.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Dritë llambë (1)

Tel në llambë të lehta glows fort kur i tanishëm është kaluar nëpër atë dhe lëshon dritë. Thread spiral cila është zakonisht i tungsten mund të përballojë temperatura shumë të larta, deri në 3380 gradë. Për të parandaluar tela te djegur shtohet nje kupe qelqi mbushur me nje perzierje e argon dhe azot. Ose në qoftë se ju dëshironi që ajo të shkëlqejë ndritshme përdor Krypton. Një llambë e zakonshme të lehta mund të shkëlqejë për rreth 1000 orë.
Historia llambë fije e hollë
Në mes të viteve 1800 ishin shumë ata që ishin eksperimente me llambë të lehta në 1840 u britanik William Robert Grove (1811-1896), një llambë të lehta me platintråd, 1860 bëri Sir Joseph Swan (1828-1914), një me filamente të karbonit. Kur Thomas Edison Një erdhi me llambë të lehta të tij në 1879, nuk kishte asnjë zbulim origjinal. Ai kishte ndër punonjësit e tyre gjerman Heinrich Goebel që në të 1850-së të vetë-projektuar një llambë të lehta. Llambë dritë Edison, megjithatë, ishte në një formë të përshtatshme për prodhimin në masë dhe kishte lystråd më të qëndrueshëm. 1.882 formuar Edison dhe Swan një kompani të përbashkët me emrin e Edison & Swan Electric Lehta Co.Ltd.Redan The vijim vit shiten dritat e tyre në një mijë fjalime. Kolt këshillë është përdorur deri më 1902 kur Carl Auer von Velbachs erdhi me një fije e hollë e tungsten. Në 1913 zëvendësoi amerikan Irving Langmuir (1881-1957) glaskulans vakum të mëparshme me një mbushje me azot dhe argon.
Llambë në Suedi
Ndriçim më i vjetër i njohur elektrik në Suedi nuk ishte llambë por ata hark llambat e përdorura jashtë në sawmills ne hundë në DALARNA dhe Marma në Hälsingland, në të dy faqet në 1876. llamba e zakonshme të lehta u ngritën për herë të parë në qarkun e tanishme të Stokholmit 1881. Kjo ishte një provë me 12 dritat nga Ludvig Fredholm. Megjithatë përhapur llambë ngadalë për shkak se ajo ishte e gazit më të lirë dhe fotogen.Vid 1880 atje kishte rreth 12.000 poqat në operacion në Stockholm.Vid ana e shekullit rreth 50.000 në 1914 kishte rreth 40% të shtëpive në dritë ndriçim Suedi. Në 1924, përafërsisht 80% ljusbelysning.Glödlampans paraardhësi

Llambë zemëruar ishte një llambë të naftës shpikur nga Swiss Argand 1784. Ishte llambë e parë modern. Ajo kishte ndezjes cila solli oksigjenin në djegies. Ajo i dha një flakë intensive dhe një dritë të fortë. Argandlampan gjithashtu kishte fitil rregullueshme dhe një lente që i mbrojtur llambën kundër skica. Llambë kishte një rezervuar të naftës. Vaj rrodhi nga graviteti poshtë për të fitil. Një valvul në tank naftës rregulluar nivåv në fitil. Drita tërhoqi pesë herë më shumë si një llambë e zakonshme të naftës dhe për këtë arsye ishte mjaft i shtrenjtë në operacion.

Gaslight është përdorur për herë të parë në fabrikat tashmë në Vitet 1790, dhe Pall Mall në Londër ishte rruga e parë në botë i cili mori gaslights vitin 1807. Por kjo nuk ishte deri në vitet 1840 para se llambat e gazit ishin të zakonshme në städerna.Man çuar gazin në tubacionet e gazit deri në një tub i rrethuar nga oxhaku, atje ishte djegur që nga flaka e gazit.

Nga mesi i viteve 1800 filloi të pompimit deri naftë bruto nga toka në Pensilvani në Shtetet e Bashkuara. Vaj ishte shumë më lirë se Valtra ose vaj perimesh në llambat e naftës. I naftës së papërpunuar kishte për vajguri dhe kështu një lloj i ri i llambat. llambë vajguri ishte e lehtë për t'u përdorur, ajo ishte relativisht pa rrezik dhe ajo i dha një edhe dritë dhe ajo ndjeu pothuajse jo në të gjitha. Tani ajo ishte e mundur për herë të parë të marrë dritë në mënyrë të barabartë të mirë në cottages në vendin që kishte qenë në shtëpitë në qytete.

Tub

Llambë fluoreshente modern ka një strömmförbrukning ulët. Jetës fluoreshente llambë është 9.000-12.000 orë. Ajo është prodhuar për herë të parë në SHBA në 1935 dhe në 1940 ai filloi të përdoret në Suedi. Brenda në llambë fluoreshente është avull merkuri. Kur pushteti është i rrjedh një aktuale elektron në mes të telave nëpër avujt e merkurit. Kur elektronet dhe atomet e merkurit përplasen lëshon dritë ultravjollcë që sytë tanë nuk mund të shohin, por ajo merr shtresa në pjesën e brendshme të tub qelqi për skuqje dhe lëshojnë dritën e dukshme.

Thomas Alva Edison

Thomas Edison ka lindur 11 shkurt 1847 në Milano, Ohio. Prindërit e tij me emrin Nancy Elliot Edison dhe Samuel Edison. Kur ai ishte dymbëdhjetë vjeç ai shkoi dhe familja e tij u shpërngul në Port Huron, Michigan. Puna e tij e parë ai mori në Grand Trunk hekurudhave, ai kishte për të shitur karamele dhe gazetat për të pasagjerëve.
Në stacionin punuar një telegrafist dhe Edison u bë intreeserad dhe të kërkuar për të mësuar se si për të dërguar mesazhe. Telegrafist mësoi Edison si telegrafi punuar. Kur Edison ishte 16, familja e tij u shpërngul në Toronto, Kanada. Atje ai u bë ndihmës i një telegrafist. Puna e tij ishte për të një herë në çdo orë të dërguar mesazhe në Toronto. Ai mendonte se ishte i humbur kohë. Pra, ai shpiku një pajisje që e ka dërguar një sinjal, edhe nëse ai ishte në gjumë. Kjo ishte uppfinning.Han e tij të parë më vonë u kthye në SHBA dhe ka punuar atje si një radio operator. Atje, ai shpiku numër të mjeteve të vogla në Telegraph. Në 1869, ai përfundoi si një telegrafit të kushtojnë vetes kohë të plotë në hartimin dhe shitjen e shpikjeve teknologjike. Në 1870 ai iu përkushtua zhvillimit teknologjik të telegrafit. Ai shpiku një sahat e përmirësuar që ai ka marrë një shumë të madhe parash (40.000 dollarë) për ta, ai ndërtoi një laborator të zhvillimit në Menlo Park, New Jersey. Ku ishte duke punuar mekanik, piktor, modelers dhe madje edhe fizikantë. Nuk u shpik përfshirë gramafon, arkivisti i parë punues audio. Ajo tronditi botën dhe Edison u bë i njohur si "magjistar i Menlo Park". Suksesi çoi në Edison filloi Electric Lehta The Edison & Company.

Gruaja e parë Edison Maria vdiq në 1884. Dy vjet më vonë ai u martua Mina Miller, dhe dy u ul mbi një pasuri të madhe në West Orange. Ku një laborator i madh i ri është ndërtuar. Nuk u shpik përfshirë kinetoskopet pajisja e parë që do të mund të shfaqin imazhe lëvizin. Electric Drita Edison & Company u bashkua me një kompani tjetër me General Electric Company që do të dominojnë në industrinë amerikane elektrike gjatë viteve 1900.

Argon = azotit
Kripton = azotit (gaz inert)
Azoti = azotit
Platin = element metalik (metal i çmuar)
VALTRA = një lysolja lloj
Tungsten = element metalik

based on 35 ratings Dritë llambë (1) 2.1 nga 5 bazuar në 35 vlerësime
Rate llambë (1)


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë llambë (1) ose në asnjë mënyrë në lidhje me llambë të lehta (1).

Koment llambë (1)

« | »