.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Inxhinieri gjenetike

Në hartat gjenetike inxhinieri burri ishte në kromozome të gjeneve të ndryshme janë të vendosura dhe të zbulon gjene pamjen deri në njohjen më të vogël detalj.Dessa hap mundësi për ne për të ndryshuar dhe zëvendësuar gjenet dhe gjenet vënia në organizmat e tjerë në mënyrë që ata mund të punojnë për oss.Studierna e gjenet e njeriut na jep një shans më të mirë për të kuptuar dhe për të parandaluar sëmundjet e trashëgueshme. Një person me gjenet e sëmura mund të ketë një shans për të shmangur bie i sëmurë. Ka edhe rreziqet e inxhinierisë gjenetike. Shumë kanë frikë se inxhinieri gjenetike do të përdoret për të zgjidhur njerëzit me kushte të këqija gjenetike. Gentek-nology nuk është vetëm diçka që ndikon në objektet tona mjekësore, ajo gjithashtu ndikon shumica e njerëzimit tonë dhe shoqërinë tonë në tërësi.

Teknologji hibride ADN

Teknologji recombinant ADN është themeli i të gjithë inxhinierisë gjenetike. Kjo lejon një të lëvizin lirisht gjeneve midis një individi, race apo specie në një tjetër. Ky marrës mund të ketë veti tërësisht të reja. Organizmat që kanë marrë informacionin gjenetik të huaj quhen organizmat transgenic. Në fillim ata kanë përdorur vetëm këtë teknikë në forma të jetës të ulët të tilla si bakteret dhe maja, por kohët e fundit ajo ka filluar edhe për të aplikuar atë për të organizmave incl larta. bimët dhe kafshët, dhe madje edhe njerëz që ju përdorni në terapi gjen të cilën është trajtuar më vonë në këtë përshkruhet.

Kur aplikoni teknologji ADN rekombinante e bën përdorimin e një shumëllojshmëri të pajisjeve teknike. Një nga më e rëndësishme është të ashtuquajturat enzimat kufizimi që veprojnë si një lloj gërshërë biologjike. Kjo ishte kur studiuesit gjetën këto enzime si kushte për teknologji hibride ADN-së u krijua për shkak se, me ndihmën e këto mund të jenë "prerë" pjesë nga gjeneve. Sot ne e dimë më shumë se 900 enzimave kufizim. Kufizimin enzimat të ndryshëm nga njëri-tjetri nga "prerë" në obligacioneve ndryshme në zinxhirin e ADN-së. Për shkak se kjo mund të bëhet duke zgjedhur enzimë të drejtë për të prerë pikërisht vendin që ju doni

Së pari, ADN-ja është marrë jashtë nga donatori dhe të ndarë në copa të dëshirueshme përdorur enzimat kufizim. Këto pjesë janë transferuar pastaj të marrësit. Nga këto pjesë para se transferimi mund të izolojnë gjen objektive nga elektroforeza e cila është një metodë fiziko-kimike për ndarjen e grimcave biologjike. Kur transferimit të ADN-së nga dhuruesi tek marrësi lehtësohet në qoftë se pjesa e parë lidh e ADN-së me një vektor. Një vektor është një molekulë ADN-së që ka një aftësi natyrale për të lëvizur në mes organizmave ndryshme.

Një vektor është përdorur shpesh është e ashtuquajtura plazmide. Një ADN plasmid është një unazë që është e baktereve dhe përmban informacionin për gjenet e veta kopje dhe shpesh për vetitë e saj të tilla si rezistencës ndaj antibiotikëve. Kur aplikoni teknologji ADN rekombinante për të prerë plazmid duke përdorur një enzimë të veçantë kufizim dhe pastaj nyjet janë të mbushura me ADN nga prerë donatorëve me të njëjtin enzimë. Për fragmente ADN-së duhet të ulen në mënyrë të qëndrueshme, një i shton edhe një enzimë, ligase. Kjo enzimë ka aftësinë për të nënshkruar molekulat e ADN-së.

Kur e gjithë kjo është bërë ajo ka marrë molekulat e ADN-hibride, dmth, molekula që përmbajnë segmente ADN që artificialisht u bashkuan së bashku.

Një tjetër lloj i vektorit për të përdorur material gjenetik nga virusi. Viruset janë organizma të thjeshta që përmbajnë vetëm një sasi të vogël të gjenomit. Nyjeve të ADN-së donatorëve në gjenomën virale të shkojnë atje me një pasagjer shokët në qelizë që infekton virusi. Në këtë mënyrë, ju merrni një transferim efikas të ADN-së donatorëve në marrësit

Para Molekula DNA rikombinante eshte transferuar tek pranuesit, ata janë trajtuar në mënyrë që të japë deri ADN. Të jetë i sigurt se përfituesi ka marrë ADN hibrid përdor vektorëve mbante një dritë karakteristika detektueshme të tilla si rezistencë ndaj antibiotikëve apo kimioterapi. Kur një bakter marrjes së ADN-hibride mund, pra, një tjetër informacion gjenetik dhe karakteristika të tjera. Molekulat e ADN rekombinante shumohen brenda bakteret dhe nën rrethana të mira mund të formojnë qindra kopje sepse bakteret riprodhoni asexually në këtë mënyrë të masë mund të prodhojnë ADN hibrid.

Përdorimi praktik teknologji recombinant ADN përdoret për shumë qëllime. Përdorimi më i rëndësishëm është që të masë të prodhuar molekula identike të ADN-së që njeriu e përdor në kërkimin dhe prodhimin e drogës, vaksinave dhe proteina të tjera të interesit në industrinë farmaceutike. Mass Prodhuar ADN përdorur në hulumtim për të studiuar strukturën e gjenit në nivel molekular të organizmave të ndryshme dhe për të studiuar funksionet e gjeneve të ndryshme. Një tjetër kërkesë e rëndësishme e teknologjisë recombinant ADN-së në industrinë farmaceutike që transmeton gjenet e njeriut për bakteret dhe kështu shkaktojnë ato për të prodhuar proteina njerëzore që mund të përdoren për mjekësi. Një shembull është hormon të rritjes. Rritja e hormonit është prodhuar në gjëndrra e hipofizës. Në njerëzit me nanizmi mungon aftësinë për të prodhuar hormonin e rritjes vetë, ose ajo është e mjaftueshme jo vetë-prodhuar. Këta njerëz mund të shërohet nëse ata janë në fëmijëri trajtohen me hormon të rritjes, por kjo metodë ka qenë i kufizuar për shkak se ajo është e vështirë për të marrë të mbajë të hormonit me metodën e vjetër për nxjerrjen e hormonit nga hipofizë e njerëzve të vdekur, sepse ju vetëm mund të ekstrakt shumë pak. Duke shtuar informacionin gjenetik për hormonit të rritjes njerëzore në bakteret ka fituar bakteret që prodhojnë hormon të rritjes. Hormon i rritjes është identike me qenies njerëzore përdorur me sukses për të trajtuar njerëzit me nanizmi për shkak të mungesës së hormoneve. Një shembull tjetër është insulinë. Insulina është e nevojshme me rreth 60 milionë njerëz në botë sot për të rregulluar përmbajtjen e sheqerit në gjak. Më parë, ata kanë përdorur pankreasin derr për të prodhuar insulinë. Pig insulina është e ngjashme me ekzistencën njerëzore, vetëm një nga 51 aminoacidet ndan ato, por ajo është e mjaftueshme për të provokuar reaksione alergjike në disa njerëz. Prandaj ishte një sukses i madh për diabetikët kur keni mësuar për të prodhuar insulinë njerëzore duke përdorur teknologjinë e ADN rekombinante. Për momentin nuk ka aq shumë drogë në treg janë prodhuar nga teknologjia e ADN rekombinante, por zhvillimi i shpejtë po ndodh tani, dhe në 2000 duhet të nisë një pjesë të madhe gjenetike numër i prodhuar farmaceutike. Përfitimet e këtyre barnave është se ata vijnë nga një burim të pafund të lëndëve të para, ata kanë të njëjtën përbërje si homologët të trupit të vet të mjekësisë dhe infeksionit nuk ka të ngjarë që të jenë në përputhje me të drogës. Avantazhi i fundit është ndryshe një ndërlikim frikë kur duke përdorur grimca biologjike të prodhuara në mënyrë tradicionale, pra, nga kafshë të gjalla ose të ngordhura dhe njerëzve. Një fushë tjetër ku teknologjia hibride ADN është shumë i dobishëm është në prodhimin e vaksinave. Në prodhimin e vaksinave duke përdorur teknologjinë e ADN rekombinante për të transferuar genin e agjentit infektiv duke i dhënë antitrupave mbrojtës në një marrës (zakonisht një bakteriale, maja ose qelizë gjitarëve). Nga marrësi pastaj mund të ekstrakt vaksinës përmban vetëm pjesën që i jep të rritet në imunitetin. Procesi është përshkruar qartë në foto dy. Në këtë mënyrë, ka marrë tashmë një vaksinë kundër sëmundjes Hepatiti B është një sëmundje të mëlçisë dhe shpresohet që në të ardhmen do të prodhojë vaksina kundër shumë sëmundjeve me ndihmën e kësaj teknologjie, veçanërisht sëmundjet parazitare që shkaktojnë vuajtje të mëdha në tropikët. Përfitimet e këtyre vaksinave është se ata vijnë nga një burim të pafund të lëndëve të para dhe se ato janë të padëmshme për shkak se ata janë prodhuar në qelizat që përmbajnë vetëm një pjesë të vogël të agjentit. Kostot e prodhimit janë relativisht mjaft të ulëta. Teknologji recombinant ADN angazhuar edhe në germplasm bimore. Teknologjia ka fituar shumë rëndësi në kultivimin e bimëve. Edukate bimë kërkon të zhvillojë cilësi të reja dhe më të mirë të kulturave tona. Metodat e vjetra kanë të përbashkët që ata kanë saktësi të ulët dhe janë shumë kohë. Për të zhvilluar një varietet i ri mund të marrin deri në 15 vjet. Me ndihmën e teknologjisë së ADN rekombinante ka dimensione krejtësisht të reja hapur nga një për të transferuar pronat e bimëve të ndryshme pothuajse çdo mënyrë që ju pëlqen me bakteret. Kur transferimin gjene të bimëve përdor bakter tokës Agrobacterium tumefaciens për të futur gjenin e dëshiruar dhe pastaj lejohet të infektojnë bimore dhe përhapjen ADN-në e tyre hibrid. Procesi është përshkruar qartë në foto tre. Duke përdorur këtë teknikë ajo ka qenë e paraqitur veti shumë të mira në bimë. P.sh. ajo ka marrë bimë për t'u bërë rezistente ndaj dëmtuesve insekteve me marrjen e tyre për të prodhuar një proteinë që insektet të mos tolerojë. Ajo ka marrë edhe bimë të bëhet imun ndaj herbicid, dhe ajo ka çuar edhe ata të bëhen shembull më nutritionally kompleks është zhvilluar patate me një përmbajtje të lartë niseshte e cila lejon ajo tërheq më pak yndyrë gjatë tiganisje. Një tjetër gjë e rëndësishme ka qenë në gjendje të ndikojë në ritmin ato dekompozohen në shembullin është zhvilluar domate që mund të qëndrojë i freskët më shumë se sa normal. Një mund të transferojnë gjenet në qelizat e kafshëve dhe në këtë mënyrë të prodhuar një kafshë alteruar gjenetikisht (kafshëve transgenic). Duke përdorur një kapilar shumë të hollë qelqi për të injektuar një sasi shumë të vogël të ADN-së një vezë pllenohet. Me fat, ajo mbetet në vezë dhe e lidhur aty me kromozomet e vezës së. Veza është transferuar pastaj në një mitër dhe të zhvillojnë atje në një kafshë transgjenike. Minj transgenic janë relativisht të lehtë për të prodhuar dhe janë përdorur në hulumtim ndër të tjera duke u dhënë atyre një gjen që shkakton ata të zhvillojnë një lloj të veçantë të tumorit që jep shkencëtarëve një mundësi për të studiuar formimin e tumorit dhe në këtë mënyrë zhvillimin e trajtimeve më të mira. Një mundësi për të ardhmen është të prodhojë kafshët që sekretojnë drogë në qumësht apo gjak. Kjo tashmë është arritur, për shembull, janë dhënë gjene që kodojnë për hemoglobinën njeriut për derrat. Derrat kanë filluar për të prodhuar dy derr dhe hemoglobinë njeriut. Me ndihmën e teknologjisë të veçantë ka qenë në gjendje për të dalluar dy tema nga njëri-tjetri. Në këtë mënyrë, shkencëtarët shpresojnë që përfundimisht të jetë në gjendje për të zgjidhur mungesën e gjakut të spitaleve. Tjetër shembull është transgenic mund të jepet gjen të njeriut për prodhimin e një proteine ​​të përdorur për trajtimin e hemofili. Ajo ka arritur edhe gjenin për të punuar në gjëndrrat e qumështit në mënyrë që proteina është i sekretuar në qumësht.

Prodhimi i ADN-së artificialisht Ajo ka qenë prej kohësh kimikisht lidh nukleotidet individuale për të marrë zinxhirë të shkurtër të ADN-së. Problemi me metodat e mëparshme ishte se ju mund të krijojë vetëm zinxhirë shumë të shkurtër të ADN-së dhe se çdo hap në procesin e prodhimit ka qenë shumë kohë. Kohët e fundit, ajo ka zhvilluar një teknikë të automatizuar që e bën të mundur për të ndarë orë duke e bërë zinxhirët që janë deri në 200 nukleotide gjatë. Me ndihmën e "klisterenzymen" league`s zinxhirët pastaj mund të bashkohen së bashku në zinxhirë të gjatë. Me këtë teknologji janë ndërtuar gjatë gjene. Duke përdorur metodën e PCR mund të riprodhoni ADN në provëz. Metoda që ju mund të shihni në figurën katër është për një imiton kopjimit natyrore të qelizës ADN-së në një provëz. Duke supozuar një molekulë të vetme të ADN-së. Kur ndezur në rreth 900 C, duke thyer bono hidrogjen ndërmjet bazave azotike. Në këtë mënyrë, të dy fillesat janë të ndara nga njëri-tjetri. Pastaj të ulur temperaturën e shtuar polimeraza enzimë dhe lëndëve të para për ADN. Prej këtyre përbërësve prodhon enzimë ADN e re me fillesa origjinale si templates. Kjo është përsëritur përsëri dhe përsëri. Çdo herë një nxehet dhe fitilin mostrën për sasinë e dyfishtë të ADN-së. Kjo metodë ka pasur domethënie të madhe për kërkime cila prodhon ADN nga qelizat e vetme në sasi të tillë që struktura dhe funksioni mund të jetë më mirë studiuar. Metoda ka marrë përsipër pjesë të mëdha të prodhimit të ADN-së baktereve. Një tjetër kërkesë e madhe e metodës është ilaçi i duhur që duke përdorur madhësi shumë të vogël të mostrës, p.sh. gargarë, njollat ​​e gjakut etj mund të identifikojë individët.

Gene terapi Gene terapi është një variant i teknologjisë rekombinant ADN-së të cilat mund të transferojë gjene në organizmat me shpresën për të riparimin e gjeneve të dëmtuara. Në fillim teknologjinë vetëm në organizmat inferiore, por kohët e fundit ajo ka zhvilluar teknologjinë në mënyrë që puna mbi avancuar shumë qenieve incl. njeriu janë të mundshme. Procedura mund të krahasohet me një transplantim të organeve në të cilat për transplantin një gjen në vend të një organi. Megjithatë, teknologjia është relativisht e zhvilluar dobët dhe ka pasur kaq shumë të përpiqen të përdorin teknikën mbi njerëzit. Vështirësia qëndron në transferimin e gjeneve në trup në mënyrë efektive dhe për të kontrolluar sa shumë kopje të gjenit për të transferuar dhe ku në gjenomin duken. Është gjithashtu e vështirë për të marrë gjenin për të vepruar në indet e duhur në kohën e duhur. Kur transferimin gjene të kafshëve dhe njerëzve përdor material gjenetik nga virusi. Deri më tani ajo është e fokusuar kryesisht në riparimin e defekteve gjeneve në qelizat e palcës kockore. Kjo është zona më e lehtë sepse këtu ju mund të merrni nga qelizat, të futur gjenin ri në qelizat e palcës kockore dhe pastaj të vënë ato në të palcës kurrizore përsëri. Për procedura të ketë ndonjë efekt, është e rëndësishme të gjeneve transplantimit për të ashtuquajturat qelizat staminale qelizave dmth që vazhdimisht formon qelizat të reja palcën e kockave. Një tjetër gjë e vështirë është që gjen prekur nuk mund të hiqet dhe nganjëherë kjo mund të prishin qelizë edhe pas gjen shëndetshme për të përfunduar. Përdorimi i terapisë së gjeneve për të kuruar sëmundjet gjenetike ndoshta do të jetë i kufizuar për të vështirësive teknike një kohë të gjatë për të ardhur. Megjithatë, ai mund të imagjinohet që në të ardhmen e afërt do të jetë në gjendje për të ndërtuar qelizat të jetë në gjendje për të prodhuar "drogës" në trup të tilla si insulinë për diabetikët. Ka një dallim në mes të operacioneve të kryera në qelizat e trupit (qelizave somatike), dhe intervenimi ushtruar në vezëve të fekonduara ose embrioneve. Dallimi është se ndërhyrja në qelizat somatike vetëm që ndikon në individin, ndërsa të angazhuar në qelizave embrion është e trashëguar. Transferimi Gene në një qelizë vezë e fekonduar është siç e kam thënë tashmë praktikuar me sukses në minj dhe teknologji duhet të praktikohet në njerëzit, por kjo ndoshta kurrë nuk do të ndodhë për shkak se ajo nuk është e vërtetë arsye etike, dhe se askush nuk e di se çfarë do të jenë pasojat jap.

Etika e inxhinierisë gjenetike Kur teknologji recombinant ADN-së është futur në vitet '70 ajo filloi një debat se si të arsyeshme ose të paaftë ky lloj i teknologjisë është. Njeriu ka prekur karakteristikat e bimore dhe shtazore për mijëra vjet përmes punës mbarështimit. E vetmja aftësi tregut (nga këndvështrimit tim) është se ajo tani shkon tmerrësisht shumë më të shpejtë. Kur teknologjia erdhi shumë frikë se kjo do të ketë efekte të rënda, p.sh. frikë se bakteret transgenic do të përhapet dhe të shkaktojë sëmundje serioze si kanceri. Në fillim ishte eksperimente inxhinierike për këtë arsye gjenetike kryhen vetëm në laboratorët specifike e rrezikut dhe duke përdorur të veçantë dobësuar marrësit. Shqetësimet e tilla kanë qenë për një periudhë të gjatë të teknologjisë hibride ADN-së duke përdorur provuar të jetë e pavërtetë dhe rregullat e ashpra kanë qenë të relaksuar. Inxhinieri gjenetike krijon sot debate të mëdha për të psh sa e madhe studiuesit ndryshimet do të jetë në gjendje të bëjë në qeniet e gjalla. Ju duhet të jetë në gjendje për patentë "krijimet" e tyre? Ju duhet të jetë në gjendje të përdorin inxhinieri gjenetike për të zgjidhur njerëzit në disa aspekte. Shumë kanë frikë se në të ardhmen do të duhet të japë një mostër të ADN-së në kërkime arbetsan- dhe në këtë mënyrë, punëdhënësit janë në gjendje për të kontrolluar nga ata në rrezik e gjetjes së kancerit, etj gjatë jetës së tyre aktive të punës. Diagnoza prenatale me sondë gjenit është një çështje tjetër e nxehtë. Prindërit duhet të lejohen të zgjedhin fëmijën nëse nuk kanë kushtet gjenetike që prindërit duan? Këto dhe shumë pyetje do të diskutohen gjatë dhe ndoshta kurrë nuk do të gjeni zgjidhje që na përshtaten. Personalisht unë mendoj se inxhinieri gjenetike është diçka fantastike që na jep mundësi të pabesueshme për të ardhmen. Veçanërisht në vendet me çështjet e urisë, ai ofron një mundësi për të luftuar këtë me ndihmën e bimëve dhe kafshëve të modifikuara gjenetikisht. Në të njëjtën kohë, unë mendoj se për shkak të besimit tim të krishterë që duhet të jenë të kujdesshëm për të mos shkuar mbi kufijtë, dhe duke luajtur Perëndinë.

Referencat në internet: http://www.fil.lu.se/NKB/www-pat/1gh.html http://www.service.com/Paw/morgue/cover/1996_Jan.COVER03.html http: // www .library.usyd.edu.au / MJA / çështjet / sep16 / hekurudhor / hekurudhor. HTML

based on 3 ratings Inxhinieri gjenetike, 2.2 out of 5 bazuar në 3 vlerësime
Shkalla inxhinieri gjenetike


Projektet e ngjashme shkollore
Projektet e mëposhtme janë shkollave që kanë të bëjnë me inxhinieri gjenetike apo që janë në asnjë mënyrë në lidhje me inxhinieri gjenetike.

Koment inxhinieri gjenetike

|