.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Galileo Galilei

Galileo Galilei u lind në Piza më 18 shkurt në 1564. Babai i tij, Vincenzo Galilei, i përkiste një familje fisnike dhe i kishte fituar disa dallim si një

muzikant dhe një matematikan. Në një moshë të re, Galileo Manifestohet aftësinë e tij për të mësuar

Të dyja llojet matematikore dhe mekanike të gjërave, por prindërit e tij, të cilët dëshirojnë ta kthejnë atë

përveç studimeve Cili premtuar nuk ka kthim substanciale, drejtuar atë drejt një lloj të

profesionit mjekësor. Por kjo nuk kishte efekt mbi Galileo. Gjatë rininë e tij ai ishte i lejuar për

Ndiqni rrugën se ai dëshironte të.

Edhe pse në mendjen popullore Galileo mbahet mend kryesisht si një astronom,

megjithatë, Shkenca e Mekanikë dhe Dinamika shumë e shumë borxh ekzistencën e tyre të tij

Gjetjet. Para se ai ishte njëzet, vëzhgimi nga luhatjet e një llambë të hyrë në

Katedralja e Pizës vuajtur atë për zbulimin e isochronism të lavjerrësit, e cila

Teoria ai shfrytëzuar pesëdhjetë vjet më vonë në ndërtimin e një orë astronomike. Në 1588, një

Ese në qendër të gravitetit të solids marra për atë titullin e Arkimedit e tij

Koha, dhe siguroi atij një vend mësim në Universitetin e Pizës. Gjatë viteve

Menjëherë pas, duke përfituar nga festoi prirje Kulla, ai vendosi

themeli eksperimentalisht i teorisë së organeve rënie dhe demonstroi falsitetin e

Parim lëvizës, i cili është që një normë objekte me prejardhje është proporcional me peshën e saj.

Kur ai sfidoi kjo IT bërë të gjithë ndjekësit e Aristotelit jashtëzakonisht të zemëruar, ata

Nuk do përveç faktit se udhëheqësi i tyre mund të ketë qenë e gabuar. Galileo, si rezultat i

Kjo dhe të tjera, problemet e gjeti ajo e kujdesshme për të lënë Pizës dhe të shkojë në Firence, origjinali

shtëpia e familjes së tij. Në Firence ai u propozua nga Senati venecian në 1592 për të

kryetar i matematikës në Universitetin e Padovës, të cilën ai e pushtuar për tetëmbëdhjetë vjet,

me gjithnjë në rritje famë. Pas kësaj ai u emërua në filozof dhe matematikan

Duka Madh të Toscana. Gjatë gjithë kësaj periudhe, dhe të ngushtë të jetës së tij,

Hetimi i tij i Natyrës, në të gjitha fushat e saj, asnjëherë nuk u ndal. Ndjekjen e tij

Eksperimentet në Pisa me të tjerët mbi aeroplanët prirur, Galileo themeluar ligjet e rënë

Organet si Ata ende janë formuluar. Ai gjithashtu tregoi ligjet e predha, dhe

parashikuar kryesisht ligjet e levizjes si në fund të themeluara nga Njutoni. Në statikë, ai dha

Demonstrimi i parë i drejtpërdrejtë dhe i kënaqshëm i ligjeve të ekuilibrit dhe parimit

i shpejtesive virtuale. Në hydrostatics, ai përcaktuar parimin e vërtetë të flotacion. Ai shpiku

një termometër, edhe pse një të dëmtuar, por ai nuk e bëri, siç është pretenduar ndonjëherë për të,

shpikin mikroskopin.

Edhe pse, siç është thënë, është me zbulimet e tij astronomike se ai është më i

Kujtua gjerësisht, ajo nuk është se këto përbëjnë titullin e tij më të konsiderueshme për famë. Në këtë

lidhje, arritja e tij më e madhe ishte padyshim Shpikja e tij virtual i

Teleskop. Dëgjimi Që në fillim të 1609 një syve holandez, i quajtur Lippershey, kishte prodhuar

një instrument me të cilin madhësia e dukshme e objekteve të largëta ishte madhëruar Galileo në të njëjtën kohë

Realizuar parimin sipas të cilave një rezultat i tillë vetëm mund të kërkoni arritur, dhe, pas një të vetme

Night Përkushtuar për shqyrtimin e ligjeve të thyerjes, ai pati sukses në ndërtimin e një

Teleskop Cili Magnified tri herë, fuqia e saj zmadhues duke u rritur më shpejt për

tridhjetë e dy. Ky instrument u dhënë dhe u kthye drejt qiellit,

Zbulimet, whichhave bëri Galileo njohur, ishin të detyruar në të njëjtën kohë për të ndjekur, edhe pse

padyshim ai ishte i shpejtë për të kuptuar domethënien e tyre të plotë. Hëna u treguar të mos jetë,

si astronomi vjetër mësuar, një sferë të qetë dhe të përsosur, të natyrave të ndryshme në tokë,

por në kodrat posedues dhe lugina dhe karakteristika të tjera përngjashëm Ata e globit tonë.

Planeti Jupiter u gjet që të ketë satelitë, duke shfaqur një sistem diellor në miniaturë,

dhe Mbështetja doktrinën e Kopernikut. Ajo kishte qenë e argumentuar kundër sistemeve në fjalë

Se, po të ishte e vërtetë, planetet inferiore, Venus dhe Merkuri, në mes të tokës dhe

dielli, Nëse në rrjedhën e fazave Tyre shfaqin revolucion si ato të hënës, dhe,

Këto qenë i padukshëm për syrin e lirë, Koperniku kishin për të ndryshuar shpjegim i rremë që

Këto planete kanë qenë transparente dhe rrezet e diellit kaluar nëpër to. Por me e tij

Teleskopi Galileo zbuloi se Venus në fakt nuk shfaqin fazat e dëshiruar, dhe

Kundërshtimi u kthyer kështu në një argument për Copernicanism.

Galileo u gjykua nga Inkuizicioni për shkrimet e tij diskutuar Ptolemeut dhe

Sistemit Kopernikan. Në qershor 1633, Galileo u dënua me burgim të përjetshëm për

Herezi. Shkrimet e tij në lidhje me këto subjekte ishin të ndaluar, dhe printera ishin të ndaluara për të

Publikojë më tej diçka nga ai apo edhe për ribotim veprat e tij të mëparshme. Jashtë Italisë,

megjithatë, shkrimet e tij u perkthyen ne latinisht dhe janë lexuar nga studiues të gjithë

Europe.

Galileo mbetur gjatë burgimit Deri në vdekjen e tij në 1642. Megjithatë ai kurrë nuk

ishte një i burgosur i vërtetë për kurrë Ai shpenzuar çdo kohë në një qeli burgu ose duke u trajtuar si një

penale. Në vend të kësaj, ai kaloi kohën e tij në apartamente dashuroj. Pjesa tjetër e kohës që ai ishte

lejohen të përdorin shtëpitë e miqve si vende tij të izolimit, gjithmonë të rehatshme dhe

Zakonisht luksoze.

Skicë

Galileo Galilei

Jeta I. hershme

A. Lindur në 1564 në Pisa

B. Prindërit duan që ai të kërkojë një mjek

C. Përfundimisht lejohet të ndjekë rrugën e tij

II. Arritjet përveç në fushën e astronomisë

A. Isochronism e lavjerrësit

1. lateralis tregojnë për orën astronomike

B. qendra e gravitetit në Solids

C. Mësuesi në Universitetin e Pizës

D. Teoria e Organeve në rënie

E. emërohet për kryetar i matematikës në Universitetin e Padovës

F. Ligjet e predha

G. Ligjet e ekuilibrit / Parimi i shpejtesive virtuale

H. Termometri

III. Zbulimet astronomike

A. Designed lartë powered teleskopët e kohës.

B. Hëna

1. Nuk është një sferë të përsosur dhe Smooth

C. Jupiter

1. Katër hënave të Jupiterit

D. Venus dhe Merkuri

1. Shënim transparente

2. Fazat të kishin

IV. Më vonë Jeta

A. Provoi nga inkuizicionit

1. Për shkrimet

2. I akuzuar për herezi

B. dënuar për arrestimet e shtëpisë

1. jetuar në luks

2. Asnjëherë në një qeli burgu

C. Shkrimet ndaluara

D. Diederich në 1642

Bibliografi

1. Drake, S., Galileo në Punë: Biografia e tij shkencore. Greensborough Press, 1995.

2. Finnochiara, Maurice A., Çështja Galileo. Universiteti i Kalifornisë Press ,, 1989.

3. Redondi, P., Galileo Heretic. Princeton, NJ: Princeton University Press, 1987.

4. Reston, J. Jr Galileo: Një Jeta. HarperCollins Publishing, 1994.

5. Segre, M., në prag të Galileos. New Brunswick Co, 1992.

6. Sharratt, M., Galileo:. Novator vendimtar, Sanford Botime 1994

Shkalla e Galileo Galilei


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë Galileo Galilei apo në asnjë mënyrë në lidhje me Galileo Galilei.

Koment Galileo Galilei

« | »