.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Gjuha amerikanët

Indianët, së bashku me Inuit dhe Aleutians (dy racat e tjera)
shtylla kurrizore e Amerikës (Veri dhe Jug) indigjene. Identifikimi SHBA
ata kanë marrë pasi Kolombi do të provojë se Toka ishte e rrumbullakët dhe lundroi nga mbi
Atlantik. Vendi i parë ai erdhi në kontakt me ishte Kuba. Kolombi besonte
ata vijnë në Indi. Ata pastaj erdhi në vendin e gabuar, por ata mendonin
ende ata vijnë në Indi siç është planifikuar. Prandaj Columbus quajtur
njerzit autoktonë të indianëve. Kjo është edhe arsyeja pse ishujt përreth Kubës quajtur
Karaibe.
Besohet se paraardhësit e indianëve 'humbur në Amerikë nga viti 10000 BC
mbi urë të tokës Beringut midis Alaska në Amerikë dhe Siberi në Rusi.
Pastaj ata u larguan gjithnjë e më poshtë në klimat e ngrohta. Këto paraardhësit ishin nga
fillimisht vetëm gjuetarët por mësuar gjithçka pas viteve të përdorimit të drithërave
dhe pastaj të zhvilluar qytetërimet e vogla në bazë të bujqësisë, kultivuar
Kështu ushqimi i tyre.
Sepse pas një kohë qenë larg nga Rusia dhe bota e vjetër për një kohë të gjatë
pasi kështu "ata gjetën" kulturat dhe traditat e vetë gjithnjë e më karakteristike. Kur
Evropianët mori përsipër kombeve indiane kështu ishte kultura e tyre poshtë dhe kjo
konsiderohet si një nga më të mëdha tragedier.Mesoamerikas indianëve të historisë
Mayans, Aztecs dhe Incas që kam zgjedhur për të shkruar për të jetuar
në Mesoamerica, veriore Amerika Qendrore (Mayan dhe Aztec) dhe West
Amerika e Jugut, Andeve (Inca). Prandaj, unë jo aq shumë në lidhje me
Amerika e Veriut dhe jugore indianë Amerikës së Jugut.
Klima e Amerikës Qendrore është tropikale, peizazhi është e përzier me ultësira në jug
Oqeani Atlantik dhe malore në perëndim nga Oqeani Paqësor. Në ultësira, ajo është shumë e
reshjeve, ndërsa zonat malore janë gjysmë-thatë. Ka, përmes kështu që ishte i madh
zhvendosur midis dijes të fiseve të ndryshme në bujqësi dhe zejtarisë.
Prandaj lidhur kontaktet e mëdha tregtare në mes të kulturave të ndryshme ochindianstammar.
Tashmë në rreth 1200 pes ata filluan të ndërtojnë me popullsi të dendur
zonat urbane me njohuri të madhe të astronomi, matematikë, art, politikë dhe
sistemi kalendarik. Ajo kishte filluar gjithashtu zhvillimin e një lloj të të shkruarit. Në qytetet
Arkitektura e madhe.
Shumë prej meso, Amerikën Qendrore dhe Meksikë fiset indiane ende jeton në
Sot sigurisht me më pak shtrirjes. Por, shumë prej tyre kanë ende
ruhet fetë e tyre të vjetra dhe gjuhë.
Shuma India rënë, edhe pse ka disa milion lënë në ditën e ashpër
në 1519, kur një spanjoll i quajtur Cortés, i cili gjithashtu përmendet më vonë në tekst,
filloi marrjen e evropianëve të Amerikës. Edhe pse Kolombi erdhi menjëherë
para 1500 kështu që nuk ka filluar pushtimin e edhe kur Cortés arriti.
Fiset indiane ra nga të qenit gati 25 milionë në rreth 1
një milion vjet më 1600. Shkaku kryesor i vdekjes nuk ishte se ata u vranë nga
Spanjollët, por nga sjukdomsepedemier ata sollën me vete nga Evropa. Një
gjithashtu paraqiti një lloj të ri të politikës së strehimit dhe indianët ishin të detyruar për të lëvizur dhe
punojnë për spanjollet. Indianët kishin për të përshtatur plotësisht pas spanjollet
kërkuar, veshin të njëjtat rroba si ato, të njëjtat barrën si spanjollët kishin
me ta dhe të bëjnë përdorimin e bagëtisë spanjollëve, lopë, dema dhe kuaj
të cilën ata kurrë nuk e bëri para. SHBA kishte për të pranuar këtë, por në vitet e fundit
Indianët kanë filluar organizatat e tyre për të mbajtur e të drejtave të tyre
marrëdhënie shoqërore dhe besimi i tyre, dhe mbi të gjitha të drejtat e tyre njerëzore.
South American Indians
Mbetjet e Argjentinës jugore tregon se SHBA kanë qenë në Amerikën e Jugut tashmë
rreth viti 9000 pes në Mbetjet e tjera sugjeron se ka ekzistuar SHBA ku
më parë. Emigracionit indian në Amerikën e Jugut kaloi isthmus e Panamasë
se para vitit 7000 pes përbëhej nga Savannah. Pastaj ata shkuan në jug pas
Mal West Coast, por ju gjithashtu besoj se një pjesë u prish pas Bregdetin Lindor dhe
vendosur në pyll shi Amazon. Ka filluar bujqësore
menjëherë dhe kultivuar misër, etj, ndërsa SHBA Andeve nuk ka filluar të rriten në
edhe në rreth 3000 pes SHBA Andeve filloi të kultivuar kryesisht misër,
patate por edhe lloje të tjera të të lashtave. Kafshët kanë bërë përdorimin e dy
Lamas, lama zakonshëm dhe alpaca.
Pas 2000 pes ajo ka zhvilluar një larmi të madhe të kulturave të larta në malet;
përfshirë Inca, por ata nuk ishin periudha e tij e vërtetë madhështia edhe pak të mirë
Deri në 1000-së Krishtit
Në ditët e sotme ka rreth 500 grupe etnike mbeten të ultësirën origjinale
Fiset, ndërmjet 100 000 dhe 200 000 njerëz në secilin prej 11
Vendet janë komunitete të shpërndara në vendet më të paarritshme në
Që jeton në xhungël Amerikës së Jugut.
Të gjitha fis indian në kulturat indigjene marsit janë në prag të humbur. Kryesisht në
Ultësira ku ata janë të kërcënohet nga shpyllëzimi, abuzimi dhe kolonizimit. As
rezervat e vendosura në disa vende të sigurojë mbrojtje adekuate të kulturës së tyre.
Andeve (malor) indianë janë të kërcënuar kryesisht nga arsye ekonomike dhe politike.

Mayans

Rreth vitit 0 në Guatemala aktual jetonin të ashtuquajturit indianët Mayan. Ata
ishte fillimisht vetëm një njerëzit e thjeshtë të pyjeve, por u përhap që nga kudo
sipërfaqet më të mëdha. Mayans nuk erdhi për të formuar ndonjë mbretëri e vërtetë, por
përbëhej nga disa qytete të vogla. Këto qytete janë ndërtuar prej tempujve të mëdha, kështu që
quajtur tempujt Maya të cilat unë do të kthehen për më vonë në tekst. Në këto të mëdha
Temple jetuar që sundonte në qytet, ajo mund të jetë, për shembull, priftërinjtë ose
edhe fisnikët vendosur shumë. Udhëheqësit vendosi fshatarët që banonin në të vogla
kasollet jashtë, në fusha misri. Ajo ka qenë në fshatrat Majave gjetur edhe planet e lojës topin ku
kjo ndoshta ishte për të hedhur ndonjë lloj të topit me një shportë në anën e
Plani, për basketboll sotme vetëm shporta ulur në diagonale.
Maya madhështia aktuale kishte mes 300 dhe 900 shekullin Ata ishin
shumë i mirë në llogaritjet matematikore, ne e dimë se ata kanë përdorur frazën
zero dhe në astronomi ishte priftërinjtë Maya qartë lideri i kulturave të tjera.
Ata kishin motive nga viti kalendarik, më saktësisht një astronomët evropianë dhe
Vëzhgimet Mayan astronomike është e pabesueshme, sepse vetëm
Mjetet e përdorura ata ishin sytë. Ata kanë përdorur një lloj hieroglifet, kur ata
shkroi, ishte një stil shumë të avancuar që doli shumë e vështirë për të interpretuar.
Si e udhëhequr nga kultura
Njerëzit sunduar nga priftërinjtë në qytete të ndryshme dhe një mbret prift i veçantë vendosi
e priftërinjve, ai kishte thënë se fuqia më e madhe dhe njerëzit iu bindën atij
dhe llogaritjet e tij astronomike. Në kulturën Mayan ishin të zakonshme
sakrifica e njeriut, shpesh ato të përgjakshme. Pas asaj që ne kemi parë në muraleve
dhe mori nga hieroglifet gishtat viktimave kështu stung parë 'përgjakshme para viktimave
vrarë nga prästkungen.Mayakulturens tempullin
Tempujt Mayan ishin të mrekullueshme, ato ishin ndërtuar si piramidat e Egjiptit
me majat clipped. Atje, në krye të ndërtesave të ndërtuara më të vogla, ndonjëherë
skulptura dhe një lloj gurë kujtimore përreth. Ata ndërtuan tempuj të ndryshme
në vendndodhje të ndryshme zakonisht fiksuar me të njëjtin bazën e piramide. Për shembull,
Tempujt e Tikal jashtëzakonisht të lartë dhe piramidat pjerrët rreth tij, i gjithë tempulli është 71
metra e lartë dhe 59 metra e gjerë. Në Palenque, tempujt aktuale në krye që është
shumë i madh dhe në Copan ka rrënojat me shtylla të mëdha të tempullit rreth.
Në një tempull zbuluar muraleve të mëdha në tempull të gjitha tre dhoma. Tani
të gjitha piramidat pothuajse tërësisht mbuluar me bar nga shkurre dhe bimë të tjera që jeton në xhungël tempull
por studiuesit janë përpjekur për të pastruar larg pak për disa nga tempujt.
Teknikisht folur Mayans aq të ulëta për fiseve të tjera indiane; një ndjerë
as në parmendë, rrota, ose madje edhe të përdorin kafshëve tërheqje.
Rreth vitit 900 ndodhi diçka e çuditshme se sot është një mister i madh.
Mayans lëvizur në veri deri gadishullit Jukatan dhe u largua i madh i tyre
Qytetet Temple lënë prapa. Nuk u formua e ashtuquajtura "perandori të re" me
Chichen Itza-si qendër. Por kjo ndoshta nuk ishte mjaft si ju kishte imagjinuar
kur ata kishin lëvizur në mënyrë që ata patën më të ashpër, si politikisht ashtu dhe në
feja. Gjithë gjë ishte e vështirë të mirë nga një tjetër fis indian, Toltecs,
filloi një luftë me Mayans në 1000. Ndërsa këto
të dy popujt luftuan dhe dobësuar kulturën Mayan kështu mbyllur veten priftërinjtë
me shkencën e tij. Kur spanjollët arritën në 1540, ajo ishte Maya është tashmë në mënyrë
shpërndahet në mënyrë që spanjollët e lehtë, pasi më shumë se 1500 vjet mund të marrë përsipër dhe të shkatërrojë
të gjithë kulturën e tyre.
Sot ka rreth 1,3 milion Mayan-folëse njerëzit lënë në Amerikën Qendrore.

EMPIRE INCA

Perandoria Inca ishte gjyqi më i madh të shtetësisë së Jugut indianëve amerikanë.
Ajo u themelua rreth 1200, kur një numër i fiseve të vogla indiane vendosur
së bashku në një të madhe. Ata ndërtuar kapitalin e tyre, Cuzco, të quajtur pas
Reich parë Inka, Cusco. Kapitali është ndërtuar si një shesh. Ajo ishte
ndarë në katër rrethe, secili përfaqëson një nga katër rrethe
Perandoria u nda në; në qoftë se keni ardhur për një vizitë në qytetin e kështu janë vetëm duke qëndruar në
pjesë e qytetit që përfaqësuar pjesën e vendit ku ata erdhën nga. Brenda
qyteti ishte edhe një fortesë e madhe në Inca (udhëheqës Inca)
jetuar. Rreth qytetit ishin mure të mëdha të ndërtuara. Shtëpi banimi janë ndërtuar shpesh
balta apo guri, tavanet përbëhej nga ichu barit dhe ishte shumë e ngjashme me sotme
çati thatched.
Nga Cusco të Perandorisë Inca shtrirë gjatë shekujve në vijim nga
mposhtur mbretëritë e tjera indiane përgjatë Andeve; varg i madh malor në Amerikën e Jugut
Pjesët perëndimore. Më i madh indian mbretëri për të mposhtur Perandorinë Chimú, e cila
korrespondon me Peru tanishme. Pasi filloi pushtimi Inca marrë një pjesë të
karakteristikat e tij karakteristike të tilla si rrugët, planifikimin shtetëror dhe qendrore madh
qeverisja e shoqërisë.
Shoqëria Inca u kontrolluar në mënyrë që ajo u ul një sundimtar të vetmuar në krye, i ashtuquajturi
Inca. Sipas tij, ai kishte disa për udhëheqësit që çdo sunduar një
secili prej mëdha katër pjesë kryesore si mbretëria u nda në. Për ta, kjo ishte
një mori e tërë e zyrtarëve që ishin nën sundimtarët e tyre në gjithnjë e më të ulët dhe më të ulët
nivelet. Në këtë mënyrë, "bigwigs" u përhap shpejt urdhërat e tyre mbi të gjithë vendin.
Nga një lloj model trekëndësh.
Inca secila konsiderohet nga populli si i biri i diellit dhe burri i adhuruan
Perëndia i tyre. Ajo ishte në vetvete mjaft e qartë, sepse kryesore
feja gjatë periudhës Inca ishte adhurimi dielli.
Gruaja Inca (mbretëresha) ishte gjatë 1400 dhe 1500 për motrën e tij, por
Ai gjithashtu kishte "gratë e tjera" janë zgjedhur. Ata jetonin si tempeltjänarinnor dhe
sheaths bëra të bukura të alpackens leshi Inca.
Komunikimi në vend ka qenë krejtësisht i varur nga të rrjetit rrugor ishte ndërtuar
në dhe rreth maleve. Ata dërguan mesazhe në pjesë të tjera të mbretërisë me
i dërguari i posaçëm, Chasquis, e cila solli mesazhe përmes veçantë
vargjet nyjë, i quajtur quipus. Popullsia Inca kishte asnjë të vërtetë
Gjuha e shkruar në mënyrë që ata mund të bëjnë vetë kuptohet me ndihmën e shkrimeve, pa
mund të bëjë vetëm nyjet e gjatësi të ndryshme dhe ngjyra të laces. Kjo e lejoi
marrësi atëherë do të mund të kuptojnë domethënien e mesazhit në qoftë se, për shembull,
taksat që lidhen ose informacione ushtarake, por mbi të gjitha diversitetin e
gjëra. Gjuha ata kanë përdorur ishte Quechua.
Ajo ishte mjeshtrit shumë të kualifikuar në Inca, ai nuk ka treguar të paktën të gjitha
druri dhe ari stoli veshur në veshët për të treguar statusin e tyre. Falsifikuar
jo vetëm në ari, por edhe në, për shembull, argjendi, bakri dhe bronzi. Rrobat e tyre
ishin të endura zakonisht nga leshi ndryshme çalë kafshëve. Ajo ishte gjithashtu shumë i aftë me
qeramika, puna e tyre ishte shumë e qëndrueshme dhe e pikturuar me ngjyra të ndryshme, të kuqe, të bardhë
dhe modelet e zezë zhvendosur.
Taksat u shfuqizua përbëhej rritur kryesisht nga gjëra të tilla si misri,
patate e ëmbël, domate, dhe më shumë. Ata ishin rritur në shpatet terraced me ndihmën
një fotplog të veçantë dhe të thatë. Ju mund të rritet rreth 40 lashtat të ndryshme. Një
e treta e lëndëve të para të kultivuara shkoi në Inca, një e treta shkoi në
priftërinjtë dhe produktet e mbetur shkoi për të mbështetur familjen e tij. Një
Një ligj tjetër ishte se do të punojnë në miniera dhe në rrugët e shtetit.
1533 ra Incas për spanjollet. Kjo ishte një Conquistador (emri i
pushtuesit hershme spanjolle) me emrin e Pizarro me ndihmën e 200 burrave të menaxhuar
kapjen dhe vrasjen e ish-Inca Atahualpa. Por spanjollët shkuan
asnjë procedurë të veçantë rregullim, kur ata morën Atahualpa sepse premtuar atij se nëse ai
arriti të rregulluar një dhomë të plotë prej ari dhe dy më shumë, të mbushur me argjend kështu
ata do ta lëshoj ''. Por spanjollët nuk ishin të qartë se çfarë ata kishin premtuar dhe
vrarë Atahualpa. Kur lideri Inca vdiq shpërthyen në mënyrë të gjithë shoqërisë
së bashku në përgjithësi. Ka pasur legjendat që tha se Perandoria Inca ishte Eldorado ", Vendi ari"
dhe kur spanjollët u zhvillua në mënyrë që ata kapën një shumëllojshmëri të ndryshme
objekte ari, duke vijnë legjendë e vërtetë.
Ishte fundi i perandorisë së madhe që zgjati rreth 300 vjet. Ajo mbuluar
më aktuale Peru, Ekuador, zonat më të larta Bolivi, si dhe Argjentina dhe
Pjesët veriore të Kilit. Ajo ka qenë vlerësuar se Incas përbëhej nga rreth 10
milionë banorë, kur ata arritën kulmin.
Si mund të dini kaq shumë për Incas dhe perandoria e tyre varet nga të gjitha shkrimet
shkruar mbi to në mes të 1500 dhe 1600-së. Ka dy kryesore Spanjisht
shkrimtar, por edhe një Native American cilët vënë së bashku një dorëshkrim 1.400 faqesh vetëm
me foto. Në këtë mënyrë, ajo ka marrë edhe të mbajë perspektivën Inca në tërësi.

Aztecs

Gjatë 1300 u vendos një emigrant nga populli veri indiane në disa ishuj
në liqenin Texcoco, ku themeloi kapitalit Tenochtitlan kuptimin e tyre
kaktus qyteti shkëmb. Në krye të qytetit të shkatërruar është tani Mexico City.
Nuk u ndërtuar perandori i tyre ishte i orientuar ushtarake dhe ata u bënë
njerëz të fuqishëm të gjithë Meksikë. Fiset tjera indiane duhej të linte dhurata të
Aztecs. Ata ishin fillimisht një popujt migratore që kishin një të vogël
njohja e bujqësisë, por në 1325 ata e mundi veten e tyre, siç thashë poshtë në Meksikë dhe
themeloi kryeqytetin e tij. Ajo ishte qyteti më i madh i Aztec dhe arti i ndërtimit të
ishte i madh, ata ndërtuan aqueducts dhe kopshte lundrues. Kapitali
Popullsia ishte gjithashtu në mes të 150.000 dhe 200.000 banorë.
Aztec perandorak filloi të zhvillohet gjatë udhëheqësit e Itzcóatl, gjatë punët e tij
kështu që ata morën përsipër Atzcapotzalco dhe qytetin fqinj gjatë viteve të mbetura deri në
Ardhjen spanjollët e 1519-1521 mori gjatë udhëheqësve të tjerë të gjithnjë
sipërfaqet gjithë Meksikë. Në rreth 1500, në mënyrë që ata kishin një sipërfaqe prej rreth
200,000 km2 atëherë mund mbretëria fillojë për të zgjeruar jashtë drejt më shumë avlägsnatrakter.
Shoqëria Aztec u drejtohet ashtu si pothuajse të gjithë njerëzit e tjerë American Indian me një
Udhëheqësi i vetëm në krye, Tlatoanin ai ishte civil, ushtarak dhe fetar
detyrat në shoqëri. Këshilltarët e tij më të ngushtë ishin Cihuacóatl (grua gjarpër).
Të tjerët të cilët ishin vendosur shumë në "shkallë" shoqëror ishte njerëz
ka punuar si një administratorët e kompanisë bashkëkohore, ata ishin si një lloj uppvisare
apo negociatori i fisit indian jashtme, Teteuctin. Pastaj kishte klasën e sipërme
fëmijët, përfitime të caktuara Pipiltin. Disa që kishin ndikim të veçantë në këshillën e liderit
ishin luftëtar të shquar, Quauhpilli. Një priftërinjtë shumëllojshmëri të mbajtura në ceremonitë
dhe studimet astronomike. Ata gjithashtu bënë parashikimet. Ata që e bëri
Aztec tregtisë distancave të gjata ishte Pochteca, një lloj tregtarët të cilët ishin gjithashtu
spiunë për organizimin ushtarak. Shpesh njerëzit e lirë, Macehualtin paguar
taksave dhe duhej të dhuroj dhurata të ndryshme. Në klasën e sipërme fusha punuar atje
Skllav Mayeques ose Tlalmaitl. Skllevër, Tiacotin qëndroi në pjesën e poshtme të
Shkallë Aztec sociale.
Aztecs besonte se ajo e mori trashëgiminë që edhe prindërit e bëri, edhe në qoftë se prindi
Për shembull, rrip të veçantë në ari ose Mats kështu do vetë të merren me
ajo. Sipërme të klasit të rinjtë mund të shkojnë ose në një shkollë priftit apo shkollë luftëtar.
Feja mbështetur militarizmin dhe një ushtar mund të tregojnë kurajën e tyre duke marrë
një person për të kapur. Kapur sakrifikuar vonë për të perëndive.
Që nga Aztecs shpesh mori për fisin tjetër indian në perëndive të marsit dhe të besimit të tyre
ka qenë brenda fesë së tyre një shumëllojshmëri të zotave. Të gjitha këto perëndi kishin
Funksionet e ndryshme dhe u shfaq në guises të ndryshme. Ata kishin vetëm
si kultura të tjera, një zot i luftës, një regngud, një zot diell dhe një fruktsamhetsgud,
përtej se ata kishin edhe një shumëllojshmëri të zotave të tjerë.
Ky fis indian kishte, siç e përmenda më parë, shumë
të përbashkët me fise të tjera. Pra, edhe me epokën. Ajo kishte dy
viti kalendarik, një i rastësishëm nga 365 ditë, 18 muaj e 20 ditë secili
muaj plus pesë ditë të tjera dhe të shenjtë nga 260 ditë. Pas 52 vjet në mënyrë
koinciduan dy vitet kalendarike në një mënyrë të veçantë, e cila u festua me të veçantë
ceremoni.
Nëse dikush Aztek dhe çdo i sëmurë kështu kishte për të shkuar në një nga astrologët e fshatit
ose shortarët, ata kërkuan Parashikimi i sëmuri. Kur dikush ishte sëmurë kështu që shkoi në
shumë për atë që shkaktoi sëmundjen, nëse perënditë kishin arsye për të
të jetë i zemëruar me dikë, mori atij një trajtojnë me theks të madh në magji
ndërsa një plagë apo diçka ku perënditë nuk ishin të përfshirë në mënyrë mori atë një të rregullt
trajtim mjekësor. Për shkak se trajtimi ishte për të përzënë jashtë çdo të keqe
alkoolike nga murtaja kështu do të thotë që ju mori nga sëmundjet shpesh të tilla
Speciet që vjellë me dhunë ose ishin djersitje madh.
Ajo shpesh mori në procedurat kirurgjikale të pacientëve. Plagët çdo pastruar me kujdes
dhe për të vënë bimëve të ndryshme në plagë do të shërohet. Në krye të tyre, njeriu
pupla dhe lëkurë.
Aztec "mjekët" të gjithë u përqendruar në një lloj të veçantë të sëmundjes ose
pikëllimit, siç ishte astrologët dhe shortarët që kërkoi pacientin
diagnoza, njeriu mjekësi përdoret bimeve shëruese dhe një tjetër
specializuar në thyerje të eshtrave. Kishte specialistë të veçanta zorrëve që dhanë
enemas dhe bathers që dhanë porositë, banja e nxehtë dhe mjekësore
"shëron Sweat". Ajo ishte në Meksikë pasuritë e mëdha në wets si mund të jetë
përgatitur mjekësi të. Një nga sundimtarët e fundit e Montezuma 2 (1502-1520)
kishte një kopsht të tërë me bimë të mjekësisë që llogariten për asgjësimin e njerëzve. Një
herbs rritur për abortin, kundër diarresë, hudsjukdoms ointments, droga, etj
Aztecs ishin një shumë je njerëz të interesuar. Ata kanë gjetur shumë
piktura. Shumica janë simbolike dhe tregon marrëdhëniet në mes të perëndive të tyre dhe
njerëzit. Ato janë përdorur edhe si reklamim politik. Zot Njeriu pikturuar nga
më ishte perëndeshë misri, kjo tregon se misri kishte një rol të madh në atë kohë.
Ajo ishte sigurisht jo vetëm perëndi të cilët ishin avmålade askush nuk ka gjetur edhe
skulptura e kafshëve, nga Jaguars dhe gjarpërinjtë për karkalecat dhe insektet e tjera.
Punimet më të madhërishëm e ndërtimit është ndërtuar ndërmjet 1450 dhe 1521. Pikësëpari
ata janë ndërtuar në kryeqytet, Tenochtitlan. Tipike e popujve të Mesoamerica
(Amerika Latine), ishte se ata shpesh ndërtuar tempujt malore, një lloj të kapelës apo
Kisha pranë shpella dhe formacionet shkëmbore.
Çdo sundimtar i ri në mesin e Aztecs kanë ndërtuar ndërtesa të reja që ata donin të
duken të ndryshme në krahasim me ndërtesa të tjera. Toltec (një tjetër, më parë
Native American) Arti i frymëzuar Aztecs shumë, sidomos i ashtuquajturi
chacmoolskulpturerna përshkruanin perënditë hedhjen poshtë një tas kurban
pranë tyre. Ai ishte gjithashtu nga Toltecs si Aztecs mori emrin e tij
profesioni pikturë, toltecatl. Ajo u frymëzua gjithashtu edhe nga fise të tjera pikturë dhe
hantverksstiler. Ajo dukej indianët nga fise të tjera vijnë në Aztekriket dhe
punojnë për ta. Një testament për statusin e lartë të arit u është pothuajse gjithmonë një
simbol të statusit. Por gjëra të tjera që tani janë mezi ndonjë gjë me vlerë gjithashtu i dha
Statusi tilla si pendë dhe guri zejtarisë. Se ju keni gjetur një sasi të madhe
Shifrat djegur balte sugjerojnë aftësitë e tyre në qeramikë. Aztec
Punimet qeramike janë konsideruar të jetë e thjeshtë dhe klasa e sipërme ishin të kënaqur vetëm me
qeramikë importuar.
Aztecs ishin të aftë në poezinë e cila është vlerësuar shumë. Një nga udhëheqësit,
Nezahualcóyotl (1418-1472) ishte vetë një poet kryer. Ata kishin më
fise të tjera të Amerikës Latine indiane kanë marrë një shkrim mbresëlënëse dhe
numëruar. Ata folën gjuhën e tyre, Nahua Kur spanjollët arritën të
Kapitali kështu ku ata tronditi tempujt kryesore të Qendrës së, ritual
planet lojë topin dhe sa larg kanë ardhur në zhvillimin e tyre.
Spanjollët që kanë bërë debutimin e tyre në 1520s mundi lehtësisht Aztecs,
pjesërisht për shkak se Aztecs atëherë lider ishte një fetar i ulur
vezë, dhe pjesërisht për shkak se të gjithë shtamet Aztecs mbajtur gjatë ndihmoi
Spanjollët në luftën kundër tyre. Montezuma (inkubator i ulur) i dha
deri lehtësisht dhe le veten të kapur nga udhëheqësit spanjollë, Cortés. Cortés
Suksesi çuar në mendimin se ai ishte zot bardhë, Quetzalcoatl
(Gjarpri feathered). Ai ishte një, njeri me mjekër të gjatë të bardhë do të vijë
nga deti në lindje, dmth Atlantikut.
Aztecs kultivuar kryesisht misër dhe kakao. Kjo është gjuha Aztec dhënë
Na fjalë çokollatë.
Tani jetojnë rreth 2 milion Aztec mbetet në Meksikë, shumë prej tyre flasin
Gjuha origjinale Nahua.

based on 13 ratings SHBA, 2.7 out of 5 në bazë të 13 ratings
Rate indianët


Projektet Related shkollore
Më poshtë është schoolwork bëjnë amtare apo në asnjë mënyrë në lidhje me SHBA.

One Response to "indianë"

  1. Herik më 12 nëntor, 2009 at 2:48 #

    Faleminderit për të bërë këtë faqe të vërtetë të ndihmojë në schoolwork tonë

Koment indianët

« | »