.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Galileo dhe Jupiteri

Galileo Galilei ka lindur 15 shkurt 1564 në Piza në Toscana. Babai i tij ishte një muzikant dhe prindërit e tij dëshironin që Galileo do të ndjekë hapat e tij dhe të bëhet një muzikant ai. Por financat e familjes ndryshuar gjatë kohës së tij edukimin dhe prindërit e tij vendosën që Galileo do të shkoni për diçka më shumë fitimprurës. Kjo është se si ai mori në kursin mjekësore siç është paguar mjaft mirë.
Por zemra e Galileos nuk ishte në mjekësi dhe gjatë studimeve të tij ai e kuptoi se ajo ishte më shumë matematikë dhe mekanikë cilat stimuluar mendjen.
Më 7 dhjetor 1592 Galileo kishte leksionin e tij të parë inauguruese si një profesor i matematikës dhe ai filloi 18 vjet në Universitetin e Pandua, të cilën ai e përshkruan si vitet e lumtur e jetës së tij.
Detyrat e tij në Universitetin e Pandua ishte kryesisht për të mësuar Euklidi 's gjeometri dhe standarde astronomi për studentët e mjekësisë të cilët kishin njohuritë e astronomisë për të aplikuar astrologjisë në e tyre mjekësore bedömningar.I maj 1609 të marra Galileo marrë një letër nga miku i tij i ngushtë, Paolo Sarpi, ku ai më tha në lidhje me një njeri holandez i cili kishte shpikur një instrument i cili mund të lavdëroj objekte dhe të jenë në gjendje të shohin ato në qarqe më të ngushta se sa ata me të vërtetë ishin. Kjo ishte teleskopi i parë shpikur.
Por Galileo, me zgjuarsi e tij dhe njohuri matematikore, mori këtë informacion dhe filloi të ndërtojë teleskopin e tij. Teleskopi i parë që ai kishte bërë një kapacitet zmadhim prej rreth 4 herë. Këtë ai nuk ishte i lumtur me të, por ai filloi të studiojë dhe të eksperimentojnë me mënyrën se si ai mund të përmirësohet edhe më. Ai mësoi se si të bluaj dhe polake lente dhe nga gusht 1609 ai kishte ndërtuar një teleskop që kishte një kapacitet prej zmadhim 8 herë. Ai shpejt e kuptoi se kjo mund të jetë një gjë e mirë që të ketë, dhe se nuk kishte vlera e tregut e teleskopit.

Në fund të 1609 Galileo kishte kthyer teleskop e tij në qiell dhe filloi të bëjë zbulime të shquar. Galileo shkroi poshtë gjetjet e tyre në një libër të quajtur Starry Dërguari dhe ky libër ka shkaktuar mjaft një trazim. Galileo pohoi të kishte parë malet në Hënë, Rruga e Qumështit është bërë e shumë yjeve të vogël, dhe ka pasur objekte të vogla sillen rreth Jupiterit.

Në 1610 Galileo kishte kthyer teleskop e tij në drejtim të Saturnit dhe ai ishte shumë i hutuar për atë që ai e pa. Ai nuk e kuptojnë se teleskopi nuk ishte mjaft e mirë për të parë unaza Saturnit të ndryshme, por ai besonte se Saturni përbëhej nga tre objekte të veçanta.
Në të njëjtin vit ai e bëri një zbulim të madh. Ai e kuptoi se Venus treguan të njëjtat fazat ashtu si hëna dhe për këtë arsye duhet të thotë se ajo qarkullon rreth diellit dhe jo në tokë si ishte menduar më parë. Kjo ishte edhe një i çuditshëm pak për Galileo si teoria e Copernicanska Ideja ishte testuar kundër teorisë propozuar nga Tycho Brahe. Teoria Copernicanska ishte se çdo gjë lëviz rreth diellit, ndërsa teoria e Tycho Brahe ishte se çdo gjë me përjashtim të tokës dhe lëviz hënë rreth diellit, e cila në lëvizje kthehet rreth tokës.

Në janar 1610 Galileo vërejtur një planet (Jupiter) dhe pashë atë që ai mendonte se ishin tre yje në një linjë nëpër këtë planet. Ai e vërejti këtë planet dhe "yjet" çdo natë gjatë ditëve përpara dhe e kuptuan se këto "yje" kurrë nuk u largua anën e Jupiterit. Ai gjithashtu erdhi në këto "yje" ndryshuar pozicion si në lidhje me veten e tij, por edhe në lidhje me Jupiterit. Galileo gjithashtu shpejt e kuptuan se ishin tre "yjet", pasi ai mendonte më parë - ka pasur 4st. Ai gjithashtu shpejt në se kjo nuk ishte pyetja e yjeve që pa - kjo ishte artikuj planertariska - Jupiteri kishte katër hënave që qarkulluar rreth tij.
Në mes të marsit dha Galileo librin e tij të quajtur Sidereus Nuncius, në të cilën ai e përshkroi atë që ai të dalë dhe kjo e bëri Galileo e famshme në mbarë botën.

Por teoritë e tij u sulmuan lirisht dhe shkaktuar shumë shqetësim dhe polemika në mbarë botën. Kjo ishte në kundërshtim krejtësisht kundër asaj që mësohet Kisha katolike dhe ky ishte aq i mirë sa thënë se Koperniku është e drejtë në teorinë e tij - Toka rrotullohet rreth diellit dhe hënës nga ana e tij sillet rreth tokës. Por ajo gjithashtu vënë një tjetër teori jashtë bilancit. Por mendova se ishte vetëm një qendër për lëvizje dhe kjo ishte toka. Tani ajo ishte e nevojshme për të kuptuar se ky nuk ishte rasti, por se Toka nuk ishte planeti i vetëm me një hënë - Jupiteri kishte 4st dhe ata pe rreth Jupiterit. Kjo nga ana tjetër ka rezultuar në mbështetje gjithnjë e më shumë në teori Koperniku.
Jupiteri dhe hënave të tij
Io dhe Europa
Ganymede dhe Callisto
Galileo vazhdoi të kërkimit shkencor dhe ai zbuloi njollat ​​diellore në diell gjatë muajve të verës në 1612. Ai ka studiuar diellin në rreth të njëjtën kohë çdo ditë dhe ai zbuloi se njollat ​​në diell lëvizur. Për të ilustruar këtë, 36pcs hartuar e këtyre vizatimeve në një rrokullisje-libër në mënyrë që ju mund të lëvizni nëpër shpejtësi të ndryshme dhe të shohim se si spote lëvizin ditë pas dite.
Këto vizatime tregojnë vëzhgimet Galileo 's midis datat 2 qershor 1613 - 8 korrik 1613.
Galileo shkroi një libër të quajtur Dialogu në të dy sistemeve Botës 1632. Ky libër shkaktoi kaos dhe rebelimin dhe Galileo u thirr në gjyq në 1633, ku ai u detyrua të betohen se nuk ishte e vërtetë ajo që përfundoi ai. Kisha Katolike kërkuar dhe besonin se toka ishte qendra e universit, dhe kjo ishte ajo që ata mësohen me të. Teoritë Galileos ishin në kundërshtim krejtësisht kundër kësaj dhe Galileo mori burgim të përjetshëm. Por për shkak të moshës së tij dhe shëndetit të tij të dobët, ai ishte jeta në arrest shtëpiak.
Por kjo nuk e ka penguar atë për të kryer më shumë hulumtime dhe regjistrojnë atë që ai doli me. Por ai nuk tregoni askujt. Në vend të kësaj, ai përpiluar çdo gjë dhe shkroi një libër të ri që doli në 1638 dhe u quajt Bisedat dhe demonstrime matematike në dy shkenca të reja.

Pas vdekjes së Galileos, 8 janar 1642 u riemërua hënave të Jupiterit në nga yjet Medicianska se Galileo fillimisht quajtur ato, të ditëve të hënës Galileas në nder të kujtesës së tij dhe zbulimin e tij.
Pas vdekjes së Galileos kishte shumë që përfshijnë mbi teoritë e tij - jo më pak e Isaac Newton. Dhe madje edhe në kohën tonë tani bërë kërkime mbi Jupiterit dhe çfarë Galileo arriti në kohën e tij.
Dallimi është se sot ka instrumente më të avancuara për t'u përdorur se teleskopët primitive Galileo kishte në kohën e tij.

Për shembull, në vitin 1977 u dërgua Voyager 1 dhe 2 në hapësirë ​​për të shfaqur fotot dhe të mbledhë informacion mbi planete të ndryshme. Jupiteri ishte një nga planetet e vizituara. Fotografitë dhe informatat kthyer nga Voyager anijen ishin të pabesueshme. Ata treguan, ndër të tjera, imazhet e sistemeve të pabesueshme cloud Jupiterit, duke përfshirë Red Spot Madhe, e cila është një stuhi e madhe që vazhdimisht rrotullohet rreth si një uragan masiv.
Red Spot Madhe
Ai gjithashtu kishte fotografitë përsëri në Jupiterit katër hënave dhe një e pa qartë se hëna Io kishte vullkane të vogla vazhdimisht mori pak shpërthim. Deri më tani, nuk kishte mëparshme shihet një shpërthim vullkanik diku tjetër se sa në Tokë.
Eksplorator

18 tetor 1989 ngriti anijen Atlantis - të quajtur Galileo Galilei, nga Kennedy Space Center në nën 6 vjet duke studiuar Jupiterit dhe hënave të tij, duke dërguar përsëri të dhënat dhe imazhet në Tokë.
Nisja Galileos të Jupiterit
Në dhjetor të vitit 1995, anijen Galileo të Jupiterit

Galileo arriti në Jupiter

Dhe se ajo ishte shpresuar që rrodhi në detaje dhe imazhet e Jupiterit dhe hënave të tij. Ndër të dhënat që u kthye u gjet, ndër të tjera, dëshmi se nuk ka ujë të cekët kripë në Europa, Ganymede dhe Callisto, ndërsa njeriu në Io u gjet aktivitet vullkanik. Galileo ishte anijen e parë që fluturoi nga një asteroid dhe zbuluar një hënë e një asteroid. Kjo ishte krejtësisht e re të ekipit hulumtues.
Galileo u dërgua në hapësirë ​​dhe gjatë 2 viteve që Galileo qarkulluar Jupiteri kapur të gjithë 36 xhiro.

E diel, shtator 21, 2003 i dha fund aventura 14-vjeçar Galileo 's me një shkatërrim të qëllimshëm të anijen në Jupiter. Galileo u shpall qëllimisht në një kurs përplasje me Jupiterin, sepse helikë bordin Galileo ishte zhdukur pothuajse dhe të kërkuar për të shmangur një përplasje me hënë Europa Jupiterit, që nga Galileo zbuloi se ka ujë të cekët kripë në hënë. Kjo në vetvete ngre pyetjen se a është e mundur se ekziston jeta në Europa. NASA thotë se ka plane për të, në të ardhmen, duke dërguar deri më anijen për të hetuar nëse kjo është e mundur në hënë tillë akullt.

Para se Galileo edhe mori një paraqitje e shkurtër e Jupiterit bëri zbulimin pabesueshme. Në tetor 1991, Galileo kaloi një rrip asteroid dhe të dërguar fotot kthehet në Tokë në asteroid Gaspra. Ky ishte i pari ndonjëherë ngushtë-up me një asteroid.

Gaspra

Më pak se një vit më vonë, arriti të Artizanatit edhe të dërguar një ngushtë-up e një asteroid, këtë herë Ida. Por ky asteroid nuk ishte si çdo tjetër. Kjo kishte vet hëna e saj të vogël "gisht". Kjo ishte hera e parë që ju keni parë një hënë, ose edhe e njohur se asteroids mund të ketë hënave shumë.

Ida dhe daktil

Më vonë, në vitin 1994, është xhiruar në përplasjen e parë të drejtpërdrejtë në mes të një kometë dhe një planeti. Ishte kometë Shoemaker - Levy 9 përplas me Jupiterit.

Fragmente kometë Shoemaker-Levy9

Galileo e bëri shumë zbulime të tjera interesante. Ndër të tjera, zbuloi retë amoniakut në atmosferat e tjera planetare. Stuhi të mëdha janë vërejtur edhe, dhe kjo është interesante ishte se ata ishin shumë, shumë më të fortë se ato që gjenden në Tokë. Ndër të tjera, ai u zbulua se rrufeja, për shembull, ka qenë deri në 1.000 herë më e fuqishme se ajo është në Tokë.

Flashes në Jupiter

Kjo ishte edhe anijen e parë për sipërmarrje në sferën magnetike tjetër planetit kohë të mjaftueshme për të identifikuar strukturën e saj globale dhe për të hetuar fushë magnetike të Jupiterit.
Galileo gjithashtu tregoi se sistemi i Jupiterit unazë në fakt përbëhet nga virrats pluhurit deri nga meteorë ndërplanetar crashing në hënat e vogla të Jupiterit brendshme. Informacioni kthyer tregoi se Jupiteri unazë e jashtme është bërë në të vërtetë nga unaza 2, të cilat mbivendosen njëri-tjetrin.

Anijen gjithashtu zbuloi detaje dhe imazhet e katër hënave të Jupiterit, Ganymede, Callisto, Europa dhe Io. Matjet siç bëri Galileo në hënë Io tregoi se aktiviteti vullkanik është deri në 100 herë më të mëdha se sa që gjendet në Tokë.

Aktiviteti vullkanik në Io

Ai ishte gjithashtu një gjë shumë interesante me Io. Ajo u gjet prova se IOS brendshme është bërë prej hekuri. Ajo ka një bërthamë e hekurit e cila është rreth 560 mil në rreze. Dhe një tjetër gjë interesante është se ka pasur një vrimë e madhe në fushën magnetike të Jupiterit, shumë afër Io dhe kjo lejoi shkencëtarët tani pyes veten nëse ajo mund të jetë se Io ka fushë shumë e vet magnetike. Megjithatë, studiuesit theksojnë se kjo mund të jetë aq e thjeshtë gravitetit nga Jupiteri mund të jetë aq i fortë se ajo ndikon Io në këtë mënyrë për shkak se ajo është aq afër. Ata krahasojnë këtë fenomen që kemi Tides këtu në tokë të shkaktuara nga toka dhe gravitetit të Hënës.
Në Europa hëna besohet se mund të ketë një oqean i madh i ujit të kripur, në një thellësi prej rreth 100 km në thellësi nën sipërfaqen e ngrirë dhe përmban rreth dy herë sa më shumë ujë si ajo është në Tokë.
Por në vitin 1999 ata bënë një zbulim interesante në Evropë. Ajo u gjet se një pjesë e Evropës ishte e mbuluar me asgjë më pak se sa acid bateri - një substancë shumë gërryes dhe të ndezshme. Ky mendimi i parë do të përjashtonte teorinë se nuk do të ketë ndonjë jeta në Evropë në këtë mjedis gërryes. Mua shkencëtarët kundërshtojnë këtë qasje dhe pohojnë se për shkak acid bateri është një substancë e djegshme në mënyrë që energjia mund të nxirren nga kjo dhe energjia është një parakusht për jetën. Dhe ata gjetën acid bateri, por edhe shtresat e thella të ujit, e cila është gjithashtu thelbësore për jetën, kështu që shkencëtarët besojnë se ka shpresë për jetën në Europa.

Matjet gjithashtu tregoi se ai mund të jetë ujë të kripur në të dy Ganymede dhe Callisto me.

Por zbulimi më i madh ishte se hëna Ganymede, ka një fushë magnetike. Asnjë hëna tjetër e një planeti ka një fushë të tillë.
Ganymede

Callisto

Por siç thashë ishte aq përplas qëllimisht Galileo asgjësuar në Jupiterit në vitin 2003 pas shumë vitesh të suksesshme me inforation, të dhënat dhe imazhet e Jupiterit dhe ai ka plane për të nisur më shumë automjete në të ardhmen, sipas NASA-s.
Fundi i Galileos
Për më tepër, ajo ka qenë e zbuluar satelitë të reja të Jupiterit në vitin 2003. Ajo ishte në fillim në shkurt 2003 nga Scott S. Shepphard dhe David C. Jewitt e Institutit për Astronomi, Universiteti i Hawaii, së bashku me Jan Kleyna nga Cambridge University i cili për herë të parë pa këto satelitë.
Kjo merr numrin e përgjithshëm të satelitëve të njohur të Jupiterit në 63st. Këto satelitë zbuluar me teknologjinë më të fundit në teleskopët më të avancuara.

Elaine Patterson

based on 19 ratings Galileo dhe Jupiteri 2.3 nga 5 në bazë të 19 ratings
Shkalla Galilei dhe Jupiteri


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Galileo dhe Jupiteri, apo në asnjë mënyrë në lidhje me Galileo dhe Jupiterit.

Koment Galileo dhe Jupiteri

« | "