.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Gjenetik

ADN

ADN është bartës i trashëgimisë.
Qeliza nënë quhet qeliza "e parë" para se të ndarë në qeliza të ndryshme bija. Të bijës qelizat do të jetë aq sa qeliza e tyre amtare nevojshme molekula që u jep atyre karakteristika të ngjashme me nënën. Molekula DNA në bërthamë qelizore.

Bakteret kanë një rreth të gjatë formuar molekula e ADN-së kalals kromozomin dhe është i lirë (bërthamë mungon).
Eukariotë kanë ADN-në e tyre si kromatintrådar jashtëzakonisht të hollë një bërthamë qelizore.
Molekula e ADN-së është ndërtuar në të njëjtën mënyrë për çdo organizëm.
ADN-ja duket si një shkallë litar plagë (IUD). Në spirale ka katër bazat e azotit:
A (adenine) - T (tymine)
C (cytosine) - G (guanine)
Urdhri i bazave të azotit quajtur Sekuenca bazë. Kjo është ajo që e bën çdo molekulë ADN unike. Sekuenca bazë është i njëjtë në të gjitha qelizat e individit.

Njeriu është 98,6% relative e shimpanza.

Nga ADN-së për të proteinave

Në fillim toka u ngrit qeliza të ndryshme, disa të zhvillohen më tej, si proteina të rëndësishme materiale ndërtimi. Funksionet proteina si një enzimë (Krahët reaktiner kimike në qelizat e organizmave). Proteinë është e përbërë nga 20 amino acide të ndryshme, 8 nga të cilat janë thelbësore (vitale). Sekuenca bazë të përcaktojë se si për të rregulluar aminoacidet në një proteine. Formimi Proteina zhvillohet në ribozome.

Mitochondria (mtDNA) funksionon si termocentralet dhe furnizimin me energji të qelizave për të formimit të proteinave për të punuar. Ata gjithashtu mund të formojnë vetë-proteina.

Gjenet

Trashëgim = Gjenet.
Gjenet përbëhet nga ADN. Ata janë gjenet që tregojnë se si ne do të shikojmë dhe të jetë. Fjala gjenetikë ka trashëgim. Ajo përcakton një sekuencë bazë të një gjen. Gjenet përcakton proteina për t'u formuar. Varke kromozom përmban mijëra të gjeneve. Njerëzit kanë 46 kromozome dhe ka rreth 3 miliard baza azotike, që tregon se njerëzit kanë përafërsisht 35,000 gjene.

Kromozomet

Çdo individ ka marrë gjysmën e kromozomeve të saj nga nëna dhe babai.
Kromozomet homologe nënkuptohet me të barabartë. Ata ulen në çifte dhe kodet për të njëjtën pronë. Gjenet alelik të thotë forma alternative të një gjen të veçantë. Një kromozom mund të jetë dominuese (AA) ose ikës (AA). Një pronë e ndërtuar në mënyrë të barabartë të fortë alleles (AA), ose (aa) i quajtur homozygous. Pronë që përmban dy (aa) quhet heterozygous.
Gratë pėrcaktuara XX dhe njerëzit e caktuar XY. X është dominante ndërsa Y ikës, sepse ai përmban më pak gjenet.

Secili kromozom përbëhet nga dy chromatids. Chromatids mbajtur së bashku nga një pikë të quajtur centromere. Ajo mund të ulen imitten ose në fund të saj. Ajo i ndihmon kromozomet do të ndahen nga njëri-tjetri.

Ndarja normale qelizore ose mitoz
Ndarja Cell apo mitoz është pjesë e ciklit të qelizave.
Gjatë mitozës caktuar një qelizë dhe që rezultojnë qelizat 2 vajza që janë gjenetikisht identike me qeliza amë. Në fillim është qeliza bija janë më të vogla se sa qeliza amë, por ata janë në rritje.
Qeliza prind është DNA me dy fije, et të ndryshme nga njëri-tjetri, pas të cilit një varg i ri menjëherë rritet. Pjesa quhet replikimin (dyfishimin) dhe rezultatet në 2 molekulave identike të ADN-së. Rezultati është dy chromatids. Pastaj riparuar atë para se ajo do të prezantojë mitoz tjetër.

Mitoz është e ndarë në:
Prophase, metaphase, anaphase dhe telophase.
Centriolerna vendosur në çdo fund të qelizës (të tilla si veri dhe Polin e Jugut)

Reduktimi Sharing ose meios

Në gonads, vezoret dhe test ndodhin dy mitoz dhe meios. Meios është një formë e ndarjes qelizore. Ajo gjysmave numrin e kromozomeve në qelizat e ardhshme embrion. Meios ndodh në katër faza të njëjta si mitozës, por përbëhet nga dy divizione, meios I dhe meios II. Në meios unë është një shkëmbimi (Kalimi-mbi) në mes të babait dhe moderkromatiderna dhe të bëhet një përzierje. Meios jap rezultate qelizat me një numër të përgjysmuar e kromozomeve. Qelizat janë bërë haploid (N). Qelizat e tjera janë diploide (2n).

Pastaj vijon meios II, e cila është e njëjtë si mitozës. Të dy qeliza haploid të kalojnë nëpër një ndarjes qelizore dhe për të marrë së bashku katër qelizat haploid. Në sajë të crossovers janë gjenetikisht pak të ndryshme nga njëra-tjetra. Kjo vlen vetëm për meshkujt, femrat që formojnë çdo qelizë nënë vetëm një vezë. Vezë janë gjithmonë kromozomi X. Gjysma e spermës mund të jetë X dhe gjysma tjetër Y. Veza bëhet diploid fekonduar.
Mutacionet e mira dhe e keqja
Mutacionet = ndryshimet në gjenomën
Ato ndodhin në të dy könceller (mund të krijojnë kancer) dhe qelizat e trupit.
Ai bën dallimin midis mutacioneve spontane dhe duke shkaktuar. Mutacionet spontane kanë qenë rreth e rrotull për moshat, ajo është një nga shkaqet e evolucionit. Kontaktoni me substanca kimike dhe viruset janë të përfshirë në të dy mutacioneve spontane dhe duke shkaktuar.
Zakonisht, mutacionet janë negative dhe të çojë në sëmundje, defekte të lindjes dhe dëmtime të tjera. Kjo është për shkak se një allele dominante (A) është mutated në një ikës (a).

Qelizat kanë enzimat e riparimit që në shumicën e rasteve të korrigjuar gabimin që ndodhi në gjenomit. Rreziku më i madh i mutacionit, kur ju merrni më të vjetër dhe enzimat e riparimit është duke u bërë më të dobët.

Mutacionet janë 3 huvuslag:
Mutacione gjen, mutacionet kromozom dhe mutacionet e kromozomale shekulli.

based on 21 ratings Gjenetikë, 2.6 nga 5 në bazë të 21 ratings
Rate Gjenetikë


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me gjenetikën ose në ndonjë mënyrë në lidhje me gjenetikën.

5 Përgjigjet për të "Gjenetika"

 1. orjanlundkvist@telia.com më 6 tetor, 2008 at 6:55 #

  Ju shkruani gabuar në lidhje meios 1 dhe 2. Pas meios 1 formuar 2 qelizat diploide me një kombinim të kromozomeve nënës dhe babait.
  Pas meios 2 Formulari 4 qelizat haploid.

 2. Jonas më 7 dhjetor, 2008 at 9:53 #

  Çfarë është gjenetikë?

 3. george më 17 maj, 2009 at 9:14 #

  Gjenetikë ka trashëgim.

 4. Oscar Më 19 shtator 2010 në 07:58 #

  Hi. Gjenet> Qëllimi Minna është: Ju përshkruajnë se si një konceptim shkon në nivel qelizor dhe si qelizat janë të bazuara në dy grupe të gjeneve. Ju flisni për trashëgiminë dhe rëndësinë e biodiversitetit. Ju përshkruajnë se si punojnë qelizat.
  Ju shpjegojë proceset jetësore në qelizë. Ju shpjegojnë trashëgiminë gjenetike dhe kodin gjenetik. Ju mund të bëni përdorimin e gjenetikës ligjeve.
  Do të pritet për të vlerësuar përgjigjen më të avancuar =) thanks in advance.

 5. Joseph më 29 shtator 2011 në 04:20 #

  çfarë është ajo në bërthamën e qelizës që ndan trupin dhe embrion qelizat ndryshojnë?

Koment Gjenetikë

« | »