. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Mayans

Mayans vendosën nëpër bregdetin e Paqësorit, në Meksikë perëndimore, disa mijëra vjet para Krishtit Ata ndërtuar qytetet e vogla me fermat dhe filluan për të transportuar mallra. Ata u rrit misër, fasule, perime - si speca dhe kungull por edhe fruta.
250-950 e.kr quajtur madhështia Mayan kulturës ose kulm. Për këtë periudhë, ata kishin zhvilluar arkitekturën e tyre në tempuj të mëdha dhe piramidat ndërtuan për të nderuar perënditë e tyre. Zotat ishin të përfaqësuara në formë të njeriut dhe të kafshëve të përziera. Kjo ishte qielli, fertilitetit dhe vdekjes perëndi që dominonin. Ajo sakrifikoi sakrificën e gjakut.
Mayans kishte njohuri të madhe të astronomisë dhe matematikës. Ata mund të parashikojnë eklipset, kometat pasazhe dhe kuptoj se qindra e kalendarit vjet më parë.
Popullsia u rrit dhe ndërtoi qytete të mëdha në vende që sot janë shtetet aktuale Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador dhe, mbi të gjitha, në Gadishullin Jukatan.
Qytetet ishin të sunduar nga priftërinjtë, por edhe kështu, ata ende kishin mbretërit që njerëzit e panë si të hyjnive. Mayans ishin aq të fuqishme që ata më në fund kishin dallime të klasës mes popujve.
Kështu që ata kanë jetuar për disa qindra vjet deri në degradimin e mjedisit që sosje e tokës bënë që korren rënë dhe qytetet u braktisën. Kur erdhi spanjollët, nuk kishte shumë mbetur e kulturës së tyre.
Edhe sot, jeta e shumë pasardhësve Mayan në bujqësi. Dhe shumica jetojnë në Jukatan dhe Guatemala, ku 60% e popullsisë janë Maya Indians. Ata flasin për gjuhën e paraardhësve të tyre dhe disa tradita të lashta Mayan të jetuar. Por Mayans sot ndjehen të çmendur dhe të diskriminuar. Jeta e tyre është e ndryshme nga pjesa tjetër e popullsisë. Jetëgjatësia Mayan jeta është vetëm 45 vjeç kundër 63 vjet për njerëzit e tjerë.

Aztecs

Aztecs erdhi nga veriu rreth 1200 dhe u vendosën në Meksikë pranishëm. Atje ata themeluan një qytet që ata të quajtur Tenochtitlan, tani Mexico City. Qyteti është ndërtuar mbi islets në Liqenin Texcoco.
Ata ndërtuan tempuj të mëdha ku u flijuan me mijëra njerëz të perëndive që ishin përgjegjës për shi dhe vegjetacionit.
Ashtu si Mayans kultivuar me fruta, perime dhe misër. Peshkimi ishte gjithashtu një pjesë e madhe e dietën e tyre.
Aztecs kishte gjuhën e vet të shkruar, që ata kanë përdorur simbole dhe imazhe. Ata ishin shumë njohuri në matematikë dhe astronomi, dhe ka krijuar një kalendar porosi në gur. Ajo është në dispozicion tani në një muze në Mexico City.
Aztecs ishin shumë luftarak dhe kërkohen shumë sakrifica të gjakut. Në këtë mënyrë ata fituar shumë armiq.
Kur spanjoll Hernan Cortes dhe trupat e tij arriti në 1521, ajo ishte e lehtë për të marrë ndihmë nga Aztecs shtypur fqinjët. Spanjollët vranë shumë amerikanë amtare, ndërsa të tjerë kanë vdekur nga sëmundjet e sjellura nga ta.
Në 1525 vrarë aztekkungen fundit dhe spanjollet mori në Meksikë. Aztekkulturen plotë është zhdukur dhe disa indianët të cilët mbijetuan luftërat dhe sëmundjet jeni ajo që ka mbetur e popullatës në të ardhmen.
Mexicans sot është rezultat i emigrante spanjisht.

based on 11 ratings Mayans, 2.3 nga 5 në bazë të 11 ratings
Rate Mayans


Related schoolwork
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Mayans ose në asnjë mënyrë në lidhje me Mayas.

Koment Mayans

« | »