.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Historia e mjekësisë

PYETJA 1

Historia e mjekësisë
Njohuritë e parë është kapur prej sëmundjeve të ndryshme të shkruara rreth 400 f.Kr në Greqi. Kultura greke hodhi themelet e një teori e origjinës sëmundjeve dhe shkakun. Ati i Mjekësisë Hipokrati (460-377) f.Kr ide rreth etikës mjekësore dhe konfidencialitetit zbatohet sot. Studimet e para shkencore dhe rezultatet erdhën në 1500. Vesalius belgët (1514-1564) ka shkruar më shumë libra të anatomisë pas dissected një numër të organeve. Gjatë 1600-së ishin të ndikuar nga feja, mjekësi, astrologjisë dhe magji. Deri në fund të viteve 1800 barnave të përdorura që erdhën nga natyra, pasi ajo ishte bërë e barnave të reja nga kimistë dhe biologë. Sipas mendimit tim, feja kishte një ndikim të madh në praktikën e mjekësisë dhe ende ka ndikim të madh në ndonjë fe sesa sot. Hulumtimi ka zhvilluar shumë ilaçe që ndihmojnë kundër sëmundjeve të ndryshme dhe njerëzit / kafshët në dhimbje. Droga kanë ndihmuar shumë njerëz në tërësi, por në të njëjtën kohë si medikament bërë edhe shumë njerëz të varur nga medikamente.

Mosbalancim simptomë në trupin e kështu shenjat e sëmundjes
Diagnoza Çfarë është sëmundja, përmes për të gjetur se simptomat e ndryshme të një gjeni se çfarë është për sëmundje / diagnozën
Dëgjim - Kur dëgjoni zemrën me një stetoskop
Prekje - Ekzaminimi duart e pjesëve të ndryshme të trupit, kontrollit ënjtje, butësi, temperatura.
Percussion - Explore duke e vendosur dorën tënde mbi të agjencive të ndryshme dhe trokitje e lehtë në dorë me gishtat dhe dëgjoni se si kjo tingëllon.
Inspektimi - Duke përdorur llambë dhe shpatull shqyrtojë gojë, fyt dhe dhëmbët.
Marrje kampionesh - Made nga hetime të ndryshme të veçanta si analizat e gjakut, testet e urinës, teste pështymë, radiografi, etj ..
Marrja e mostrave është bërë për të:
- Zbulimin dhe diagnostikimin e sëmundjeve të ndryshme
- Pas një kurs sëmundje
- Kontrolloni gjendjen e shëndetit, parandalimin e sëmundjeve
Kultivimi - Ajo merr mostra nga p.sh. ulcerat, mm urinar dhe kultivon bakteret
Testimi Rezistenca - tregon sensibilitet të ndryshme të baktereve ndaj antibiotikëve të ndryshme
Sondazhet serologjike - ata janë bërë për të faställa nëse një pacient është i infektuar me një sëmundje virale
Scintigrati - është kur një i shton izotope nga goja ose intravenoze për x-ray organeve të ndryshme.
CT - Tomografi e kompjuterizuar - Duke përdorur kompjuterin për të bërë fotografi të detajuara të organeve të ndryshme
PET - Pozita Kamera - scintigrati të ngjashme, të marra nga organet e ndryshme dhe imaged përdorur teknologjitë veçanta.
MRI - Imazhe rezonancë magnetike -Me ndihmën e magnet dhe valëve të radios për të krijuar imazhe të pëlhurave edhe ngushta. Ajo është shumë e mirë për të eksploruar trurin, zemrën, muskujt, enët e mëdha të gjakut mm.
Ultratinguj - valët zanore kërcej jashtë inde të ndryshme dhe janë të absorbohet nga pajisja me ndihmën e elektronikës bën ata imazhin e ekranit të kompjuterit.
Ekzaminimet endoskopike - është një instrumente gjatë böjigt me një mjek të fortë burim drite në ndonjë hapjes trupit për të parë brenda një organi dhe / ose t'i shtyer trupin me ajër ose të lëngshme, ose lidhni një aparat fotografik dhe të marrë fotografitë e organeve.
PAD Diagnoza patologjike anatomike Ju të marrë mostrat e indeve, biopsia në një ekzaminime gjinekologjike.
Biopsia - është kur të marrë një mostër e indeve që ju doni të studioni mikroskopike, strukturën e indeve dhe përmbajtje.
Cilësia e jetës
Një cilësi e mirë e jetës është për të ndjehen mirë, për ata që janë të shëndetshëm kanë një shëndet të mirë, rifreskohet kanë gjumë të mirë, marrëdhënie të mira me miqtë dhe familjen, të gëzojnë punën time kolegët mm e mia. Një shëndet të mirë, kam marrë duke u kujdesur për trupin tim, duke menduar për atë që unë e ha, pi, stërvitje, kanë ekuilibër të mirë mendor, mos pirja e duhanit ose pirja e alkoolit etj Në këtë mënyrë unë mund të parandaluar sëmundje të demonstrojë, për të shmangur plakjen e parakohshme dhe jo të dëmtojë trupin tim. Kur janë fëmijët dhe aksidentet e vegjël janë rreziku më i madh shëndetësor, kur ju të merrni mbi 50years, kanceri, sëmundjet kardiovaskulare hälsor rrezikun më të madh dhe kur ju jeni mbi 70, goditje dhe format e ndryshme të çmenduri rrezikut më të madh shëndetësor. Pra, si unë jetoj jetën time të përditshme ndikojnë në shëndetin tim në të ardhmen. Ju keni për të marrë atë lehtë dhe nuk nxitojnë aq shumë pushuar të shikoni përreth jush që të ju jap kohë për erë natyra shohim ngjyrat përreth jush. Jeta është e shkurtër, të përpiqemi për të gëzojnë të mirë të parë të mirën që ekziston në botë, qesh, buzëqeshje të ndjehen mirë. Kur njëri është fëmijët e prindit dhe jo marrjen e sa më shumë gjumë të mbuluar në pozitive ka fëmijë të vegjël shqetësime të vogla fëmijët mëdha shqetësim i madh ekziston atje nuk do të jetë përgjithmonë gëzojnë të mirat që ata të kthehen dhe të them të dua ata me të vërtetë do të thotë atë.

Qelizat, indet, organet dhe sistemet e organeve

Unë kam qenë shtatzënë katër herë dhe kaluar nëpër katër lindjeve, çdo shtatzëni në çdo hyrje kështu mamia e pyeti nëse ka ndonjë sëmundje në familje. Për fat të mirë, ne jemi të shëndetshëm, përveç se ka astma dhe disa alergji në familje, nuk kemi sëmundje të trashëgueshme në familje. Sa për diagnozën prenatale, unë mendoj se ju duhet të gjeni se çfarë lloj të rreziqeve të studimit dhe në qoftë se ju vërtet doni të gjetur të vërtetën në lidhje me fëmijën që mbante ndonjë sëmundje. Me anketë, shumë sëmundje të trashëgueshme plotësisht dhe mund të parandalohen.
ADN
Gjëja pozitive në lidhje me ADN është se ai thotë të vërtetën. Shumë njerëz janë të mashtruar për ta është babai i një fëmije që ata nuk janë. Me një test të thjeshtë të ADN-së mund të gjejnë të vërtetën. Negativ është se e vërteta mund të dëmtojë ndonjëherë, për fat të keq.
Sëmundje e trashëguar
Unë do të gjeni se unë jam mbante një sëmundje e trashëguar, unë do të jenë të hutuar për të filluar. Atëherë unë do të gjeni çdo gjë që unë mund të për sëmundjen dhe çfarë ajo do të bëjë për mua dhe trupin tim se si do të ndikojë në mua. Atëherë unë do të të gjejnë nëse ekziston rreziku që fëmijët e mi mund të merrni atë dhe në qoftë se është e mundur për të parandaluar fëmijët e mi nuk e bëni atë. Pas kësaj unë do të bëj gjithçka të vazhdojmë duke u përpjekur për të jetuar si një jetë normale si ju mund të dhe të japin familja ime aq shumë dashuri sa të jetë e mundur.
Hulumtimi gjenetik
Me ndihmën e hulumtimit gjenetik, ata kanë zhvilluar medikamente të ndryshme. Shpresojmë, ndoshta ju mund të në të ardhmen për të zhvilluar farmaceutike duke përdorur kërkime gjenetike që mund të parandaluar sëmundje të tilla si Alzheimer, Parkinson, diabeti, sëmundje kardiovaskulare, kanceri etj

DETYRA 2

Simptomat
- Petë në gjoks ose në çdo vend tjetër në trup
- Plagët që nuk shërohet
- Gjakderdhje abnormale nga çdo hapje e trupit
- Kollë apo ngjirurit e zërit që nuk heq dorë
- Gëlltitjes Vështirësia
- Ndryshimi i shprehive fron apo problemet me urinim
- New apo ndryshuar nishan
- Lodhja, humbje peshe dhe ethe për periudhë më të gjatë

Diagnozë
Studime të ndryshme bëhet për të parë se çfarë lloj i kancerit është, ekzaminimet nga mjekët janë
- Ndërtimi Sondazhe, të ndjehen për gunga, shikoni në lëkurë dhe fyt, zbehje dhe dobësim
- Ekzaminimi radiografike
- Ultratinguj
- Analizat laboratorike duke marrë mostrat e gjakut, urina, fecesi, mukusit të parë nëse ka disa lloje kanceresh
- Endoskopia - me instrumente për të shqyrtuar një zgavër të trupit dhe të inspektojë tumor të mundshëm
- Ekzaminim citologjik - të marrë mostra nga qelizat dhe të shohim nëse kanceri është përhapur

Trajtimi kirurgjik
Që është hequr kirurgjike të gjitha qelizat e kancerit dhe indet përreth. Në disa raste, të hequr nyjet limfatike afër për të zvogëluar rrezikun e kancerit të përhapur.

Trajtimit kimioterapia
Vrasin kancer tumor kimioterapia ndaluar në mënyrë që ajo nuk do të përhapet më tej. Efektet anësore të kimioterapia është se ajo ndikon në ato qeliza të shëndetshme janë gjithashtu në palcën e eshtrave, rrënjët e flokëve dhe ndihmon tretjen e ushqimit. - Traktin e zorrëve. Pacienti humb flokët, të përzier dhe të vjella, humbje e oreksit, bëhet i zbehtë, të lodhur, të ndjehen orklös. Qelizat e bardha të gjakut zvogëlon kështu bën që pacienti të jetë veçanërisht e ndjeshme ndaj infeksioneve. Kur ju merrni kimioterapi duhet të shmangin shtatzëninë, sepse ajo mund të dëmtojë fetusin. Zakonisht ul sexuellusten gjatë trajtimit, në disa raste do të jetë shumë steril. Rreshtim i traktit urinar dhe organet gjenitale mund të bëhen tepër të ndjeshme dhe korrjes në mënyrë që ajo është e lehtë për të marrë ulcerat dhe gjakderdhje.
Terapi rrezatimi
Radioterapia është dhënë për të kuruar ose arrestimin e kancerit tumor. Ajo gjithashtu mund të jepet për lehtësimin e simptomave kur nuk është e mundur për të kuruar sëmundjen e kancerit. Radioterapia është dhënë zakonisht pesë ditë në javë për 4-7 javë rresht.
Efektet anësore të trajtimeve të rrezatimit janë
Them indet e shëndetshme të dëmtuara por shërimi zakonisht kur ju ndaloi leximin. Dhëmbëza të indeve mund të ndodhë kohë pas trajtimit rrezatimi përfundoi. Ajo gjithashtu prekur rrënjët e flokëve, mukozës, fyt, ngjarje gastrointestinale, palcën e eshtrave, ku qelizat e gjakut janë formuar. Efekte të tjera anësore përfshijnë lodhje, kruarje dhe skuqje ku radioterapi lëkura sexuellust largohem.

Hormonet dhe antagonistët e hormoneve
Disa tumore janë të varur nga hormonet të rriten. Duke furnizuar me anti-hormonet apo të veprojë një pjesë apo i tërë hormonet e organeve prodhimin penguar rritjen e tumorit. Ky kryesisht kanceret që varen nga hormonet, p.sh., kancerit të gjirit, kancerit të prostatës, kancerit të mitrës.

Citokineve
Cytokines janë një substancë që stimulon sistemin imunitar. Ajo mbron trupin kundër infeksioneve dhe ajo ka disa efekt kundër kancerit të caktuara të tilla si leuçemia.

Kujdesi paliativ
Kujdesi paliativ (simptomatike) ju jep atëherë ju nuk mund të kuruar (kurativ = kurative) më. Ajo ofron kujdes paliativ kur
- Diagnoza është e saktë
- Jo Nëse diagnoza e saktë është e gjatë mund të kuruar ose të përmirësojë diagnozës
- Vdekja është që të pritet në një kohë të shkurtër
Kur stafi do të ofrojnë kujdes paliativ, kjo do të thotë se stafi do të sigurojë pleqsh mirë fizikisht, mendërisht, shoqërore dhe shpirtërisht. Ai jep atë nëpërmjet menaxhimin e dhimbjes, mbështetës, biseda dhe afërsia.

Jetuar jetën deri sa ju të vdisni

Ingalill është 47 vjeç, jeton në një apartament dhe për të marrë ndihmë nga shtëpia Stokholmit pleqsh. Ingalill ka qenë e martuar, por është i mbuluar tani ajo ka dy fëmijë të rritur një djalë i cili është 23 dhe një vajzë që është 26 vjeç, ajo ka punuar në zyrën e sigurimeve dhe bankës.
Ingalill të jetojnë në një apartament, apartament ajo jeton në nuk është e përshtatshme me të vërtetë për të, për ta trajtimet e fundit, ajo ka vështirësi me gjëra të caktuara si larjen e enëve, gatim, duke marrë në dhe jashtë vaskë mm. Por ajo merr ndihmuar nga shtëpia Stokholmit pleqsh. Ingalill mori e kancerit të gjirit e parë që përhapur në gji të tjera dhe pastaj kthehet muskujve, ajo është nënshtruar një operacioni pesë herë. Ingalill e di se ajo ka atë që ajo ka, dhe kjo është vetëm duke bërë më të mirën e saj. Është e vështirë trajtime nuk ka rolligt, por në qoftë se ju keni diçka të mirë për të shikojmë përpara për të bërë kështu, ajo është më e lehtë për të shkuar nëpërmjet saj. Ingalill ka Mistake gjetur se ajo ka kancer të tru i vogël, legen dhe katër rruaza. Kështu që tani ajo është e shqetësuar dhe të frikësuar se ajo nuk do të humbasë veten e tij dhe nuk e di se kush është ajo, por ajo përpiqet për të bërë më të mirën e saj duke kaluar kohë dhe udhëtojnë me fëmijët gjallë sa më mirë ajo mund mm.

Anna - Stina është 68 dhe jeton në fermën sup në Umeå.
Anna-Stina ka qenë i martuar, por burri i saj vdiq, ajo ka tre fëmijë. Ajo ka qenë në shtëpi gruan derisa fëmijët ishin 16-17 vjet më parë, ajo ka punuar në zyrën e postës 32years. Anna-Stina zbuluar kancerin përmes se ajo ndjeu një nyjë në gjoksin e tij. Anna-Stina ka qenë shumë i sëmurë, ajo ka marrë trajtime të ashpra tani ajo është dergjur por ka një dëshirë të madhe për të ardhur përsëri, edhe nëse ajo e di se nuk do të ndodhë. Anna-Stina lulëzojnë në fermën sup ajo merr të gjithë ndihmën që ajo ka nevojë dhe ajo gëzon ujë si ajo dëgjon në sfond edhe në qoftë se ajo nuk mund ta shohin atë. Por ajo gjithashtu e di se ardhja në Axla fermë kurrë nuk vjen nga ajo ka dëgjuar këtë shprehje, dhe ajo mendon se ajo është e saktë.

Anna-Stina e Ingalill kanë zgjedhur dy mënyra të ndryshme për të vdekur, por ndoshta i bëri ata më të tyre ishte i ndryshëm në varësi të kujdesit, ose ndoshta për shkak se ata ishin thjesht dy njerëz të ndryshëm. Unë nuk e di, por ajo që unë di është se ju duhet të respektojnë çfarëdo një pacient zgjedh për të qëndruar diku dhe për t'u dhënë atyre kujdesin dhe mbështetjen që u nevojitet. Ata nuk kanë zgjedhur të jetë / sëmuren pa ata u respektuar kështu duhet të jetë.

Çfarë është kanceri? Pse nuk ju merrni atë?
Dikush mund të thotë se kanceri është ndryshimet qelizë në trup që janë të parregullt, në mënyrë për të marrë atë nuk është e sigurt, ajo mund të varet nga se si jetoni, por ai gjithashtu mund të jetë i trashëguar. Por në qoftë se ju hani e drejtë, stërvitje është e shëndetshme, të kujdeset për trupin e tyre dhe nuk kanë atë në familje pse të merrni atë? Askush nuk mund t'i përgjigjet me të vërtetë atë, por kjo është e padrejtë, ju mund të mendoni. Unë nuk e di se si do të kisha reaguar në qoftë se unë kam gjetur se unë kam kancer. Unë ndoshta do të kishte panik në fillim, unë do të ndoshta vetëm u ul dhe filloi të bërtasë shumë menduan kishte shkuar në kokën time. Mirë parë kishte provuar dhe shërim, të shëruar dhe të përpiqet të bëhet i shëndetshëm përsëri, por mund të thoni ndonjëherë për një pacient kanceri që ai / ajo është i shëndetshëm? Apo e ka një rrezik që ajo do të kthehet? Nuk lejohet, unë kam qenë atje se çfarë kishte ndodhur me fëmijën tim? Si e shpjegoni atyre nëna ka kancer. Çfarë është kanceri i kishte pyetën? Po ka qeliza që nuk funksionojnë si duhet. Mirë, por çka pastaj? Sa më shumë që ju të merrni të sëmurë ju nuk ndiheni mirë trupi nuk është duke punuar si duhet. Mund të jenë të shëndetshme? Po kjo mund të, por ajo mund të vijë përsëri, ajo mund të përhapet dhe po ju mund të vdesin nga ajo. Vetëm në një situatë si kjo ju keni nevojë për shumë mbështetje nga stafi dhe familja por nëse familjet kanë energji për të mbështetur të sëmurit që do t'u japë atyre mbështetjen që ata nuk duhet të harrojmë se edhe ata vuajnë. Se kjo nuk është e lehtë për një të afërm, as si dy të afërmit dhe pacientët kanë nevojë për mbështetje më shumë. Pra, ajo ka vënë re se, për shembull, një gungë në gji bëhet i shqetësuar dhe i trishtuar, por e merr në telefon dhe të rezervoni një takim për shqyrtim. Në hetimin merr ato mostrat e gjakut ndjenjë pas çdo përplasem ulet dhe të bëjë një hetim CT. Dhe kjo rezulton se ajo është tumori kështu që më ka dhënë diagnozën e kancerit, oh edhe kanceri ndjehet si një bombë ka rënë poshtë dhe kanë marrë trupi im thyer në një mijë copa. Tani ju duhet të keni një operacioni për heqjen e gungë dhe ndoshta edhe të gjithë pjesën gjoksin e feminitetit tim. Me operacion, kështu që ju duhet të merrni kimioterapi dmth citotoksike, ose droga qelizave-pengon për të ndaluar përhapjen e qelizave të kancerit, duke vrarë kancer tumor. Atëherë do të mendojnë Huh mirë atëherë ndoshta unë mund të jetë i shëndetshëm, por me që ju të merrni të gjithë këtë trajtim, ajo që më jep efekte anësore. The not të mjaftueshme se ata kanë humbur zemrat e tyre disa i feminitetit e tyre ju humbni, por flokët e tyre sëmuret merr mm varfër oreks. Pra, ku është burrë apo gjysmë-grua mund të mendojnë pa flokë pa një gji dhe të ndjehen të sëmurë. Unë do të doja të jetë në shtëpi me fëmijët e mi dhe burrin tim në qoftë se unë kam qenë, ose pasur sëmundje unë e di se ku është më e mira dhe më e madhe dashuria që unë do të merrni. Por do të ndjehen mirë për të parë mua si kjo, pa flokë pa një gji dhe për të parë se ndihem i sëmurë dhe pastaj të vjellësh? Si do ta kishin marrë atë? Burri im ndoshta do të përpiqet të jetë aq i fortë sa të jetë e mundur dhe do të më japë të gjithë mbështetjen që kam nevojë, por ai ndoshta do të qaj kur unë nuk e shoh atë duke u zemëruar, sepse unë nuk u ndjeva mirë dhe shpresoj se unë jam i shëndetshëm, të marrë të shëndetshme nuk vdesin dhe lënë atë lënë atë. Por fëmijët e mi, unë nuk e di, por kjo nuk do të ndjehen mirë, dhe nëse dikush mund të shpjegojë atyre ata nuk e kuptojnë, por unë kam gjithçka bëhet në fuqinë time dhe u përpoq për të gjetur forcën për disa ata që i dua. Por, çfarë nëse ajo vjen mbrapa dhe kjo rezulton se kam kancerin e trurit që nuk është duke shkuar për të hequr që do të thotë unë do të vdesin në të ardhmen e afërt. Atëherë unë do të marrë kujdesin paliativ që është simptomatike për të marrë atë në mënyrë diagnoza duhet të jetë vendosur si duhet, nuk është e mundur për të kuruar ose përmirësimin e diagnozës dhe vdekja pret së shpejti. Atëherë unë mund të merrni rrezatim, sepse ajo jo vetëm që shëron dhe ndalon tumor kancer pa të lehtësojë sëmundjen time, edhe në qoftë se ajo nuk mund të më shpëtojë. Kujdesi paliativ do të më japë respektin që unë mund të vendosë në ndershmërinë time dhe cilësinë e jetës. Kjo do të thotë se stafi do të më jepni një pleqsh mirë fizikisht, mendërisht, shoqërore dhe shpirtërore, pavarësisht nëse unë zgjedh të qëndrojnë në shtëpi ose në një shtëpi pleqsh. Kujdesi paliativ gjithashtu siguron të drejtën për të thirrur të afërmit e mi. Për bashkëpunëtorët e mi mendojnë se prania dhe pjesëmarrja e tyre janë të rëndësishme. Është e vështirë kur gjërat ndodhin dhe ju nuk keni përgjigje për çdo gjë, por ju duhet të përpiqet të bëjë më të mirën për personin i cili ka kancer duhet të ndjehen mirë. Ndjehen rehat jo lënduar ose kanë sa më pak dhimbje të jetë e mundur dhe për të marrë disa nga dëshirat e tij plotësohen, si do larg diku për të marrë një të shkuar vakt të ndjehen dashurinë dhe kjo është një vlerë shumë.
Gjatë punës time me këtë kam marrë një telefonatë që zgjasin im këtë nënë që ka pasur kancerin e mitrës, gjirit, ajo i nënshtrohet një operacioni për heqjen e kancerit të trurit vogla dhe të mëdha. Ajo është gjyshja e një prej fëmijëve të mi, ne nuk e dimë se si do të jetë me të se nëse ajo do të mbijetojë dhe të jetë të shëndetshme ose të vdesin. Djali im nuk di asgjë se ai është vetëm 8 vjeç dhe ne nuk duam ta trembë atë, por të presim dhe shpresojmë se ajo do të merrni më të mirë. Kur kam marrë këtë thirrje, unë nuk mund të mbajë lotët. Ne nuk kemi rënë dakord gjithmonë, por ajo është ende e gjyshja e fëmijës tim që ai e do diçka jashtëzakonisht. Ajo ishte / është personi që unë mund të llogarisë në kur bëhet fjalë për djalin tim. Ajo e do atë aq shumë, jepi sa më shumë dashuri dhe dashuri që unë jam shumë i dobët për të të treguar atij se gjyshja e tij mund të vdesë. Ajo që unë me të vërtetë nuk shpresoj. Edhe pse unë dhe ajo nuk është një familje dhe nuk kanë sa më shumë kontakte më kështu që ajo dhemb për të dini se ajo nuk ndjehet mirë. Kur është fjala për sëmundjet si kanceri që në disa raste nuk mund të shërohet, ai nuk është vetëm të sëmurët që janë të prekur, por edhe familja dhe miqtë gjithashtu vuajnë. Shpresojmë disa nga të gjithë këtij hulumtimi është se ajo do të zhvillojë edhe më shumë dhe të bëjnë më shumë njerëz të shëndetshëm.

Natasa Arrano

based on 26 ratings Historia e mjekësisë, 2.5 out of 5 bazë të 26 ratings
Vlerësoni historinë e mjekësisë


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim është schoolwork që kanë të bëjnë historinë e mjekësisë apo në asnjë mënyrë në lidhje me historinë e mjekësisë.

Koment historinë e mjekësisë

|