. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Jupiter

Subject: Astronomi

Jupiteri është planeti më i madh në sistemin tonë diellor nga dielli, ajo është planeti i pestë nga Dielli në sistemin tonë diellor. Temperatura mesatare e Jupiterit është afërsisht rreth -150 gradë Celsius.
Një vit në Jupiter është pothuajse 12 vjet Tokë, kështu që në këtë mënyrë merr gati 12 vjet për të Jupiterit për të rrotullohen rreth diellit dhe shpejtësia orbitale është 13 km / s
Pesha totale e Jupiterit është rreth 1.9 x 1027 kg, Jupiteri ka 70% të masës tonë diellor në qoftë se ju përjashtojnë Sun. Megjithatë, pavarësisht madhësisë së tij ajo vishet më të shpejtë në boshtin e saj se çdo planet tjetër.
Diametër e planetit në ekuator është 142.800 km, ndërsa ne mund të krahasohen me diametër Tokës në ekuator është e vendosur në 6 378,4 km. Distanca në mes Diellit dhe Jupiteri është rreth 778,000,000 kilometra.
Jupiteri ka një bërthamë të vogël kompakt, por përbëhet kryesisht prej gazit. Atmosfera Jupiteri përbëhet nga rreth 90% hidrogjen dhe helium 10%. Atmosferë të plotë Jupiterit është shumë i thellë dhe i dendur, dhe mund të krahasohet me diell. Atmosfera përbëhet nga tri shtresa kryesore. Shtresa outermost është thickest në atmosferë, ajo konsiston ne hidrogjen dhe është rreth 20, 000km thellë. Shtresa e dytë përbëhet nga hidrogjeni të lëngshme metalike, për shkak të presionit shumë të lartë e cila më pas bëhet atomet e hidrogjenit e elektronet e tyre dhe për këtë arsye janë të lëngshme. Shtresa e fundit dhe më të ulët që përbëhet nga një bërthamë hekuri dhe silikate.
Jupiteri nganjëherë mund të shihet gjatë natës pastaj një yll të ndritshme blu-të bardhë. Jupiteri është planeti i katërt apo yll që është më e dukshme pas Dielli, Hëna dhe Venus.Jupiter ka 16 hënave dhe katër më i madh janë Ganymede, Callisto, Io dhe Europa. Të katër planetet vishet rreth Jupiterit që në një sistem unazor.
Tani unë do të ju tregoj pak më shumë për katër hënave më të mëdha të Jupiterit, të cilat u bënë të zbuluar 1610 nga shkencëtarët Galileo dhe Marius
Io është hëna që shtrihet thellë të katër. Ajo përbëhet nga aktiviteti vullkanik dhe është vetëm pak më e madhe se e Hënës. Nuk mund të jetë një shtresë e hollë akull pa iOS formë të ngurtë, ajo gjithashtu ka një atmosferë shumë të vogël të përbërë nga gazra të ndryshme.
Evropa është më e madhe e katërt e hënave të Galileos, dhe kjo është pak më e vogël se në Hënë.
Evropa nuk ka si shumë kratere ata kanë gjetur vetëm 3 copë më të mëdha se 5 km në diametër.
Ganymede është hëna më e madhe e sistemit diellor është një edhe më e madhe planetet Mercury dhe Pluto. Ganymede është rreth 1 milion milje nga Jupiteri, kjo mund të tingëllojë si një distancë shumë e largët për një hënë të jetë nga planet e tyre në sistemin diellor, por ka një gjatësi në të gjitha. Ganymede ka Io si një shtresë të hollë akulli, por në gjendje të ngurtë.
Callisto është hëna e dytë më e madhe e Jupiterit. Callisto ndoshta përbëhet nga 40% akull dhe
60% Stone / Hekuri. Sipërfaqja Callisto-së është më i vjetër dhe më të kratere janë zbuluar në sistemin tonë diellor, është vlerësuar të jetë rreth 4 miliardë vjet.
Sateliti i parë ose vizituar månlandare se Jupiteri e bëri atë në vitin 1973 dhe ishte Pioneer 10, pasi ajo ka një numër të satelitëve të vizituar Jupiteri.
Jupiter ka nje unaze rreth saj por unaza përbëhet nga dy unaza të cilat shtrihen bashku si një unazë. Unazë në masë është i ndërtuar nga grimca të vogla. Unaza është një milje e trashë dhe 5920 km të gjerë, unaza nuk është diçka që ju mund të shihni.

Jupiterit Madhe Red Spot parë si në foto është një shakullinë gjigant. Stuhia u zbulua për herë të parë në vitet 1600 kështu që është një stuhi e vazhdueshme, por ajo do të tkurret pak me moshën.
Stuhi Giant është 12,000-25,000 milje të gjerë. Njejta stuhi ka zbuluar edhe në planetet Saturni dhe Neptuni, por askush nuk e di se si stuhia mund të mbajë për kaq shumë njëqind vjet. Jupiteri merr pamjen e saj nga erërat dhe stuhitë pabesueshme ndezur në planetin.
Dikush mund të shihni të kandidojë ngjyra të ndryshme në qoftë se ju shikoni në Jupiterit dhe kjo varet nga erërat e ndryshme, sitë pak më të lehta me ngjyra të quajtur zona ndërsa errët quajtur rripa, temperatura ndryshon edhe në pamjet e ndryshme. Erërat mund të goditje në drejtime të ndryshme, kështu që nëse ju shikoni në Jupiterit me një teleskop, ju mund të shihni se ajo duket si në qoftë se ajo është duke lëvizur në drejtime të ndryshme dhe kjo është krejtësisht normale.
Erërat mund të ketë shpejtësi deri në disa qindra kilometra në orë.

based on 3 ratings Jupiteri, 3.8 nga 5 në bazë të 3 ratings
Rate Jupiter


Related schoolwork
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Jupiterin apo në asnjë mënyrë në lidhje me Jupiterit.

Koment në Jupiter

« | »