.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Klasifikimi i kujtimeve

Kujtimet mund të ndahet në kujtesën primar dhe magazinimit të mesme në lidhje me të dhënat e qasjes dhe vendosjen e një sistemi kompjuterik. Kujtimet gjithashtu mund të ndahen sipas parimit të qasjes, qëndrueshmëri e regjistrimit me kalimin e kohës dhe pas kokën e të dhënave përshtatshmërisë.

Accessibility

Për përpunimin e të dhënave për njësi mund të arrihen në një të vetëm faza, dy faza apo multi-fazë operacion. Koha e qasjes varet nga numri i hapave.
Kujtesës kryesor është drejtpërdrejt të arritshme nga njësia përpunuese, dmth, në një hap, ndërsa kujtesës mesëm është i arritshëm vetëm nëpërmjet kujtesës parësore, dmth, nga dy hapa. Pjesë e kujtesës mesme të dhënat duhet së pari të transferohen në kujtesën kryesore të jenë të përpunuara nga njësia përpunuese.

Kapaciteti Accessibility Qasja Koha
Për të hyrë në të dhënat në një hap
Qindra cache e KB 0.1-0.5 SHBA
Kujtesës primar disa GB disa 0,5-1 na
Kujtim Zgjeruar kryesor shumë MB 1-2 SHBA

Qasja dy faza elektronike
Kujtim të mesëm deri në disa GB 10-30 SHBA

Qasja në dy ose më shumë hapa
Paraqesë sekonda qindra GB memorie
Mijëra Arkivi Band e minuta GB

Politika e qasjes

Nëse dikush e konsideron kujtimet në lidhje me parimin e tyre të qasjes, njerëzit flasin e kujtimeve Random Access (RAM, Random-Access Memory), kujtimet ciklike dhe kujtime vijues.

RAM karakterizuar në atë që çdo pjese e memories është arrihen në të njëjtën kohë, koha aksesi është konstante, kjo eshte zakonisht përfshijnë një memorie primar.

Kujtimet ciklike të karakterizuara nga një për të lexuar një pjesë të kujtesës në një kohën periodik. Këto përfshijnë, ndër të tjera, hard drives dhe CD-ve.

Memories sekuenciale karakterizuar në atë që vetëm lexues të dhënave në një sekuencë të caktuar, në seri. Këto përfshijnë, për shembull, shirit magnetik. Koha Qasje ndryshon dhe varet se ku je në media.

Rezistencë

Kujtimet e paqëndrueshme ose të paqëndrueshme janë të ndara nga jo-të paqëndrueshme ose të vazhdueshme. Dallimi është se kujtesa paqëndrueshme është e varur nga furnizimi me energji elektrike të vazhdueshme për të mbajtur të dhënat.

Kujtesës paqëndrueshme është i ndarë në kujtimet läsflyktiga, kohë kujtimet kalimtare dhe tensionit të varur.

Shembuj të kujtesës jo-paqëndrueshme është një shirit magnetik që mund të ruhen për vite pa humbur të dhënave.

Që mund të ndryshohet

Ky klasifikim është i bazuar në lehtësinë e të shkruarit në kujtesë (modifikuar të dhënat). Llojet më të zakonshme janë të përhershme dhe erasable. Një kujtesë e përhershme nuk mund të ndryshohet pa pajisje speciale. Drives krimb (Shkruani-Pasi-Lexuar-Shumë-herë), ose kujtimet embossed mund të shkruhet një herë, por jo shuar.

Një kujtesë tipik i përhershëm është lexuar vetëm kujtesës (Rom, Read-Only-Memory) që kanë programe nga prodhuesi aplikimet tashmë ngulitur. Një kujtim që mund të ngarkohet nga konsumatori me mjete të posaçme e qitjes të quajtur programueshëm lexuar vetëm kujtime, PROM (Programmable ROM). Kujtimet optike të tipit kujtimet gjysmë të përhershëm mund të pastrohen nga drita ultravjollcë.

Shembuj të kujtimeve erasable lexohen-shkruajnë kujtesës (RWM, read-only-kujtesës), me është e lexim dhe shkrim koha është e njëjtë.
Së fundi, mund të klasifikojë kujtimet pas funksionimit fizik, kjo mund të jetë përmendur në mesin e kujtesës gjysmëpërçues dhe thelbësore kujtime të tjera.

Kujtimet gjysmëpërçues

Një gjysmëpërçues është një material me një përçueshmëri elektrike mes metaleve dhe izolatorëve. Silic dhe germanium janë elementet më të rëndësishme të këtyre pronave.
Në vitet '50, e përdorur transistorëve si alternativa për të lëvizur, për shkak se disa transistorëve ndërlidhura veprojnë si relays, dmth pushim dhe të ndaluar rrjedhin.
Gjatë viteve '60 shpiku qark të integruar e cila shkaktoi një zhvillim gjithnjë në rritje të gjithnjë e më të sofistikuara qarqe. Kjo lëvizje është baza për prodhimin në masë të caktuar të plotë të Mikroelektronika bazuar produkteve që përbëjnë jetën tonë të përditshme.

Në vend të trasistorer njësive bashkim individuale më të mëdha, këto të ndërtuar direkt në një pjatë të vogël silic. Sepse në një komponent të vetme realizon një rreth i tërë është quajtur qarqeve të integruara.
Mbajtur fillimisht jo më shumë se një duzinë transistorëve në çdo Platte me disa anën milimetër. Në vitin 1970, numri deri në 100 vende. 1984 kaloi pragun ëndrrën e një milionë transistorëve në një pjatë.

Industria gjysmëpërçues është bërë gjithnjë e sofistikuar dhe i specializuar. Tani konsumatorët mund të urdhërojë qarqe përshtatur nga prodhuesit për aplikime të ndryshme. Natyrisht prodhuar edhe qarqeve të përgjithshme si komponentëve për prodhuesit e kompjuterëve. Kompjuterat sot janë ndërtuar duke përdorur qarqeve komerciale në dispozicion komponentët janë të kombinuara në një arkitekturë.

Prodhim

Në prodhimin e qarqeve të integruara mund të ndërtohet në një model instalime elektrike në një pjatë silic me teknikë fotografike. Modeli është ndërtuar duke shtuar shtresa e hollë e materialeve të ndryshme. Hapat gravurë janë të kontrolluara nga një filtri optik bërë nga një sistem CAD / CAM.
Stoqet janë vetëm disa angstrom të trasha, të cilat ndonjëherë e bën shumë qarqe për të hedhur larg, sepse ajo do të mjeshtëri.
Qarku i mbyllur në një kapsulë. Këmbët kapsulë të bëjë kontakt me qark me tela të hollë ari. Një bord shtypura qark përbëhet nga një numër të qarqeve të mbledhur në një (qark) kartë.
Për të dal komponentët më tej zhvillon teknika të reja për gdhendje lazer të drejtpërdrejtë.

Skiktminnnen magnetike

Të gjitha kujtimet shtresa përdor një shtresë ferrite magnetized në vende të vogla dhe tërheqje e tyre mund të caktojë një dhe zero. Leximi është bërë nga një kokë lexuar shqisat spote magnetizohen. Një printhead pastaj punon në mënyrë tjetër rreth duke i dhënë të rritet në një fluks magnetik dhe një regjistrim në ferrite.

Disk

Disc Memory është kujtesa e mesme më e përdorur, sepse ajo është e lirë, ka një kapacitet të lartë magazinimit dhe një kohë të shkurtër qasje. Ajo përbëhet nga një numër i disqe rrethore magnetike janë bërë të rrotullohen rreth boshtit të vet.
Të dhënat është i organizuar në mënyrë që një faqe fizike disk është e ndarë në një numër të gjurmët rrethore koncentrike cili nga ana e tij është e ndarë në një numër sektorësh. Logjikisht organizuar në blloqe të dhënave. Një bllok përfshin një numër edhe të sektorëve. Kjo është njësia më e vogël e adresueshme në disk. Dosja përbëhet nga një numër i blloqeve të cilat nuk duhet të jenë të njëpasnjëshme.
Ka lloje të ndryshme të skivminnnen, p.sh., disketa, të cilat zakonisht strehon 1.44 MB dhe kujtimet Winchester të cilat kanë madhësi të ndryshme, zakonisht rreth 1 GB.
Çlirët disqe përbërë nga një disk plastike të veshura me material magnetizable cila është e mbyllur në një mbulesë. Në një makinë disk është kreu magnetike kundër ferrite disk që vesh në disk.
Winchester Memories janë encapsulated, disqe fikse. Shpesh quhet hard disk.
Për të hyrë në një vend të veçantë në disk duhet të kalojnë nëpër tre hapa:
1. Pozita e lexuar / shkruar të niset për në rrugën e duhur.
2. Prisni për rrugën kalon.
3. Shkruani / të dhëna të lexuar.
Dy Hapat e parë janë larg nga slowest që ata janë elektromekanike.
Në disqet moderne disk gjithandej lexojnë dhe shkruajnë krerët e grimcave të ajrit si sipërfaqja e rradhës tërheq larg dhe për këtë arsye nuk e prek shtresa ferrite.

Shirit magnetik

Kasetë është medium dominuese për të dhënat e arkivit. Ajo përbëhet nga një spirale me një shirit plastik. Grupi plastike është e veshur me një shtresë ferrite. Bands kanë gjatesite standarde të 400, 600, 1200, 2400 dhe 3600 këmbë. Një makinë kasetë është përdorur për të lexuar dhe shkruar në kasetë.
Në kasetë është një karakter ruajtur vertikalisht si 7 ose 9 bit. Një numër i personazheve janë mbledhur në një bllok. Çdo bllok fillon dhe përfundon me karaktere speciale përcaktimin fillimin bllok dhe bllok fund. Gjatësia Block tregon se si shumë karaktere, fjalë ose të dhënat në një bllok. Në mes të çdo bllok është një bllok intervalet e cila është një shtrirje e zbrazët e kasetë.
Dendësia e magazinimit është përcaktuar në "bytes për inç. Dendësia më e lartë e magazinimit korrespondon me rreth 2460 karaktere për centimetër. Kapaciteti i magazinimit të një kasetë mund të arrijnë në disa 100 MB. Shkalla e transmetimit varion nga 0.1-2 MB / s. Kur leximi është transferuar bllok nga bllok për një tampon. Gjatësia më e madhe bllok ofron shpejtësi të lartë.
Avantazhet e kasetë është se ata janë të lira, të lehtë për të ruajtur, i thyer dhe të lehtë për të instaluar. Në mënyrë që të mos veshin nga kaseta të mbahen hundredths ferrite e një milimetër nga kreu lexoni / shkruani. Band është i përshtatshëm për arkivimin dhe ruajtjen afat-gjatë.
1984 IBM nisur një kujtim magnetike në gëzhojë ka një dendësi paketimi prej 38.000 BPI. Shkalla transmetimi i këtij grupi është 3 Mbyte / s.

Optical Drives

Kujtimet më të reja optike bazuar në teknologjinë lazer. Këto janë në dispozicion në dy madhësi: optodisketten dhe disk optik, i cili ky i fundit është më i madh. Në optoskivorna hershme mund të shkruhet vetëm një herë. Kjo ishte për shkak të një vrimë në sipërfaqe u shënua. Kur vrimë u godit nga një rreze të mos reflektuar këtë.
Në një optoskiva deri në 4 GB memorie. Kjo ofron mundësinë e përdorimit kujtesë të re kur diçka duhet të ndryshohet në disk. Me teknologji të reja është edhe rishkrimin e mundur.
Një optodiskett mban rreth 500 MB ose 1 GB. Ka edhe kujtime të përhershme optike. Një shembull është CD-ROM. Avantazhi i
CD-ROM është se magnetizëm nuk ka ndonjë efekt.

Regjistrat Shift

Regjistri Shift është një kujtim me ka lëvizur pjesë. Ajo përbëhet nga një grimë regjistrat e gjatësisë relativisht e madhe. Një orë kontrollojnë impulset e tyre të zhvendoset të gjithë regjistrin. Regjistri ndryshim është ndërtuar nga gjysmëpërçues. Kujtimet e ndërtuar nga një numër i madh i regjistrave ndryshim mund të arrijnë kapacitetin e 1 MB dhe kanë një qasje relativisht të shpejtë.

Llojet e tjera të kujtesës

Kujtim linjë Vonesa përdoret si memorie kryesore në vitet '50 e hershme. Ajo është e bazuar në fenomeneve akustike.
Memorie daulle eshte nje memorie magnetike shtresë ku shtresa magnetizable ndodhet në një sipërfaqe xhaketë cilindër. Ajo është përdorur si ruajtje primar në vitet '50.
Kujtim Core ka një numër të vargjeve të cores 3-4 lidhur në fije me anë të të cilave cores mund të lexohet dhe të shkruar. Memory përdoret nga shekulli i 50 deri në shekullin e 70-të.
Kujtesës flluskë është një kujtim me flluska të vogla në ferrite. Flluska mund të krijohen në mënyrë elektronike dhe më vonë u zhvendos, lexoni dhe të vrarë.

based on 3 ratings Klasifikimi i kujtimeve, 2.3 out of 5 bazuar në 3 vlerësime
Shkalla Klasifikimi i kujtimeve


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë klasifikimin e kujtimeve apo në asnjë mënyrë në lidhje me klasifikimin e kujtimeve.

Koment Klasifikimi i kujtimeve

​​|