.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Jupiter

Jupiteri është aq i madh se të gjitha planetet e tjera në sistemin diellor përshtatet brenda. Jupiteri është i përbërë kryesisht nga hidrogjen dhe helium. Jupiteri utsende ndryshojnë nga dita në ditë. Jupiteri mund të jetë përafërsisht 30,000 gradë nxehtë brenda. Distanca mesatare nga Dielli është 778 milionë km. Nga distanca minimale nga TELLUS (Toka) është 558 milionë kilometra. Diametër në ekvatern është 142.800 km. Gjatësia ditë është 9 orë dhe 50 minuta dhe gjatësia vit është 11.9 vjet tokësorë. Jupiteri është planeti i pestë. Jupiteri është sistemi Goliath diellor. Në një teleskop Jupiteri duket si një disk të verdhë. Gasplaneten Jupiteri është mbret planeti. Diametër Jupiterit është 11 herë më të mëdha si në Tokë dhe në masë është 1430 herë më të mëdha. Përkundër faktit se Jupiteri është aq i madh që rrotullohet më shpejt se çdo tjetër rreth boshtit të vet. Një gjë që është e kännetäcknet Jupiterit Red Spot. Gjithashtu ajo është qartazi e dukshme në teleskopët.
2

Moons!

Të katër hënave më të mëdha janë Io, Callisto, Ganymede dhe Europa. Doma katër hënave janë në lidhje me Jupiterit. Të gjithë njerëzit janë të ndryshëm. Io është pak më e madhe se hëna jonë, vendi më i sistemit diellor vålsamma me vullkane aktive. Sipërfaqja e Io është e mbuluar me squfur. Evropa ndryshon nga pjesa tjetër e tjera dhe kanë një sipërfaqe e lëmuar, e mbuluar nga akulli. Ganymede, hëna diellor më i madh, është edhe më i madh se planeti Makurius. Ajo ka një kore akullt të Evropës, por është e mbuluar edhe me kratere. Callisto mbuluar me kratere si Genymedes por është pak më pak.

Gjykimi hënave jashtme.
Ka rreth 60 hënat e vogla që kanë një diametër prej 1-186 km në diametër. Ata hënave jashtme formuar ndoshta nga graviteti Jupiterit. Ata ishin ndoshta astroider para se ata u kapën nga graviteti Jupiterit. Kjo shpjegojë për ne shtigjet pse këto hënave kaq të çuditshme.
3

Unazat e Jupiterit!

(System)
Jupiteri ka unaza si Sturnus, por shumë më të vogla. Ajo ishte krejtësisht e papritur-të uptäcktes ändast nga Voyager 1 shkencëtarët donin të saktë do të dukej nëse do të kishte unaza e Jupiterit. Të gjithë mendonin se ai ishte ideja ishte krejtësisht një humbje kohe dhe penagar sepse ata mendonin se ai ishte i nuk ka pasur unaza. Kjo ishte një uptäckt i madh. Unaza Jupiter janë të errët në kontrast me Saturnit. Ai përbëhet ndoshta nga sasi shumë të vogla të gurit. Patiklarna në unaza Jupites qëndron ndoshta nuk ka aq gjatë (për shkak të zvarrit atmosferike dhe magnetike). Nëse unaza janë të përhershme, ata duhet të däeför vazhdimisht rimbushet. Rindsystemet dellat është në tri pjesë.
4

Klima dhe sipërfaqe!

Nëse ju bëni një udhëtim përmes cloud shtresave Jupiterit do të shohin motin që është aq komplekse dhe toka impornerande. Retë mbi Juåiter formuar në si retë në Tokë. Duke studiuar retë si ata të reflektojnë dritën dhe të shqyrtojë tempraturer ata formuan studiuesit lykas identifikojnë tri shtresa e reve. Besohet se mos sipërfaqe Jupiteri përcaktuar mirë sipërfaqe solide, e cila në mes të atmosferës së tokës dhe mantel.

Red Spot!

Red Spot është një stuhi e madhe që ndoshta e ka thelbin e saj në atmosferë. Ajo mund të rritet në një gjatësi prej 40.000 km dhe një gjerësi prej 14.000 km. Red Spot është e vendosur në anën jugore. Red Spot nga karakteristikat më të famshme të Jupiterit, një sistemet gjigant stuhi, dy herë madhësinë e Tokës. Sistemi ka zgjatur të paktën 400 vjet të vjetra dhe u zbulua në vitet 1600 këta. Ne e dimë, megjithatë, se ajo është gati të tkurret dhe studiuesit besojnë se do të ketë shkuar për 50-100 vjet. Ajo ka qenë i njohur për arna të tjera të ngjashme por më të vogla në dekada. Vëzhgimet Infararöda dhe drejtimi rrotullimit tregojnë se njollë e kuqe është një rajon i lartë presion krye të re e të cilit janë shumë më të larta dhe më ftohtë se rajonet përreth. Nuk mund të ketë qenë struktura lknande mbi Saturni dhe Neptuni. Nuk dihet se si struktura të tilla mund të vazhdojnë për aq kohë.
5

Përmbledhje!

Jupiteri është planeti më i madh në sistemin diellor. Jupiteri është Goliath e sistemit diellor. Të katër hënave më të mëdha janë Io, Callisto, Ganymede dhe Europa. Unaza Jupiter janë shumë më pak se Saturn. Jupiteri utsende ndryshojnë nga dita në ditë. Ka rreth 60 hënat e vogla që kanë një diametër prej 1-186 km. Jupiterit unaza uptäcktes nga Voyager 1 dhe kjo ishte një surprizë për ne. Retë mbi Jupiterit janë formuar në si retë në Tokë.

Camilla Svensson

based on 13 ratings Jupiteri 2.1 nga 5 bazuar në 13 ratings
Shkalla Jupiter


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Jupiterin, ose në asnjë mënyrë në lidhje me Jupiterit.

Koment Jupiterin

|