.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Jerusalem

Ka 500,000 banorë femra e cila mbi dy të tretat janë hebrenjtë. Qyteti është një vend i shenjtë për hebrenjtë dhe të krishterët ndaj muslimanëve, dhe vendet e tij të shenjta vizituar nga turistët.
Vjetër qytetit katër lagjet e çifute, muslimane, kristiane dhe armene rrethuar nga një mur 4 km të gjatë me portat e qytetit nga 1500. periudhës turke. Rreth të njëjtën shtrirje ka mur Hadrian nga periudha Romake (100 e).

Qyteti është i Shenjtë Varrit Kisha, e ndërtuar fillimisht nga Konstandini i Madh (300) dhe më vonë rindërtuar. Kjo është ndoshta në vendin e Golgota, vendi dhe varrin e Jezusit. Pranë ka theksuar rrugën mundshëm të mjeteve Via Dolorosa Jezusit vuajnë. Në lartë lartësi Temple Mount dikur ishte tempulli çifut shenjtë i Salomonit. Më vonë, ai u bë një vend i shenjtë për muslimanët me dy xhamive të mëdha.
Vajtimit Wall në lagjen hebreje, monumenti i vetëm i mbetur çifut nga kohët e lashta, Judenjtë për t'u lutur dhe ankohen për shkatërrimin e tempullit. Lindje e Sheshit të Tempullit është Ullinjve (Ullinjve) me kopshtin e Gjetsemanit. Qyteti i vjetër është i mbështjellë në jug dhe në lindje të Luginës së Hinomit dhe Luginën e Kidronit.

HISTORIA

Jeruzalemi shkatërrua në 586 para erës sonë nga babilonasit nën Nebukadnetsarit, por u rindërtua pas robërisë babilonase. Qyteti është përfshirë më vonë në perandorinë Helenistike dhe lulëzoi gjatë romak lydkungen Herodit të Madh (pes shekullit të parë). Jezusi u dënua dhe u kryqëzua këtu dhe qyteti u bë një qendër fetare të krishterimit. Romakët grimcuar rebelimin hebre dhe shkatërruar qytetin e 70 pas Krishtit, tempulli ishte shkatërruar. Britanikët dëboi turqit në vitin 1917 dhe u bë Palestinë britanik mandatuar territorin me Jeruzalemin si kryeqytetin e saj.
Pas krijimit Izraelit dhe Palestinës Luftës 1948-1949 ēarė qytetin në një hebre perëndimi gjatë ditës Luftës Gjashtë në vitin 1967 ishte e zënë pjesën lindore.

Shkalla Jerusalem


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me të në Jeruzalem ose në ndonjë mënyrë lidhur me Jeruzalemin.

Koment Jeruzalemin

« | »