.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Incas

Diku në 1100s filloi perandorisë Inca të rritet rreth qytetit Cucso. Kjo ishte një Keçua-folëse popujve indiane dhe shtetin para-kolumbian në perëndim të Amerikës së Jugut. Gjatë 1200 dhe 1300 përbënin Inka një nga shumë të vogla, hövdingdömmen rivale që kanë dalë nga rrënojat e Perandorisë Huari. Në 1430s filloi Inca qeveritar Pachacuti një ndërtesë të re perandori, e cila në më pak se njëqind vjet do të çonte në shtetin më të madh dhe më të väladministrerande e para-kolumbian Amerikës. Sipas mitet Pachacuti ishte i nënti në një dinasti hyjnore, e cila u themelua nga Manco Capac dhe në fund të fundit nga zot dielli Inti. Nga zona e tij origjinale thelbësore rreth Cusco në malësitë sydpeuranska zgjeruar futje Përgjithshëm gradualisht gjatë tre breza suk pasura të sundimtarit Pachacuti 1438-71, 1471-93 dhe Topa Inca Huayna Capac 1493 deri 1525, në mënyrë që në vdekje Huayna Capac mbuluar të gjithë gamën e Andeve veriore Ekuador në Kili Qendrore. Një shtrirje e 460-mil. Kur Huayna Capac vdiq papritmas në Ekuador në një epidemi, e cila ndoshta rrjedh në fund të fundit nga spanjollët shpërtheu midis tronpretendenterna Huascar dhe Atahualpa një luftë civile që lehtësoi ndjeshëm pushtimit spanjoll në 1532, të udhëhequr nga Francisco Pizarro. Ndërmjet 1537 dhe 1572 fshehur në xhungël shtetin vilcamba një qeveri në mërgim të bijve të Huayna Capac.
Ajo ka qenë vlerësuar se popullsia Inca më i përfshirë deri në 10 milionë, por që ishte asgjësuar në një të dhjetën në dekadat menjëherë pas pushtimit. Rajoni madhe, që inkasit i pushtuar e banuar nga një numër i madh i grupeve etnike të cilët folën ndryshe, gjuhë tani zhdukur; ajo ishte inkaväldet që ka shkaktuar përhapje të gjerë si quechuaspråket kemi sot. Shumica e njohurive tona të Incan rrjedhin nga vargu spanjolle frönikörer njëjtë në 1500 dhe 1600; veçanërisht të vlefshme janë compilations nga Pedro de Cieza de Leon dhe Bernabe Cobo, si dhe abonimet shumë në dorëshkrimin 1400 faqesh të vendasëve Felipe Guaman Poma de Ayala, përfunduar diku midis 1567 dhe 1615. Në këtë formë, pjesët e Incas vetë historinë dhe mitologji ruajtur, me përshkrim të detajuar të shembull, sundimtarët e ndryshme të pushtuar luftës dhe jetën e pasur ceremonial të kryeqytetit Cuzco.

Kultura materiale

Kultura Incas material i ndërtuar mbi traditat e vjetra dy mijë vjeçare Andeve. Me ndihmën e fotplog dhe pres u rrit me më shumë se 40 të lashtat, nga të cilat më të rëndësishmet ishin patate (në Dalarna më të lartë) dhe misri (të ulët). Në shumë vende, të veshur hillsides pjerrta nga tarraca të ngushta e tokës, e ndërtuar me kujdes prej guri, dhe kanale kulluese mund të jetë milje të gjata. Inca mungonte projekt kafshët, por ata kishin disa lloje të brendshme se çdo popujt e tjerë förcolumbiskt indiane (Llamas, Alpacas, qentë, derrat gini, rosat). Disa ushqime të thata për ruajtje, duke përfshirë mishit në Charki dhe patate në chuño. Qeramika Inca ishte shumë i guximshëm, dhe me kusht me modele gjeometrike në të bardhë, kuq e zi; një formë tipike është i madh, fund vuri amforë me dy vegjë. Druri gdhendur kupën karakteristike (Kero), e cila është shpesh färgrant zbukuruar. Rrobat e Incas janë të endura prej leshi fillimisht nga Llamas, alpacas dhe vicunas, por me kalimin e kohës, importet e pambukut nga krahina. Pëlhurë ngjyra COMPI ishte një vlerë të rëndësishme që mund të grumbullohen se pasuria dhe dhënë larg si pjesë e transaksioneve të ndryshme shoqërore. Në mesin e bizhuteri shënoi cilindra prej ari ose druri që shtresat më të larta bar në earlobes tyre shpuar si një shenjë e statusit, dhe kjo u dha atyre orejones afat Spanjisht ('veshët e gjatë "). Të përpunimit të metaleve (ari, argjendi, bronzi, bakri) ishin më të shkathët se në çdo drejtim tjetër përveç në Amerikë, dhe ka qenë joshja kryesore e spanjollëve ari i uritur.
Zejtari i përgjithshëm në Cusco bazuar në tendencën inkahärskarnas për të lëvizur ku specialistë nga popujt e pushtuara dhe në këtë mënyrë asimiluar vjetër andniska traditat. Për Cuczos shkëlqimin gjithashtu kontribuoi p.sh. farkëtarët nga Perandoria Chimu dhe muratorë nga hövdingedömena vjetër në Titicacabäckenet. Në rajonin e Cusco është ndërtuar në shtëpitë e zakonshme të gurit dhe të baltë ose Adobe, dhe tavanet e Ichu barit vuri çati thatched. Punët publike përbëhej nga boulders punuar me vegla guri, të lidhur me çimento, por në mënyrë të saktë që vështirë se një buzë thikë mund të futet në seams në pjesën e jashtme të muratorët. Inkaarkitekternas saktësinë karakterizon dy pallatet, tempujt dhe varret si vepra të mbrojtjes, magazina dhe tarraca bujqësore. Shembuj të ruajtura mirë të arkitekturës Incan është qendra administrative dhe ceremoniale të tilla si Machu Picchu, Ollantaytambo dhe kryeqyteti, Cuzco. Në Cusco janë: boulders gjigant poligonale në punën e mbrojtjes Sacsahuamán, dhe muret përkryer lëmuar e targave të ish ari kemi zbukuruar ashtuquajturi tempullit të diellit, Coricancha ("Gardhi i artë ').. Arkitektura duket se shpesh kanë qenë të dizajnuara për të lehtësuar vëzhgime astronomike të rëndësishme për vitin bujqësor, për shembull, nga besimi inkahärskarens në sheshin Haucaypata në Cusco.

Organizimi shoqëror, politik dhe ekonomik

Njësia bazë sociale e Perandorisë Inca ishte një cognatic, u ul dhe grup i familjes në thelb endogm (ayllu), që adhuronin një paraardhës të përbashkët, dhe e cila në formë të modifikuar ende ka rëndësi të madhe në mesin e indianëve Andeve. Në kuptimin e tij më të rreptë një ayllu përbëhej nga disa familje të zgjeruara, secili duke jetuar në një grup të shtëpive të ndërtuara në formën e një mur (Cancha) grupimet .Sociala të llojeve dhe madhësive të ishin përgjithësisht dualiste; të dy grupet lokale dhe familjes se elementet e qeverisë Cusco së, Hanani ('lartë') dhe Hurin ('Ulët'), kishte personazhet e pjesës. Çdo inkahärskare lënë trashëgim nga haremin e tij e grave të një të konsiderueshme, ayllu vetë që adhuruan trupin e tij mummified. Numri i grave ishte një masë e prestigjit, dhe sundimtari mund të largohet zgjedhur posaçërisht gratë si dhurata për subjekte besnikë. Froni ishte trashëguar nga një djalë të përshtatshëm me anë të gruas primar, i cili fr.om Topa Inca ishte motra plot një komandimit. Direkt nën sunduesit binden guvernatorët e "Fyrdelsrikets" (Tawantinsuyu) pjesë, të cilat u takuan në Cusco Chinchasuyu (veriperëndim), Cuntisuyu (jugperëndim), Antisuyu (verilindje) dhe Collasuyu (në juglindje). Gjatë këtyre iu bind një numër të guvernatorëve provincialë, dhe këto nga ana e një hierarki e zyrtarëve (Curacao) përgjegjës për mes 100 dhe 10 000 tatimpaguesve. Disiplina në mbretëri është ruajtur pjesërisht nga fuqia ushtarake, pjesërisht përmes inkadynastins pretendojnë origjinën hyjnore, por sidomos nga ideologjia që prodhonte marrëdhëniet mes sundimtarit dhe germa si, shkëmbim reciprokisht detyrues reciprok.
Shumë njerëz u bashkua me Perandorinë në mjete thjesht diplomatike, përmes guvernatori u instalua si Curacao dhe gëzonte dhuratat e kryetarit të sinagogës, të tilla si konkubinat, lyxhantverk, domestics, llamas, toka dhe privilegje të tjera. Toka pushtuar u nda në tri pjesë për secilin nga popullatës lokale, me qëllime kulturore fe shtetërore dhe vetë sundimtari. Tatimit të paguar në formën e punës, duke përfshirë edhe për ndërtimin publik dhe fusha e komandimit. Puna e filluar nga vetë fuqitë dhe u dha diellin dhe dhurata maj, të cilat janë dhënë për të kujtuar shfrytëzimin e fshatarëve esnafe të barabartë të punës. Për të shuar tendencat rebelimit zhvendosur fshatra të tëra, kështu që grupet besnik dhe rebel kaloi vende.
Tekstile dhe ushqimore të gjera rezervat ofruar një sistem të sigurisë sociale, e cila është krahasuar me socializmit. E rëndësisë së madhe ishte edhe mbretëria shumë mirë funksionimin e sistemit të komunikimit që mundësoi flukset shteti të kontrolluara mallrave, lëvizjet e shpejta e trupave dhe shpërndarjen efikase të informacionit. Inca nuk ka përdorur rrotën, por sistemi është projektuar cleverly rruga ishte e përshtatshme për këmbësorët dhe karvanët Llama; Llama mund të mbajnë deri në 50 kg dhe udhëton në mes 15 dhe 20 kilometra në ditë. Vetë Sundimtar udhëtoi në palankin. Mbi lumin Gorges ndërtuar ura pezullimit të përdredhur, repkablar 40 cm të trasha. Stacionet Road ofruar strehim dhe furnizime për udhëtime të përshtatshme ditore. Rezervat Inkaarméns ushqim përdoret nga spanjollët në dhjetë vjet pas pushtimit. Relay Messenger mund të transmetojë informacion me një shpejtësi prej 240 km në ditë. Llogaritë është kryer duke shkruar nyjë.

Fe

Kryeprifti ishte zakonisht një i afërm i ngushtë i sundimtarit. Gjatë krijues zot Viracoacha bindur perëndinë dielli Inti, Zoti i bubullimës Illapa, hëna zot Mom gudulis, një numër i perëndive yje dhe nënës tokë Pachamama. Çdo adhurim lokalitet edhe një numër shumë të madh vende të shenjta dhe objekte, të cilat shpesh përbëhej nga gurë, kreshtë malore ose burime. Kronisti Cobo liston rreth 350 vende të tilla adhurimi pranë Cusco, organizohet së bashku më shumë se 40 "linja" imagjinare (ceques), të cilat erdhën nga tempullit të diellit Coricancha. Çdo linjë me vendet e sakrificës takon një ayllu veçantë. Linjat Shenjtorët duket se kanë mbuluar të gjithë vendin, me degë në sistemin e shumta lokale ceque. Ofertat përbëhej kryesisht nga ushqimi, dielli maj, gjetheve të kokainës, leshi, veshje, predha detit dhe si, por edhe flijimeve të kafshëve si derra gini dhe çalamani ishin të zakonshme, veçanërisht në kohë të rëndësishme ishin sakrifica njerëzore (kryesisht fëmijë). Disa gra të zgjedhura ishin mamacona (të referuara si "virgjëreshat e Diellit"), i cili i kushtoi jetën e tyre për të prodhuar tekstileve mund mm diellin për sunduesit dhe kulteve Diellit. Në Cuzco festoi festivale të mëdha dhe ceremonitë në Haucaypata katror; këto janë përfshirë përveç viktimës Rides majsölsdrickande intensiv dhe këngë të ndryshme rituale dhe vallet me kostume shumëngjyrëshe dhe maska, të shoqëruar nga era dhe goditje instrumente. Në disa vende elementet e Inca jetës ceremonial mbijetuar pothuajse i pandryshuar për këtë ditë.

Festivals

Festimet ishin të zakonshme në Perandorinë Inca. Këto festivale ishin të rëndësishme për njerëzit, dhe shumë rituale të rëndësishme ishin vendimtare për vendimin, në qoftë se për shembull, një udhëtim i gjatë:

• Një festival u mbajt kur misri filloi të rrinë deri nga toka. Ajo është bërë për të lashtat nuk do të dëmtuara nga ngrica.
• Ata mbajtën ceremonitë për dasma që zgjati gjashtë ditë. Po ashtu, gjatë edukimit të një fëmije, kur fëmija ishte dy vjet. Flokët mbi kokën e foshnjës është prerë nga fshati së vjetër sipas moshës dhe gradën. Një dhuratë dhënë për fëmijën nga të gjithë që medvärkande ceremoninë. Pasi flokët u hoq fillon komunitetit një festë prej tre deri në katër ditë.
• Festivali më i madh Inca u mbajt unders solsticit veror. Të gjitha agjëruar për tre ditë përpara se ceremonia mund të fillojë, dhe gjatë asaj kohe nuk ka gjetur zjarre ndezur në shtëpitë. Në një kohë të caktuar do të mbërrijë Inkanen me popullsi të të gjithë qytetit. Ata pritën diellin të shkojnë lart, një prej hyjnive të tyre kryesore, dhe sa më shpejt që rreze sintezë e parë filloi muzikë, vallëzim dhe britmat. Pas ceremonia sakrifikuar, kryepriftin, një flijim të diellit, e cila ishte zakonisht një llama. Prifti u hap trupin dhe të parashikuar të ardhmen ku.

Anije me argjend dhe me ar

1.513 pushtuar dhe shkatërruar Inca nga spanjollet. Ata kapën sasi të objekteve të artit prej ari safi. Çdo gjë ishte shkrirë poshtë dhe dërguar në Evropë. Shumat më të mëdha të metalit të çmuar mund të shkarkohet nga Potosi në tanishme Bolivi. Atje, ata zbuluan spanjollët në 1545 një prej depozitave më të pasura në botë argjendi. Dhjetë mijë indianët e robëruar ishin të detyruar çdo vit për të punuar në shtjellat ngushta.
Gjatë 150-vjeçare kulm të minierës u transferua 16 milionë kilogramë argjend në Spanjë. Potosi u rrit në një qytet të madh.

based on 19 ratings Incas, 2.8 out of 5 bazë të 19 ratings
Vlerësoni Incas


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim është schoolwork që kanë të bëjnë Incas apo në asnjë mënyrë në lidhje me Incas.
  • Asnjë mesazh i lidhur

Koment Incas

|