. Tani

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko për projektet shkollore

Krishterimi

Tema: Feja

Christian tri degët

Krishterimi u ngrit nga Judaizmi. Ata janë mjaft të ngjashme. Përveç të tilla, ne kemi shtuar Dhiata e Re e Biblës dhe se nuk janë traditat e ndryshme dhe të tilla. Krishterimi është i ndarë në tri pjesë, ortodokse, protestante dhe katolike. Në mesjetë u bë feja dominante në Evropë. Ne në Suedi kishin besuar parë në zotat skandinav, menpå 1100s, Krishterimi kishte marrë përsipër. Që nga vitet 1500 evropianët filluan të përhapin doktrinën në kontinente të tjera. Sot, janë rreth 2 miliardë të krishterë në botë, sidomos në Evropë, Amerikën e Veriut dhe Amerika e Jugut.

Disa Ggundprinciper në krishterim

• Ne besojmë në një Zot (Monoteizmi)

• Trinitetit është Perëndi Shpirtin, Biri dhe Ati i Shenjtë në të njëjtën kohë, tre të ndryshme, por në të njëjtën kohë një.

• Perëndia është i Gjithëdijshëm dhe i përjetshëm.

• Jezusi është Mesia dhe Perëndi dhe njeri në të njëjtën kohë.

• Jeta nuk përfundon me vdekje, por njeriu do të ketë jetë të përjetshme.

• dita e fundit kur Jezusi do të kthehet të gjykojë të gjithë njerëzit.

Kisha ortodokse.

Ka rreth 200 milion të krishterëve ortodoksë në mbarë botën. Kishat ortodokse janë sot kryesisht në Evropën Lindore dhe Lindjen e Mesme. Por ne gjithashtu kemi një numër të kishave këtu në Suedi shumë. Në Kishën Katolike dhe Ortodokse janë shtatë Sakramentet, por kisha protestante ka vetëm dy. Sakramenti do të thotë "akt të shenjtë". Kisha Katolike dhe Ortodokse ka të njëjtën shtatë sakramentet. Këto janë pagëzimi, vajosja, Mass (Kungimi i Shenjtë), martesa, rrëfimi, vajosja e sëmurë dhe ordinancë. Kisha protestante ka vetëm pagëzimin dhe konfirmimin si sakrament.

Pagëzimi, që do të thotë të jesh pjesë e Perëndisë genemskap. Fëmija është i zhytur në një font të madh tri herë.
Vajosjes, i cili zhvillohet direkt pas pagëzimeve. Fëmija është i zhytur në një tri herë dopfund.
Rrëfimi, që do të thotë se besimtarët rrëfej dhe të merrni falje për mëkatet e tyre
Liturgjia (masë), eshte nje shërbimit me bashkimin. Në Eukaristi, pjesëmarrësit marrin bukën dhe verën si simbole të trupit Kristu dhe gjak.
Martesa, ku një burrë dhe një grua përpara Perëndisë premton besnikëri për secilin tjetër për jetën. (Shumë kisha ortodokse gjithashtu shohim negatvivt mbi kontracepsionin, shkurorëzimit dhe aborti. Unë mendoj se kjo është e keqe për të gjithë njerëzit kanë nevojë ata atje tre gjëra.)
Shugurimi Prifti, ku një burrë mund të shërbejë si prift. Pas prästgivningen nuk mund të martohet prifti. Femrat Priftërinjtë nuk janë të lejuara.
Vajosjes së Sick, i cili innenär se një prifti bën shenjën e kryqit me vaj të shenjtëruar në trupin i sëmurë.
Shërbimi Adhurimi, apo liturgjia siç është e njohur, në kishat ortodokse të ndërtuara kryesisht në tradita të vjetra. Në disa vende të miratojë edhe një gjuhë e zhdukur në adhurim. Një kishë ortodokse mund të përshkruhet si një teatër i madh. Në një gjobë Kishës qiell repesenterar departamentit. Një tjetër tokë repeseterar. Në pjesën qiellor është altari dhe në pjesën nëntokësore është vend për asamblenë. Qielli dhe toka në kishë janë të ndara nga njëri-tjetri nga një mur mbushur me ikona. Brenda kishave ortodokse, ajo është parashikuar se kur festuar shërbimin hyjnor, ne festojmë edhe adhuruar me të gjithë të krishterët orthodhoksë të tjerë në mbarë botën. Një gjithashtu me të gjitha herlogon, engjëjt dhe gjatë gjithë historisë të cilët kanë qenë të krishterë. Kjo mund të tingëllojë pak e çuditshme, por në qoftë se ne ishim të kërkoni një prift ortodoks në lidhje me pse ata e bëri dhe mendova se ai ndoshta do të përgjigjen: "Pse nuk kemi për të shpjeguar gjithçka? Gudstänsten është një mister i madh, në të cilën ju të merrni të përjetojnë ndjenjat dhe emocionet, pa pasur nevojë për t'u kuptuar. "

Festa më e madhe dhe më të rëndësishme fetare në mesin e të krishterëve ortodoksë, Pashkëve është. Kishat protestante janë Krishti-vuajtja e cila është në zemër të Pashkëve, në kishat katolike kurrë nuk do të mendoj se si Jezusi u sakrifikuan dhe u sakrifikuan. Në festimet e kishave ortodokse të Pashkëve fokusuar në ringjallje, gëzimi i Jezusit mposhti vdekjen. Shërbimi Adhurimi në natën e Pashkëve është nxjerrë në pah të vitit të kishës. Kur ata që morën pjesë në shërbimin e lënë kishën ata përshëndesin njëri-tjetrin me fjalët: - Krishti është ringjallur. - Po, ai është i ringjall me të vërtetë. Pastaj ju shkoni në shtëpi për tryezën e Pashkëve dhe hani një banket. Në tryezë përfshijnë kuqe-pikturuar vezët e Pashkëve. Ata janë pikturuar të kuqe të kuqe dhe ngjyrë jetës repesenterar gëzim. Në vendet ortodokse nuk janë festa të shumta në nder të Shën Marisë dhe shenjtorëve të tjerë. Qeveria e Greqisë ka provuar për të reduktuar numrin e ditëve të tilla jashtë, por ajo ka hasur në rezistencë të ashpër nga popullata.

Është thënë shpesh se njerëzit kanë dy detyra të mëdha në jetën e Kishës Ortodokse që një mund të zgjidhni nga në jetë. Getting martuar është detyra e parë. Detyra e dytë është se ju gjithashtu mund të zgjidhni është një beqari dhe jeta e punës, lutje dhe meditim.

Kishat protestante.

Ato kishat protestante janë të ndarë në tri kisha. Kishat e ndryshme janë Ungjillore Lutheran Church, Kisha e Reformuar, dhe Avengeliska kishë. Disa gjëra që të tre kishat kanë të përbashkëta përfshijnë:

Bibla, mënyra burimi i besimit të krishterë. Ajo thotë se Kisha Katolike dhe Ortodokse, traditat Bibla dhe kisha duhet të jetë një njësi, por kjo do të thotë protestantët se ajo është e mjaftueshme me Biblën si themelimi i saj.
Nuk janë vetëm dy sakramentet janë: Pagëzimi, që do të thotë të jesh pjesë e Komunitetit Perëndisë dhe një anëtar i Kishës, dhe pastaj të tregojnë, pastaj darka, ku dikush mund të marrë bukë dhe verë.
Njerëzit gjithashtu mund të ruhen. Ju mund të thonë se njeriu është i ruajtur, dhe barazohen falur në kohë. Ju mund të merrni vetëm atë atje nga trom tij nuk duke bërë vepra të mira. Nuk është një shprehje e vjetër për DTTA cilën lexon: ". Justifikim Righteous me anë të besimit"
Shërbimi Kisha do të jetë në gjuhën që njerëzit të flasin dhe jo, për shembull në latinisht që ne nganjëherë flasin prej tyre Kishën Katolike. Kështu që të gjithë mund të kuptojnë se çfarë është duke thënë.
Ungjillore Lutheran Church ekziston sot kryesisht në Suedi dhe të tjera nordike me padurim motorët, por edhe në Gjermani. Sot, ata kanë rreth 75 milionë besimtarë. Kisha është një kishë luterane konfesionale që qëllimisht duan për të menaxhuar trashëgiminë e Reformacionit dhe duke punuar në traditën Lutheran me festime shënuar nga liturgjisë pasur dhe Eukaristia në qendër. Lutheran Church Ungjillore në Suedi u themelua në vitin 1968 nga kisha e Shën Martinit në Stokholm.

Kisha e Reformuar është një përcaktim për formimin e kishës dhe të komunitetit, e cila merr origjinën e saj për lëvizjen arkivol udhëhequr nga Calvin Reformimit në Zvicër në 1520s. Kisha ekziston sot kryesisht në Zvicër dhe Hollandë dhe ka rreth 50 milionë anëtarë. Çdo asambleja e kishës është plotësisht autonome dhe të zgjedhë predikuesin e tyre. Nuk ka peshkopë në një kishë të tillë. Një kishë reforment është gjithashtu në masë të madhe pa zbukurime. Calvin besonte se kryqet, imazhet e shenjtorëve dhe embellishments të tjera në kishë ishte i tepërt. Pra, ndryshe nga të Kishës Ortodokse që ka shumë të embellishments kështu që kanë një Reforment asnjë kishë.

Angliknskakyrkan u formua në 1500 nga Henry VIII Kugen Engelske kur ai theu të gjitha kontaktet me Papën në Romë dhe e bëri vetë kreu i Kishës. Kur Anglia bëri atëherë një kishë shtetërore, si Suedia (Luterane). Në vitin 1600 -, 1700 - dhe Mbretëria e Bashkuar 1800 ndërtoi një perandori e kolonive dhe vendeve të pushtuara në mbarë botën. Pastaj u përhap Kishën Anglikane në këto zona. Kisha e sotme duke përfshirë Stortbrittanien, SHBA dhe Australi dhe ka rreth 74 milion ndjekës.

Kisha Katolike

Kur unë dëgjoj fjalën katolike, unë mendoj se së pari dhe më kryesorja e Papës në Romë. Si të Papës mbi kokë mbi Kishën Katolike, ai është një person shumë i rëndësishëm. Kisha Katolike pretendon se Papa i Romës është pasardhësi i Pjetrit dhe vikar i Krishtit në tokë. Sipas Demonstratë ortodokse dhe katolike të manastirit është kur çdo gjë Perëndi krijuesi dhe kontrollet. Ata katoslak gjithashtu thotë se Ai është i mirë në botë dhe të ofrojë siguri dhe dashuri dhe se Perëndia do t'ju ndihmojë kur ju kërkoni atë.

Nëse unë do të kërkoj një besimtar katolik i cili do të përshkruaj besimin ai ose ajo ndoshta do të thoni diçka si kjo:

"- Perëndia e ka zbuluar veten në Jezu Krishtin, i cili është Perëndi dhe njeri. Jezusi ishte dërguar në botë për të na shpëtuar nga e keqja rreth nesh dhe brenda nesh, çdo gjë që pengon miqësi me Perëndinë.

Në dashurinë e tij për ne, Jezusi vdiq për ne. Ringjallja e Tij nga të vdekurit ishte një shenjë e fitores së tij mbi të keqen në botë.

E gjithë kjo është një mister për mua unë nuk mund ta shpjegoj. Por kjo nuk është diçka e pamundur - në kundërshtim diçka plotësisht e vërtetë. Tërë universi është pas gjithë mister, një enigmë, por është gjithsesi diçka plotësisht e vërtetë,

diçka që ekziston. "

Diçka që unë mendoj se është shumë i mirë me kishën katolike është se çdokush mund të bëhet një anëtar i kishës. Kjo nuk ka rëndësi se çfarë gjuhe flisni ju, çfarë ju vijnë nga kultura apo kombësie jeni, çdokush mund të bëhet një anëtar. Kisha ka mbi 1 miliard besimtarë dhe atëherë ajo është shumë më tepër se çfarë Kishës Ortodokse dhe Protestante. Kjo është kështu kisha më e madhe e krishterë. Si si kishat e tjera gjithashtu kanë sakramentet katolike dhe ata janë mjaft të barabartë ortedoxa sakramentet e Kishës Katolike dhe e tyre shkon si vijon:

Pagëzimi, që do të thotë të jesh pjesë e komunitetit të Perëndisë dhe Kisha
Konfirmimi, që do të thotë se në 10-12 vjeç mund të marrin pranverë natë
Darka, e cila thjesht kërkon që ju të marrë bukë dhe verë
Rrëfimi, që do të thotë se ne rrëfejmë mëkatet tona, dhe pastaj për faljen e atyre
Martesa, që do të thotë se burri dhe gruaja përpara Perëndisë premtojnë njëri-tjetrit besnikëri tjetër për jetën. (Skills Divorci, aborti dhe agjentët kontraceptive nuk janë të lejuara)
Shugurimi Prifti, që do të thotë se një njeri mund të shërbejë si prift. (Priftërinjtë Gratë nuk janë të lejuara.)
Sakramenti i sëmurë, kjo do të thotë se mbështetur seriozisht i sëmurë dhe të lubrifikuar me vaj
Shenjtorëve në Kishën Katolike ka një rëndësi të madhe. Shenjtorët janë idhuj fetare, dmth njerëzit të cilët kanë jetuar një jetë me një besim të fortë ose njerëz të tjerë të rëndësishëm. Një nga shenjtorët më të mëdha është Virgjëra Mari. Pra, përveç namazit Pater Noster (Ati ynë) është gjithashtu fermer Ave Maria (Hail Mary), lutja më e rëndësishme.

Nuk është një amfiteatër i madh i ujit në hyrje në një kishë katolike. Ujit quhet ujë të shenjtë dhe është një ujë i veçantë dhe i shenjtë në kishë. Disa njerëz që shkojnë në kishë ulet dorën e tij në ujë dhe e bën shenjën e kryqit dhe pastaj prek ballin e tij me dorën e tij në ujë të shenjtë. Uji i Shenjtë përdorur! Gjithashtu në pagëzim dhe është një simbol i pagëzimit. Tabernakullit është një kabinet në kishë si ajo mban bukë dhe verë të përdorura në Kungimin e Shenjtë. Ekziston edhe një altar që është i përkushtuar për të Virgjëreshës Mari dhe një ose më shumë confessionals ku njerëzit mund të shkojnë dhe të rrëfejmë mëkatet e tyre dhe për të marrë falje. Ka edhe 14 stacionet e pikturave në kishë. Nuk janë imazhet që përshkruajnë vuajtjet Jezusin.

Lindström Lovisa

based on 25 ratings Krishterimi, 2.4 nga 5 në bazë të 25 ratings
Vlerësoni Krishterimi


Schoolwork Related
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me krishterimin apo në ndonjë mënyrë në lidhje me krishterimin.

Koment mbi krishterimin

« | »