.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Krahasimi Buddhist & HinduismProduct

Subject: Feja

Origjina Budizmi

Siddhartha Gautama u lind 566 f. Kr në Mbretërinë e Kapilavastu, tani Nepal rreth. Babai i tij vendosi mbi këtë mbretëri. Njerëzit të cilët jetonin këtu, u quajt Shakya. Spådomsmän parashikoi se Siddhartha do të bëhet një filozof i kuptimit të jetës. Babai nuk e pëlqen këtë ide, ai donte që ai të jetë një sundimtar. Mbreti Suddhudana, vendosi për të dhënë Siddhartha jetën më të këndshme në pallatin në mënyrë që ai kurrë nuk do të jetë në gjendje për të lënë dyert e tij. Siddhartha kishte gjithçka një fëmijë mund të kërkoni në atë kohë. Por, pavarësisht nga kjo, atij i mungonte diçka, njohuri dhe sqarim. Siddhartha u bllokuar prapa dyerve të pallatit dhe nuk kishte asnjë ide se çfarë faza të gjithë botën. Ai gjeti asnjë kënaqësi në ushqim, nuk ka gëzim në rroba më të shtrenjta apo dhurata që e rrethonte atë. Në një kohë të mëvonshme, Siddhartha pasur mjaft dhe doli nga injoranca dhe materializmit. Siddhartha u martuar edhe në një princeshë të bukur, Yasadhora. Por vendimi i tij ishte i fortë dhe ai u largua nga pallati për të parë botën e jashtme.

Pamjet kryesore

Siddhartha pa sëmundje, pleqëri dhe vdekje. Rrahur Totally ai e pyeti veten, "Si mund të jetoj një jetë e kënaqësi dhe luksoze kur ka qenie të barabarta njerëzore vuajnë në këtë botë? ''

Në rrugën e tij ai u takua të tjerët që kërkuan kuptimin e jetës përmes meditimit dhe mendimit. Ai eci në gjurmët e tyre dhe u bë një murg. Siddhartha shpenzuar një shumë përpjekje në mendimit dhe intelektit, por shumë shpejt vënë re se ai nuk e çojnë atë në realizimin se ai ishte aq i etur për të arritur. Siddhartha hodhi veten në botën e asketizmit dhe të munduar trupin e saj në çdo mënyrë të mundshme. Siddhartha gjet asnjë përgjigje në këtë mënyrë as. Ai e kuptoi tani se as jeta luksoze në pallatin, jeta si një asketike çuar drejt lirisë.

Iluminizmi

Siddhartha tani kishte jetuar një jetë të dy ekstremet, një jetë e luksit dhe kënaqësi, dhe jeta e varfërisë dhe asketizmit. Siddhartha provuar një rrugë të tretë. Ai u perqendrua ne mendimit, intelektit dhe mentalitetit. Por këtë herë ai do të shikojmë thellë brenda vetes.

Gjatë një ditë të hënë e plotë në muajin Maj, ai u ul nën një pemë në Gaya Bodhi-, një kontribues i Ganges. Atje, ai i dha një premtim, '' Unë nuk jam duke shkuar për të më rrëzuar nga ky vend deri sa unë të arritur atë që unë kërkoj. Edhe në qoftë se shpirti im më lë, ose kalbet trupin tim dhe unë do të gjej të vërtetën në lidhje me kuptimin e jetës ''. Siddhartha medituar thellë dhe i koncentruar, por u vizitua nga Mara, i ligu. Mara u përpoq ta prishë përqendrimin Siddhartha duke dërguar gra të bukura që u përpoqën ta josh atë. Ai dërgoi kundër furtunës dhe shiut, por një nga një mposhtur tundimet Siddhartha Mara. Siddhartha kontrolluan thellë brenda vetes dhe medituar për një kohë të gjatë, thuhet se Siddhartha pa ligjin universal te shkakut dhe pasojës në këtë meditim të fuqishme. Ai e pa veten në ish-jetës së tij, dhe mori për të parë dokumentet të çojë në një jetë tjetër, Karma. Siddhartha kishte medituar për një kohë tani, në fund ai e gjeti atë që ai kërkonte për shumë vite, të vërtetën e jetës. Ai u bë Buda, dhe në qafën e tyre të pyjeve, ai u bëri thirrje për Shakyamuni Buda, i shkolluar i klanit Shakya.

Fjala Buda nuk është me të vërtetë një emër që shumë njerëz mendojnë. Ajo mund të interpretohet si e zgjuar, shkolluar, ata që e kanë parë dritën. Me këtë dua të them njeri që e kupton se si për të marrë veten larg nga shkaqet e jetës natyrore të sëmundjes, plakjes dhe vdekjes. Nëse ju mendoni se në këtë mënyrë të gjithë mund të jetë një Buddha, një person i shkolluar.

Prince Siddhartha Gautama është themeluesi i Budizmit dhe për në këtë mënyrë ka lindur fenë.

Origjina Hinduisms

Origjina Hinduizmi nuk mund saktësisht të datohen në kohë. Por, rreth 2000 vjet para Krishtit ju mund të them se feja mori formë. Kjo e bën atë një prej feve më të vjetra në botë. Ka disa teori në lidhje me origjinën e hinduizmit, më e famshme është teoria e pushtimit Arianėt. Të Arianėt, që bën fisnik, ishin nomadë dhe kanë jetuar në pjesën veriore të Evropës dhe Azisë. Fiset vendosën për herë të parë në të ashtuquajturin Luginën Indus, Pakistan. Në një kohë të mëvonshme që Arianėt depërtuar në Indi dhe pushtuan pjesët veriore. Arianėt zotëruar hekur dhe armëve, ky ishte një avantazh, kur ata pushtuan të Dravidians të cilët ishin ende në epokën e bronzit. Të Arianėt drejtë-skinned çuan Dravidians errëta në jug të vendit. Arianėt gjithashtu solli fenë dhe kulturën. Këto dy kultura pastaj u bë bazë për Hinduizmi sotme.

Unë do të theksoj se ka disa teori në lidhje me origjinën e hinduizmit. Disa studiues thonë se kjo teori nuk është provuar, kur sot është e varur në fakte historike. Ata pretendojnë se kjo teori është një mit i pastër.

Ngjashmëritë origjina

Ka disa ngjashmëri në mes të shfaqjes këtyre dy rajoneve. Si mbërriti në Indi sot dhe ata datë larg prapa në kohë, e cila do të bëjë të feve më të vjetra në botë. Në qoftë se ne e injorojmë në fetë që investiguar dhe për të bërë shembuj të krishterimit, Islamit apo Judaizmit, ne mund të shohim qartë një ngjashmëri si Budizmi dhe Hinduizmi kanë. Budizmi dhe Hinduizmi është feja e njerëzve të cilët për herë të parë fetë praktikuar. Vedas të shkruara nga Arianėt dhe Dravidians, mësimet e Buddhës ishin shkruar nga pasuesit e tij dhe kështu me radhë. Shfaqja e tyre është e besueshme për shkak se ajo u themelua nga njerëz, jo zotave ose profetët. Për mua, Krishterimi apo Islami, fjalët e energjisë më të lartë në të përkrahësve, udhëheqjen dhe udhëzimet e dhëna në shkrimet e shenjta dhe lutje.

Dallimet Origjina

Dallimi kryesor këtu është se budizmi ka një cekët, Siddhartha Guatama, por Hinduizmi ka themeluesit të tilla. Në feja Budizmi bëhet ndriçuar nga Siddhartha, Hinduizmi arrihen nga dy qytetërimeve të ndryshme shkrihen tiparet e tyre kulturore dhe fenë.

Budizmi, karakteristika tipike

Budistët besojnë në shpirtin enden pas vdekjes, ringjalljes. Ata gjithashtu besojnë në "qiell", por nuk ka ferr. Dikush mund të pothuajse të them se vuajtja dhe rilindja konstante është ferri. Një Hell në krishterim dhe feve të tjera të botës nuk ekzistojnë. Vuajtje Njësitë Dukha dhe nga gjuha budiste, Pali. Budistët nuk besojnë në perëndi ose profetët. Nëse Krishterimi thotë: A këtë, thotë Zen: Traineri veten. Buda kurrë nuk e panë veten si një zot, dhe për këtë arsye budistët pavarura e perëndive. Për t'u lutur dhe sakrificë është mendimi i pavlefshëm Buddha. Pasuesit e fesë kanë mësuar që të jenë të qetë dhe për të krijuar një qasje natyrore ndaj gjërave në jetë. Nirvana është qëllimi përfundimtar i të gjithë budistët, Nirvana arrihet kur ka hequr dorë nga të gjitha dëshirat dhe të përqafuar mësimet e Budës dhe të kuptuar kuptimin e tij. Siddhartha Buddha tregoi rrugën në doktrinën e tij, por për të marrë për të Nirvana marrë për të bërë të tyre.

Përsiatje

Meditimi është një nga elementet kryesore të Budizmit, ajo ishte me një meditim të fuqishme që Siddhartha u bë Buda. Qëllimi i meditimit është të trajnojë vetëdijen e tyre dhe për të marrë më afër për sqarim. Meditimi mund të jetë relaksuese për trupin, por mendimi dhe meditim në Buddhizëm ka një qëllim më të thellë. Ju mund të them se meditimi zhvillon qartësi dhe qetësi, kur ju jetoni në Budizëm dhe hinduizëm.

Vesak dhe Kathina

Vesak festohet në mundet gjatë ditës e hënë e plotë, si një përkujtim të lindjes së Budës dhe iluminizmit.

Kathina përkthehet si i fortë dhe i fuqishëm. Në fillim të korrikut, Theravada murgjve dhe të kryejnë meditim dhe ushtrime të tjera fizike. Pastaj japin njerëzve murgjit katër förnödheter ata kanë nevojë. Veshje, ushqim, strehim dhe mjekësi. Budistët murgjit me kënaqësi të ofrojë ushqim dhe dhurata pasi kjo është thënë për të pastruar mendjen njerëzve laikë.

Etika (Pance Strain)

Për budiste zakonshëm, janë pesë disiplina në jetë që ju do të ndiqni.

 Largësia nga vrasje, jeta respektit

 Asnjë vjedhje mund të ndodhë, respektojnë pronën

 Jo missköte seksualisht, respekt natyra

 Nuk gënjeshtra janë të lejuara, të respektojnë ndershmërinë

 Nuk drogës apo pije dehëse, respektojnë trupin tuaj dhe shpirtin

Pothuajse të gjitha Budistët ndjekin këto rregulla të thjeshta të jetës për të kontribuar për një mjedis të qartë dhe të pastër.

Hinduizëm, karakteristika tipike

Ashtu si Budizmi, Hinduizmi beson në samsara, rimishërimit. Ata besojnë se çdo gjë në botë ka një shpirt, një Atma. Hinduizmi ka shumë perëndi që përfaqëson disa faqet e një perëndie universale, Brahman, ose shpirtin e botës. Të gjitha Atman është e lidhur me këtë shpirt botë, por jo mjaft plotësisht. Vetëm kur të liruar nga samsara mund të jetojnë në harmoni me shpirtin universal dhe të arrijnë moksha. Moksha është i ngjashëm me çlirim si ata janë të dyja të shtetit që e arrin kur e kuptuan kuptimin e doktrinës së fesë dhe kuptimin. Hinduizmi është një fe politeiste dhe panteizëm. Shpirti mund të enden në çdo formë të jetës kudo, madje edhe kafshët dhe pse kafshët kanë vlerë të madhe në Indi, sidomos lopë.

Në Indi, aty ka sistem kastë, kjo erdhi në të njëjtën kohë kur feja u fillimet e saj. Kasta ndajnë njerëzit e kastave në varësi të asaj që ata kanë karma. Kjo karma përcakton atëherë rimishërimit ardhshëm. Sistem kastë është vetëm në hinduizëm dhe e bën feja unike. Si mësimi Buda Siddhartha shkoi pjesërisht për barazinë midis njerëzve, ai nuk pëlqen në lidhje me efektet e sistemit të kastës së për shoqërinë dhe ndarjen. Kjo nuk është vetëm një ndarje, sistemi ka qenë në hinduizëm që nga fillimi dhe për të krijuar ekuilibër në fe. Megjithë punën e ndyrë që castes ulëta duhet të kryejnë, nuk ka shumë ankesa. Hindusët kanë jetuar me këtë sistem për mijëra vjet.

Hindus mbështetet jetën e tyre në fuqitë më të larta, ata besojnë se zotat duhet të udhëzojë ata në drejtimin e duhur. Por Hinduizmi është gjithashtu një mënyrë e mrekullueshme e jetës, ku doktrina është shpirtëror dhe i lirë nga karakteristika të tjera tipike.

Rregullat apo mënyra e jetës

 A Hindu nuk duhet të hanë mish

 Asnjë alkooli do të jenë të pranishëm

Nuk ka gënjeshtra 

Nuk ka vjedhje 

 Mos dëmtojnë kafshët ose jetën tjetër

Për Hindu zakonshëm janë këto pika të rëndësishme për të jetuar një jetë të ndershme dhe të pastër.

Puja

Puja është një ritual kryhet nga Hindusët. Ai përbëhet nga hapat dhe për Puja është sakrifikuar për një idhulli nje vendosur në frontin e tyre. Të tjerët lexojnë lutjet ose meditoni për të arritur në kontakt me Brahman. Kjo ceremoni është mjaft e shkurtër dhe është praktikuar edhe në shtëpitë e hinduve.

Yoga

Në Perëndim, yoga është bërë i njohur për një metodë praktikohet nga njerëz të cilët janë në kërkim për një mendje të qetë dhe në jetën e përditshme. Kjo metodë vijnë vetëm nga hinduizmi dhe praktikuar për sekondë

Qëllimet e hinduve. Yoga do të thotë bashkim dhe është një meditim mendore dhe fizike mjek pranë shpirtit të botës. Për pjesën tjetër të botës është një stërvitje Yoga që ju të gjeni paqe në.

Asketizmi në hinduizëm

Ka njerëz që vendosin për arritjen e moksha nëpërmjet asketizmit. Ata që praktikojnë këtë metodë quhet Asketët dhe vuajtje veten e tyre, ata mendojnë se mund të arrijnë kontaktin mes shpirtit dhe Brahman. Sadhus janë njerëz që kërkojnë rrugën e diturisë, të heqë dorë nga të gjitha pasuritë dhe të migrojnë në tempull për të arritur moksha përmes dijes.

Festimet

Holifesten: Festohet në kujtim të një perëndie të famshëm, dmth Krishna. Kjo është një festim i gëzuar, ku ngjyrat crackles dhe bojra uji hedhur rreth në njëri-tjetrin. Një festë për familjen së bashku. Raksha Bandhan: Fjala do të thotë lidh. Kjo është një festë, ku marrëdhënia e dashuria është në qendër. Familjet dhe kur thread lidh mëndafshi rreth wrists e njëri-tjetrit, si një shenjë e mbrojtjes. Ajo gjithashtu kërkon perënditë për të mbrojtur atë që ju doni.

Krishnajanmashtmi: Një festë festohet në një ditë pak e lindjes Perëndia Krishna.

Përveç festivalet e mësipërme janë shumë festivale festuar, ka shumë perëndi në hinduizëm, pse janë festat në mënyrë të veçantë.

Dharma dhe detyrat

Përveç parimet e përfshira më lart, ekzistojnë katër fjali të jetës e ndjekur nga një hindu.

 Dharma

Ata që i përkasin një kastë të veçantë në sistemin bëjë detyrat e veta në lidhje me kastës. Është Dharmën, për të përmbushur jetën e tij në pozitën që përfundoi.

 Suksesi

Ajo e bën aq mirë që ata mund të bazuar në kastë e tyre dhe rrethanat e tyre. Ata vënë menduar në çdo gjë që ju bëni.

 kënaqësi nga gëzimet e jetës

Një qenie njerëzore duhet të gëzojnë se jeta ka për të ofruar.

 çliro shpirtin nga rilindjes

Final i detyrave është për shpirtin e tij të lirë nga rimishërimit dhe të bëhet një me shpirtin e botës në mënyrë që të përjetojnë moksha.

Dallimet dhe ngjashmëritë, karakteristika tipike

Ne fillim me ngjashmëri të thjeshtë se si, besimi në rimishërimit dhe migrimit të shpirtit. Të dy fetë besojnë në jetën pas vdekjes, ata janë të lindur, jetojnë, vdesin dhe pastaj të rilindë përsëri në një formë të re të jetës. Hindus si dhe Budistët kanë një pikë në fund në jetë, shteti është arritur kur të gjitha aspektet e fesë është e qartë për një. Hinduizmi ka shumë mënyra për të arritur moksha, por Budizmi ka rrugë të tilla. Për të arritur Nirvana, duhet të bëhet një murg, por ajo gjithashtu varet nga drejtimi në Budizmit ne i përkasim, që unë të shkoj në më poshtë.

Fetë kanë tendencë që të ketë rregulla themelore se si të jetë e ndaj të tjerëve dhe se si duhet të bëjë, Dhjetë Urdhërimet e krishterimit dhe kështu me radhë. Rregullat në hinduizmit dhe budizmit janë shumë të ngjashme. Fetë kanë më shumë ngjashmëri se sa dallime, pasi Budizmi ka lindur nga baza hinduizmit. Festat janë të ndryshme nga njëri-tjetri, për të kuptuar pse, ne duhet të shikojmë prapa në tiparet tipike të feve. Ne e dimë se Hinduizmi adhuron perëndi të shumta, të cilët krijojnë një perëndi që japin dashuri, perëndi që mbrojnë, mijëra e perëndive! Buddhist adhurojnë perëndi, as Buda. Prandaj, ata nuk janë aq shumë festivale si Hinduizmi ka. Hinduizmi ka një dashuri të madhe për pozitat e zotave

feja dhe të ndihmojë ata marrin për të arritur qëllimet e tyre. Mësimi Buda Siddhartha përmbante asnjë ndarje midis klasave shoqërore dhe popujve. Një tjetër ndryshim për shkak se sistemi i kastave ende jeton në Indi.

Meditimi është një pjesë qendrore e feve lindore, veçanërisht Budizmi dhe Hinduizmi. Ajo ndihmon për të arritur tanket që i jep një pasqyrë dhe aftësi. Për feve jo-fetare ose të tjera meditimi mund të jetë një kohë të qetë kur hap mendjen dhe fillon përsëri.

Budizmi thotë se bota përbëhet prej vuajtjeve dhe qëllimi i Budisti është të çlirojë veten nga vuajtjet. Hindusët besojnë në katër fazat e jetës për të arritur (më sipër), të cilat Budistët nuk. Budizmi është një filozofi dhe fe të ndërgjegjshëm, shumë varet paqen e brendshme dhe iluminizmit. Hinduizmi në anën tjetër është pothuajse një mënyrë e jetës. Ju nuk mund të vërtetë të krahasohen këto dy përveç disa detaje. Dallimi më i njohur është se hinduizmi është panteizëm (Perëndia është në çdo gjë, Brahman) dhe politeizmi (shumë perëndi brenda një fe). Budizmi është një fe ateiste, por ajo nuk e mohon se zotat ekzistojnë, ato nuk janë të nevojshme kur duke ndjekur mësimet e Budës.

Mësoni, Budizmi

Kur Siddhartha u shkolluar, Buda, ai pa kuptimin e jetës. Me fjalë të thjeshta, ai e kuptoi se të gjitha pikat e jetës ka punuar. Ai erdhi me '' The Four Noble vërtetat '' Kjo është doktrina themelore në Buddhizëm

Katër Noble vërtetat (Ariya-Sacca)

Doktrina themelore e budizmit, Buda paraqitur në katër të vërtetat fisnike.

1. Vuajtja

Çdo gjë është një vuajtje! Lumturia kthehet në trishtim, një moshë e fëmijëve dhe do të vdesin, një thahet lule në qoftë se ajo nuk ka marrë ujë apo të lehta. Atë që ai thoshte se vuajtja është e pashmangshme për sa kohë që ju jeni duke kërkuar për materializmit dhe për aq kohë sa ne jemi të bllokuar në injorancë. Ne e duam dikë, por ai person mund të zhduket ose të vdesin. Kjo është e vërteta e parë fisnike e Buddhës. Për njerëzit të cilët janë duke lexuar këtë për herë të parë, kjo mund të duket e çuditshme, por Buda nuk ka thënë se nuk ka asnjë gëzim në jetë. Ai e pa gëzimin e miqve, familjes, por ky gëzimi në fund shkoi në vuajtje.

2. Shkaku i vuajtjeve

Shpjegimi i së vërtetës së parë Budës. Kërkesa dhe etje për gjëra materiale është arsyeja, që ju doni të doni vazhdimisht më shumë, ju doni të ketë sukses, ju doni për të arritur majën, ju dëshironi të keni artikujt më të rinj të veshjeve ose Gadgets. Kjo çon larg nga liria mendore dhe në vend të kësaj do të rilindë dhe do të vazhdojnë ciklin e rimishërimit.

Aksioneve 3. Vuajtja

Për t'i dhënë fund vuajtjeve, njeriu duhet të vrasin etjen dhe në vend të përqëndrohen në mendimin dhe mendjen. Budistët përdorin një dritë që shëmbëlltyrë, qiri është në lulëzim jashtë, dhe shkon jashtë, atëherë ju jeni të lirë. Ky shtet quhet Nirvana, dhe është ajo që çdo dëshirë budiste, një shtet i harmonisë dhe të kuptuarit e natyrës njerëzore.

4. Rruga për vuajtjen pushon tjetër

Buda kishte përvojën time si një murg, asket dhe Princi e dinte se asnjë nga këto mënyra të jetës çoi në Nirvana. Ai në vend të kësaj zgjodhi një terren të mesme, kur ai u bë i ndritur, në mënyrën se si ai e quajti '' tetëfish rrugën '' dhe është pikërisht mënyra ai duhet të ndjekë për të arritur Nirvana.

Rruga tetëfish

 Same-Ditthi, njohuritë e duhura për Dhamma dhe Çlirimin

 Same-Sankappa, natyrë e drejta për të vepruar nga dashuria dhe harmonisë

 Same-Vaca, të folurit e drejtë të folurit të padëmshme dhe paqësore, asnjë muhabet kot apo gënjeshtra

 Same-Kamantha, veprim të drejtë ndjek urdhërimet, është me respekt

 Same-Ajiva, jeta e drejtë që ata e meritojnë jetën e tyre, duke jetuar të drejtë

 njëjtë-CheapoairCheapoair, përpjekje të kontribuojë për një botë më të mirë

 Same-Sati, vëmendje e drejta vigjilente për të trupit, mendjes, emocioneve

 Same-Samadhi, përqendrimi drejtë meditim mbi fuqinë mendore gjatë meditimeve, dhe forcën për të të jetë në gjendje të përqëndrohet në një mendim të vetëm.

Mekanikë, Hinduizmi

Brenda Hinduizmi nuk është një doktrinë e ngjashme të Budës. Në vend të kësaj, doktrina e mendimeve fesë së mbi Atma, shpirtin botëror, Moksha, rimishërimit, etj në tekstet e shenjta të fesë së, Vedas. Ajo tregon historitë e perëndive dhe jetën e tyre, se si ata merren me mendimet dhe gjëra. Doktrina e merrni kur duke filluar prej zotave veprat dhe aventurat e të gjitha tregimet. Castes të ndryshme gjithashtu mund të thotë pikëpamje të ndryshme mbi doktrinën në më pak detaje, por ideja se e gjithë feja është e përbashkët për të gjithë pasuesit.

Nga dita në ditë

Brenda Budizmi mëson prindërit fëmijët që të jenë të përgjegjshëm dhe të disiplinuar ligë në mendje. Ata së shpejti do të mësojnë se të gjitha veprimet kanë pasoja, dhe në këtë mënyrë ata do të jenë të kujdesshëm. Unë mund ta imagjinoj se fëmijët kanë respekt të madh dhe disiplinës për të tjerët. Shumë do të varet në pajtueshmërinë e tyre me fetë e tyre dhe të mësojnë bazat nga fillimi. Për shembull, Suedia nuk është feja dhe jeta tema më e rëndësishme në shkolla dhe jetën e përditshme. Për ata që ndjekin fetë po hetojnë këtë çështje luan një rol të madh në jetën e tyre. Shumë fe do të thotë të kuptuarit, fëmijët mësojnë të mendojnë ndryshe për jetën, që ata të mësojnë të philosophize. Disa njerëz të rinj bëhen të devotshëm, dhe pastaj nuk do të jetë edhe më i rreptë me materializmit dhe botës moderne në jetën e tyre. Një murg budist mund të marrë vetëm pak gjëra, por këto janë të ndryshme nga zotërimet e tjera. Ata marrin një tas, dhe çdo mëngjes ata të shkojnë jashtë për të kërkuar ushqim nga laikët, vetëm gjërat esenciale mund të ndodhë. Ekziston një dallim i madh nga jeta ime, unë jam fetar, por jo në këtë mënyrë, unë e rrethuar nga aq shumë tjetër. Feja ime nuk është i bazuar në rregulla të rrepta për të ndjekur. Asnjë fe ka ndoshta njëjtin efekt mbi fëmijët, si Budizmi dhe Hinduizmi kanë. Por unë mendoj se ata janë të mirë, nuk ka asgjë në fe që sugjeron se është e kundërta.

Budizmi ka mbi 400 milion ndjekës në mbarë botën. Në Suedi, Budizmi është feja e tretë më e madhe me rreth 13.000 ndjekësit. Hinduizmi ka mbi një miliard pasuesve, kryesisht në Indi, Sri Lanka, Nepal, Malajzi dhe Indonezi. Në Suedi ka rreth 5-10.000 Hindus.

Në Buddhizëm, gruaja konsiderohet të jetë më pak e denjë, Buddha paralajmëroi dishepujt e tij dhe pasuesit e gruas. Por gruaja mund të arrijë të njëjtën pasqyrë si njeri dhe të mësojnë në të njëjtën njohuri. Sot, ka Bodhisattva femra që përcjell mësimet e laicizmit. Kultura botën perëndimore ndikon fetë e lindjes.

Gratë në hinduizëm ka një mjerim të jetës. Në Hinduizëm një grua merr rrahur dhe ka të njëjtat të drejta si burrat kanë. Qasja Politika për këtë është vështirë. Njeriu ka një dominim të madh mbi gruan, dhe në qoftë se ai dyshon pabesi ajo mund të jetë torturuar ose vrarë. Njeriu martohet off vajzat e reja të njerëzve të moshuar për shkak se ata kanë qenë rreth e rrotull që nga fillimi i kësaj tradite. Këto ngjarje janë kudo në Indi, gruaja konsiderohet të jetë një barrë në disa pjesë. Të drejtat e grave janë të pakta dhe njerëzit janë dominuese.

Throughs mjaft, Budizmi

Kur Buda vdiq rreth 480 f. Kr. Ai kishte pasuesit dhe studentët që të përhapur mësimet e tij rreth Azi. Pas një farë kohe, e formuar dy shkolla të ndryshme të budizmit.

Theravada ose Hinayana-

Hinayana- është Pali dhe mund të jenë të përkthyera në qerre e vogël dhe është shkolla më e vjetër e Budizmit. Hinayana- është formuar nga fjalët e HINA që do të thotë pak ose të ulët dhe Yana kush është topi tërhequr ose rrethit, një mënyrë për të arritur sqarim. Arsyeja për këtë emër është se kjo shkollë argumentojnë se vetëm murgjit dhe murgeshat mund të arrijë Nirvana. Fondacioni është në mbledhjen e teksteve ne Pali quhet Tipitaka (tri shporta), doktrina origjinale mësohet nga Buda. Tetë vërtetat fisnike janë ndarë në

 etika (të folurit e drejtë, të veprimit të drejtë, jeta e drejtë)

 Roli Mind (përpjekje e drejtë, përqendrimi drejtë, vigjilencë djathtas)

 Njohuri, dituria (view djathtas, njohuri djathtas)

Murgjit dhe laikët kanë kontakte të shpeshta brenda Theravada Budizmin. Murgjit gjithashtu përcjell doktrinën e laicizmit dhe vlerësim i jep Laikët murgjit gjërat që ju nevojiten për të vazhduar mësimin. Sri Lanka, Kamboxhia, Laosi, Mianmar, Tajlandë është i njohur komunitetet Theravada.

Mahayana

Në kohët e fundit, ka pasur një zhvillim të ri në Buddhizëm, Mahayana. Mahayana thotë kamionçinë madh ishte një shkollë e re. Kjo doktrinë është se çdokush mund të arrijë Nirvana nga një person i cili ka sqarim tashmë arritur (Boddhisattva) nuk mund të largohet në tokë derisa ata ndihmuan të tjerët të arrijnë të njëjtin pasqyrë. Kjo është shumë më pak se mësimet Theravada por ndryshe Theravada fli shpirtërore Mahayanister, dhe subjektet e tjera. Ky drejtim është në pjesën më të madhe, në pjesët perëndimore të Azisë, Tibet, Japoni, Kore dhe Kinë.

Lamaism

Në Tibet Budizëm thirrje për Lamaism, udhëheqësi është Dalai Lama dhe Lamaismens person të rëndësishëm.

Directions, Hinduizmi

Në hinduizëm është në drejtime parimi rrugë të ndryshme për moksha. Por këto "shkolla", është megjithatë filozofike ndryshe drejtime Budizmin.

Karma

Ky udhëzim përfshin duke u mbështetur në vepra të mira në jetë, për të jetuar moralisht dhe paqësore. Zakonisht njerëzit jetojnë sipas Ahimsa, metodë jo-dhunës të përdorura në trazirat gjatë përpjekjes Mahatma Gandin për të hequr sistemin e kastave. Ju ndiqni rregullat apo mënyra e jetës që feja ka.

Bhakti

Ajo është e lidhur ngushtë me zot Vishnu, për të treguar respektin e tyre dhe dashuri nëpërmjet sakrificës, lutuni, dhe të tregojnë vlerësimin e tyre. Dashuria luan një rol të madh në këtë drejtim. Bhakti mund nga ana e tij të ndahen në grupe më të vogla, edhe të drejtimit.

Urtësi

Ky drejtim është Hinayanan ngjashëm në Buddhizëm. Për të arritur moksha këtu, ju duhet të keni një kuptim të thellë të doktrinës fesë dhe spiritualitetit e cila është në lidhje me rimishërimit dhe Brahman.

Ata që e ndjekin këtë rrugë mediton dhe lexon nga Veda për të krijuar njohuri në avantazhin e tyre. Kjo njohuri është përdorur pastaj, kur ne bëhemi një me Brahman dhe arritjen e qëllimit përfundimtar në hinduizëm ... moksha.

based on 84 ratings Krahasimi Budizmi dhe Hinduizmi, 3.9 out of 5 në bazë të 84 ratings
Rate Krahasimi Budizmi dhe Hinduizmi


Lidhur me schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë Krahasimi Budizmi dhe Hinduizmi ose në ndonjë mënyrë lidhur me krahasimin Budizmi dhe Hinduizmi.

2 Përgjigjet për të "Krahasimi Budizmi dhe hinduizmi"

  1. fanny b më 27 tetor, 2011 në 07:24 #

    Faleminderit për ndihmën tuaj !! Fakte shumë të mira. Gjuha e lehtë.

  2. Linnea mars 22, 2012 at 5:00 #

    Shumë fakte të mira dhe me të vërtetë më ka ndihmuar në sekondën e fundit :) 5/5

Koment krahasues budist & HinduismProduct

« | »