.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Llambë të lehta

Subjekti: Shpikje

Shpikja e llambë të lehta ka një histori emocionuese që përfshin vitet 1800. Në fillim të kësaj periudhe ishte drita në dispozicion të llambat qirinj, të naftës dhe gazit. Në 1809, filloi një kimist anglisht, Humphrey Davy, udhëtimin për shpikjen e një burim praktik të lehta flaktë. Ai përdori një bateri të shkaktojë aktuale në dy kolremsor. Aktual rrjedh në dy kolremsorna formuar një hark intensive elektrike mes dy shirita dhe ai e kishte krijuar llambë e parë hark.

1820 bëri Warren De la Rue përpjekjen e njohur për herë të parë në një llambë të lehta. Ai vuri në një spirale platin në një tub me një vakum dhe le të një pasim elektrike aktuale nëpër spirale. Dizajni është e bazuar në konceptin e pikës së lartë shkrirjes platina dhe për këtë arsye do të punojë. Dhoma bosh përmbante jo si shumë grimcat e gazit që mund të reagojnë me platin dhe për këtë arsye do të ketë një jetë më të gjatë raft. Edhe pse kjo ishte një ndërtim i efektshëm kështu bëri çmimin e platini në mënyrë që njerëzit e zakonshëm nuk mund ta përballojë atë.

Në vitet 1800 ka pasur shumë shpikës i cili u përpoq për të krijuar një llambë praktik dhe efikas gjatë jetës. Primar ishte për të krijuar një fije e hollë rezistente të qëndrueshme dhe shumë të nxehtë. Ky ishte çelësi për një dritë praktik flaktë. Shumë materiale me pikë të lartë e shkrirjes të shqyrtuara në dhomën vakum.

Burrat të tilla si James Bowman Lindsay, Frederiku i Moleyns, Heinrich Göbel, Joseph Swan, Thomas Alva Edison dhe të tjerët, janë të përkushtuar në përpjekjet e tyre në luftën për të të jetë i pari për të shpikë një llambë të lehta praktike. Përparim për Edison dhe Swan erdhi në vitin 1879, kur ata prodhuan llambë të lehta parë që dogjën një kohë praktik, më në vetvete vetëm 13.5 orë. Dizajni i tyre ishte i bazuar në filamente karbonit rrjedhin nga pambuku. Hapi tjetër ishte për të marrë këshillat Blackbird për të djegur më shumë. Në vitin 1880, Edison prodhuar një fije e hollë bambu karbonizuar që mbijetuan deri në 1200 orë.

Shpikësit të tjera u përpoqën për të përmirësuar ndriçimin me ndihmën e dy materiale të reja hollë. 1898 përdoret osmiumin Karl Auer, e cila ka nje pike shkrirjeje prej 045 ° C 3. Pastaj, në vitin 1903, testuar Siemens dhe Halske me tantal, e cila shkrihet në 2996 ° C. Këto përbërës tërhoqi vëmendjen për shkak se ata mund të punojnë në temperatura më të larta me jetë më të gjatë dhe më pak avullimit.

Pastaj erdhi gur fleksibël të rëndë, një pikë materiale të përmirësuar shumë hollë. Zhvillimi i hollë çoi në fije e hollë modern tungsten dhe kjo ishte William David Coolidge në Electric Company Përgjithshëm, i cili zhvillohet midis 1906 dhe 1910. gur të rëndë ka shumë prona të favorshme të tilla si një pikë e shkrirjes së 3410 ° C dhe kjo është shumë e stretchy. Kjo fije e hollë e përdorur sot.

Për shkak të forcës së tij dhe është e lehtë për të punuar me të si gur i rëndë mund të përdoret lehtësisht në spirale fije e hollë të cilat janë përdorur në shfaqje të larta në llamba moderne të lehta. Sepse tungsten mund të përballojë aq shumë ngrohjes ju mund të ketë një ndikim të madh dhe ju mori një shkëlqim shumë të mirë. Megjithatë, në temperaturë të lartë rruaza qelqi të mbuluar me një film i hollë e zezë tungsten dhe drita u përkeqësua. Për të hequr qafe këtë problem të plotësojë atë me llambat me gaz (më shpesh përdor argon dhe azotit, por ju mund të përdorë gjithashtu gaze të tjera fisnike). Reduktuar avullimit gazit dhe rritjen e jetës filament. Ajo gjithashtu transportohen larg ngrohjes nga fije e hollë dhe reduktimin temperaturën e saj dhe shkëlqim drite.

Në shoqërinë e sotme nuk ka pothuajse dritat kudo. Në shtëpitë e më ka dritat dhe shumë produkte teknike, a ka ndonjë lloj i llambës. Në 1800 fillim të viteve ka qenë vetëm djegie qirinj, llampat dhe llambat e naftës e gazit. Nevoja për një burim të fortë dhe më efikas të dritës ishte e madhe. Qirinj, naftës dhe gazit ishte e shtrenjtë dhe shumë nuk mund të përballojë atë. Në fillim, llamba e shtrenjtë, por ata u bënë më të lirë si teknologji përparuar me materiale të reja dhe harton.

Por ka edhe shumë në shoqërinë tonë të cilët nuk mund të përballojë llamba apo ndriçim në përgjithësi. Kollar, për shembull, në pjesët më të varfra të Afrikës dhe pjesët më të varfra të Azisë, ka shumë të cilët jetojnë në baraka të thjeshta dhe mezi mund të përballojë ushqim për ditë.

Llambë nuk është veçanërisht i mirë për mjedisin. Për të marrë materiale të papërpunuara është e nevojshme që të ketë mina të mëdha, ku ajo mund të shpërthejë mineralet dhe çdo gjë që vjen në miniera. Atëherë do të lëndëve të para janë transportuar në një farë mënyre dhe pastaj ju duhet të shkatërrojë mjedisin edhe më shumë. Lëndë e parë pastaj do të bien në fabrikave të mëdha dhe për në uzinën e ardhshme që e bën llambë qartë. Kjo pastaj do të transportohen jashtë në dyqane dhe në fund të vënë atë diku. Kur llamba është përdorur në mënyrë arrijmë në hale, duke shkaktuar probleme edhe më shumë mjedisore.

Kjo është vetëm një pjesë e vogël e emetimeve, vetëm për të përzënë llambë kështu që ju duhet pushtet. Fuqia duhet të vijë nga diku, zakonisht prej centraleve bërthamore, turbinat e erës ose bimëve qymyr. Ne të gjithë e dimë se si për mjedisin bimëve qymyr dhe centrale bërthamore të rrezikshme është e mbeturinave të rrezikshme formë.

Llambë ndoshta do të jetë rreth për kohë të gjatë, por vazhdimisht zhvillimin e burimeve alternative të lehta. Llamba fluoreshente është një tjetër shpikje që u shpik në vitet 1800. Ajo ishte Nikola Tesla i cili shpiku atë dhe ai ka punuar për një kohë me Edison. Një variant i tub fluoreshent, diodë, e cila sot është një produkt shumë i përdorur.

based on 34 ratings Llambë, 2.4 out of 5 bazë të 34 ratings
Shkalla llambë


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë llambë ose në asnjë mënyrë në lidhje me llambëlehta.

Një përgjigje të "llambë"

  1. Martin më 12 janar, 2011 në 1:01 AM #

    Ese mjaft të mirë në fakt. Një gjë që ju duhet të keni bërë të qartë është se "gur i rëndë", siç ju e quani atë është në fakt "Wolfram" (tungsten është përdorur në gjuhën angleze dhe në fakt vjen nga "Tungsten" skandinave.

Komenti llambë

|