.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Galileo Galilei

Themeluesi i fizikës moderne, krijuesi modern astronomi, njeri shkenca që ka hedhur themelet e dijes moderne - Galileo Galilei. Galileo ka lindur 15 shkurt 1564 në Pisa, të njëjtin vit si Michelangelo Buonarroti. Galileo vdiq në 1642 në të njëjtin vit që Isaac Newton ishte lindur. Kur ai vdiq 8 janar në Arcetri kishte hulumtimet e tij ka tronditur bashkëkohor kishën katolike të fuqishme. Ai u rrit në një familje fisnike në Firence, babai i tij ishte trajnuar matematikan mësuesve muzikë dhe shkrimtar. Me ekonomi keq i babait të tij do të thoshte se ai nuk do të mund ängna veten të shkencës, që ata të mund të mbijetojnë, ai ishte duke punuar si një tregtar të tekstilit. Kjo do të thotë që ata kishin për të lëvizur për të Pizës, qytetin e lindjes së tij, sepse ishte tregu më mirë të tekstilit në Pisa se Firence. Kur Galileo ishte dhjetë vjeç, familja u kthye në Firence, por shtatë vjet më vonë ai u kthye në Firence për të filluar universitetin. Babai i tij kishte vendosur kurrikulum kishte zgjedhur Galileo do të studiuar mjekësi kundër vullnetit të Galileos, ai donte për të studiuar vizatim dhe artin por babai nuk e bëri atëherë lutjet Galileo.

periudhë studimi dhe fillimi i hulumtimit Galileos

Gjatë studimeve të tij Galileo zbuloi se ritëm lavjerrësit ishte aq konstante që ajo mund të përdoret për matjen e kohës. Ai vazhdoi të studiuar lëvizjen e trupave dhe hodhi themelet e dinamikës dhe të ligjeve të saj. Exprimenten kryesor i vuri si profesor i matematikës në Pizës. Ai thuhet se u përpoq trupat bie nga Kulla prirje e Pizës. Ai vërejti se një organ i rëndë bie aq shpejt si një trup të lehta Ky përfundim është formuluar Newton më vonë si ligji i inercisë. Galileo ishte kampion i teorisë Koperniku ", se toka dhe planetët tjerrje rreth diellit dhe jo anasjelltas se planetet dhe dielli ishte tjerrje rreth tokës. Kur Galileo në 1609 u bë i vetëdijshëm se një holandez zbuloi teleskopin ai ndërtuar vetë një çast të studimeve të tyre. Kur ai e vuri atë në qiell xixëllues, ai zbuloi një Universe të re për njeriun bashkëkohor për të studiuar. Ai bëri disa zbulime të rëndësishme. Ndër të tjera:
- kratere së hënës
- Fazat e Venus
- hënave të Jupiterit

Në 1610 u thirr në astronom gjykatës Galileo në Firence. Ai e përshkroi zbulimet e tij të shumta në letrat dhe shkrimet. Ndër të tjera që vënë atë në konflikt me kishën. Në 1632 ai shkroi dialogu mbi të dy sistemeve të mëdha botërore, ku ai plotëson një përfaqësues të mendimit mesjetar botërore plotëson vendosjen revolucionare kopenianska, shkrimi bëri që Galileo përballur Kätaredomstol në Romë dhe u detyrua të distancohet nga disa nga teoritë e tij. Krimi i Galileos ishte jo teoritë e tij në anën e astronomisë., Kisha kishte teori Kopernikan kurrë Katiska. Pa të në propagandën e tij aktive në pyetje Biblën dhe Kishën në monopolin e saj mbi të vërtetën dhe förnekand e tyre të kërkimit në kripë globale. Me mbështetje diskrete e Papa Urban VIII bëri Galileo nga veprimi më serioz (dogjën në rrezik, rrahje me kamzhik, etj). Vitet e fundit ka jetuar Galileo në Firence në arrest shtëpie, por ai vazhdoi punën e tij shkencore deri sa ai vdiq.

based on 2 ratings Galileo Galilei 3.8 nga 5 bazuar në 2 ratings
Rate Galileo Galilei


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Galileo Galilei apo në ndonjë mënyrë në lidhje me Galileo Galilei.

Koment Galileo Galilei

« | »