.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Karl XII

1683 u martua me Mbretin Karl XI të Ulrika Eleonora, i cili ishte një princeshë danez.
Duke punuar së bashku ata patën Karl XII dhe gjashtë vëllezërit e motrat e tij. Edhe pse katër prej tyre vdiqën si një fëmijë dhe që nga Karl ishte djali i vetmuar (dy motra) ishte froni i tij. Kur Charles XII ishte vetëm 15 vjet vdiq papritur, babai i tij Charles XI. Nuk ishte më shumë se gjysmë viti para se Charles XII u kurorëzua Mbret i Suedisë. Charles XII ishte (ndryshe nga babai i tij) nxënës shumë i mirë, sidomos në matematikë. Tani që Charles XI kishte bërë Suedisë një fuqi të madhe, nga grabbing sasi të mëdha të tokës në vendet fqinje, ajo ishte një kohë e përshtatshme për Rusi, Poloni dhe Danimarkë për të marrë hak. Por ata ishin armiq të zgjuar, ata formuan një aleancë me njëri-tjetrin. Por Charles XII ishte përgatitja. 25,000 mijë këmbësorë, 11.000 kalorës, 7200 detarë dhe 25.000 mercenare iu bind urdhrave të tij. Danimarka u detyrua të dorëzohej shpejt dhe të bëjnë paqe. Në atë kohë, Suedia kishte një nga forcat më të fuqishme ushtarake në Evropë. Por tani, Suedia filloi të vuajë nga një tjetër e rrezikut ...... uria! Në jug të Suedisë ishte pothuajse shumë e ushqimit, por në pjesën veriore të urisë. Aktualisht, Finlanda vdiq e personit 3 në uri. Në atë kohë ajo nuk kishte asnjë trenat mund të transportuar ushqim, por ata ishin shpikur 100 vjet më vonë. Kur mbreti ishte e gatshme me Danimarkën ishte plani i tij për të përmbysur Augustus II dhe paqen dhe aleancën me Poloninë në mënyrë që ata së bashku mund të sulmojnë Rusinë. Turneu ishte në anën e mbretit, dhe pas gjashtë viteve të gjata, dha dorëheqjen gusht II në mënyrë që Suedia mund të bashkëpunojnë me Poloninë kundër Rusisë. Por Cari Pjetri nuk ka fjetur për 6 vjet, nuk kishte pushtuar ndërkaq një pjesë të Gjirit të Finlandës, dhe ndërtoi aty një qytet ku .... Shën Petersburg! Përveç kësaj, ai vendosi që Shën Petersburg duhet të jetë kryeqyteti. Ai kishte fituar edhe një ushtri të madhe. Plani i ri i Charles XII ishte për të sulmuar Moskën në vend të kryeqytetit Shën Petersburg. Ajo shkoi mirë për Karl fillimisht përveç se rusët nuk kanë ofruar shumë e shumë pre e luftës prapa. Por gjëja më e keqe nuk ishte ushqimi, por ftohtë. Disa mijë njerëz vdiqën në Rusi ftohtë. Kur mbreti do të pushtuar vendin Poltava, ai kishte 23.000 njerëz të lënë prej tyre rreth 40 000 trupa që kishte kur ai ishte në rrugën e tij në Rusi. Dhe pjesa tjetër e 23.000 goditur në Poltava, përveç se mbreti arriti të ikë në Turqi. Cari Pjetri shpejt djalli për të bëj kërdi në Gjirin e Finlandës dhe Polonia u bë Augustus II Mbret përsëri, edhe pse Danimarka filloi të luftuar përsëri. Kur mbreti u kthye në Suedi në 1714, Suedia nuk është më një fuqi e madhe. Finlanda u pushtua nga rusët, si dhe Detin Baltik.
Shansi i vetëm i kthimit në pushtet ishte për të pushtuar Norvegjinë. 1718 mars Charles XII në Norvegji dhe kalaja Fredriksten. Mbrëmje e sheh mbretin kur ushtarët janë duke gërmuar një tunel në mur. Kur ai shikon lart mbi buzë dëgjuar një e shtënë dhe atëherë ajo nuk është më pak minuta para se ata filluan të me mend se kush do të bëhej mbreti i ardhshëm i Suedisë.

based on 4 ratings Charles XII, 1.8 nga 5 bazuar në 4 vlerësime
Shkalla e Karl XII


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë Karl XII ose në asnjë mënyrë në lidhje me Charles XII.

Koment mbi Karl XII

« | »