.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Ekonomi historik

Detyra 1.)

Kam ndërmend të ju tregojnë se si mënyrat e prodhimit (dmth "prodhimit") e ushqimit ka ndryshuar me kalimin e kohës. Çfarë është rëndësia e përparimeve teknologjike të ndryshme kanë pasur dhe për të sjellë pesë periudha të përfshira në detyrë, etj
Së pari ajo ishte populli që quheshin gjuetarët. Ata bënë mjetet e guri, druri dhe kockave. Ata jetonin nga gjuetia, peshkimi dhe grumbullimin. Për sa kohë që popullsia e tokës apo në botë ishte i vogël aq i gjallë këto lloje të njerëzve në habitatet e pasura dhe nuk ka punuar aq shumë, ata jetonin në grupe të vogla, etj Afrika, Azia dhe Evropa e quajtur në Lindjen e Mesme. Gjuetarët kishin vështirësi dhe kishte probleme duke bërë një jetë në disa zona.

Ajo nevojë për më shumë njerëz për bujqësi për nxjerrjen e më shumë nga toka dhe prandaj njerëzit filluan të rriten në numër. Kur njerëzit u bënë më të dhe disa nga ato mund të grumbullohen "pasuri" ndryshoi kur shoqërinë. Populli kishte për të shpenzuar më shumë kohë për të prodhuar më shumë ushqim dhe kështu u rrit edhe bujqësia komunitetin në mënyrë që gratë säga.När kishte më kontroll mbi punën bujqësore ndryshuar statusin e tyre social, sepse një shumë e pushtetit mbi tokë dhe kafshët përfundoi me burrat. Roli i gruas u bë më pak dhe në vend të kësaj ata e mori për të punuar me gatim, rregullim të fëmijëve dhe për të tjerr dhe endje.

Eufrati, Tigri, Nil, Indus, dhe Huang Ai është pesë lumenjtë më të mëdha në botë. Disa nga komunitetet e para në botë u shfaqën rreth këtyre pesë lumenjve të mëdha. Lumi Eufrat është një lumë në Irak aktuale, ku ajo së bashku me lumin Tigris formon një rajon në kohët e lashta ishte i njohur si Mesopotami. Kështu "tokë midis dy lumenjve" në Greqisht.

Në Mesopotami Eufrat dhe Tigër ishin farmlands pasura. Populli atëherë e ndërtuar sistemet e thjeshta të ujitjes, pasojat ishin që korrat ishin të bollshme dhe popullsia u rrit. Kushton shumë përpjekje, për më tepër, ajo ishte e rëndësishme që njerëzit të bashkëpunojnë. Në 3000 pes njerëzit filluan rreth këtyre lumenjve së bashku për të me anë të digave dhe kanaleve të ujitjes kanë kontroll mbi lumenjtë në mënyrë që ata do të shmangur fatkeqësitë si përmbytjet. Ata që e kontrolluar sundimtari me fuqi të madhe dhe priftërinjve të cilët e panë atë që është punuar. Ju pastaj mund të merrni disa korren çdo vit, dhe në këtë mënyrë u rrit dhe zhvilluar ekonominë e fortë.

ka pasur një grup njerëzish të quajtur Sumerians. Ata ishin vetëm një nga disa njerëz në Lindjen e Mesme i cili në kohë të ndryshme sundonin në Mesopotami. Këta njerëz drejt fund të 3000 para Krishtit shumëllojshmëri kultivuar e drithërave, perimeve, të lashtave rrënjë, liri, pambuku dhe datat. Ata ngritën dele, dhi, lopë, derra dhe zogj. Në qytetin shtete u ngrit një shtresimit social, duke ndryshuar të gjithë shoqërinë. Njerëzit ishin të lindur në grupe të ndryshme sociale dhe ka jetuar atje gjithë jetën e tyre. Por gradualisht, siç ishte menaxhimi i një mbretëri hyjnore. Mbreti i quajtur Faroa, është parë si një zot. Ai e bëri atë një ekuilibër në mes natyrës dhe shoqërisë. Fermerët nuk do të mund të paguajnë taksat ndaj Faroa dhe jo si fuqi detyruese në Mesopotami dashur të ndërtuar.

Forward 4000 BC filloi popullin e Skandinavi jug të kultivuar tokën. njohja e bujqësisë përhapur nga Ballkani. Nga Skåne përhap edhe bujqësinë shpejt veri përmes Skandinavi. Deri shekull mesi i 3000 ka filluar të ndërtohen varrezat megalitike dhe prandaj i dha një ekonomi të përzier periudhë överskott.Detta është quajtur Mosha e lëmimit të gurit. Gjatë Epokës së Bronzit 1800-500 para Krishtit Popullsia u rrit fort në Skandinavi dhe bujqësia gradualisht u bë më i rëndësishëm. Pastaj vjen Age Hekuri, aty ishin rreth 500 pes kur Age Iron fillon në vendet nordike. Njohuri të përhapet shpejt nëpër Suedi dhe fermerët nordike mund të prodhojë hekur. Ka pasur mjaft ore bog, dhe fermerët mësuar për të prodhuar mjetet dhe armë të thjeshta.

Në Evropë rreth 600 kështu që jetoi më pak se 20 milionë njerëzit. Por kur koha kishte kaluar gjatë këtyre shekujve të trazuar pas Perandorisë Romake, atëherë popullsia filloi të rritet përsëri. Ishte një sistem të tillë ushtarak dhe politik të quajtur feudalizmi, i cili u rrit në zonën e thelbi Karolinger perandori gjatë 800 - dhe 900-të. Shoqëria feudal i ngjante një piramidë me mbretërve dhe perandorëve në krye dhe fshatarët të cilët bazë të gjerë. Në fillim, bujqësia ishte primitive pastaj i pazhvilluar dhe rendimentet ishin gjithashtu i ulët, është zhvilluar gradualisht, duke rritur popullsinë. Arsyeja kryesore pse popullsia u rrit ishte se klima u bë ngrohta, veçanërisht në Evropën veriore dhe perëndimore, ku rritja ishte më e fortë. Jetën e njerëzve gjithashtu u bë më i sigurt kur ideja e të ashtuquajturit paqes së Perëndisë kishte zbulim i madh i tij dhe sistemi feudal u zhvilluar. Gjithashtu luajtur bujqesia një rol të madh në këtë kontekst.

Pra, gjatë Mesjeta High (1000-1300) bëri përparim të madh në bujqësi. Fshatarët mund të me parmendë rrota dhe kragsele kafshët punojnë tokën në mënyrë më efikase. Tërhiqe Kafshët ishin lopët zakonisht por pastaj erdhi kuajt, sepse ata ishin më të fortë dhe montues. Ajo shkoi nga dy ndërrime në treskifte duke rritur edhe sipërfaqe në akra nga rritje deri terren të ri. Samtidgt si bujqësia u bë më efikas popullsia u rrit gjithashtu ndjeshëm. Gjatë mesjetën e hershme pothuajse kishte pushuar tregtare në Europë në veri të Mesdheut. Por në 1000-ta u tregtuar jashtë apo ka filluar përsëri. Ajo është themeluar në qytetet e mëdha rreth kështjella, manastireve dhe kishave. Një shembull i mirë është qyteti i quajtur Brugge në Belgjikë si ajo e zhvilluar. Në Angli dhe Uells është ndërtuar mbi njëqind qytete në mes 1066 dhe 1190, në Gjermani ishin dy herë më shumë. Ajo filloi si mallra për tregti me të, kishës dhe të të mëdhenjve të mund të paguajnë shtrenjtë për mallrat gjobë. Genoa, Firence dhe Venecia në Italinë veriore u bë një qytetet e mëdha tregtare për mallrat ekskluzive nga Orientit, ndërsa Gjermanisht trajtojë Lidhjes Hanseatike Ligën e ngarkesave të tilla si peshk, kripë dhe hekuri në të gjithë detet në veri. Shumica e qyteteve te pasura shpërtheu veten e tyre ose u bë i lirë nga feudalizmit dhe i qeverisur veten e tyre. Kështu ata u bë e pavarur vis të zotërisë provinciale.

Pastaj në gjysmën e dytë të 1200-ta, popullsia u rrit aq shumë sa që pothuajse gjithë toka është marrë në përdorim. Ajo u bë më pak pleh, ekuilibri midis fushës dhe hyjnë rënë duke i lejuar ata për të përhapur, rendimenti ishte më e ulët. Disa zi buke u shfaq në të gjithë kontinentin, pjesërisht sepse klima u bë ftohtë përsëri edhe dështim kulture. Prandaj ajo ishte e dobësuar tashmë popullatën e prekur kur Vdekja Black (fatkeqësia) në 1346 arriti në Evropë. Një e treta e popullsisë vdiq. Por ata që mbijetuan atë mori më mirë. Kështu mungesa e punës do të thoshte se pagat u rritën. Fshatarët u rebeluan dhe mund të detyrojë kushte më të mira në pasuri. Periudha e quajti Late Mesme moshë (1300-1500).

Kulmi i vjetër shoqëri dhe skena kolaps në 1700. Shumica e njerëzve që jetonin në ato të fshat evropian në 1700-ta, ndjeva e sigurt se jeta shkonte dhe vinte më e çfarë poshtë, dmth pa ndonjë zhvillim. Pastaj gjërat filluan të ndodhë. Fushat prodhuar më shumë ushqim dhe numri i njerëzve të rritur edhe në numër. Gjatë Vitet 1700 arriti shumë pronarë të mëdhenj tokash kap traktet e madhe e tokës për përdorimin e tyre. Shumë pronarëve të dhënë me qira tokën për sipërmarrësi të veçantë që përdoret punësuar punëtorët bujqësore dhe e investuar në mjete të reja dhe metoda të reja. Ata donin për të bërë një fitim thjesht. Kjo mënyrë bast shumë të kultivuar ushqim siç është quajtur, në mënyrë që ata mund të mbajnë më shumë kafshë dhe të merrni më shumë pleh. Gjithashtu, nga kalimi lashtat në fushat, ata nuk qëndrojnë në gjumë në disa vite, dhe përmes rendimenteve plehërim të rritur. Në risi të veçantë ishte patatet janë botuar gjerësisht në Evropë gjatë gjysmës së dytë të 1700. Stërvitja plugje për farë dhe pleh është ndërtuar në vitin 1745. Zhvillimet e teknologjisë janë shfrytëzuar gjithnjë e më shumë në bujqësi. Mjete, makineri dhe makina janë bërë në shtimin gjithnjë e hekurit të cilat rritur produktivitetin. Popullsia e rritur / u rrit duke përmirësuar mundësitë për të överlvea / mbështetur veten, që do të thoshte se më shumë njerëz mbijetuan. Shumë u matur me bujqësi dhe rritje në industrinë vilë prodhimit veçanërisht tekstil gjithashtu krijoi shanset më të mirë të mbijetesës. Vdekshmëria është reduktuar gjithashtu. Zhvillimi ekonomik gjithashtu do të thotë se fermerët e nxjerra
lexojnë dhe shkruajnë. Kështu, një pjesë në rritje e "Estate tretë" mësuar të lexojnë dhe shkruajnë.

Në fund të 1700-së filluan revolucionin industrial në Britani. Ka pasur dy kapital, të punës dhe një treg për një metodë të re të prodhimit, bazuar në prodhimin e mallrave duke përdorur makina dhe punëtorët të cilët ishin të punësuar. Ajo ishte industria e tekstilit, ku uppfinnigar e makinave mekanike për tjerrje dhe thurje hapi një fabrikë të prodhimit. Një parakusht i rëndësishëm ishte se furnizimi me energji dhe transport sistem është ndryshuar. Shpikja e motorit me avull luajtur një rol vendimtar. Burimi kryesor i energjisë për nesër ishte e qymyrit, dhe në miniera erdhi motor me avull për të pompuar ujë dhe ngre lart e qymyrit. Por fabrikat ävnen makina mund të mundësuar nga motorët me avull, dhe kjo do të thotë se njerëzit u bë i pavarur nga energji hidroelektrike kur industritë ishin vendosur.

Në fund, ata vënë rrotat e motorrit me avull dhe kishte një burim të energjisë lokomotivë gjatë landvinnnig madh Revolucionit Industrial së transportit teknike, hekurudhës. Mënyra Popullore e punës dhe të jetesës ndryshuar shumë nga ose në raundin e cekët e revolucionit industrial. Bujqësinë dhe jetën e varfër të mbetur në fshat dhe u mblodhën në fabrika urbane dhe fushën e punës. Ku ishin kushtet e punës shpesh të vështira, jo të shëndetshme dhe të pasigurta, veçanërisht për gratë dhe fëmijët, të cilët gjatë industrializmit ishte e lehtë për të kontrolluar dhe të cilat janë përdorur si punë të lirë.

Faza e dytë e revolucionit industrial ndodhur ndodh gjatë periudhës 1830-1870.
Në 1784 pasoi nga të ashtuquajturat puddelprocessen prodhojë hekur i epshëm me qymyr qymyr druri në vend të shtrenjta. Kur hapat e prodhimit të hekurit, rritja e kërkesës për qymyr që e bëri atë kërkoi të përmirësuar dhe më pak të shtrenjtë transportin e qymyrit. Rreth vitit 1815 lylyckades pak anglezët vënë motorët me avull mbi rrota dhe me makinë të ardhmen. Zhvillimi i saj u hap mundësi të reja. Ajo është ndërtuar edhe linja e parë hekurudhore të tilla si midis Mançester dhe qytetin port të Liverpulit. Gjatë 1830, mënyra e re e transportit zbulim i madh i saj. Në Gjermani, Francë dhe SHBA u utvekclingen shpejt. Disa vjet më parë, ånfartyg ia kaloj anijet me vela. Në Tysklnad në 1834 formuan një bashkim doganor cila lexuar shumë nga transportsytemets probleme. Në 1850 më shumë dyfishuar qymyrit dhe hekurit derr prodhimin në shtetet e shoqatës doganore. Ajo u formua një bashkëpunim të ngushtë mes universiteteve dhe industrisë. Punëtorët gjermanë kishin të leximit më të lartë në botë. Ajo do të japë përfitimet industri kyçe gjermane drejt fund të shekullit (shek). Pra, në sajë të hulumtimit universitar zhvilluar industria kimike shpejt, dhe ata pastaj mund të shesë një gamë e produkteve të reja: parfume, colorants, plastikës, produkteve farmaceutike, eksplozivë dhe plehra. Elektrike dhe naftës filluan të përdoren si burime të energjisë dhe shpikje e bëri atë edhe më të mirë për mënyrën se si njerëzit jetojnë. Shkenca pasur një rol në rritje në përpjekjet për të zhvilluar teknologji të reja, produkte të reja, dhe metoda të reja të punës.

Faza e tretë e revolucionit industrial bëri thirrje për moshën e çelikut. Metodat e reja për prodhimin e çelikut hapur mundësi të mëdha. Makinat më të mira të thotë se punëtori mund të prodhojnë pjesë identike në sasi të mëdha dhe mund të fillojë të përdoret në të armëve, lokomotivë dhe industrinë e makinave. Të hekurudhat ishin ndërtuar më të lirë dhe më të mirë. Strukturat e mëdha të çelikut në formën e urat, ndërtesat dhe anijet mund të ndërtohet. Ajo ishte në vitin 1889 kur Kulla Eifel është ndërtuar për shembull.
Çfarë e shkaktoi përparim industrial në Suedi në vitet 1850 ishte një rritje në kërkesën, nuk është një ide e re apo teknologji që është konsideruar më parë si shkaktar kryesor. Nga 1870 ka ndodhur një rritje industrial në Suedi i cili kishte një rëndësi shumë të rëndësishëm për shoqërinë. Një aktivitet i madh për investimin filloi në industri dhe banimit dhe ndërtimit hekurudhor. Një rritje në eksportet bujqësore u filluar, dhe një rritje të madhe në prodhimin e industrisë mallrat kapitale (makineri, pajisje, etj). Nuk ishte një kërkesë të fortë të huaj për eksportet suedeze që e bëri të mundur për këtë zhvillim. Industria e hekur lulëzoi përmes rritjes së kërkesës për mineral hekuri suedeze nga pjesë të Evropës, e cila gjithashtu ishte duke u industrializuara. Në mes të Suedisë ishin kompani që Sandviken, UDDEHOLM, Domnarvet dhe Fagersta në hekurit dhe çelikut prodhimit. Hekuri dhe druri ishin dy faktorët që më kanë kontribuar në zhvillimin ekonomik të vendit gjatë kësaj periudhe.
Detyra 2)
Në këtë detyrë, unë do të përpiqet të ju tregojnë se si të ndryshme sistemet ekonomike kanë ndikuar njerëzimin, duke gjetur ngjashmëritë dhe ndryshimet. Marrëdhënie ekonomike dhe luftë në mes të pasurve dhe të varfërve.
Ajo që ne e quajmë Greqinë e lashtë është themeluar në f.kr.storhetstiden e 700 ishte në f.kr.det e 400-it të cilët kanë bërë Greqia e lashtë aq i famshëm është teatër, demokracia, sport, saga dhe perënditë. Greqia nuk ishte një mbretëri e bashkuar por ajo përbëhej nga një seri e qytet-shteteve. Një qytet-shtet përbëhej kryesisht nga një qytet dhe çfarë ishte rreth den.I antikiteti, ata kishin ose të përbashkëta njerëz në katër klasa të ndryshme, gjegjësisht: për klasën e sipërme, klasën e mesme, klasa e ulët dhe skllevër. Klasë e sipërme shpenzuar atë gjatë gjithë kohës, të luftës, qeveria, letërsi dhe filozofi më tepër, ata ishin qytetarë. Klasa e mesme nuk ishte e kualifikuar për të qenë një qytetar i Athinës dhe ata punonin si tregtarët dhe mjeshtrit, duke paguar thesare të mëdha osvI Athina kishte një shoqërie demokratike ku ata të mund të votojnë. Ata të cilët nuk kanë votuar dhe nuk ishte përfshirë si qytetarë ishin gra, skllevër dhe emigrantët. Roma dhe Greqia ishin shoqëritë e para rob në histori. Në Greqi, nga Vitet 500 dhe në Itali nga 200 para Krishtit skllavëria zëvendësohet, forma të tjera të punës së varur. Ka qenë tre milion skllevër të kohës Caesera. Një rob ishte vetëm një pronar i pronës mund të bëjnë çka të donin me të. Skllevërit ishin zakonisht të burgosurit e luftës dhe viktimat e të ashtuquajturit bastisjeve. Furnizimi i mirë i punës do të thotë se zhvillimet në bujqësi pushuar. Zhvillimet teknologjike kanë qenë kryesisht e pandryshuar gjatë gjithë antikitetit në të gjitha rastet e rum. Forca e muskujve ishte burim dominant i energjisë në antikitet. Disa skllevër u përdorën nga shteti, ata ndërtuan infrastrukturën dmth Romës, duke ndërtuar rrugët, urat dhe ujësjellësit, etj Kjo do të thotë se Roma u bë më e pasur sepse Rrugë të asfaltuara çuan për ju mund të tregtisë më lehtë dhe në disa vende. Të ardhurat e Romës u rrit sepse më tregtisë çoi në detyra shtesë e cila ishte e mirë për shtetin. Roma zgjeruar gjithë kohës ekonomikisht, por zgjerimi ekonomik pothuajse gjithmonë çon në Teh inflacionit që ishte ajo që ndodhi kur Rommarriket ishte e ndarë në e Perandorisë Romake Perëndimore drejtat respektiv Perandorisë Romake Lindore. Kjo tha, ajo ishte infrastruktura e mirë i rëndësishëm për Romën në aspektin ekonomik, por edhe për transportin e trupave në zonat që ishin darabbades e luftës më efikase. Se ushtria duhet të jetë në gjendje për të marrë rreth shpejt ishte shumë i rëndësishëm në këtë mënyrë edhe u rrit ekonominë.
Pastaj kemi ardhur në botën myslimane gjatë Mesjetës, si dhe rum një shoqëri rob, por format ishin shumë të ndryshme. Së pari, ajo ishte udhëheqja köpmännena ekonomik në qytetet dhe nuk kishin fuqi politike në të gjitha. Ajo ishte burokratët dhe njerëzit më të lartë ushtarakë që ishin në pushtet, etj Sipas Sheriatit, ligjit islamik, një mysliman nuk mund të bëhet një skllav. Skllevërit janë përdorur kryesisht në ekonomitë familjare dhe në krahun e pastaj si ushtarë. Nga vitet 800 ka qenë se trupat elite në vendet myslimane për shumicën e robërve, sidomos turqit. Shumica skllevër kaloi në Islam dhe fëmijët e tyre ishin të lirë, gratë ishin të izoluar dhe kishte për të qëndruar në shtëpi, si në Greqi dhe Romë. Värdlen mysliman u ocksåen kulturën urbane ndryshe nga Evropa mesjetare. Fermerët ndihmuar me ushqim dhe taksat. Barra e taksave dhe qiranë presion mbi to ishte shumë e rëndë. Bujqësia e zhvilluar shumë pak gjëra të përbashkëta me antikiteti dhe inovacionet teknike ishin edhe pak dhe nuk mund të krahasohet me atë që ka ndodhur në Evropë gjatë Mesjetës. Pas kësaj radhe zhvilluar feudalizmin gjatë 700-900 s. Feudalizmi do të thotë se një mbret i ndarë mbretërinë e tij për të të mëdhenjve të ndryshme dhe manjatëve nga sharjet mbret a trohetssed u bënë vasalë të mbretit. Fermerët kishin status shumë të ulët në krahasim me feudalëve dhe kalorës. Ishte fshatarët të cilët e mbështetura pjesët e sipërme të shoqërisë feudale Mbreterine apo piramide. Fshatarët ishin bujkrobërit dhe jo skllevër që do të thotë se fermeri kishte tokën e tij ai punoheni dhe shtëpinë e vet e dikujt. Skllav nuk mund të blihet apo të shitet në krahasim me Antikitetit. Ai kishte të drejtë për të kultivuar fermë ai kalëronte, dhe ai do të mund të lënë trashëgimi të birit. Por skllav nuk ka lëvizur nga fermën e tij utaan shtetit, dhe vajza e tij nuk e kam marrë martuar pa paguar një tarifë për të qiradhënësit. Një ideologji u shfaq dhe që përbëhej nga tri pozicione, dmth: "ata që luten," "të kundërtën" dhe "ata që punojnë". Këto tre pasuri kishte përfaqësuesit e ndryshme që ndahen pushtetin me mbretin. P.sh. mund të përcaktojë këto taksa dhe të bëjë ligje. Pastaj mbreti do të mund të fitojë më shumë pushtet duke marrë taksat dhe të paguajnë ushtarët dhe zyrtar qeveritar.
Gjatë 1700-së përbëhej prej 75% të eksportit të Suedisë e një mall të vetme domethënë shufra hekuri. Ajo ishte mbyllur hekur i epshëm që mund të përdoret për prodhimin brisk, plugjet, valvola, thonjtë, pajisje timon, horseshoes dhe maç. Kërkesa ishte shumë i madh dhe uzinë metalurgjike ishin krejtësisht të varur nga zonat rurale dhe fermerët në mënyrë për të mbajtur të falsifikimit të saj. Gjatë shekullit 1700 ajo u bë gjithnjë e më e vështirë për fermerët që të rrisin përpjekjet e tyre të punës. Fermerët u bënë më pak të varura nga të ardhurat shtesë nga puna e shërbimit dhe se ata filluan të argumentojnë mullinj privilegje për shkak të të gjitha pozitë të fortë ekonomikisht dhe politikisht. Ajo e bëri të vështirë për zhvillimin industrial. Pavarësisht që ka qasje në kapital dhe në rritje të kërkesës qëndruar nga industria. Arsyeja ishte se mullinj hekuri ishin të varur nga qymyr dhe dru zjarri. Karburantit duhet të merren kryesisht nga pyjet fshatarët, të cilat uzinë metalurgjike ishte e vështirë për të marrë përsipër. Në Britani eksperimentuar deri përmirësime në timon tjerrje dhe tezgjah. 1730 pa futjen e "anijes së fluturues" që e bëri një weaver mund të prodhojë dy herë më shumë pëlhurë në të njëjtën kohë. 1760 pa futjen e një makinë të re "Spinnig Jenny". Tani ju mund të tjerr dhjetë herë aq shpejt sa rrota e vjetër tjerrje. Këto u nxitur nga fuqia e muskujve, por në 1771 u ndërtua një ujë-powered makinë të re tjerrje që zëvendësuar fuqinë e muskujve me një rrotë të ujit. Kjo do të thotë se shkalla e prodhimit u rrit shumë shpejt dhe kontribuar në zhvillimin industrial. Unë pajtohem me Karl Marksit se ajo është e kushtet ekonomike dhe luftë në mes të pasurve dhe të varfërve si nxitës të ndryshimit në shoqëri të ndryshme.
Suedia përfundoi duke luajtur si një rol superfuqisë kur Finland humbur vitet e luftës 1808-1809. 1800-së erdhi për të karakterizohet si zhvillim paqësor dhe ekonomik. Bujqësia është modernizuar me ndërrime dhe metodave të reja të kultivimit, dhe vepra artizanale në shtëpi u rrit. Gjatë mbretërimit Karl Johan XIV-së paraqiti një politikë që ishte konservator, por në 1840-së filloi një periudhë liberale të reformës. Riksdag vendim-ups e shkollë publike fillore dhe të një biznesi. Ajo ishte në vitin 1865 kur Ushqimi ishte shfuqizuar dhe zëvendësuar me tvåkammarriksdag. Kjo reformë do të thotë një kompromis, ku ekskluzivitet u kufizuar nga prona dhe të ardhurat. I pari kishte një dhomë të sipërme dhe dhoma e dytë e dominuar fermerët. Gjendja e gruas në vitet 1800 u bë gjithnjë e më e debatuar. Që gratë ishin fëmijë dhe kishte një sërë cili u kufizuar. Kur shoqëria modernizuar pastaj ndryshoi gjithashtu marrëdhënien apo dallimin në mes burrave dhe grave, dmth në mes gjinive. Klasa punëtore u bë e marrëdhënieve familjare suitors, ndërsa gratë në borgjezisë së re humbi rolin e rëndësishëm që kanë pasur për jetesën e familjes në shoqëri rurale. Reforma liberal në mes të shekullit dha autoritetin pamartuar grave dhe të drejtën e lirisë së veprimtarisë ekonomike. Por në shumë aspekte përbëhej nga pozita e ulët të gruas.
Gjatë fundit të viteve 1800-të u bë lëvizjet popullore, kishat e lirë, lëvizjes vetëkontroll dhe të lëvizjes punëtore një element i ri në jetën politike dhe shoqërore në Suedi. Në takimin e tyre salla përhapur mendimin Demokratike dhe arbtessätt. Politikisht e rëndësishme ishte lëvizja e punës. Ajo ishte atëherë në 1880 kur u formua Partia Socialiste i punës (SAP) dhe në 1898 u bashkua me forcat sindikatat në të gjithë vendin në Organizatën e Vendit (LO). Punëdhënësit nuk e kanë në fillim të lidhë marrëveshje kolektive me sindikatat dhe ndaloi punonjësit e tyre për t'u bërë anëtarë. Por, pas një periudhë të rregulluar marrëdhëniet midis partnerëve socialë, etj pak të shkurtër skllavërisë në Suedi. Sigurisht ka lënë skllavëria në pjesë të ndryshme të botës. Sipas vlerësimeve të OKB-së, skllevërit 13 milion në mbarë botën. P.sh. sot njihet si skllavëria e trafikimit dhe trafikimit të qenieve njerëzore. Në vende të tjera, shumë punëtorë të varfër ku ata nuk mund të paguajnë borxhet e tyre dhe mbesin skllevër. Por nga se ne e shohim dhe kemi mësuar në histori, ne gjithashtu mund të luftuar skllavërinë dhe avskfaffa atë plotësisht.

mendimet e mia:

Unë mendoj se tani historia është një temë shumë interesante, sepse unë kam mësuar se si gjërat ishin në fillim. Si të gjitha filloi kur burrat tilla si homo sapiens sapiens, dmth "njeri që e di se ajo e di" u zhvillua. Kohët e ndryshme dhe epokat nga Epoka e Gurit lëmuar të mesjetës. Unë kam mësuar se si situata e njerëzve ishte, se si ajo ka ndryshuar me kalimin e kohës dhe se si bujqësia është modernizuar me ndihmën e teknologjisë së re, kështu që këta përparimet teknologjike dhe shpikjet që kam përmendur në esenë time sipër. Unë vetë kam jetuar në Indi dhe mënyra e njerëzve të jetës nuk ka ndryshuar, jo si Suedia dhe ato evropiane vende të tjera. Ajo është ende forca e muskujve është burim dominant i energjisë. Barazia nuk është e njëjtë, ajo është burra që vendosin, gratë qëndrojnë në shtëpi dhe përkujdesjen e fëmijëve, pastrim dhe gatim., Shembuj tipike. Por ata kanë të drejtën e votës dhe të shpresojmë se vendi do të modernizohet. Ekonomia nuk është aq e qëndrueshme për shkak të popullsisë së madhe, etj
I kam për të lexuar më shumë faqe dhe unë kam gëzuar çdo anë, ajo ishte argëtim për të lexuar edhe për botën arabe për profetin tonë "Muhamed", i cili ishte një tregtar, unë nuk e dija se ai ishte një tregtar dhe u shfaq në Mekë në 610. Unë do të doja të e di pse nuk ka foto e Profetit tonë Muhamed dhe çfarë ajo mund të varet nga? Ai ka lindur në vitin 570 pas Krishtit dhe vdiq në vitin 632 pas Krishtit

Navid Kazemyar


based on 32 ratings Historik Ekonomiks, 2,7 nga 5 në bazë të 32 ratings
Rate historike Ekonomi


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë Ekonominë historik apo në asnjë mënyrë në lidhje me ekonominë e kaluara.

Një përgjigje të "historike Ekonomi"

  1. Rebecca më 30 maj 2010 në 04:18 #

    Punë e mirë!

Koment ekonomi Historik

« | »