.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Hinduizëm

Subject: Religion

Ajo jeton 900 milionë njerëz në Indi, por vetëm 83% janë Hindus, por ka Hindus të shpërndara në vendet fqinje, si dhe kështu që është ndoshta rreth 700 milionë hindu në botë dhe me mbi 700 milion pasuesit e tij kështu që do të jetë feja e tretë më e madhe në botë. Shfaqja, nuk e di për Hinduizmi nuk kishte themelues zyrtar të fesë, por u rrit
prodhuar në Indi, para së gjithash nga lumi Indus. Nga veri erdhi vjet
1500.fr.k Arianėt dhe pushtuan zonën përreth lumit Indus, dhe mori pushtetin
e njerëzve që jetonin atje. (Ata u thirrën, nga se ata jetonin në
Lugina Indus nga lumi me të njëjtin emër)
Të Arianėt dhe indianët kishin perëndi të ndryshme, por si Arianėt mori pushtetin
kështu përzier kulturat e ndryshme së bashku dhe feja ne sot thirrje
Hinduizmi doli.
Hinduizmi është sot një i madh fetar dhe në dispozicion në pjesë të ndryshme të
botë, por është më i lartë në Indi dhe disa prej vendeve të saj fqinje
Nepal, Bangladesh, dhe pjesë të Butan.

Shkrimet e shenjta:

Rigveda
Rigveda është Shkrimi më i vjetër hindu. Ajo përmban këngë ose himne e hyjnive ariane. Pjesë të Rigveda është përpiluar tashmë para se Arianėt erdhi në Indi. Për shekuj me radhë ata kishin himne të transmetuara gojarisht nga mësues për student, më në fund si i shkruar ato. Pas vendimit që himnet kështu ajo erdhi tek shumë nga ata që janë mbledhur në tri libra Vedic. Gradualisht, siç konceptohet ajo gjithashtu udhëzon Veda, kjo është bërë për viktimat ceremoni do të kryhet në mënyrë korrekte. Ajo gjithashtu filluan të shkruajnë mendimet e tyre rreth universit, rreth vendin e njeriut në jetë dhe çdo gjë që u zhvendos Perëndinë. Disa nga këto shkrime janë quajtur Upanishderna dhe ato të përmbajnë mendime të rëndësishme hindu. Në gjykimin e tij shkrimet e shenjta, shpjegoi se si shpirti i njeriut mund të rilindë shumë herë dhe për të marrë lindjen e ndryshme të jetës, para se shpirti i çliruar nga të qenit të lindur përsëri.
Hindusët gjithashtu shkroi histori të gjatë, njëri prej tyre i quajtur Mahabharat dhe ajo ka 100.000 vargje. Ka histori të ndryshme dhe të gjithë thonë se si të jetojnë në mënyrë të drejtë.
Temples:
Tempujt janë ndërtesa të shquar me shumë idhujt dhe statujat. Ata janë shpesh
bimë të mëdha me bujtinë dhe
mensa, ku disa mijëra njerëz për të punuar. Në tempujt dhe lutuni
sakrifikojnë, sakrificën e më të bimëve dhe frutave. Në çdo fshat ka një të vogël
tempuj të adhuruar hyjnive lokale. Të Dalit-ët nuk kanë tempuj, vetëm një
pllakë guri sakrifikuar në.
Puja

Puja është një zakon që Hindusët bëjnë çdo mëngjes. Ata zgjohem herët dhe
lan dhe polishes deri idhuj, ndërsa ata të ofruar temjan. Vonë
kërkoj atyre lutjet dhe sakrificat bimë dhe fruta.

Seasonal:

PONGAL
Në mes-janar kështu festuar PONGAL, një festival korrjes tre-ditore. Ata festojnë me gatim oriz në qumësht, dhe kur ai vlon mbi si ulërimë "PONGAL O PONGAL" kjo do të thotë "le të del nga shtrati gëzim".
Shivaratri
Shivarati është festivali më i madh Hinduizmi-së dhe kjo është zakonisht ndodhin në hënë e plotë në shkurt-mars. Ajo festohet në të gjithë Indi në kujtesën e Shiva dhe Minakshis martesës.
Holi
Holi bie në hënë e plotë në shkurt-mars. Kur dhëmbët Hindus një zjarr i madh dhe të gjithë të përfshirë në parti shkon një herë rreth zjarrit. Për të marrë me fat vitin e ardhshëm do të fshihen hirin mbi ballin. Pasi që ata të fillojnë të spërkatje me ujë me ngjyrë në njëri-tjetrin dhe për të gjithë ata që ecin me. Ata nuk xhiruar vetëm në njerëz pa hedhur kafshët too. Pas kësaj, ju të marrë një dush dhe merr në rroba të reja. Pastaj ha nga çdo ushqim të mirë.
Naga Panchami
Ky festival bie në korrik-gusht dhe ormgudomarna përkushtuar. Këtë kohë të vitit është me shi dhe gjarpërinjtë që vijnë nga Burrows e tyre për të shmangur mbytjen. Hindusët pikturoj apo të ngjitur ormsymboler në të dy anët porta.
Ganesh Chaturthi
Ganesh është zot me kokë një elefant dhe ky festival është i përkushtuar për të. Ajo festohet në gusht-shtator. Në Mumbai plazh Chowpatty kështu ul shumë hinduve poshtë statujat e Ganesh në det.
Navaratri
Navaratri do të thotë "nëntë netë", ajo është një nga disa festivalet të cilat janë të festohet në të gjithë Indi, emri është i ndryshëm në varësi se ku jeni, për shembull, të quajtur kështu puja Durga në Indi lindore dhe në Indi veriore të quajtur Dussehra. Navaratri festohet edhe në Britani të Madhe.
Festë është i përkushtuar për të perëndeshë amtare, ajo ka disa nivele te ndryshme dhe emrat. Gjatë ceremonisë zakonisht vallëzuar rreth një altar bërë nga një kuti me kon-formë kulmin. Në çdo anë të altarit ka një foto të perëndeshë amtare në një nga guises saj. Ata vallet gjykimi kërcenin është Garba, një valle, të tjera është garë i shkëlqyer, një vallëzimi me shkop. Gjatë kësaj kohe ju do të gjeni shumë hinduve miq të rinj.
Dussehra
Kjo ceremoni përfaqëson fitoren e mirës mbi të keqen. Hindusët kanë tendencë për të djegur imazhet e 10-të kryesuar demon Ravana,
Muzik
Dawali është një shkurtim i Deepavali do të thotë "një rresht të dritave". Ajo është festa që rëndësi më të hinduve dhe kjo është më e rëndësishme në Perëndim. Hindusët zakonisht të pastruar shtëpinë e tyre dhe të bëjnë të bukur me lule dhe garlands letër. Ata janë të veshur me rroba të reja dhe pushtet partinë me të afërmit dhe miqtë e tyre. Ajo festohet në këtë festival është se humbje e mira e keqe.

Gestalter;
Brahma - krijues

Brahma është sipas krijuesi hindu e universit. Nga vullneti i tij ishte
njerëzit, kafshët dhe bimët për të.
Ai është përshkruar, ashtu si perënditë e tjera, me katër krahë. Këto duhet të jenë
simbolizojnë katër pikat kardinale. Brahma mbajnë në duart e tyre
objekte simbolike: një enë me ujë - sepse uji është burim i jetës, një
lugë - e cila simbolizon sakrificat e bëra gjatë rite, bönepärlor - një
simbol i kohës dhe një lule zambak uji që përfaqëson universin,
njerëzimi dhe pastërti.
Ka edhe imazhe që ai mbart katër duart Veda.
Brahma gjithashtu ka artizanale vet e saj, veçanërisht, një patë, e cila
simbolizon dituri.
Ai gjithashtu ka katër kokat kështu që ai mund të shihni në të gjitha drejtimet e ndryshme
në të njëjtën kohë. Nga
së pari, ai kishte vetëm një kokë, tjetri erdhi kur ai krijoi gruan.
Ai prerë gruan jashtë trupin e vet dhe menjëherë e pa bukuritë e krijimit
ajo ishte. Ai ra në dashuri me të, por ajo mbajti distancën e saj dhe e fshehu
atij. Për të qenë në gjendje për të parë të saj gjatë gjithë kohës ai fituar të tre
Krerët e dytë kështu që ai mund të shohin atë nga të gjitha anët.

Vishnu - shpirti botëror

Ata që adhurojnë Vishnu sheh atë si më kryesorja midis perëndive dhe shumë prej
ata thonë se ai është i vetmi Perëndi. Ai është fuqinë dhe energjinë që janë
në të gjitha gjërat që jetojnë dhe ekzistojnë. Pa të nuk ka asgjë. Ai është
universi dhe shpirti botëror. Vishnu përshkruar nga çehre blu. Në katër saj
Duart ai mbart një zambak uji, një kërmill, një çekiç druri dhe një rrotë. Ata
simbolizon kalimin e cikle, krijimit dhe vdekjes.
Njerëzit që adhurojnë Vishnu pikturoj shenjat vertikale në ballë, ashtu siç
zot i tyre është.
Gruaja Vishnu-së të quajtur Lakshmi. Ajo është lumturi dhe perëndeshë e pasurisë.
të cilët luten apo sakrifikojë për shpresat e saj të pasurisë dhe prosperitetit.

Shiva - krijues dhe shkatërrues

Shiva është shkatërrues, por ai gjithashtu posedon një shesh ndërtimi. Sipas
mit të shkatërruar ai botën e parë por rikrijon atë përsëri. Kjo
"Rinovimit World" besohet të vazhdojë pafundësisht. Ana krijues Shiva-së
zbuloi atë energji, e cila merr formën e Goddess Kali.
Shiva është självplågarnas shembull dhe vetëm si zot të tyre pikturon horizontal
Linjat mbi ballin e tij. Shiva është gjithashtu yoga dhe studiues zot. Ai prodhoi
zakonisht në formën e njeriut, nganjëherë si një asketike string, nganjëherë vallëzimi në një
unazë rrethore i flakët. Në imazhe, ai shkeli në një xhuxh,
simbolizon injoranca e njeriut. Shiva simbolizon të dy të mira dhe
e keqe që ekziston në çdo njeri. Ai është mjeshtër i jetës dhe vdekjes.
Parvati është gruaja e bukur Shiva-së. Ajo gjithashtu duket nën emra të tjerë me
Pronat e tjera. Si Durga ajo që kalëron mbi një tigër dhe lufton forcat e keqe.
Kali është ajo një perëndeshë etur për gjak dhe të tmerrshme që ka një bri
në dorën e të gjithë njerëzve. Goddess Kali ka një tempull kushtuar saj
në qytetin e Kalkutës, ku priftërinjtë sakrifikuar pesëmbëdhjetë dhi çdo të premte
në nder të saj.
Një nga bijtë Shiva-së janë të Ganesha, i njohur gjithashtu si zot elefant, fytyra e të cilit
është kreu një elefant. Ai është mbrojtës i të gjitha njohurive dhe mund të përfshijë një
adhurohet nga Hindusët për të filluar një biznes. Për nxënësit, ai
gjithashtu popullor, një elefant nuk harron thotë proverbi dhe nga
adhuroni atë të marrë ndihmë në shkollë.

based on 18 ratings Hinduizmi, 2.6 nga 5 bazuar në 18 vlerësime
Rate Hinduizmi


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Hinduizmi ose në ndonjë mënyrë në lidhje me hinduizëm.

Koment mbi hinduizmin

« | »