.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Gjysem

Një numër i elementeve të klasifikohen si Gjysem perçuesit, silikon, zink dhe germanium. Këto elemente kanë aftësinë për të kryer energji elektrike dhe mund të kontrollohet në varësi të përçueshmëri e tyre. Silic është më användna tema për shkak se ajo është aq e lehtë për të marrë. Silic është në thelb mbulohen nga rërë. Ajo ka qenë përdorur për shekuj për të bërë hekur, tulla dhe pots. Nga forma e pastër shtuar disa plumbin (i quajtur doping) që ndryshojnë strukturën e silikonit. Silic pastaj mund të veprojë si përçueshëm ose jo-përçueshëm varësi të polarizimit të një ngarkuar elektrik është aplikuar. Me anë të kësaj të Gjysem perçuesit afat.

Framtaganden në fillim

Materialet gjysmëpërçues studiuar në laborator tashmë në fillim të viteve 1830-së. Ata materialet e para studiuar ishin një grup i elementeve dhe komponimeve që zakonisht ishin udhëheqësit e keqe në qoftë se ata ishin të ndezur. Shining dritë mbi disa të rrymës elektrike të gjeneruara që mund të menaxhohet vetëm në një drejtim. 1874 nuk është përdorur vetëm për energji elektrike për të bërë pushtet, por edhe për të kryer informacion. Telegrafi, telefon, radio dhe më vonë ishin pajisjet e para në një industri që më vonë do të njihet si elektronikë. Radio marrës kërkon një komponent të quajtur pastrues të veçantë për marrjen e sinjaleve. Ferdinand Brown përdorur një pastrues në formë të galliumkristall për të ndërtuar një marrës për nevojat e tij. Kështu lindi pajisjen e parë gjysmëpërçues.

Qark i integruar

Deri në vitin 1959, të gjitha komponentet elektrike modest. Që do të thotë se kryhet vetëm një funksion dhe disa pasur të jetë i lidhur së bashku për të formuar një qark funksionale. Edhe pse një numër i madh i transistorëve identike diskrete mund të prodhohen në një disk të vetëm ku ata kishin për të marrë ata larg dhe paketimin e tyre individuale në kapele të vogla. Që të dal çdo komponent dhe kaloni komponentët e dorës në qarqet ishte jashtëzakonisht joefikase. Ushtria krijuar metoda më efektive për të bërë qarqeve. Teknologjitë e reja erdhën dhe qarqeve të IC u bënë shumë shpejt me komponente të ndryshme (transistorëve, resistors dhe kapacitoreve) të formuara në të njëjtën monedhë. Por lidhjet e komponentëve të ndryshëm ishin ende me shkyçje mundimshëm manual. 1959 prodhuar Jean hoerni dhe Robert Noyce, një proces të ri të quajtur "teknologji planare" në Fairchild gjysmëpërçues cila i dha atyre mundësinë për të përhapur shtresa të ndryshme në sipërfaqen e një meshë silic për të bërë një tranzitor. Ky proces lejoi lidhjet metalike të zhduket në sipërfaqe të sheshtë e tranzitor dhe zëvendësohet tufë dorës. Procesi i ri duke përdorur silikon vend të germanium dhe e bëri prodhimin komercial të qarqeve të integruara të mundshme. Rezistenca e re për teknologjinë IC hapi rrugën për të popullaritetit të madh. Në fund të 1960, gati 90% e të gjithë komponentëve të bërë të qarqeve të IC.

Gjysem Pra Këtu ndërtuara

Sot, shumica e njerëzve qarqeve IC bërë të silikonit. Për të bërë chip kujtesës silic është një procedurë fodrande dhe tepër i përpiktë që mixes inxhinierë, kimistë dhe fizikantë. Hapi i parë i chip silikoni është zhvillimi i një të pastër, cilindër të vetme-kristal ose një fletë e silikonit që është 6-8 inç në diametër. Këto cilindra janë feta hollë, në magazinë lëmuar pak se 1/40 inç të trasha. Circuit Elementet (transistorëve, resistors dhe kapacitoreve) ndërtuar në shtresat e disk. Qindra chip kujtesës është etched në çdo disk. Shumica chip që është projektuar është bërë duke përdorur sistemet kompjuterike apo programe CAD. Qarqet janë prodhuar, testuar me simulim dhe pastaj të përsosur në sistemet kompjuterike përpara se ato janë ndërtuar. Kur një dizajn është bërë photomasks qartë qelqi. Një maskë për çdo disk. Këto maska ​​janë përdorur në procesin e njohur si fotolitografie. Chip kujtesës gjysmëpërçues është prodhuar në dhoma shumë të pastër, sepse qarqeve janë aq të vogla që edhe një grimcë e vogël pluhuri mund të dëmtojë ato. Ato kompani më të mëdha të ketë në mes të klasës 1 dhe klasës 10 të dhomave të tyre. Në një klasë një dhomë është një grimcë e pluhurit në këmbë kub (rreth 30 dm3). Në krahasim, ka një spital të pastër dhe moderne 10 000 grimcat e pluhurit per këmbë kub. Ajrit brenda dhomave është filtruar dhe riciklohen të gjithë kohën dhe gjithë stafit të veshur rroba të veçanta të tilla si pluhur-kapele dhe maska ​​për të marrë grimcë e ajrit të lirë. Në mjedis steril ekspozuar feta e një procesi fotografik multi-hap përsëritet një herë në maskë. Çdo maskë përcakton elementet e ndryshme të tilla si transistorëve, kapacitoreve, resistors, apo lidhje që bashkohen për të formuar një qark të plotë IC dhe përcakton modelin qark për çdo shtresë që është bërë. Në fillim të procesit të prodhimit janë të mbuluara meshë silic me një shtresë e hollë prej qelqi dhe pastaj një shtresë nitrateve. Shtresa xhami është formuar nga ekspozuar meshë silikon me oksigjen në një temperaturë prej 900 gradë ose më e lartë në një orë ose më shumë në varësi të trashësisë. Në temperatura të larta reaksion kimik (oksidimi) shumë më të shpejtë. Që nga disk është e mbuluar me një lëng të trashë dritëndieshëm. Pjesë e disk është zgjedhur për ekspozim duke vendosur një maskë në mes të një burim të dritës ultravjollcë dhe disk. Në pjesët e saj gjykimit transparente të maskë në mënyrë që drita shkëlqen përmes dhe godet të lëngshme. Ndërpreu lëngshme dhe bëhet indiferent për gdhendjen kur të ekspozuar ndaj rrezatimit ultravjollcë. Kjo lejon proces kimik prodhimin zgjidhje e mëposhtme për të hequr lëngun paekspozuar duke lënë disk ekspozuar lëngshme vështirë. Disk është nënshtruar një procesi gravurë (ose e lagësht apo të thatë acid gasetsning plazma) për të hequr pjesë të shtresës së nitrateve që nuk është i mbrojtur nga pijeve vështirë.

Kjo lë një model nitrateve në disk në një dizajn të saktë të maskë. Forcim të lëngshme është larguar më pas me një tjetër kimike. Ndërhyrë substancat e shtuara shpesh si pjesë e formimit të aksioneve në operacionet me temperaturë të lartë ose me jon implanter. Këto substanca të ndërhyjë silic karakteristikat rrobaqepësisë përçueshëm që e bëjnë atë ose negativisht apo pozitivisht. Ata kanë hapat themelore përsëriten për çdo shtresë të silikonit, qelqi dhe alumini. Disk përfunduar është ndërtimi kompleks i silikonit negative dhe pozitive, shtresa qelqi izoluar dhe nitrateve silic. Të gjitha elementet qark (transistorëve, resistors dhe kapacitoreve) janë ndërtuar në operacionet e para maskë. Hapi tjetër maskë vë së bashku këto elemente qark. Një shtresë izoluese prej qelqi është futur dhe një maskë kontakti është përdorur për të përcaktuar këto kontakte ose dritaret e çdo elementi qark. Pas dritarja kontaktit është etched mbuluar tërë disk me një shtresë e hollë e aluminit në një dhomë. Maska metalike janë përdorur për të përcaktuar shtresë alumini lënë një rrjet të mirë të lidhjeve të hollë metalike ose telave. I tërë disk është e mbuluar pastaj me një shtresë prej xhami izolues dhe nitride silic për të mbrojtur kundër ndotesve që mund të dëmtojë gjatë kuvendit. Kjo shtresë mbrojtëse quhet shtresa e shtresa oksid. Maskë përfundimtar dhe vendos shtresa oksid ka hequr materialin oksiduar nga terminalet (quajtur pads lidhjes). "pads lidhjes" janë përdorur për të lidhur trupin me këmbët metalike e plastike ose qeramike banesave që encloses silic. Në fazën meshë testimin gjitha qarqeve IC dhe funksionimin dhe mosfunksionimin e qarqeve dhe janë identifikuar në një skedar të dhënave në një kompjuter. Një prestar diamant që nga disk në patate të skuqura të ndryshme. Patate të skuqura jo-funktionabla janë hedhur poshtë dhe pjesa tjetër është mbledhur në një strehim plastike ose qeramike. Telat ari hollë lidh "pads lidhjes" në chip në këmbët metalike në kopertinën. Chip individ kujtesës testuar plotësisht për të siguruar se ajo është e cilësisë më të lartë dhe të sigurisë. Që nga produktet janë dërguar për klientët në mbarë botën.

Në 30 vitet e fundit, gjysmëpërçuesve janë bërë të domosdoshme në shumë aspekte të jetës së përditshme. Edhe njerëz të cilët nuk e dinë se si të përdorin një kompjuter ndoshta përdorin Gjysem perçuesit në një mënyrë ose në një tjetër. Shumë prej mundësive të mëdha që kemi në botën tonë moderne, ne mund të falënderojmë gjysmëpërçues për.

based on 1 rating Gjysem perçuesit, 2.0 nga 5 bazuar në 1 vlerësim
Rate Gjysem


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë Gjysem ose në ndonjë mënyrë në lidhje me Gjysem perçuesit.

Koment Gjysem

« | »