.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Jupiteri

Jupiteri

Jupiteri është më e madhe e planeteve në diellore tonë
sistemit dhe i pesti nga dielli.
është aq e madhe se të gjitha planetet e tjera do të
përshtaten brenda saj. Jupiteri është edhe i pari
e planeteve gjigande, edhe pse ata e quajtën "të gazit Planet-kufij." Planeti është si një gasboll madh fuzzy, sepse Jupiteri është i përbërë nga 95% të gazit dhe 5% core. Prandaj, është logjike që ju nuk mund të tokës në Jupiter. Rastësisht, kjo është planeti i dytë më i lysstarka pas Venus. Dhe me dylbi është gjithashtu shumë e mundur për të parë katër hënat e hovering rreth planetit gjigand. Jupiteri rrezaton 70% më shumë energji se sa ajo merr nga dielli. Dhe në qoftë se ajo kishte qenë më e madhe do të kishte qenë një yll. Në natën ju mund të shihni Jupiteri si një yll blu dhe teleskopi, kjo duket si një pjatë off-bardhë.

  atmosferë

Atmosfera përbëhet nga duke përfshirë hidrogjen (90%), helium, amoniak dhe metan, si dhe disa gazra të tjera të vogla.
Striations ne shohim në Jupiter janë zona të ndryshme për të ndryshme të lartë apo të ulët moln.Jupiter gënjyer ka sipërfaqe solide. Ajo që ne shohim nga fotografitë e planetit është e ftohtë e pjesëve të sipërme të atmosferës së planetit në formën e reve në shtresa të ndryshme: shtresa e lartë ka ujë dhe akull Kristal në shtresën e mesme ka ammoniumvätesulfid dhe Kristal amoniakut dhe në shtresën e Neder-së parë, ka hidrogjeni gaztë. Fshehur nën retë shkon janë ndoshta një oqean i madh i hidrogjenit të lëngët të mëtejshëm në duke u bërë hidrogjeni metalike dhe pastaj një bërthamë e rock dhe akull që mendohet të jetë aq i madh sa Toka.
Dhe kjo shkon shpejtë në Jupiter, jet rrëke në dispozicion në planetin është 100 km / s !!

Satelitët, hetimet hapësirë ​​dhe zinxhirët

Jupiteri ka 16 hënave të njohura të përhershme. Më e madhe janë Io, Europa, Ganymede dhe Callisto. Io dhe Europa janë aq të mëdha sa hëna tonë ndërsa Ganymede dhe Callisto janë të barabartë me Merkur. Këto janë zakonisht të hënave quajti galeleiska hënave, sepse ata u zbuluan nga viti 1610 Galeleo Galelei
Dymbëdhjetë hënave të tjera janë disa aq të vogël që ata të mund të zbulohet vetëm nga hetimet hapësirë ​​që kaloi Jupiteri. Dhe kapur ndonjëherë kometa përkohësisht nga fusha madh Jupiterit magnetike në trajektoret shumë të paqëndrueshme.
Katër sondat hapësinore kanë kaluar Jupiteri. Pioneer parë 10 dhe 11, 1973-1974. Ata ryndsonderna nuk është i njohur, si dhe ata sondat hapësinore që kaloi pesë vjet më vonë pra Voyager 1 dhe 2 (1979). Ata më vonë zbuluan më shumë se hetimet Pioneer, ndër të tjera. një që njollë e kuqe është një stuhi dhe se Jupiteri ka një sistem rrjet, dhe se ai ka një fushë shumë të fortë magnetike.
Jupiteri ka tre unaza shumë të hollë rreth ekuatorit të tij. Ata janë kaq të hollë se ata nuk shkojnë edhe për të parë teleskopët më të fortë nga Toka. Ka tre unaza; Unaza kryesore është 7000 km e gjerë dhe 1 km e trashë. Brenda është një halo hollë dhe jashtë atje lulëzoi unazë që është edhe hollë ende.

Njollat

Më të famshme dhe më e madhe, njollë është i ashtuquajturi "Red Spot". Kjo është një stuhi gjigande në jug të ekuatorit, një ciklon, që mbahen në për disa qindra vjet. Ajo u zbulua në vitin 1664 nga Robert Hooke. Vend i kuq është aq i madh se tre toka do të përshtatet në të. Ajo është rreth 25,000 km në diametër mesatar është, por diametri mesatar ndryshon me kalimin e kohës. Më parë u mendua se kishte një pllajë apo një gerg fërkimit lart mbi retë. Jo derisa hetimet Voyager hulumtuar Jupiteri, mësuam se ka pasur një stuhi e madhe. Vende të tjera në planet janë të ashtuquajturat njolla të bardha. Ata kanë jetën shumë të ndryshueshme. Dhe kjo nuk ka vendosur ende se çfarë janë ata.

based on 2 ratings Jupiteri 0.5 nga 5 bazuar në 2 ratings
Shkalla Jupiter


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Jupiterin apo në asnjë mënyrë në lidhje me Jupiterit.

Koment Jupiteri

« | »