. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Judaizëm

Tema: Feja

Ajo që besohet të në Judaizëm?

Judaizmi është një të ashtuquajtur feja monoteiste, dhe kjo do të thotë të gjithë njerëzit që janë hebrenjtë vetëm besojnë në një Zot dhe se është Zoti, apo Zoti si disa edhe thonë.

Sipas çifut besoj se Perëndia e krijoi botën. Perëndia nuk i ka zgjedhur vetëm për të krijuar njeriun, ai gjithashtu ka zgjedhur të doni dhe kujdeseni për të. Perëndia është Perëndia i të gjithëve dhe Ai ka një plan për një grup të veçantë të njerëzve dhe kjo është Judenjtë, që ai ka zgjedhur për një detyrë të veçantë në planin.

Perëndia ka zgjedhur sipas çifut nuk mendoj se Judenjtë, sepse ata ishin më të fortë ose më të mirë. Zoti ka zgjedhur ata dhe ata kanë një mision të veçantë. Ka shpesh flasim për tekstet e shenjta të Judaizmit të dashurisë së madhe Perëndia ka për popullin e tij të zgjedhur.

Por Perëndia gjithashtu ka shumë kërkesa që ai e vendos në Judenjve. Kërkesat për të qenë shenja për të tjerët dhe për Zotin që është krijuesi. Perëndia e ka bërë një besëlidhje / kontratë me çifutët, dhe në kontratën e rregulla të veçanta ata duhet të jetojnë me. Ka shumë rregulla, por ato mund të jenë të dobishme në mënyra të ndryshme. Disa mund të jetë e mirë për trupin dhe disa mund të bëjë hebrenj më të harmonishme, por kryesorja janë rregullat për të shfaqur besëlidhjen veçantë midis Perëndisë dhe njerëzve të zgjedhur.

Jeta e tërë është prekur njeri e besëlidhjes me Perëndinë - se çfarë të bëni dhe kur, si dhe pse për të bërë atë. Ka rregulla se si të vishen, çfarë për të ngrënë dhe kur për të punuar dhe të pushoni. Ka edhe rregulla për fillim të jetës dhe fundit të jetës familjare dhe martesës - kështu ka rregulla për jetën, nga fillimi në fund.

Sepse Judenjtë për t'i kujtuar veten se sa e rëndësishme është për të ndjekur të gjitha urdhërimet e Perëndisë, atëherë meshkujt hebrenj veshin bönemantlar të veçantë kur ata luten dhe lexojnë tekstet e shenjta. Një tallit, një bönemantel, mund të shikoni dhe të stolisur në shumë mënyra, por është e rëndësishme, në të ajo gjithmonë ka 613 rëna. Ka numër sa më shumë nga ligjet që Perëndia dha.

Pse të besojmë në të gjithë këtë?

Çifutët e konsiderojnë veten si njerëzit e zgjedhur të Perëndisë dhe për këtë arsye duhet të ndjekin rregullat që Perëndia u dha atyre.

Sa kohë kanë Judaizmi ekzistuar?

Judaizmi është feja më e vjetër monoteiste. Kjo është më shumë se 3000 vjet të vjetra.

Është projektuar çifutët?

Në Tenak, tekstet e shenjta, përshkruan se si Perëndia ka zgjedhur një njeri i quajtur Abraham të jetë babai i një kombi të madh, dhe kjo ishte Judenjtë. Abrahami është një figurë e rëndësishme në judaizëm, sepse ai është paraardhësi popullit hebre s dhe themelues. Abrahami është dhënë një detyrë nga Zoti për efekt se ai do të emigruar nga vendi i tyre Kaldesë për të Kanaanit të njëjtin vend si shteti i Izraelit është sot. Perëndia i premtoi Abrahamit se ai dhe familja e tij do të jetojnë dhe të mbretërojë në këtë vend. Kanaanit i u bë kështu zgjedhur njerëzit vendi i ri ku ata do të mund të qëndrojnë në përgjithmonë.

Rabinët - Udhëheqësit Çifut

Një rabin çifut është një dijetar i cili e ka studiuar Shkrimet e Shenjta në shkollat ​​speciale Rabbinical. Rabin është përgjegjësi për të mësuar në xhemat. Kjo është shpesh rabin i cili predikon, kur ajo është adhurim në sinagogë. Detyrat e rabin janë përveç lexuar tekstet e shenjta, për të shtrirë doktrinën fetare, të ushtrojë kujdesin baritor e mbledhjes dhe marrjes së vendimeve në çështjet fetare.

Sinagogë

Çdo ditë lexon lutjet Judenj mëngjes, pasdite dhe në mbrëmje në sinagogë. Ajo shton një lutje në shërbimin e mëngjesit në të shtunën dhe të festave.

Sinagogë është vendi hebre të adhurimit, ku ata luten dhe lexuar nga shkrimet e shenjta, dhe ku mund të ketë shërbim adhurimi. Por kjo do të jetë për të studiuar dhe për të diskutuar tekstet e shenjta. Dhe së fundi, ajo gjithashtu do të jetë një vend ku njerëzit mund të takohen dhe të argëtohen së bashku.

Shumë hebrenj u lutur në shtëpi, gjithashtu, para se të shkojnë në shtrat, ose kur ata janë ulur në tryezë ngrënie për të filluar të hahet.

Simbole të ndryshme dhe atë që të qëndrojë për:

Ylli i Davidit është një yll me gjashtë pika të cilat janë përdorur nga kultura të ndryshme. Ajo tashmë u bë në vitet 1300 në Pragë. Ylli i Davidit simbolizon Judaizmin.

Flamuri i Izraelit është një simbol i Izraelit, në vend që hebrenjtë mori në vitin 1948, pas Luftës së Dytë Botërore dhe që këtë vit feston ditëlindjen e saj të 60-të. Flamuri përbëhet nga dy bare blu poshtme dhe të lartë dhe Star i Davidit në mes ndërmjet dy fushave.

Bönemanteln shpesh duket si një flamur izraelit. Dy kuti blu në të dy bönemanteln flamur simbolizojnë Tigris dhe Eufrat lumenjtë (lumenjtë në Siri = anën e djathtë) dhe Nil (lumi në Egjipt = e majtë). Ylli i Davidit në mes të mill do të thotë se "çdo gjë në mes, tonë" (Bibla). Zakonisht, ka një fije blu të endura në mes të bardhën e qefin. Kjo do të ju kujtoj se ajo është e mirë për të pyetur në mëngjes, të drejtë kur vjen drita dhe ju mund të ndarë blu nga e bardhë.

Menorah është një shandan shtatë-branched, dhe emblema zyrtare e Izraelit. Si një simbol çifut është shumë më i vjetër se Ylli i Davidit.

Ekziston edhe një qiri oktapod që simbolizon shenjën që ndodhi në përkushtimin e tempullit, në 164 pes enë pak keni pasur me vaj për të menoranen lehta dorëzuar me të vërtetë vetëm një ditë, por mjaft interesant i gjithë tetë ditë. Ajo është, prandaj, shandanin është quajtur siç është quajtur.

Matza është pa maja (pa maja) buka që simbolizon bukën që ata e poqën theksuar kur dolën nga Egjipti.

Kippa simbolizon dorën e Perëndisë mbi njeriun dhe të lidhur në majë të kokës suaj, nëse ju jeni një Jude meshkuj dhe të shkojnë në sinagogë. Ekziston edhe një pjesë që ka kippa në sinagogë jashtë të gjithë.

Kippa tregon se si për të është se si për kippa duket. Një kippa grep tregon se ju jeni pro-reformës, një mjet zezë duke qenë ortodoks dhe një shkëlqim se është liberal.

Rrethprerja është një shenjë se një djalë çifut ka dalë në besëlidhjes bëri Perëndia me Abrahamin. Rrethprerja duhet të bëhet në ditët e tetë e djalit të jetës, dhe ajo që ndodh është se lafshë e penisit e djalit prerë dhe kjo është një circumciser profesionist, zakonisht një mjek i cili e bën këtë. Kur djali është rrethprerë, ai mund të përdorë emrin e tij.

Megjithatë rrethprerë (gjymtuar) vajzat jo, por në vend të kësaj, ato mund të jenë pjesë e një adhurimi të veçantë bekim kur ata marrin emrin e tyre.

Intervistë Annika BERGGREN kam zgjedhur për të intervistuar një grua hebreje që është 13 vjeç dhe të ndjehen familja ime dhe unë kam pyetur disa pyetje për të dhe ajo u përgjigj duke na thënë për veten e tij, familjen e tij dhe Judaizmit:
Na tregoni shkurtimisht për familjen tuaj: Unë kam një vëlla që është 17 Nëna ime është amerikan dhe hebre, pse jemi fëmijët gjithashtu hebre dhe babai im është suedeze dhe të krishterë, por ai merr pjesë plotësisht në të gjitha festat hebraike me ne..
Cilat shkolla keni shkuar për të dhe ku jeni ju tani? Unë kam shkuar në Käppala dhe Hillel Shkolla është një shkollë plotësisht çifut. Tani unë shkoj në vijën çifute të Vasa Real.
Cilat janë ritualet e judaizmit është pjesë e jetës tuaj të përditshme? Unë nuk jam një çifut veçanërisht fetar. Unë shkoj në sinagogë gjatë festave të mëdha, e cila është rreth 2 herë. një vit, dhe kështu që ne festojmë Shabbat çdo natë të premten. Çfarë një festë çështje më për ju dhe si mund të festuar? Kjo është ndoshta Shabat ka më shumë rëndësi për mua. Unë mendoj se është mirë që familja mbledh para se të hamë darkë, dhe pastaj lexojmë lutjet në hebraisht kur ne: dritë qirinj, kur kemi pirë pak verë dhe kur kemi prerë challan (një bukë endur). A ka gjëra në judaizëm që ju të gjeni të vështirë për të kuptuar, për shembull, për të mësuar të lexonte hebraishten apo një tjetër? Në shkollë, kam lexuar të dy hebraisht dhe Judaizmin si dy subjekte të ndryshme. Ajo shkoi shumë shpejt për të mësuar të lexonte hebraishten dhe të kuptojnë gramatikën, por unë ende mjaft e vështirë për të kuptuar gjuhën. Në JS (studimeve hebraike) kështu që të flasin dhe të lexojmë më së shumti në lidhje me luftërat e ndryshme dhe njerëz të rëndësishëm në historinë tonë. A ka ndonjë gjë që keni humbur gje nga besimi i krishterë, të tilla si festë tradicionale e Krishtlindjeve? Nëse jo, si mund të festojnë Krishtlindjet? Jo, unë nuk e festojnë Krishtlindjet, por Hanukkah bie rreth të njëjtën kohë si Krishtlindjet dhe ne e festojmë atë. Ka dy hebrenjtë, të krishterët dhe të rinj të cilët nuk besojnë në diçka të veçantë në mesin e miqtë tuaj? Dhe kjo ka shkaktuar ndonjëherë probleme për ju? Ajo kurrë nuk ka shkaktuar probleme për mua, por të gjithë në klasën time është Judenjtë, dhe në qoftë se ju thonë se ju p.sh. nuk besojnë se njerëzit ecte rreth në shkretëtirë për 40 vjet, kështu që mund të ata që janë super fetare merrni qesharake. Cila është gjëja më e mirë që ju të vazhduar në jetë nga Judaizmi? Unë nuk e di atë vetëm ende, sepse unë jam i ri, por kjo është tradita të mjaftueshme. I love kur mbledhjen e miqtë dhe të afërmit e tyre dhe vetëm flasin dhe këndojnë një burrë hebre të vogël dhe të hani të gjitha ushqimet që i përkasin më në festat e ndryshme. Na tregoni për Mitzvah tuaj Bat:
Kam marrë tim Bat-Mitzvah kur isha 12 vjeç. I përgatitur vetes një vit para se të Mitzvah bat tim. Mësuesi im më dha një letër me një tekst të gjatë, e cila ishte haftara im (një pasazh nga një nga pesë librat e Moisiut). Haftara im i quajtur Ki Tahvo dhe tekstin mora një CD në mënyrë që unë mund të mësojnë këngë. Kam marrë tim Bat-Mitzvah në sinagogë së bashku me dy fëmijët e tjerë, edhe pse ne kënduam gjëra të ndryshme. Kur unë u kënduar nga Tora, kam pasur një hap gojën (një lloj copë të rrumbullakët të leckë që ka qenë në huvdet) dhe një tallit (një lloj i shall që është porosi). Pas sinagogë, kështu që ne kishim në mbrëmje një parti të madhe me të gjithë miqtë tanë dhe të afërmit të cilët mund të vijnë. Ne kishim përafërsisht. 200 të ftuar. Ne kishim disa vallëzimi izraelit, disa fjalime dhe të tjera të ngjashme. Ajo ishte fun por ishte padyshim një lehtësim i madh kur ajo ishte mbi të gjitha!
A keni vizituar ndonjëherë Izraelin dhe në rastin e dhënë, kur dhe si ishte ajo? Apo ju planifikoni të vizitoni Izraelin? Unë kurrë nuk kam qenë në Izrael, por në shkollën time, kështu që gjithmonë të shkojnë 8s në një udhëtim Izrael për 5 javë. Unë do të vazhdojë.

based on 57 ratings Judaizmi, 2.5 nga 5 në bazë të 57 ratings
Rate Judaizmi


Related schoolwork
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Judaizmin, ose në ndonjë mënyrë në lidhje me judaizmin.

Koment mbi Judaizmit

« | »