.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Si e Suedia të bëhet një superfuqi?

Suedia ishte një fuqi e madhe në mes të 1611-1718, kur Karl XII u qëllua. Gustavus Adolphus tërhoqi me Suedinë në luftë 30-vjeçare, më për të fituar më shumë pushtet. Ai donte të Suedisë do të sundojë mbi gjithë vendin rreth Detit Baltik. Ishte Mbreti Gustavus Adolphus i cili bëri të mundur që Suedia të bëhet një fuqi e madhe, fisnik më të rëndësishme nga ana e tij ishte politikani Axel Oxenstierna, i cili mbi 40 vjet të tij duke qenë politikani më i rëndësishëm në Suedi. Oxenstiernas Shumica e të afërmit ishin, por politika të tilla si vëllai i tij Gabriel Oxenstierna. Pas Suedia u bë një fuqi e madhe pa Gustav se vendi i zhvilluar shumë, me p.sh. rrugët dhe ai paraqiti gjithashtu ligjin që të gjithë fëmijët do të mësojnë për të lexuar dhe të shkojnë në shkollë. Suedia ishte një vend i varfër, kështu që si mund të ketë një superfuqi? Ka pasur disa arsye që Suedia mund të bëhet një fuqi e madhe. Një nga arsyet ishte se armiqtë Suedisë ishin të dobëta, Rusia, Polonia dhe Perandoria e Shenjtë Romake ishte në luftë. Dhe sigurisht, Danimarka kishte një ushtri, por ajo ishte shumë e vogël në krahasim me Suedinë. Një arsye tjetër ishte se Suedia mund të eksportojë tar, bakër dhe hekur më shumë se vendet e tjera të Evropës. Suedia kishte gjithë kontrollin madhështinë mbi Finlandë. Dhe në pyjet e madhe e Finlandës dhe Suedisë prodhuar shumë tar. Dhe asnjë vend tjetër në Evropë ka pasur aq shumë bakër dhe xeheror hekuri në minierat e saj si Suedia. Eksportet ishin Suedinë në një shumë të parave që mbreti të mund të përdorin për të punësuar mercenarë nga vende të tjera në Suedi. Riskdag suedez ishte gjithashtu unike, ku kishte njerëz nga të gjitha klasat e ndryshme të fisnikërisë, priftit, burghers dhe fshatarëve. Ata së bashku do të mund të vendosin shembull sa taksat e larta duhet të jenë dhe të cilët do të bëhen ushtarë. Gustav II Adolf gjithashtu paraqiti luftimet më të reja dhe më moderne. Që nga vitet 1300 kishin qenë përdorur armë në Evropë, ata peshonte 1 ton kështu që kur kishte filluar lufta ishin ushtritë ishin aq shumë ndenjur. Por topat e reja suedeze peshonte vetëm 150 kg. ajo nuk ishte e nevojshme gati sa më shumë kuaj për të tërhequr ato. Ushtria suedeze ishte shumë më fleksibël dhe më të mirë në luftë. Prodhuar më tepër armë dhe armë të tjera në shtëpi në Suedi, kështu që ruajtur një shumë të holla nga importet. Suedia ishte e organizuar mirë, si në Finlandë dhe Suedia ishte e ndarë në qarqe, por një guvernator i cili sundoi. Detyra e guvernatorit ishte për të siguruar që vendimet që mbreti dhe parlamenti kanë marrë është kryer në qarqe. Ka pasur edhe përmbaruesit, që kishin shkuar rreth dhe mori në tatimet nga fshatarët. Në 1600 filloi regjistrimin priftërinjtë e banimit të gjitha fshatrat. Pastaj ju mund të shihni se si shumë të rinj mes 18 dhe 30 vjeç ka pasur. Ata sigurisht do të jenë ushtarë. Por priftërinjtë në fshatrat gjithashtu mori parasysh se ai nuk ka zgjedhur një njeri i cili ishte shumë i rëndësishëm për mbijetesën e familjes. Pra, ajo ishte shpesh farmhands të cilët kishin bërë ushtarë. Por pjesa më e madhe e ushtrisë suedeze që goditi Perandorinë e Shenjtë Romake ishin mercenarë. Suedia ishte tani si fuqitë e mëdha qëndrojnë më shumë në luftërat dhe tani ata mund të marrin taksën nga qytetet e rëndësishme të portit rreth Detit Baltik. Suedia u bë shumë më të organizuar dhe të fuqishme. Megjithatë, kur Suedia u bë një fuqi e madhe shkuan pothuajse të gjithë e burimeve Suedi të ushtrisë apo të flotës. Gjatë shekullit të shtatëmbëdhjetë Suedia luftuan më.

based on 53 ratings Si e Suedia të bëhet një superfuqi ?, 3.5 nga 5 bazuar në 53 ratings
Shkalla Si u Suedia të bëhet një superfuqi?


Projektet Related shkollore
Vijim janë Puna Shkolla është se si Suedia mund të bëhet një fuqi e madhe, ose që është në asnjë mënyrë në lidhje me Si u Suedia të bëhet një superfuqi ?.

One Response to "Si u Suedia të bëhet një superfuqi?"

  1. Një më 19 mars 2010 në 01:39 #

    Quite ok, por ju duhet të ndani seksionet në mënyrë që u bë shumë i paqartë.

Koment Si u Suedia të bëhet një superfuqi?

« | "