.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Lufta e Krimesë

Tema: Lufta

Luftë

Gjerësisht ishte konflikt Lufta e Krimesë ndërmjet Rusisë në njërën anë, dhe pjesë të Evropës Perëndimore, së bashku me Sardenjës dhe Perandorisë Osmane (tani Turqi), nga ana tjetër që shpërtheu në 1853. Në fillim ajo ishte vetëm një luftë midis Rusisë dhe Perandorisë Osmane, por në 1854 shpalli Gjithashtu lufta aleate kundër Rusisë. Pjesët e Europës Perëndimore u bashkuar kundër Rusisë ishte Mbretëria e Bashkuar dhe Franca. Lufta në vetvete ishte gati kush do të jetë në pushtet në shumicën e Lindjes së Mesme, Ballkanin dhe Mesdheun lindor. Kushdo që ka pushtetin, do të ketë pjesën më të madhe të bilancit të pushtetit Evropës për anën e tyre.
Aleatët kishin shpresuar fillimisht për të marrë me të Austrisë, Prusisë dhe madje Suedi në konflikt. Ajo kishte qenë dëshira të aleatëve për një kohë të gjatë për të tërhequr së bashku të gjithë Evropën kundër Rusisë herë dhe për të gjithë. Por kjo nuk ishte rasti këtë herë si dy Austrisë dhe Prusisë përcaktimet kërkuar të jetë jashtë konfliktit dhe madje edhe Suedia ishte në fillim në mëdyshje.
Kjo është se Britania dhe Franca nuk mund të sjellë pjesët e tjera të mëdha të Evropës ishte veçanërisht një problem. Pa Austrisë dhe Prusisë nuk kishte asnjë aleancë "takim të afërt" me të dyja Rusinë apo Lindjen e Mesme. Kështu, aleatët u detyruan të mendojnë për. Tanket përfundimisht zbarkoi në Gadishullin e Krimesë dhe më konkretisht në Sevastopol, ku deti Black Russian - bazë detare ishte. Në qoftë se ata mund të mundë atë jashtë, Rusia u neutralizua kryesisht kur ajo erdhi në pyetjen se kush do të ketë më pushtet në Evropë.

Ajo që filloi Luftën Krime

Një shkas që të Luftës së Krimesë thotë se shpesh të ketë konflikte fetare midis katolikëve dhe ortodoksëve grek si për të cilët do të kenë qasje në vendet e shenjta në Palestinë. Cari Nicholas mori një dashuroj për besimtarët e tjerë dhe kërkoi që Sulltani i Turqisë do të veprojë si mbrojtës i të gjithë atyre që ishin ortodoks grek. Por kur sulltani nuk pranoi të shkuar së bashku me ajo filloi luftën Cari Nicholas kundër principatave turke e kontrolluar të Moldau dhe Wallachia (tani Rumani). Kjo ishte kur mësoi britanik i këtij konflikti si ata kishin frikë se Rusia do ta bënte Turqinë një "shtet klient" dhe në këtë mënyrë të marrë pushtetin dreaded mbi Ballkanin dhe Lindjen e Mesme.

Pse Rusi dhe në Evropën Perëndimore

Lufta e Krimesë ishte vetëm njëri nga lufta Rusi morën pjesë në gjatë kësaj kohe. Cari Nicholas rus kishte dëshirë për të zgjeruar pushtetin e Detit të Zi, për të lehtësuar eksportet e tyre të grurit nga pjesët jugore të Rusisë. Por, kur Britania ishte thënë këtë, ata u bënë të shqetësuar për shkak se ata e panë rrezik në të anijeve dhe tregtinë e tyre do të dobësohet nëse rusët do të fituar kontrollin e Detit të Zi. Britanik erdhi larg me Francën në anën e saj. Arsyeja për frëngjisht të aleat me Britaninë kundër Rusisë ishte se ata kishin interesa politike dhe ekonomike në Lindjen e Mesme.
Në 1855 u bashkua me mbretërinë e Sardenjës në anën e komplotistëve. Ndoshta mendoi Sardenjë Mbretin Victor Emmanuel II, ishte shumë i dobishëm për të "hidhen" në luftë relativisht vonë, sepse ata kishin shpresa për të marrë fuqitë perëndimore të mbështetur në një çështje të mundshëm të ardhshëm të pushtues pjesë të Italisë veriore.

Zhvillimet

Ndërsa britanik i bllokuar inat rusët 'në detet e Balltikut dhe të Zi si të drejtuar vëmendjen e Aleatëve në luftë të drejtpërdrejtë kundër bazës detare ruse në qytetin e Sevastopolit. Së pari, komplotistët e suksesit të madh në Almës dhe Inkerman. Por ata nuk ishin goditje tërësisht i suksesshëm kur ju shikoni në mënyrën se si ata e ndoqën deri fitimet. Ata kishin të planifikimit të dobët dhe një oficer të fragmentuar të marketingut.

Vendimi

Në shtator 1855, rusët kishin rrethuar në Sevastopol në gati një vit dhe pastaj goditi aleatët dhe u mbyt flotën ruse të luftës dhe ka marrë shumë jetë njerëzore ruse. Lufta ende nuk ishte plotësisht gjatë edhe pse ajo në mënyrë të qartë u rrëzua nga ana e tij.
Dikush mund të tregojnë për dy katalizatorë për vendimin përfundimtar. Vdiq i parë car Nicholas dhe zëvendësohet me shumë më tepër të orientuar Alexander II paqe. Një arsye e dytë ishte se thashethemet ishin të përhapur që të dy Austria dhe Suedia do të ndihmojë forcën luftës Aleatëve dhe kjo thjesht i detyruar Rusinë të tërhiqej.

Suedi

Siç u përmend më parë përmbajtur Suedi Luftës Krime në fillim. Por pastaj kur Suedia filluan të kenë shpresa se ndoshta rifitojnë Finlandën përmes pozitë të pakëndshme të Rusisë u bë papritmas i interesuar. Atëherë mund të pyes pse Suedia është një vend i madh sot sesa ajo që është.
Gjë është se Suedia ishte pak vonë. Nuk mund të ketë paqe para se Suedia kishte kohë për të deklaruar luftë. Por Suedia kishte bashkuar në anën e Aleatëve ndërsa Sardenjës kemi pasur në të gjitha gjasave qenë Finlanda në anën tonë sot. Por në vend të Finlandës ishte ajo ndonjëherë nga një perspektivë suedez të jenë të lumtur për një klauzolë në vendbanimin e paqes që ka thënë se Rusia nuk do të mund të miratojë Ishujt Aland.

Raportimi luftë

Gazetat e "Times" dhe "London Daily News" bëri diçka gjatë Luftës së Krimesë që ishte shumë i veçantë, madje revolucionare. Ata ishin përkatësisht i pari që i dërgoni nga të ashtuquajturat "gazetarëve të luftës" drejt e në të nxehtit e betejës. Emrat e gazetarëve ishte William Howard Russell, Thomas Chenery dhe Edwin Godkin dhe ata u dërguan jashtë për luftimet në Krime dhe spitalin ushtarak. Nga atje ata mund të raportojnë në lidhje paaftë vendimet komandant gabuara, organizimin katastrofike, kryesisht duke përfshirë kujdesin shëndetësor dhe ata gjithashtu ndjekur vuajtjet dhe fatin e disa njerëzve.
Natyrisht, këto gazetarët dhe raportet e tyre janë shumë irrituese për figurat kryesore në ushtri për të vënë me. Por pas një kohe e dorëzimit, u bë e qartë se udhëheqësit ushtarakë do të mund të mbyllet i gazetarëve të luftës që ata gjetën të papërshtatshme.

Lufta Shëndetësia

Shpesh kanë tendencë të personalizosh të kujdesit shëndetësor të luftës me Florence Nightingale. Kjo ishte kur kjo grua e guximshme nga Firence në Itali u tha historitë nga gazetarët e lartpërmendur të luftës si ajo mori frymëzimin për të marrë poshtë në zonën e luftës të prekura për të ndihmuar me kujdesin mjekësor. Firence ishte me të dhe ka ndihmuar në disa luftëra, por kjo ishte ndoshta gjatë Luftës së Krimesë ai bëri kontributin e tij më të madh.
Kryeministër ajo dhe përkrahësit e tij kontribuoi ishte higjienë dhe luftërat organizimin më të mirë të kujdesit shëndetësor. Ata arritën për të bërë këtë në një mënyrë të tillë që ata të reduktuar vdekshmërinë nga pothuajse gjysma në klinikat emergjente si më parë pothuajse me siguri do të thoshte vdekje.

Implikimet

Pas përfundimit të luftës ka pasur një kongres të paqes në Paris në 1856 që u bë i njohur si "Traktati i Parisit". Në u diskutuan negociatat e paqes në Paris, ishte një gëzim i madh për të Napoleon III, sundimtari i atëhershëm i Francës sepse kapitali i tij pastaj ri-shfaqur si qendër të Evropës.
Në vetë negociatave, ishte e qartë se Rusia tërhoqi kashtë më të shkurtër. Ata kishin për të rënë dakord për një numër të kushteve që e pengoi dukshëm për rusët për të zgjeruar pushtetin e saj. Këtu janë disa prej tyre:

 Aland nuk mund të sulmuar nga Rusia

 Lumi i Danubit u hap për të anijeve tregtare ndërkombëtare

 Deti i Zi është ujë neutral

 Serbisë, Vltava dhe Vllahi pozicion si Realms pavarura konfirmuar

Lufta e Krimesë filloi pastaj si një konflikt "të rregullt", por përfundoi me u formuan dy shtetet-komb të reja. Një pasojë tjetër i rëndësishëm Lufta e Krimesë mori ishte se Rusia dikur i fuqishëm dhe madhështor u dobësuar duke humbur të dy tokë dhe reputacionin. Por
edhe për Austri mori Luftës së Krimesë pasojat më pak të këndshme. Sepse ata kanë zgjedhur të mbeten jashtë konfliktit, ata tani ishin të izoluar diplomatikisht kur për të negociuar paqen.
Fituesit duhet pastaj të thuhet të jetë aleatët, Britania, Franca, Perandoria Osmane dhe Sardenjës. Veçanërisht i kënaqur me rezultatin ishin francez dhe udhëheqësi i tyre Napoleoni i III, sepse ata kishin mundësi për të ri-filluar politikën e saj të zgjerimit dhe fituar shumë reputacion dhe respekt si një fuqi të madhe.
Sardenja madje mori për pjesën në një numër të ndryshimeve pas "Paqes së Parisit". Pas të qenë në anën fituese të kërkuar për të Mbretit Viktor Emanueli II dhe Camillo tij di Cavour zgjeruar sardernas mbretërinë dhe ndikimin. Ata filluan ndërtimin e infrastrukturës së re, ligjet janë modernizuar dhe ushtria vendase u përforcua. Pjesa më e madhe e kjo është financuar me kredi nga britanikët.
Nëse ju krahasoni Luftën Krime dhe luftërat e mëvonshme gjatë kësaj epoke ne shohim se Lufta e Krimesë është paksa e ndryshme se të tjerët. Lufta e Krimesë ishte vetëm lufta që u ngrit për shkak të "rastësi". Ajo ishte, si të thuash, nuk ka motiv i mëtejshëm politik apo ekonomik nga fillimi.

Diskutim

Unë tani supozohet të paraqesë disa nga mendimet që fluturojnë nëpër kokën time, kur kam lexuar në lidhje me Luftën e Krimesë.
Për të filluar me të, unë nuk mendova në fakt Lufta e Krimesë dukej të jetë një luftë që nuk kishte rëndësi të veçantë për një numër. Por, pas hulumtimeve shumë të plotë të temës, kam gjetur se ai në fakt kishte një rol shumë të rëndësishëm në Evropë. Në një mënyrë, Rusia mund të fajësojnë veten e tyre se ata e humbën luftën. Për shkak se ata donin për të zgjeruar mbretërinë e tij dhe fuqinë e tij në pikën që ata (Cari Nicholas) të paraqitur një ultimatum për të sulltanit turk se ai do të veprojë për të mbrojtur të gjitha mbretëritë e Turqisë që përbashkëta orientimin fetar Nicholas, ortodoks grek, ishte e për mua mjaft e qartë se ajo nuk mund të shkojnë pa dhimbje për të. Por në të njëjtën kohë, unë e kuptoj se veçanërisht në Britani të Madhe gjatë kësaj periudhe kohore do të duan për të tërhequr së bashku "një bandë" kundër rusëve dhe unë mendoj se britanikët e pa këtë si një shkëlqyer. Por sigurisht, ata kishin të drejtë të ndihen të kërcënuar, sepse në qoftë se aleatët nuk kishin ndërhyrë ose në qoftë se ata kanë vepruar më vonë unë mendoj shumë mirë se Rusia kishte fuqi më të madhe atëherë, por ndoshta edhe tani në kohën tonë.
Ju ndoshta do të thonë se Lufta e Krimesë ishte një femër e bërë nga një pranverë. Ndoshta jo, por që në fillim kjo ishte një kërkesë nga një udhëheqës në një tjetër që çoi në një luftë me humbje të mëdha njerëzore.
Shumë fund, se Rusia humbi flotën e saj në Sevastopol ishte shumë e qartë. As edhe një fuqi e madhe si Rusia mund të rezistojë kur disa nga kalimi i kombeve të fuqishme të luftës lidhur së bashku kundër tyre. Por unë isha ende i habitur disi që rusët kishin më shumë për të vënë kundër se çfarë ata kishin. Unë mendoj se një pjesë e madhe në Rusi pas disfatës në Krimesë nuk vazhdoi të luftës ishte se ata kishin një udhëheqës të ri i cili ishte më i orientuar se ai që nisi gjithçka paqe. Ajo ishte gjithashtu faktori vendimtar.
Se Suedia mund të ketë qenë në Luftën e Krimesë dhe ndoshta të marrë shpërblime të mëdha për të (Finlandë) unë mendoi se ishte shumë interesante. Sigurisht, nuk është e sigurt se Suedia kishte "përmbante" Finland sot. Diçka që unë mendoj se mund të argumentojnë kundër kësaj Finlandë kishte i përkiste Suedi sot është një tjetër luftë më vonë në vitet 1900, përkatësisht Luftës së Dytë Botërore. Unë mund të imagjinoj se Suedia kishte më shumë probleme gjatë Luftës së Dytë Botërore për Finlanda kishte qenë një pjesë e vendit tonë gjatë asaj kohe. Çfarë nëse Suedia do të duhej të jenë më të përfshirë në "Luftën e Hitlerit". Ti nuk e di se si Suedia kishte dukej si tani. Ndoshta ne ende kishte ndërtuar vendin tonë si shumë ish-vendeve të tjera të shkatërruar nga lufta të bëni tani. Sigurisht është e mundur që ne të kishim një shoqëri të ngjashme që e kemi sot, por ajo kishte ndoshta ne kemi ndërtuar deri me ndihmat nga vendet e tjera se ne "tani" në këtë rast ishin të detyruar për të paguar, qoftë përmes mjeteve financiare apo ndoshta forcës së luftës ose si.
Ajo që ishte më karakteristike e Luftës së Krimesë në krahasim me luftërat e tjera ishte se njerëzit filluan të përdorin gazetarëve, të cilat unë mendoj se ishte shumë i mençur. Ajo ishte e mirë në kuptimin që njerëzit të "kthehen në shtëpi" kuptova, një detaj më shumë se çfarë ka ndodhur. Sigurisht ata kuptova në lidhje me të para Luftës së Krimesë gjithashtu por nga udhëheqësit ushtarakë do të mund të ketë shtrembëruar disa nga avantazhi vendit së tij. Por kjo ishte ndoshta më e rëndësishme e këtyre gazetarëve u ishte për të hapur sytë e paramedikeve për të ndihmuar në këto luftëra. Një shembull i zakonshëm është Florence Nightingale i cili është simbol i kujdesit shëndetësor ushtarak. Personalisht unë mendoj megjithatë se është e çuditshme që ju të parë të bëjë çdo gjë për të vrarë njëri-tjetrin dhe pastaj të dërguar nga mjekët në terren misioni i të cilave është të ndihmojë të gjithë i dëmtuar ata mund të gjejnë, cilën anë ata janë në. Sigurisht, unë mendoj se është mirë që këto janë dhe bëjnë punën e tyre, por ajo ende ndjehet e gabuar disi kur ju shikoni pak më afër në të.
I kishte mendoi para se çfarë pasoja do të ishte pas Luftës së Krimesë, unë kurrë nuk e kishte imagjinuar se do të çojë në një numër të mbretërive të pavarura. Megjithatë, ajo u bë mjaft e qartë se ata që kanë humbur në Luftën e Krimesë do të humbasë një shumë të respektit dhe reputacionin në mesin e pjesës tjetër të botës. Dhe kështu që ishte sigurisht edhe rast për Rusinë.

Rate Lufta Crimean


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Luftën e Krimesë apo në ndonjë mënyrë në lidhje me Luftën e Krimesë.

Koment Luftës Krime

« | »