.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Jupiter

Faktet: Diametri: 143.800 km (ekuator)
Vëllimi: 1312 (toka 1) Mass 318 (Earth 1)
Dendësia mesatare: 1.3 (Water 1)
Gravitetit në sipërfaqen: 2.5 (toka 1)
Distanca mesatare të Diellit: 778,000,000 km
Distanca minimale nga Toka: 628 milionë km
Koha Lead: 11.86 vjet
Rotacioni: 9.84 h
Tilt: 3 °
Temperatura e jashtme: -150 ° C
Temperatura e bërthamës: 30.000 ° C
Satelitët (hënat): +16 pc

Jupiter

Planeti Jupiter u emërua pas zotit më të lartë në mitologjinë romake. Jupiteri është planeti i pestë në mënyrë që në sistemin tonë diellor, duke numëruar nga dielli, planetet fqinje, Marsi dhe Saturni. Jupiteri është larg nga planeti më i madh planetit në sistemin tonë diellor, si në masë dhe vëllim. Masë Jupiterit (pesha) është 318 herë më të mëdha se Toka dhe vëllimi Jupiterit përmbante 1312 copë globit. Të masës totale në sistemin tonë diellor janë Jupiteri 70% (pa përfshirë diellit). Diametri në ekuator është 143,800 km, me këtë shifër, është e qartë se Jupiteri i takon të ashtuquajturit "planetet gjigande", përbëhet nga Jupiteri, Saturni, Urani dhe Neptuni. Çfarë është e zakonshme për këto planete përveç se ata janë të mëdha, asnjë prej tyre nuk kanë një sipërfaqe solide, ata rrotullohen me shpejtësi, ka një dendësi të ulët mesatare, shumë hënave dhe një sistem unazë. Një nuk mund të besoj se Jupiteri ka një sistem unazë, që të lidhen Saturn me të, por kjo është Jupiteri. Ajo u zbulua nga rymdsondern amerikane Voyager 1 kaloi planetin në vitin 1979. sistemi unazor të ngjashëm me Saturnit dhe Urani, por jo si në mënyrë të qartë. Sistemi i Jupiterit unazë është e ndarë në tre grupe, unaza kryesor përbëhet kryesisht nga grimca të vogla dhe akullit në një lartësi prej rreth 55.000 km mbi siperfaqen monlagrets. Sistemi unazor është rreth 30 km jashtë.

Shfaqja Jupiterit, etj

Përmes një teleskop Jupiteri duket si një disk që është pak i rrafshuar në edges. "Surface" (Jupiteri në fakt nuk ka sipërfaqe të vërtetë, ajo është quajtur sipërfaqe përbëhet vetëm i gazit) përbëhet nga vija me ngjyra portokalli, e bardhë, e kuqe, kafe, të verdhë, etj të cilat janë stuhitë e mëdha që lëvizin väldeigt shpejt, në disa vende deri në 650 km / h. Stuhia më e madhe dhe zona më e më spektakolare të planetit është aq i famshëm "njollë e kuqe", u zbulua në 1631. Red Spot mund të jetë 11,000 km e gjerë dhe 40,000 km i gjatë në më të madh të saj, tre planetë do të përshtaten në atë zonë. Formimi i këtij vend duket se mbetet një mister, pavarësisht të gjitha vërejtjet që pionier dhe Voyager sondat kanë bërë. Red Spot rrotullohet kundër akrepave të sahatit, në atë që është në e planetit jugore hemisferës tregojnë atë në një zonë me presion të lartë. Ngjyra e kuqe ndoshta vjen nga fosforit. Red Spot dhe pika të tjera më të vogla të bardha të vendosura në mes të zonave ku fryn era në drejtime të kundërta, këto erërat mund të hedhur në mes të 500-600 km / h. Me të gjitha stuhitë në Jupiter, planeti ka kohën më të shpejtë e rrotullimit të të gjithë planetet në sistemin tonë diellor. Një ditë është vetëm 9.84 orë të shkurtër në krahasim me tokë, ajo është një ndryshim shumë të madh, sepse Jupiteri është aq shumë më e madhe.

Hetimi dërguar në atmosferën e Jupiterit, etj

Boshti rrotullues anim i Jupiterit është vetëm 3 °, shumë më të vogël se çdo planet tjetër, anim Tokës është 23.5 °. Me këtë prirje, nuk ka sezonet në Jupiter. Para se hetimet hapësirë ​​Pioneer dhe Voyager misionet ishin dërguar për të Jupiterit ishte vërejtur planetin me teleskopë të zakonshëm, atëherë keni pasur me perceptimin se atmosfera përmban metan, amoniak, hidrogjen dhe gaze të tjera. Në dhjetor të vitit 1995, i dërgoi një hetim hapësirë ​​nga Galileo poshtë për atmosferën e planetit, për herë të parë. Hetimi mbijetuar në atmosferën e tmerrshme Jupiterit për 5 minuta para se të shkrirë në një nxehtësi të tmerrshme dhe presionit ekstrem. Gjatë kësaj kohe të shkurtër është regjistruar informacionin, ata zbuluan përbërjen kimike të atmosferës që është shumë e ngjashme me diellin. Është llogaritur se në qoftë se Jupiteri ishte formuar me këtë çështje me një dendësi më të lartë atëherë cila do ta bënte planetin 50 herë më të rënda, do reaksionet bërthamore mund të filluar në planet dhe ajo mund të zhvillohet në një yll. Atëherë sistemi ynë diellor do të ketë dy suns, i njohur si një sistem binar yll. Retë janë atmosfera e Jupiterit është e ruajtur në tri nivele të ndryshme, rezervat kanë temperatura të ndryshme dhe kompozime të ndryshme kimike që përcakton ngjyrën e aksioneve të tyre. Shtresa outermost (rreth -150 ° C) janë retë e bardha të përbëra nga amoniakut ngurta. Mes reve mbajnë (rreth -40 ° C) është ngjyrë kafe përmban ammoniumvätessulfid. Nivelet më të ulëta janë avujt e ujit dhe ata janë kaq të thella që dritë bën ata të paraqiten blu, njëlloj si qielli blu e Tokës. Vëzhgimet nga Toka kanë treguar se Jupiteri rrezaton rreth dy herë më shumë nxehtësi sa ajo merr nga dielli. Besohet se kjo ngrohjes vjen nga brendshme e planetit në shtresat e jashtme nga konvektionsstömmar. Nga imazhet teorike ka treguar se planeti është i përbërë nga hidrogjeni metalike dhe vetëm jashtëzakonisht pak thousandths e planetit përbëhet nga gazrat. Atmosfera përbëhet nga 75% hidrogjen, 24% helium dhe 1% gazeve të tjera.

Fusha magnetike e Jupiterit dhe hënave

Arsyeja se Jupiteri është aq fushë shumë të fortë magnetike nuk është vetëm për shkak se ajo është aq i madh, por edhe për shkak se ajo ka një efekt të ashtuquajtur dinamo, shkaktuar nga rrotullimi i shpejtë dhe högtemperatursområden planetit që kryen ngrohjes. Fusha magnetike nuk përputhet me një busull tokësore. Kur shigjeta, për shembull, duke treguar në drejtim të veriut duke treguar jug ​​në vend. Me këtë fushë të fuqishme magnetike, Jupiteri është e lehtë për të tërhequr satelitë, hënave. Jupiteri ka 16 hënave (Sipas librit Gjithësia në realitet, nga Bosse Falk, 1988), këto hënave janë katër prej tyre mjaft të ndritshme dhe të mëdha të mjaftueshme për t'u parë me një teleskop ose një dylbi të rregullt. Të katër hënave është Ganymede, Callisto, Io dhe Europa. Io dhe Europa jeni gati aq i madh sa hëna jonë, Ganymede dhe Callisto janë të ngjashme në madhësi si planetit Merkur. Ata të gjithë hënave e tjera janë të vogla me një diametër maksimal på150 km, disa prej hënave ka vetëm 20 km në diametër. Këtu janë disa fakte rreth katër hënave më të mëdha të Jupiterit:

Ganymede: Ganymede është hëna më e madhe, 5300 km në diametër. Ajo është më e madhe se planeti Merkur. Sipërfaqja Ganymede e kratereve dhe RINGBERG është i mbuluar me akull, edhe pjesa më e brendshme përbëhet nga akulli dhe disa shkëmbinj. Kjo nuk është e sigurt, por shkencëtarët besojnë se Ganymede mund të ketë një atmosferë. Distanca në Jupiterit është 890 000 km.

Callisto: Callisto është hëna dytë më e madhe dhe ka një diametër prej 5.000 km. Callisto ka krateret dhe RINGBERG si Ganymede, edhe pse shumë më tepër. Dendësia e hënës është i ulët dhe kjo tregon se ajo përbëhet nga më akull dhe shkëmbinj të vegjël. Sipërfaqja është e mbuluar me një shtresa të errët pluhur.

Io: Io është hëna tretë më e madhe. Io ka vetëm një hënë e mes tyre dhe Jupiterit. Vëzhgimet se Voyager 1 ka bërë ka treguar se Io ka pasur eruptions. Ios brendshme ndoshta konsiston silikate, derisa sipërfaqja është e përbërë nga squfuri. Të squfurit vjen nga të gjitha shpërthimet vullkanike është squfur. Largësia në Jupiter është 420.000 km larg.

Evropa: Evropa është hëna katërt më i madh, dhe ka një diametër prej 3130 km. Ajo është pak më e vogël se hëna jonë dhe përbëhet nga shkëmbinj të ndryshme. Sipërfaqja është një shtresë të trashë të akullit që mund të jetë mbi 100 m të trasha në disa vende. Evropa ka një sipërfaqe jashtëzakonisht të qetë me pak kratere, por Hëna e ka quajtur model të rrjetit të linjave dhe të çara në shtresën sipërfaqësore të akullit.

Lista e hënave të tjera Jupiterit të quajtur:

Emri Largësia në diametër Jupiteri kthesë Amalthea 181 000 km 150 km 12 orë Lead 11,110,000 16.240 ditë Himalia 11,478,000,100 251 ditë Lysithea 11,720,000 20.259 ditë Elara 11735000 30 259,5 ditë Ananke 21243000 20:01 , shtatë vjet Carme 22,589,000 20 1.9 vjet PASIPHAE 23,487,000 20 2 vjet Sinope 23,637,000 20 2.1 vjet

Referencat: Illustrated Shkenca (Nuk e di Jo, apo vit) Universe në realitet, B Falk, 1988 planetet tona (nuk e di vjet ose författtare)

Nga: Per pushtet

based on 11 ratings Jupiteri 2.2 nga 5 bazë të 11 ratings
Shkalla Jupiter


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Jupiterin, ose në asnjë mënyrë në lidhje me Jupiterit.

Një përgjigje të "Jupiter"

  1. Arne Svensson, më 3 mars, 2008 në 6:07 pm #

    shumë mirë bërë interesant dhe i shkruar mirë

Koment Jupiterin

|