. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme dhe shkollën e mesme
Punë në shkollë Search

Korea

Topic: Gjeografia
| More

Histori

Nëse shikojmë në një imazh satelitor të gadishullit Korean, merren në mbrëmje, do të jetë në gjendje për të parë të madh në kontrast në mes të veriut dhe në pjesën jugore të ishullit. Pjesa jugore, e njohur si Republika Korean, Korea, është e mbushur plotë me pikat e dritës e cila mund të tokës në masë të ngjajnë një ishull të vogël që u nda nga Evropa kontinentale. Darkness mbretëron në veri të gadishullit, në Republikën Popullore Demokratike e Koresë, Koresë së Veriut.

Dallimi në mes komunizmit dhe kapitalizmit është e qartë, në 50 vjet, ish-koloni japoneze, Korea, e ndarë në një kontrast lindje dhe perëndim dhe ka krijuar një nuk mund të injorojë.
Ajo ishte 25 qershor 1950 nga trupat e Koresë së Veriut marshuan në Korenë e Jugut në një përpjekje për të vënë në gadishullin të gjithë nën një pushtet administrativ. SHBA-të udhëhequr nga forcat e OKB-së shfaqën shpejt në Kore dhe ka themeluar një mbrojtje të fuqishme në vend. Gjatë kësaj kohe e Bashkimit Sovjetik bojkotoi Këshillin e Sigurimit, e cila i bëri ata të paaftë për të vënë të drejtën e vetos në manovrat ushtarake e OKB-së. Në vend të kësaj u Komuniste të Kinës në Korenë e Veriut. Kina dhe Rusia nuk ishte "zyrtarisht" në luftë. Për të shmangur një luftë me Shtetet e Bashkuara vendosën se trupat kineze do të jetë nën flamurin e Koresë së Veriut, trupat e lirisë. Rusia nuk dërguam asnjë të forcave luftarake të Korea, por kohët e fundit ajo ka treguar se pilotët ruse kanë marrë pjesë në luftime ajër. Korean Lufta është, me fjalë të tjera, lufta e parë në të cilin trupat amerikane luftuan me homologët e tyre kineze dhe ruse.

Betejat e hapjes u luftuan për tre vjet përpara se palët mund të bien dakord për një armëpushim.
Konfliktit ishte e bazuar në dallimet politike midis Lindjes dhe Perëndimit që depërtoi të gjithë periudhën e pasluftës deri në Murit të Berlinit, 89 '. Para se të dorëzimit të Japonisë në fund të Luftës së Dytë Botërore, të gadishullit Korean ishte një koloni japoneze. Megjithatë, qeveria japoneze ishte në gusht 1945, dhe e ndarë në vend të kësaj zone në një të pushtuar sovjetike, dhe një zonë amerikan-pushtuar. Kufiri ishte në përputhje me paralele 38. Së shpejti, zgjedhjet u zhvilluan në dy zona dhe dy kombeve, Republika Popullore Demokratike e Koresë (DPRK) dhe Republika e Koresë (Rok) u formua. Udhëheqësit e vendeve të sapo zgjedhur, megjithatë, të dy të kërkuar rivendosjen e gadishullit Korean gjithë nën të njëjtin flamur, kështu që për këtë arsye, lufta shpërtheu kur Bashkimi Sovjetik dhe Shtetet e Bashkuara mori trupat e tij.
Pas armëpushim, kreu i Koresë së Veriut, Kim Il Sung, dhe Komandanti Suprem i tanishëm Kim Jong Il, ka qenë krerët e vendit. Influencuar Kina Partia Komuniste rregullat e vendit me një plan të kujdesit trurit ekonomike, e cila ka bërë të Koresë së Veriut në komb më të mbyllura në botë. Koreja e Jugut ka qenë deri në një luftë të diktaturës ushtarake por me ndihmën e SHBA, ashtu si Japonia, është bërë një demokraci në drejtim perëndimor.
Në këtë punë, unë kam zgjedhur për të analizuar rezultatin e ndarjes politike e Koresë. Cilat janë faktorët që e bëri Koreja e Jugut në një vend në zhvillim industrial dhe një perandori të fuqishme teknologjike, ndërsa shteti motra e Koresë së Veriut ka punuar rrugën e tij kthehet në kohët mesjetare?

Qëllimi dhe formulimin e problemit

Qëllimi i kësaj pune është që të tregojnë dallime të mëdha në mes të një komunist dhe një shtet kapitalist dhe për të gjetur se çfarë mund të bëhet, dhe mund të bëhet për të bërë shoqërinë komuniste në mënyrë efektive, nëse është e mundshme?

Unë do të krahasohen industritë e mëdha me njëri-tjetrin për të parë dallimin në mes të dy ideologjive politike dhe kështu në gjendje të analizojë ndikimin e udhëheqjes politike të një vendi ka qenë në biznes, dhe shkallën në të cilën këto kompani mund të zhvillojnë në bazë të rrethanave mbizotëruese politike. Koreja e Jugut është një ekonomi e tregut të pastër, ndërsa Koreja e Veriut duket se më shumë komunist se Kinë vetë. Unë do të analizojë veprimtarinë e vendeve përreth "dhe ndikimin që kanë pasur dhe do të kenë, për të gadishullit Korean. Sa ka kontribuar në Japoni kapitalist Korea? Cili ishte Bashkimi Sovjetik dhe rolin e Rusisë aktuale në zhvillimin politik të gadishullit dhe Tajlandë, së bashku me vendet e ish-SEATO kontribuar për demokracinë në ndonjë mënyrë?
Cilat ngjarje kanë formuar në zhvillimin politik dhe industrial në Azinë Jugore dhe çfarë është të ardhmen? A ka faktorë që sugjerojnë bashkimin e Koresë apo Koreja e Veriut ka gërmuan varrin e tij me provë bërthamore? Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e të dy shteteve kundër njëri-tjetrit dhe se si mund të këtyre përfitimeve të shndërrohet në një disavantazh dhe anasjelltas?
Pyetjet janë të pafund, si dhe materiale të përshkruar ngjarjet e pas armëpushimit. Sepse nga sasi e pafund të informacionit në dispozicion në internet, që unë kam zgjedhur për të kufizuar veten vetëm në një pjesë të vogël të pyetjeve. Në mënyrë që të bëjë këtë informacion të pasur përshkruhet të jetë e mundur, ndërsa unë duhet të mësojnë nga Korea, unë do të zhvillojë disa pyetje unë kërkoj dhe të mbushur si shumë fakte të jetë e mundur, me kusht që unë e konsideroj të nevojshme dhe të rëndësishme.
● Cilat janë dallimet kryesore në mes të një ekonomi të planifikuar dhe kommunisk një ekonomi kapitaliste të tregut dhe se si këto ndryshime kanë ndikuar në zhvillimin e dy SHBA industriale dhe ekonomike?
● Çfarë është ekonomia e Koresë së Veriut si? Si e ka planifikuar ekonomisë dhe të regjimit ushtarak të prekur të zhvillimit industrial të vendit?
● Çfarë është ekonomia e Koresë së Jugut si? Si e ka ekonominë e tregut dhe demokracisë ndikuan zhvillimit industrial të vendit?
● Kur rastin e Koresë së Veriut? Çfarë mund të bëhet për të shmangur atë dhe ju mund ta ruani e ekonomisë së vendit dhe industri pa mjete ushtarake?
● Kur u Korea rritet? Do të jetë gjithmonë një superfuqi ekonomike, apo është fqinjët e saj autoritare, një kërcënim?

Metodë

Unë kam përdorur vetëm në thelb të internetit, kur kam punuar me letër. Nëpërmjet Wikipedia Unë kam gjetur lidhje me faqet me fakte historike dhe ekonomike në gadishullin Korean. Unë kam përdorur edhe në internet për të parë deri libra mbi këtë temë. Unë kam punuar me shumë faqet e internetit, dhe sidomos pjesën e poshtme, në qoftë se industria e në Jug, kam vizituar një shumëllojshmëri të faqeve të ndryshme. Të përpilojë të gjitha faktet në një vepër të vetme, unë kam shkruar, ndërsa unë kam lexuar, me fjalë të tjera, unë nuk kam mbledhur të gjitha faktet në letër dhe pastaj të ndërtuar mbi ta. Dëshmi të reja gjenden në të njëjtën kohë kam shkruar dhe kam vënë në atje Unë mendoj se është i aftë të mirë. Unë nuk e kanë përdorur metodën e copy-paste në të gjitha, sepse për të shkruar një ese nga një rishkrimin e dënimeve të ndryshme nuk duhet të llogaritet si një ese të duhur sipas mendimit tim.
Në punë Unë gjithashtu e përdorin disa fjalë dhe koncepte për uninitiated mund të duket mjaft e vështirë, për shkak të kësaj, unë kam zgjedhur për të më poshtë listën e disa prej tyre për lexuesin për të fituar një kuptim më të madh se çfarë pune është rreth.
Korporata është emri i një shoqate të njohur si një person juridik, dmth një shoqatë, kompani, ose si që të marrin të njëjtat të drejta si individ. Një korporatë vazhdon të ekzistojë edhe në qoftë se njerëzit në të doli jashtë.

Konglomerat është një grup i kompanive, me të njëjtin emër, por me aktivitete të ndryshme. Si e tillë, ne mund të marrim U. S. Boeing e angazhuar në prodhimin e avionëve dhe ushtarake sistemeve të mbrojtjes për të USAF. Maersk daneze është edhe një konglomerat të angazhuar në lloje të ndryshme të transportit.

Tiger Ekonomia është një term i përdorur për t'iu referuar një shtet gjatë një periudhe të ndjehen të rritjes së fortë ekonomike. "Tigrat e Azisë Lindore" është e përbërë nga Koreja e Jugut, Singapori, Hong Kong dhe Tajlandë, por vetëm tre të parë arriti të punojë vetë kthehet në një gjendje disi pozitive ekonomike pas krizës aziatike të 1997.

ekonomia e planifikuar është një sistem ekonomik që është përdorur në ish-Bashkimin Sovjetik dhe shtetet e saj satelitore. Ideja është që shteti do të rregullojë çmimet dhe furnizimin e kontrollit në treg për të në këtë mënyrë të qetë nga dallimet e klasës, por edhe të shmangur luhatjet e dhunshme.

Ekonomia e tregut është një sistem ekonomik që është përdorur në botën perëndimore sot. Në kontrast me të prodhimit CPE është e kontrolluar nga kërkesa dhe konkurrencën e tregut.

Rezultatet

Në qoftë se komunizmit dhe kapitalizmit

Komunizmi dhe kapitalizmi janë dy ideologji krejtësisht të ndryshme, me dy sisteme krejtësisht të ndryshme ekonomike. shtetet komuniste përdorin një sistem monetar të quajtur ekonomia e planifikuar. ekonomia e planifikuar është një sistem ku ju jeni planifikimin e prodhimit të një vendi me udhëzimet administrative dhe politike. Qeveria, apo njerëzit, të vendosë se çfarë mallra dhe shërbime që janë në dispozicion dhe se çfarë çmimi për të vënë në mallrave të shitura. Çështje të tilla si, bujqësia arsimi dhe kujdesi shëndetësor janë të parapara edhe nga qeveria qendrore jo, nga kërkesa e individit dhe të furnizimit. CPE ka qenë sistemi kryesor ekonomik të botës së tanishme dhe ish, komuniste. Të gjitha të ideologjisë komuniste u bazuar në sistemin e planifikimit. Shteti ka kontroll të plotë mbi të prodhimit dhe të konsumit në vend dhe kështu mund të butë e dallimeve ndërmjet klasave.

Ekonominë e tregut mund të thuhet të jetë e planifikuar në kundërshtim ekonomi. Në një furnizim të përcaktuara nga tregu i mallrave dhe shërbimeve, dhe, çmimin e tij të kërkesës së tregut dhe të kontrolluara nga aktorë privatë më tepër se një qeveri që është rasti në një ekonomi të planifikuar. Në një treg është konkurues, duke kontribuar në çmime më të ulëta.
Pas Luftës së Dytë Botërore ka qenë e ndarë në dy blloqe. E bllokut perëndimor me bazë kapitalist dhe blloku sovjetik me bazë komuniste. Kur Lufta e Koresë ishte e gjatë, të përbashkët edhe në Gadishullin Korean në një perëndimor dhe një lindore, ose në këtë rast, - një në veri dhe një në jug. Koreja e Veriut u bë një shtet komunist në Bashkimin Sovjetik dhe Koreja e Jugut u bë një qytet kapitalist në NATO.

Unë e parë të zhvilluar komuniste të Koresë së Veriut më shpejt se fqinjit të saj jugor. CPE në vendin e varfër got it shpejtë në këmbët e tij nga ana e shtetit çmime të rregulluara, dhe kështu mund të shmanget, në këtë kohë, konkurrenca e dëmshme. Megjithatë, duket se një treg do të kishte punuar më mirë në afat të gjatë. Në fillim të viteve 1970, ekonomia Korean është rritur më e fortë se Korean Veriut. Arsyet se ekonomia e Koresë së Veriut rënë në fund të shekullit të 60 ishte pjesërisht për shkak të mungesës së nga ndihma financiare nga vendet e tjera komuniste, ndërsa Koreja e Jugut ka gjithë bota perëndimore pas tij. Sot Koreja e Veriut është vendi më i izoluar në botë, ndërsa Koreja e Jugut, si Izraeli dhe Tajlandë, është zhvilluar në një Qeverisë botën perëndimore në Azi.

Udhëheqësi koreanoverior, Kim Il Sung ka qenë i vdekur që nga viti 1994, në mënyrë që vendi është i qeverisur nga Komandanti Suprem i Kim Jong Il, i cili ka shtrënguar frenat rreth Koresë komuniste të Veriut, dhe në veçanti ka ndërtuar armë bërthamore. Kim parë në atdheun e tij si një zot dhe njerëzit adhurojnë atë. Që ai ishte instaluar si de-fakto në vitin 1994 lideri, Partia e Punëtorëve të Koresë ka ndërtuar një kult personaliteti rreth tij, një kult në botën perëndimore, mund të konsiderohet të jetë thjesht qesharake. Thashethemet thonë për shembull se ndezur një yll i ri, kur Kim ka lindur dhe se ai arriti të mundë 11 vrimë-në-një, gjatë raundit të tij të parë të golfit. Koreja e Jugut është e kontrolluar nga bak zgjedhur në mënyrë demokratike Lee Myung-dhe Grand tij Partisë Kombëtare. Lee ka qenë më parë përgjegjës për Hyundai kompani e makinave.

Nëse e industrisë në veri

Industria e Koresë së Veriut është në pronësi kryesisht nga shteti, vetëm 10% është privatizuar, dhe ky është vendi ku kompanitë e mëdha që kanë formuar korporatat me e biznesit jashtë vendit, të tilla si automotive Punëve Pyonghwa Auto (Pyeonghwa Motors), e cila ka një monopol në Korenë e Veriut, por konkurrojnë në Kore . Ajo është shteti që vendos se çfarë duhet të jetë prodhuar dhe në çfarë sasie. Që të vendit është një diktaturë ushtarake që e ka më të holla shpenzuar në zhvillimin ushtarak, industrial, dhe prodhimit e konsumit, prandaj është dashur të vuajë. Ekonominë e Koresë së Veriut është shumë mbrojtëse dhe kjo ka qenë mësuar se si të përballen të tyre, 5% e mallrave të tij janë të prodhuara në vend. Ju provoni sa më shumë që të jetë e mundur që të përmirësojmë e tyre, prodhimet vendore dhe për të shmangur importin e mallrave të huaja. Industria më e madhe në DPRK është bujqësia. Megjithatë si në shumicën e sektorëve të tjerë industrial në vend, bujqësia është shumë e paefektshme. Ka një mungesë e plehrave dhe makineri. Vendi vuan edhe nga fatkeqësitë natyrore dhe korrente kushtet lokale në disa rajone është shumë i papërshtatshëm për kultivimin, por ato duhet megjithatë të përdoren për shkak jashtë zonës së vogël që është me të vërtetë pjellore në vend. Në mes të viteve 1990 Koreja e Veriut ishte goditur nga erozioni të rënda. Erozionit është një lëvizje ose degradimin e tokës dhe shkëmb të shkaktuara nga uji, akulli dhe gravitetit lëvizjet, ashtu si një erozion të gjerë. Në rastin e Koresë së Veriut, kjo do të thotë se vendi ka humbur shumë e tokës së punueshme të saj. Erozioni në Korenë e Veriut zakonisht është shkaktuar nga përmbytjet apo thatësira. Një tjetër arsye për prodhimin e ulët është mungesa të mëdha të energjisë në vend. Gjatë Luftës së Ftohtë të subvencionuara Bashkimin Sovjetik të Koresë së Veriut me naftë të lirë, por pas rasteve fuqi të madhe, industritë e vendit kanë kaluar në gjysmën e shpejtësi, sepse ju kurrë nuk bast për importet, dhe se ka shumë vende që duan të tregtisë me regjimin Korean ushtarak.
Regjimi ushtarak është problemet më të mëdha ekonomike të vendit. Problemi ekonomik në Korenë e Veriut mund të jetë një nga më të gjerë në botë. Njerëzit janë të uritur për shkak të vazhdueshme ushtarake të ndërtuar-up. Si regjimi i refuzon për lirimin shifrat zyrtare në lidhje me aktivitetin ekonomik në vend, është e vështirë për të përcaktuar se çfarë situata me të vërtetë duket si, por buxhetin e vlerësuar e qeverisë së Koresë së Veriut rreth US $ 5000000000000 të rreth 20 trilion dollarë amerikan në shtet, industrisë ushtarake çdo vit. Me fjalë të tjera, përdorin rreth 25% të buxhetit të Koresë së Veriut për të redesign të ushtrisë. Kjo krahasohet me buxhetin e Koresë së Jugut e cila është buxhetimi US $ 24000000000000 nga 1196000000000000 USD çdo vit.
Megjithatë, ajo ka hapur kohët e fundit në industrinë e një kompanive pak dhe kineze dhe koreane kanë filluar të eksportojnë prodhimet dhe për të ndërtuar fabrika. Sidomos Koreja e Jugut ka pranuar të vendit në vitet e fundit. Me qëllim rritjen e punësimit dhe zvogëlimin e papunësisë në Korenë e Veriut kanë kompanitë koreane kanë ndërtuar fabrika në shtetin ku ata punësojnë punëtorë të Koresë së Veriut. Në Korenë e Veriut është një kompani për çdo industri të mëdha. Një prodhues avion, një prodhuesit e makinave dhe kështu me radhë.
Nëse e industrisë në jug

Ndryshe nga ekonomia e Veriut Korean komandën e karakterizuar nga përdorimi i sistemit të ekonomisë së tregut në Kore, megjithatë, me disa ndikimi i qeverisë në treg, si në Suedi. Lirë dhe konkurrencë të shëndoshë në treg dhe njerëzit mund ta blejnë atë që ata duan dhe sasinë e prodhimeve dhe çmimet e tyre të përcaktuara nga kërkesa. E gjithë kjo ka bërë Koreja e Jugut ekonominë e dymbëdhjetë më të fuqishme të botës. Pas kolonizimit japoneze dhe Luftës së Koresë, Koresë së Jugut, një nga vendet më të varfëra të botës. Ekonomisë së tregut të lirë vetëm rezultoi në krijimin e luhatjeve të dhunshme, ku u mbajtën prapa në zhvillimin ekonomik të vendit. Koreja e Veriut ka marrë më shumë ndihmë financiare nga blloku i Kuq dhe Kina dhe të ekonomisë së vendit u rrit nga Koreja e Jugut, e cila ishte shkatërruar nga përfshirë të mëdha korrupsioni Hanks në nivel qeveritar. Në 1962 mori një pushtet të Përgjithshëm Park Chung-hee në një grusht ushtarak. Ai e mori nga një linjë ekonomike në vend, që më ngjante një plan pesë-vjeçar nga Bashkimi Sovjetik, por në vend të shtetëzojë kompani e brendshme, një financuar nga këto që ata mund të konkurrojnë në tregun e jashtëm. Kompanitë që tani mund të ngasin më se e suksesit ishte kryesisht konglomerate dhe u quajt Mbretëria e firmave chaebol. Kjo ekonomik "bum" e quajti atë "mrekulli mbi Ai River", i quajtur sipas lumit që kalon nëpër kryeqytet, Seul. Në mesin e shekullit të 70 Korea e kishte përshtatur në ekonominë e tregut dhe stabilizimin e luhatjeve, kjo ka krijuar një ekonomi në rritje të shpejtë dhe ndërvarësinë e demokracisë dhe të drejtave të njeriut janë gjithnjë e më shumë ndikimin e Koreja e Jugut për të zhvilluar e Jugut Azia fuqia e tretë më të fortë ekonomike.
Pastaj erdhi kriza aziatike. Më 2 korrik 1997 zhvleftësuar superfuqi ekonomike të monedhës Tajlandë, i cili kishte efektin e vendeve të tjera aziatike, duke përfshirë ekonominë tigër, Korea gjithashtu u fut në këtë rast. Ashtu si në pjesën tjetër të Azisë Jugore, kjo çoi në borxh të lartë dhe të kredive të mëdha të huaja. Megjithatë arriti në Korenë e Jugut, ndryshe nga Tajlanda, të punojnë në rrugën e tyre kthehet në një pozitë të fortë financiarisht, por kjo nuk zgjati shumë. Në vitin 1999, industria vigan Daewoo shembur, e cila kishte rreth 20 ndarjet sipas tij. Kur kompania shkoi nën, ata kishin zyrat në më shumë se njëqind vende dhe detyrimet e shkoi deri në 84.300.000 USD. Arsyeja për falimentimin ishte për shkak se kompania, gjatë krizës aziatike, ata vepruan sikur asgjë nuk ka ndodhur. Ndërsa konglomerate të tjera të kompanive të tilla si Mbretëria e Hyundai, Samsung LG dhe zbritën mbi investimet e saj për të përmbushur luhatje afat-shkurtër, por presidenti Daewoo-së, Kim Woo-jung, nisur 14 kompanive të reja në konglomerate. Pas krizës, iku Kim Woo-jung në Francë, ku ai qëndroi deri në qershor 2005.

Vendi është shumë i varfër në burime natyrore, kështu që ju duhet të mbështeten në importin. Me ndihmën e sasi e madhe e punës në vend ka importuar lëndëve të para dhe pastaj transformimin e tyre në produktet e gatshme se ajo e eksporteve. Industria e tekstilit është një nga industritë që janë tërësisht në familje, nuk ka nevojë për import të lëndëve të para nga vende të tjera. Ne edhe eksporti, pambuku dhe mëndafshi të duhanit, por në sasi të vogla. Koreja e Jugut është një nga prodhuesit më të madh në botë çeliku, por burimi më i madh i të ardhurave qëndron në elektronikë, teknologji, makineri, makina dhe anije. kompanitë më të mëdha në vend janë Hynduai Grupi, i cili, ndër të tjera, të angazhuar në prodhim e makinave dhe ndërtimin e anijeve.

Industrinë e peshkimit ka qenë edhe një sektor të fortë të ekonomisë Korean, por pas viteve të overfishing që është pozita e vendit si një nga vendet e botës së peshkimit kryesor kërcënuar. Ka shumë që është "kërcënuar" në Korenë e Jugut për shkak të zhvillimit të shpejtë. Industritë e mëdha lëshojnë shumë të gazeve serë, dhe edhe pse rreth 40% të energjisë së vendit vjen nga energjia bërthamore do të rritet te shkarkimeve nga fabrika me qymyr.
Një kompani private në Korenë e Jugut kanë kushte shumë më të mirë se ai në Korenë e Veriut. Ekonomisë së tregut e lejon konkurrencë të lirë dhe nuk ka kufizime për sa ju janë të lejuara për të prodhuar dhe asaj që ata mund të punësojnë.

Diskutimet dhe konkluzionet

Ekonomia e kuqe

Koreja e Veriut është vendi më i izoluar në botë. Regjimi ushtarak e Kim Jong Il në krye prioritet një industri të rëndë ushtarake në një fermë të efektshme. Situata ekonomike në vend ka qenë i keq që kur rastet e bllokut komunist, por qeveria është duke bërë asgjë për të kthyer trendin. Megjithatë, nuk ka dritë në tunelin në të cilat kompanitë koreane janë lejuar për të ndërtuar fabrika në Korenë e Veriut, me përbërësit koreane dhe të punës të Koresë së Veriut.

Rezultatet e këtij studimi kanë treguar vetëm atë që kemi pritur - një kontrast të fortë mes dy vendeve motra. Në më pak se 50 vjet, të dy shteteve evoluar në mënyra të tilla të ndryshme që uninitiated mund të mendojnë se historia është e trilluar. Kjo nuk është e gjitha që i befasuar në rezultatet që dalin kur shqyrton buxhetin e vendit. Por atëherë ju pyes veten, pse?

Proteksionizmi mbretërojë në mbretërinë e Kim Jong Il-së dhe nuk ka tregues se vendi do të hapë kufijtë e tyre të mëtejshëm. Ndoshta keni përdorur sistemin ekonomik dhe politik për ruajtjen e sundimit autoritar mbi gadishullin aq kohë sa të jetë e mundur. Dëshmi për këtë është edhe kultin e personalitetit që regjimi ka ndërtuar gjatë viteve. Në Korenë e Jugut ka filluar kohët e fundit me një politikë financiare e cila përfshin duke u përpjekur për të kontrolluar vendin fqinj për stabilitetin ekonomik. Kjo mund të bëhet është që të vazhdojë me ndërtimin e kompanive të huaja në Kore dhe në të gjitha rastet, rritjen e punësimit. Por për të marrë një fund i përgjithshëm për të regjimit komunist mendoj se në të gjitha rastet, ne do të duhet të veprimit të drejtpërdrejtë ushtarake nga NATO, sanksionet ekonomike nga OKB-ja do të ndihmojë vetëm në afat të shkurtër, por për shkak të regjimit në vend kanë qasje të lirë në të gjitha mallrat e luksit, importet dhe eksportet e kështu ata mund të kurrë me të vërtetë ndjeni presionin që krijon jashtë vendit. Ka njerëz të cilët do të vuajnë dhe Kim Jong Il-Qeveria nuk ka bërë asgjë për këtë, dhe nuk do të bëjë as. Me provën bërthamore të Koresë së Veriut në 2006, ata kanë marrë një hap më tej drejt një izolimi total nga bota e jashtme.
Ekonomia blu
Koreja e Jugut është rritur me shpejtësi nga një nga vendet më të varfëra të botës në një botë të pasur. Arsyeja e rritjes së shpejtë ekonomike është demokracia vetëm, dhe mundësitë që ajo sjell. do të njeriut të lirë nuk është i rregulluar me ligjet dhe sistemin ekonomik, në mënyrë që njerëzit janë të lirë të mendojnë dhe të dalë me zgjidhje kreative, të tilla si në rastin e "Mrekullia më ai lumi." Korea, si Japonia, kanë dalluar veten e tyre për një fuqi punëtore tejet efikas, dhe kjo, së bashku me mungesën e lëndëve të para, e udhëhequr nga vendi i është dashur të mbështetet për importin e materialeve të huaja dhe eksportimin e produkteve të gatshme. Por ashtu si çdo ekonomi tregu të tjera, Koreja e Jugut është e varur në biznesin e tyre. Si falimentimit Daewoo tregoi që i vogël, ekonomike rezultat missteps në kriza katastrofike, si në shkallë kombëtare dhe ndërkombëtare. Që të vendit është një demokraci të plotë, nuk ka asgjë të qeverisë mund të bëni për të shmangur të ardhmen rrëshqet në sektorin ekonomik.

Kushtet e ndryshme ekonomike që kanë lindur në të dy vendet që nga shekulli 50 ka kontribuar për një fragmentim katastrofike të bashkuar më parë njerëzit. Në vetëm 50 vjet, tokë në veri evoluar prapa, ndërkohë që vendi të zhvilluar në jug përpara me një ritëm të furishëm. Kjo tregon ndryshim të madh midis komunizmit dhe kapitalizmit, diktaturës dhe demokracisë.

Abstrakt

Pas Luftës së Koresë ndarë gadishullin e Koresë midis Lindjes dhe Perëndimit kapitalist komuniste. Gjatë viteve, kjo ndarje ka zbuluar dallime ndërmjet një "kuq" dhe një "blu" e shtetit.
Në fillim, ekonomia e Koresë së Veriut është e mirë për shkak të ndihmës që kemi marrë nga shtetet e tjera komuniste. Korea e Jugut fqinjë ishte klasifikuar si një nga më të varfëra të botës. Por kur Lindore Bllokut ra më vonë u bë Koreja e Veriut i vetëm, pa aleatë, dhe vetëm rreth njëzet vjet më parë, Korea e Jugut ka pësuar një bum ekonomik. Rolet u ndryshuan. Ndërsa Koreja e Jugut përdorur furnizimin e saj e madhe e punës është investuar gati ekskluzivisht në industrinë ushtarake në Korenë e Veriut, e cila, në kontekstin e diktaturës së egër dhe të ekonomisë së saj komanduese, të udhëhequr popullin e uritur. Në mes të viteve '90, ishte Koreja e Veriut vendi më i izoluar në botë, ndërsa Koreja e Jugut ishte një nga më të pasur në botë.
Kur kriza aziatike ishte një fakt i përkiste Korea, elitës ekonomike të Azisë dhe të ishte në gjendje të punojnë shpejt rrugën e tyre mbrapa në moshën ekonomike artë kemi jetuar në gjatë dekadave të fundit. Por si kompanitë koreane u rrit, u tkurr industrinë e vogël që ende ka punuar në Korenë e Veriut. Erozioni shqye dhe shkatërruar zona të mëdha të tokës së punueshme në vend, i cili gjithashtu ka kontribuar në përkeqësimin e situatës ekonomike, për shkak se Koreja e Veriut ka qenë gjithmonë e vetë-mjaftueshme dhe industria më e madhe është bujqësia të ndritshme. Regjimi ushtarak nën Kim Jong Il, vendi ka ndjekur gjithmonë një politikë në shkallë të gjerë izolimit dhe ka refuzuar të bashkëpunojë me Perëndimin. Korea, megjithatë, ka qenë e detyruar të bashkëpunojë me vendet e tjera për shkak të mungesës së mallrave në vend është shumë e madhe. Prandaj, të ushqyerit ishte në importin e saj dhe pastaj eksportin e tyre si produkte të gatshme.
Sot, Korea e Jugut, ekonomia e dymbëdhjetë më të fuqishme të botës, një vend fqinj është vendi më i izoluar në botë. Koreja e Jugut është zgjeruar si një fuqi ekonomike në të gjitha kohërat, ndërsa Koreja e Veriut ndërton armë bërthamore për të "mbrojtur veten e tyre kundër Perëndimit".

Christoffer Jonsson

based on 14 ratings Korea, 2.7 nga 5 në bazë të 14 ratings
| More
Shkalla e Koresë


Related shkollore
Në vijim janë punën e shkollës që merret me Korenë apo në ndonjë mënyrë në lidhje me Korenë.

Koment Korea

" | »