrit. Është gjithashtu e mundur që të përdorin lubrifikant dhe gjeometria komponent për të reduktuar fërkime. Fërkimi është kur shpejtësia është reduktuar p.sh. në një poshtër rrit rrugore fërkime. Sepse fërkimi është kur shpejtësia është reduktuar kështu uljen e fërkimit në një të qetë, rrugën e drejtë.

Kur një rollers timon kanë fuqi fërkimit në mes timon dhe tokë një drejtim të tillë, si për të parandaluar rrotën nga rrëshqitje mbi tokë. Kur një makinë fillon të kaloj kur përshpejtimin lëviz sipërfaqja e rrotave makinë prapa mbi tokë. Forca fërkime, e cila është duke u përpjekur për të parandaluar këtë lëvizje, është i drejtuar në këtë mënyrë përpara. Në një makinë fillon të rrëshqas nën frenim, megjithatë, duke lëvizur fytyrën rrota përpara në krahasim me tokë dhe forca e fërkimit është e drejtuar prapa. Në të njëjtën mënyrë fërkime në mes të këmbëve dhe tokë kur ecin. Nuk është e fërkime që ofron një forcë frenimit nga toka në një makinë në lëvizje, pa diçka që quhet rezistenca kodrina.

Kur ju xhiruar një kuti në frontin e tij nëpër dysheme, ai ndjehet i ngadaltë. Midis sirtar dhe dysheme është një forcë frenim quhet forcë fërkimi. Aq më e madhe forca e fërkimit është, ngadalshme ajo shkon. Edhe pse, në këtë rast, të dy kuti dhe sipërfaqe katin e shikon qetë atje janë gjithmonë gunga. Rëndë objekt, ju rrëshqitje përpara, aq më e vështirë e pabarazi rrokje në njëri-tjetrin. Çfarë objekt material është edhe ndikimi në fërkime. Forca e fërkimit midis dy sipërfaqeve të çelikut është më i vogël se në mes të dy sipërfaqeve të gomës për të marrë një shembull.

Ka dy lloje të ndryshme të fërkimit, kodrina fërkime dhe rrëshqitje fërkime. Kutia është shtyrë mbi dysheme është një shembull i rrëshqitje fërkime. Nëse ju në vend që të vënë shkrimet në kutinë mund të lëviz në duke folur për kodrina fërkime. Kjo është më e lehtë për të lëvizur objekte, kur ajo është kodrina fërkime, fërkimi është më pak se glidfriktionen.Friktion është një term kolektive për forcat plangprishës kundërta lëvizjen. Në mekanikë bën dallimin midis fërkimit statik dhe fërkimi kinetike. Në qoftë se një gur i shtrirë në një fërkim kat statike është forcë që duhet të tejkalohen për të guri që do të vijnë në lëvizje. Kur guri kishte filluar të lëvizin duket fërkime statike e gurit për të ngadalësuar dhe të ndaluar. Për të mbajtur gurin në të vazhdueshëm me shpejtësi të lëvizjes duhet të gurit të prekur nga një forcë elastik, si i madh si fërkimit operativ. Në qoftë se tensioni është më i madh do të do të rritet shpejtësia e gur-së. Nëse forca elastik është më pak se guri fërkim operativ do të pushojë për të lëvizur. Sa më e madhe sipërfaqja prekur njëri-tjetrin dhe (p.sh., pesha e elemtit top-së) më të madhe forca është se shtyn sipërfaqet së bashku, më të mëdha të tjerët dhe lëvizja fërkime. Një duke mbajtur topin minimizon sipërfaqen dhe për këtë arsye redukton fërkime duke pasur. Fërkimi, fizikë, eshte nje force kundërt të lëvizjes relative ndërmjet dy sipërfaqeve që janë në kontakt me njëra-tjetrën. Fërkimet gjeneruar nga pabarazinë dhe aderimin në mes të sipërfaqeve. Për organet e ngurta është ngjitës një ekstrem me një forcë të madhe fërkimit, ndërsa vaj është rasti tjetër ekstrem, kur ekziston pothuajse asnjë fërkim. Subjekti është studiuar në Tribology. Fërkimi ka forcë themelore, si ajo del nga forcat elektromagnetike midis atomeve. Kur sipërfaqet kontaktuar të shkojë në lidhje me njëri-tjetrin, fërkime konverton energjinë kinetike në nxehtësi. Fërkimi mes objekteve të ngurta janë quajtur shpesh "fërkime të thatë", ndërkohë që forcat e fërkimi ndërmjet lëngjeve ose gazeve të quajtur "terhiq trashë". Përveç kësaj, termi "fërkimi i brendshëm", i cili përshkruan aftësinë e trupit për të rimarrë formën e saj pas deformim të ngarkesës jashtëm. Rrëshqitje rezistencë midis dy sipërfaqeve varet më pak në cilësi të sipërfaqes / gunga dhe më shumë në lidhje kimike në mes të sipërfaqeve. [1] fërkimit ka një rëndësi të madhe për sigurinë rrugore. Kjo vlen në mënyrë të veçantë me kushte të ndarë rrugëve fërkime. Kur ju xhiruar një kuti në frontin e tij nëpër dysheme, ai ndjehet i ngadaltë. Midis sirtar dhe dysheme është një forcë frenim quhet forcë fërkimi. Aq më e madhe forca e fërkimit është, ngadalshme ajo shkon. Edhe pse, në këtë rast, të dy kuti dhe sipërfaqe katin e shikon qetë atje janë gjithmonë gunga. Rëndë objekt, ju rrëshqitje përpara, aq më e vështirë e pabarazi rrokje në njëri-tjetrin. Çfarë objekt material është edhe ndikimi në fërkime. Forca e fërkimit midis dy sipërfaqeve të çelikut është më i vogël se në mes të dy sipërfaqeve të gomës për të marrë një shembull. Ka dy lloje të ndryshme të fërkimit, kodrina fërkime dhe rrëshqitje fërkime. Kutia është shtyrë mbi dysheme është një shembull i rrëshqitje fërkime. Nëse ju në vend që të vënë shkrimet në kutinë mund të lëviz në duke folur për kodrina fërkime. Kjo është më e lehtë për të lëvizur objekte, kur ajo është kodrina fërkime, fërkimi është më pak se rrëshqitje fërkime. Sasia e energjisë e nevojshme për të kapërcyer ndonjë forcat fërkimi dhe një motor me djegie të brendshme me ndihmëse të lidhura filloi me një ngarkesë dhe rotacionit shpejtësi të caktuar të motorit quajtur humbjen e energjisë mekanike. Kjo është në fakt diferenca midis shumës së cilindra digjen energjinë e karburantit, të ashtuquajturën fuqinë input dhe terminaleve motorike.

David Samuelsson

based on 22 ratings Fërkimi, 2.7 nga 5 në bazë të 22 ratings
Shkalla Fërkimi


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me fërkim ose në ndonjë mënyrë në lidhje me fërkime.

Koment Fërkimi

« | »