. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme dhe shkollën e mesme
Punë në shkollë Search

Kirgistan

Topic: Gjeografia
| More

Kirgistani është një vend i varfër me një prej produkteve më të ulët i brendshëm bruto në botë. Ka shumë të burimeve natyrore - uraniumit, zhiva, ar, etj, dhe një natyrë të bëra për turizmin - por industriale, të shërbimit dhe komunikimit janë ende pak të zhvilluara. Më shumë se gjysma e GDP-së ende i vjen nga bujqësia dhe kafshëve bujqësore, e cila punëson rreth 40 përqind të popullsisë. Duhani, leshi dhe mishit janë të mallrave bujqësore të prodhuara më të madhe, por vetëm duhani dhe pambuku eksportohen, dhe në sasi të vogla. eksporteve industriale janë elementet më të bollshme, dhe madje edhe të energjisë elektrike janë të eksportohen në sasi të vogla. Ajo ka qenë mjaft i suksesshëm në reformat ekonomike që nga rasti Sovjetik dhe ishte për shkak të vendi i parë CIS cila u bashkua me OBT. Rënie në prodhimit pas rënies Sovjetik ishte serioze, por vetëm katër vjet më vonë, ishte e ekonomisë në shërohet dhe eksporton shumë aspekte ökade.I kujtoj vendin e Suedisë para epokës industriale. Ka potencial të madh për pasuri në resurset natyrore dhe potencialin për turizëm. E vetmja gjë që mungon është një vend i pasur sheh mundësitë dhe të investojnë në vend, në mënyrë që kapitali i vërtetë mund të vendoset. vendeve të mëdha të tilla si Kina dhe SHBA-së janë duke menduar për të ndihmuar financiarisht dhe gjithashtu të ndihmojë me investime. Disavantazhi është se rrugët dhe rrugëve të transportit janë në gjendje të tillë të varfër që një rrugë të re dhe rrjetet hekurudhore duhet të vendosen. Vendet e pasura nuk mendoj se ajo është e vlefshme për shkak se pjesa do të kushtojë shumë para dhe pastaj e bën atë punë e vështirë topografisë së tepërmi.

histori ekonomike

Kur u bë e pavarur në Kirgistan 1991, ka pasur shpresa të mëdha se presidenti, Askar Akayev, mund të përmirësojë kushtet e jetesës së 4,5 milion banorë. Akayev, një shkencëtar i cili, ndryshe nga liderët në vendet fqinje që nuk është bërë karrierën e tij në Partinë Komuniste, duke i mëshuar reformave ekonomike radikale dhe demokratike. Me përkrahje nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Bankën Botërore, ai vuri në lëvizje një treg ekonomik ambicioz programin e reformës. Ekonomia ishte e liberalizuar dhe hap me botën e jashtme, forcat e tregut do të ketë liri veprimi e madhe, pasuritë shtetërore janë privatizuar, dhe kështu me radhë. Output shteti nuk ishte me siguri më të mirë, sepse Kirgistan ka qenë jashtëzakonisht e varur financiarisht nga Bashkimi Sovjetik. Kur rënia e Bashkimit Sovjetik, vendi vuajtur nga mungesa akute e furnizimit.

Edhe pse reformat kanë qenë më ambicioz në mesin e ish republikat sovjetike dhe se disa përparimin e bërë në të vërtetë, arriti Akayev gjatë viteve të tetë të tij si president nuk gjejmë përsëri standardin e jetesës në nivelin që kishin në kohët e Bashkimit Sovjetik. Një raport i Programit të Kombeve të Bashkuara 2004 për Zhvillim (UNDP), tregon se 55 për qind e popullsisë Kirgistanit jetonin nën kufirin e varfërisë. Gati një milion njerëz nuk kanë punë të vërtetë dhe të jetojnë nga punët e përkohshme dhe afat-shkurtër ata mund të merrni. Në treg "rob" ashtu-quajtur në kryeqytetin Bishkek të mblidhen çdo mëngjes e mijëra të rinjve, me shpresën e gjetjes së një punë të tillë. Edhe ata që kanë punë kanë të vështirë të bërë aq sa kam. Paga minimale është rreth 100, si në muaj - që është rreth 22 kurora GB - ndërsa varfëria është dhjetë herë më të lartë. Pensioneve është gjithashtu në 100, si një muaj, por kjo është e pazakontë për atë që duhet të paguhet në kohë.
Kirgistan tërhoqi në një borxh të madh të jashtëm dhe Pagesa 2000 ishin vlerësuar në 44 për qind të buxhetit të vendit. Do të keni të holla të mbetur, kjo ishte e pamundur që ata do të shkojnë në ndihmë sociale, por në vend të ushtrisë, të gjitha në mënyrë që të shmanget një përsëritje e një situatë peng disa vjet më parë.

Kirgistan, ndryshe nga vendet e tjera në rajon u paraqit të arsyeshme padëm nga trazira etnike. Akayev ka punuar kundër nacionalistëve Kyrgyz më ekstreme dhe arriti të ulin tensionet midis grupeve të ndryshme etnike. Ka patur frikë se situata e vështirë ekonomike do të ketë probleme etnike të dalin përsëri.

Biznes

Kirgistan Fixed ka burime të mëdha natyrore, ajo është një nga anëtarët më të varfra të CIS. kapital i vërtetë nuk është që të përfitojnë prej tyre, plus industria është zhvilluar dobët. Përafërsisht 75% e fermerëve janë të Kirgistanit, ndërsa grupet e tjera etnike përbëjnë shumicën në mesin e punëtorëve industrial dhe profesionistëve të tjerë. Burimi më i madh të ardhurave ka qenë rritjen e bagëtive, dhe ende është ky një pjesë e rëndësishme e ekonomisë së vendit. Si çlirim politik ka Kirgistan nisur një program për të privatizuar sektorin shtetëror, dhe më shumë konkurrencë e tregut të lirë është planifikuar. Në vitin 2005, vendi kishte një GDP për frymë nga 396 dollarë amerikanë. Të krahasohet me dollarë 29 800 Suedisë SHBA.

Bujqësia është industria kryesore në vend dhe kafshët bujqësore mbizotëron, bagëtisë, dhenve dhe dhive janë mbajtur në një numër të madh (prodhimin e leshit është i rëndësishëm). Edhe pse kultivimin e kuajve dhe deveve hipur ndodhin. Më pak se 10% e tokës është e kultivuar, e vendosur gjysmë në luginat e lumenjve, ku ujitjes është e mundur. Drithërat kryesore janë gruri dhe misri, por edhe perime, duhan dhe pambuku janë rritur. Në verë, shumica e fermerëve që jetojnë jetën nomade blegtorale et dhe të lëvizin me kopetë e tyre ku shkon.

Minerare dhe Energjetike

Kirgistani është një prodhues i rëndësishëm i antinom dhe merkurit. Në vend atje që tha se dukurive të, ari uranium, zink, arsenik të çojë, dhe mermer. Komercialisht të folurit, janë depozitat e, antinom merkuri dhe uraniumit, më interesante, por edhe ato të burimeve të tjera natyrore janë mjaft interesante. Përveç naftës dhe gazit natyror është gjetur edhe gems të tilla si , Topaz Jasper, lodh, ametist dhe turmalinë. Megjithatë, duke e bërë në distancë që të tregjeve, infrastruktura e dobët dhe peizazh malor që është i paarritshëm për ata që nuk fituar sa më shumë mbi burimet e tyre natyrore.

Pas Luftës së Dytë Botërore industritë për përpunimin e lëndëve të para, të tilla si , Qymyr tekstile, veshje dhe industri ushqimore, është rritur në rëndësi. Industria e vendit inxhinieri, megjithatë, është e kufizuar në madhësi. Industria është përqendruar kryesisht në Bishkek urbane dhe Osh. Në vitin 2004, industria përbënte 22% të PBB-së dhe të 1997 për 10% të punësimit në Kirgistan.

Tregtisë dhe turizmit
tregtare partnerët të mëdha janë Shtetet e Bashkuara, Gjermania, Turqia, Turkmenistani, Kina, Kazakistani, Uzbekistani dhe Rusia. Tregtisë me vendet fqinje, Uzbekistani dhe Kazakistani janë duke shkuar mirë dhe të tre vendet kanë filluar një banke të përbashkët për të lehtësuar bashkëpunimin. Qeveria e vendit do të donin të shihnin Kirgistan si një qendër e ardhshëm të tregtisë në Azinë Qendrore.

kushteve sociale dhe standardit jetësor

Norma e krimit në Kirgistan është në rritje, kryesisht në lidhje me kultivimin e drogës dhe kontrabandës. Vdekshmërisë dhe numrin e të droguarve është rritur gjithashtu dhe mosha mesatare ka rënë. Që nga kompanitë nuk kanë përgjegjësi për punonjësit e tyre në, kujdesin ndaj fëmijëve të kujdesit shëndetësor dhe pushimet, dhe shteti nuk mund të përballojë për të marrë përsipër përgjegjësinë janë këto, sistemi është shumë e keqe. Vendi ka kujdes shëndetësor falas në letër, por kjo nuk do të punojnë në praktikë.

Një e ardhme të jetë e mundur

1 Puna në Bankën e përbashkët (Kyrgyz-Kazakistan-Uzbekistan) mund të shkojnë shumë keq. Tensionet në kufirin e tokës në luginën Fergana mund të janë përshkallëzuar. Kirgistani është në prag të një lufte ata nuk mund të përballojë. Njerëzit mund të fillojnë të kritikojnë presidentin dhe mendoj se ai është jodemokratik, nëse ai nuk e ka trajtuar të gjitha problemet mirë. Vendi mund të vuajnë nga mungesa e njohurive për mjedisin dhe dështimet e pajisjeve gjatë nxjerrjes së burimeve natyrore, gjë e cila mund të çojë në degradimin e serioze për mjedisin.

2 Në të ardhmen, kështu që shpresojmë se Kirgistan ka arritur në marrjen e bankës me fqinjët e dy vet, Uzbekistan dhe Kazakistan. ekonomia e tyre është stabilizuar dhe kjo ka qenë një herë e punës dhe të tregtisë me vendet e tjera. Ndoshta një e tillë e industrializuara, vendet e pasura kanë parë potencialin e mallrave Kyrgyz dhe investime në vend, në mënyrë që të aksioneve tona të kapitalit mund të rritet në një madhësi të realizueshëm. Përpjekjet e shumta mund të bëhen në infrastrukturën dhe gjëra të tjera të nevojshme për nxjerrjen e burimeve të pasura natyrore që ka Kirgistan. Me këtë, shumë njerëz të gjejnë punë dhe Kirgistan mund të jetë në rrugën tuaj për t'u bërë një vend të begatë dhe të pasur. Nga vendi dhe promovimin e rregullt dhe pjesërisht rinovoj hotele dhe Rentals pushime mund të arrijnë të marrin njerëzit që të bëhen të interesuar në vendin dhe të shkojnë atje, të tërhequr nga ujërat e ngrohta të liqenit Issyk-Kul-së, mjedisi malor, pamje të bukur dhe disa të pazakontë kulturës kirgiz nomade.

based on 2 ratings Kirgistan, 2.8 nga 5 në bazë të 2 ratings
| More
Rate Kirgistan


Related shkollore
Në vijim janë punën e shkollës që merret me Kirgistan ose në ndonjë mënyrë në lidhje me Kirgistan.

Koment Kirgistan

« | »