. Tani

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko për projektet shkollore

Kakao

Fjalor shpejtë para se të filloni:
Kakao vjen nga fjala cacáua Aztec se Aztecs kanë huazuar nga gjuha Maya.
Çokollatë vjen nga fjala Aztec për "hidhur" (atëherë quhet xococ) dhe "uji" (e cila është e atl në Aztec) Nëse ju kombinohen dy fjalë, ai bëhet Xocoalt.
Kur ju thonë fjalën përsëri dhe përsëri, unë mendoj se ka një ngjashmëri midis Xocoalt dhe çokollatë.
Xocoatl është përgatitur nga kakao fasule të thata, i pjekur dhe granatuar ishin të grimcuar në një masë kafe, vaj dhe kokrra. Masë u salcë me erëza të tilla si vanilje pluhur, piper, djegës dhe miell misri. Që të masës formohem në blloqe të vogla që forcoi. Pas kësaj mund të xocoatl gatuar shpejt nga përzierja një bllok me ujë të nxehtë apo të ftohtë dhe lëvizje çdo gjë së bashku.
Edhe pse Cortés solli me vete njohuri se si duhet të jetë i gatuar fasule fitoi xocoatl asnjë sukses më të madh në vendin e tyre në shtëpi.

Kristofor Kolombi solli fasule kakao prapa nga udhetimin e tij të katërt në 1502.
Ai u interesua në bathë kakao, kur ai ishte në një ishull të quajtur Guanaja.
Mbreti Ferdinand i Spanjës treguan pak interes për ato fasule. Kjo ishte për shkak se Kolombi nuk i di se si janë gatuar fasule.

Kakao fasule janë korrur dy herë në vit. Korrja e madhe e marrë në tetor, nëntor dhe dhjetor, ndërsa korrja e vogël kap në prill dhe maj. Fruta nuk mund të merren me makinë dhe ata nuk mund të jetë grisur larg, sepse atëherë nuk ka lule të re. Në mënyrë për të mbrojtur lule duhet të jetë prerë i çdo fruti ishte individualisht. Nga trungu peme dhe degëve të ulta, kjo është bërë me machetes dhe mbi degët e lartë me një thikë të mprehtë të lidhur me një shkop bambu.
Korra është punë shumë intensive. Një person mund të korrjes 1.500 fruta në një ose dy ditë rreth një minutë.

Kakaotillredningens sekret përhapur parë për krahinën spanjolle të Flandrës, por ajo ishte vetëm pas Carletti Francesco fiorentin në udhëtimet e tij në Karaibe kishte mësuar mulli re dhe filloi atë në Firence, Itali, në vitin 1606 si çokollatë të përhapet në pjesën tjetër të Evropës. Kjo nuk ishte e gjatë para se shtëpitë e famshme kafe në Venecia dhe Firence u bë aq i njohur për çokollatë e saj si ata ishin për kafe e tyre.
Në Londër dhe Amsterdam ishin dikur aq sa kafeje chokladhus. Audienca shquar preferoi shtëpitë e çokollatë, ku ka pasur një ton më të mirë. Zonjat modeste mund të shkojnë atje e cila ishte e vështirë për ta mundur atë që ishte shtëpi kafe. Në Angli edhe filloi për shtëpitë kafe të shërbyer çokollatë. Dy shtëpi në Londër u hap posaçërisht për shitjen e pije ri - kakao Shtëpisë së Bardhë, fqinj Pallati James St dhe pema kakao. Nga fillimi, u bë e bardhë e njohur si një fole lojë mjaft të pabesit, por më vonë u bë klubi njeriun e parë e të respektueshëm.

Ora Story:

Përshëndetje lexuesit e mi të dashur ...
Si jeni sot? Unë ndihem vetëm gjobë, ju e dini pse?
Sepse kjo është kështu që sot ajo është 504 vjet që nga viti atit tim të madh-ku zbulua nga disa shkumë
Spanjolli duket quhet Cristhopher diçka Kolombi.
Dhe kur ju mendoni rreth saj, është e pabesueshme se sa bathë kakao është përhapur në vetvete të gjithë këto vite.
Nga Karaibe në botë, India ishte një krahinë angleze në atë kohë. E cila e bëri atë më parë erdhi në Angli. Nuk ishte vetëm një vend që shitet çokollatë rreth viteve 1665-1714, ajo u quajt Tree kakao. Pastaj ku kjo është vetëm e më shumë popullor me konsumin e çokollatë ishte aq e madhe se çokollata ishte gati për të bërë një "popull pije" në qoftë se ajo nuk ishte për çmim jashtëzakonisht të lartë. 25 deri në 30 denarë një kilogram ishte një shumë të holla në atë kohë.
Kakao çdo sajë gjigant njohur me një burrë të vjetër në kapelë qesharake quajtur Daniel Defoe, ai shkroi një artikull të quajtur dikur udhëtim nëpër Angli. Ajo filloi të hapë më shumë "chokladhus" sesa "shtëpi kafe" tani.

Gatim kohë:

Temperatura në dhomë duhet të jetë rreth 20 ° C. Pull dhe të hapur dritaret duhet të shmanget absolutisht. Ka dy mënyra për të kalisin çokollatë, metodë tavolinë dhe metodë filxhan.

Tabelat metodë

Bërxollë çokollatë, e vënë atë në një tas dhe le të shpërndajë ngadalë në ujë. Të sigurohet që pjatë që çokollatë është shkrirë në të lartë të mjaftueshme në mënyrë që asnjë avujt e ujit hyn në çokollatë.
Çokollatë duhet të shkriheni në 45 ° C. Pastaj shtoni dy të tretat e përmbajtjen e tas mbi një sipërfaqe të pastër, e thatë, dhe së shpejti, pasi ajo është ftohur duke përdorur një thikë paleta apo shpatull vazhdimisht hall çokollatë në qendër. Ndërsa çokollatë është ende në tavolinë dhe është e trashë, por e ftohtë, në masë është 28-29 ° C. Tani kristalizimi është e përfunduar. Çokollatë është scraped tani shpejt direkt në tas me masë mbetur tretë. Llokoçis mirë dhe të ngrohur ndonjë gjellë butësisht deri sa temperatura është 31 ° C. Tani çokollatë është e gatshme për përpunim të mëtejshëm.
Nëse çokollata është proceduar për një kohë të gjatë dhe merr temperatura shumë të ulëta ju duhet të fillojë nga zeroja dhe lagështuar masat përsëri.

Metoda Bowl

Vendosni një tas me çokollatë në krye të një tenxhere me ujë që ka zier vetëm. Tas nuk duhet të prekë ujin. Le çokollatë shkrihet ngadalë në krye të tigan mësuar nga pjatë.
Llokoçis çokollatë derisa ai është i qetë dhe ka arritur një temperaturë prej 45 ° C.
Ulët tas me çokollatë në një tas të madh të mbushur me kube akulli. Llokoçis deri sa temperatura ra në 28-29 ° C.
Nxehtësia çokollatë përsëri mbi një tigan me ujë të nxehtë për 30-60 sekonda, ose deri sa temperatura u rrit në 31 ° C.

based on 6 ratings Kakao, 3.0 nga 5 në bazë të 6 ratings
Kakao Rate


Schoolwork Related
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me kakao ose në ndonjë mënyrë lidhur me kakao.

Koment kakao

« | »