.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Dylbi

Dylbi janë një emërtimi të zakonshme në një seri e instrumenteve optike, të destinuara për të zgjeruar objektet në distancë. Dylbi dhe teleskopët janë vetëm sinonime, por kabineti i telekomunikacionit është një instrument i madh aplikuar për përdorim astronomike. Nuk është krejtësisht e qartë që shpiku teleskopin dhe kur ajo u zhvillua. Duke deklaruar se Galileo do të kishte projektuar kjo është vetëm një mit, por ai ishte ndoshta personi i parë që përdoret me sukses dylbi në vëzhgimet shkencore astronomike. Ajo ka qenë e vendosur që teleskopi u shpik në Holandë mes viteve 1590-1608. Ne nuk e dimë kush ishte, por, ata duket më e mundshme është: i tij Lipper (s) hey, Jakobi Metius dhe Sacharias Janssen. Tij Lipper (s) hey është zakonisht e thënë të jetë shpikësi i vërtetë. Ai ka aplikuar për një patentë për shpikjen e tij në 1608 dmth një vit para se Galilei rappoterade ai filloi të respektuar, por ishte tepër vonë për të edhe atëherë ajo ishte dy Optometrists të tjerë që pretendonin të jetë shpikësi.

Dylbi si instrumente

Një binocular përbëhet nga dy lente apo sistemeve lente, lente të drejtuara kundër syze föremåletoch cilat përballet observatötens sy. Në-powered dylbi lente është gjithmonë pritjet pozitive, ndërsa syze mund të jenë pritjet qoftë pozitive apo negative. Pika mund të përbëhet nga lente konveks apo konkave speglar.Kikare zmadhim të ulët është zakonisht Gelileityp. Instrumentet më të fuqishme janë Keplertyp. Në një foto Galileikikare është gjithmonë anën automatikisht të drejtë, por në dylbi Kepler, imazhi është me kokë poshtë, e cila nuk do të luajë një rol në instrumente astronomike. Në përshkrimin e një kikares karakteristikat e, ajo është kryesisht diametri lente pa specifikuar dhe gjithashtu hapjen raport.

Galileo Galilei

Galileo ishte një njeri i tillë i cili tregoi atë që ai dëshironte. Ai u lind në Piza në 1564 dhe vdiq në Firence në 1642. Babai i tij donte djalin e tij për të qenë një mjek, por Galileo kërkuar një tjetër. Ai filloi të studiuar matematikë dhe fizikë gjatë pushimeve dhe Arkimedit shpejt u bë greke e tij të preferuar. Zbulimi i tij i parë shkencor bëri Galileo moshën 17 rastësisht. Në një shërbim të kishës, ai vuri në dukje se dritat si një murg vënë në lëvizje nxorrën në të njëjtën shpejtësi nëse rrezja kthese ishte vogla apo të mëdha. Për të matur këtë kemi nevojë për një orë, por Galileo kishte orën, kështu që ai përdori pulsin e tij si kronometër. Zbulimi i tij çoi në një instrument të vogël që hjälpde mjekët për të matur shkalla e zemrës. Vitet e para si matematikë dhe fizikë student, ai studioi Aristotel löror, por përfundimisht u bë misioni i Galileos në jetën e për të korrigjuar idetë Aritoteles me fakte reale. Kur Galileo ishte 78 vjet, ai vdiq si një njeri i verbër për disa vite. Ai kishte qenë i verbuar nga të gjithë stargazing.

I gjatë, tuba i rëndë

Dylbi origjinale përbëhej nga shumë lente rreshtuar njëri pas tjetrit në një tub të gjatë. Ata mund të zgjerojë mjaft të mirë, por ishte instrumente relativisht të varfër, duke përfshirë lente dha zhurmë ngjyra. Kur lente të shumta mated për të marrë zgjerimet e mëdha, thyen dritën në të gjitha ngjyrat e ylberit, e cila reduktuar shikimit. Syve gjerman Jozef Fraunhofer zgjidhur këtë problem duke përdorur lloje të ndryshme të qelqit për lentet. Shumë lente të nënkuptonte më shumë probleme, që ka për të tërhequr së bashku dhe të largohen nga ea pjesë të tub shkaktuar veshin. Imazhet ishin të errëta për lentet nuk e le në sa më shumë dritë, kur njerëzit filluan të përdorin një prizëm që thyen dritën. Shpikësi i dylbi prizmit emrin Ignazio Porro. Nëpërmjet shpikjen e tij mund të bëjë çdo gjë të vogël dhe dylbi ndritshme.

Lavdi dhe të holla

Falë dylbi e saj të zhvilluara janë të garantuara Galileo menjëherë një rang profesori për jetën në matematikë në Universitetin e Padovës dhe me një pagë prej 1000 florins në vit. Dylbi argëtuar Galileo lehtë mund të njohin, me versionin e saj të pestë, të cilat zmadhuar 1000 herë, ai mund të shohin 30 herë më shumë se më parë. Instrumentet Galileos ishin më të mirat në Evropë dhe se ai ka bërë para të mëdha në instrumentale e tyre ishin pa dyshim.

Përdorimi i dylbi

Shumë dylbi prodhuar për zonat e veçanta të përdorimit. Disa janë të pajisura me crosshairs ose karaktere të tjera në aeroplan imazhit, dhe janë të destinuara për të dyja matjes dhe instrumentat readout. Brenda ushtrisë përdorur një gamë të llojeve të ndryshme të pamjeve teleskopike për armët e vogla dhe artileri të rëndë. Një tjetër fushëveprimi pushkë që është përdorur në akllas natës vegim nate në të cilën lente janë jashtëzakonisht të mëdha në mënyrë që drita sa më shumë që të jetë e mundur për të ardhur në dylbi. Shpesh përforcohet dritë me teknologjinë infra të kuqe. Në pushkë përdorur një lloj të vogël të dylbi (fushëveprimi pushkë) me hårkorssom ndihmon në qitje saktësi.

based on 15 ratings Dylbi, 2.3 nga 5 në bazë të 15 ratings
Rate dylbi


Projektet Related shkollore
Më poshtë është schoolwork bëjnë binocular apo në asnjë mënyrë në lidhje me dylbi.

Koment dylbi

« | »