.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Mayans

Mayans vendosën nëpër brigjet e Paqësorit, në Meksikë perëndimore, disa mijëra vjet para Krishtit Ata ndërtuan qytete të vogla me pemishte dhe ata filluan për të transportuar mallra. Ata u rrit misri, fasule, perime - si speca dhe kungull, por edhe fruta.
250-950 e.kr quajtur storhets- kulturës Maya ose lulëzoi. Për gjatë asaj periudhe ata kishin zhvilluar arkitekturën e saj në tempuj të mëdha dhe piramidat ato të ndërtuara për nder të perëndive të tyre. Perënditë ishin imagjinuar në formë të përzier njerëzore dhe shtazarak. Kjo ishte një katër-poster, fertilitetit dhe vdekjes perëndi që dominonin. Ajo sakrifikoi sakrificën e gjakut.
Mayans kishte njohuri të madhe të astronomisë dhe matematikës. Ata mund të parashikojnë eklipset, kometa pasazhe dhe kuptoj se qindra e kalendarit të viteve më parë.
Popullsia u rrit dhe ata ndërtuan qytete të mëdha në vende që sot është shtetet aktuale Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador dhe, mbi të gjitha, në Gadishullin Jukatan.
Qytetet ishin të sunduar nga priftërinjtë, por edhe kështu, ata ende kishin mbretërit që njerëzit panë si hyjnive. Mayans ishin aq të fuqishme që ata më në fund kishin dallime të klasës mes popujve.
Pra, ata jetuan për disa qindra vjet deri në degradimin e mjedisit që sosje e tokës bënë që korren rënë dhe qytetet ishin braktisur. Kur spanjollët arritën, aty nuk mbeti shumë e kulturës së tyre.
Edhe sot jetojnë shumë nga pasardhësit Mayan të bujqësisë. Dhe shumica jetojnë në Gadishullin Jukatan dhe në Guatemala, ku 60% e popullsisë është Maya indianët. Ata janë duke folur për të njëjtën gjuhë si paraardhësit e tyre dhe disa tradita të lashta Mayan jetuar. Por Mayans sot ndihem i çmendur dhe të diskriminuar. Kushtet e tyre të jetesës janë të ndryshme nga pjesa tjetër e popullsisë. Jetëgjatësia Mayan jeta është vetëm 45 vjet kundër 63 vjet për njerëzit e tjerë.

Aztecs

Aztecs erdhi nga veriu rreth vitit 1200 dhe u vendosën në të pranishëm Meksikë. Ku ata themeluan një qytet që ata të quajtur Tenochtitlan, tani Mexico City. Qyteti është ndërtuar mbi islets në Liqenin Texcoco.
Ata ndërtuan tempuj të mëdha ku u flijuan me mijëra njerëz për të perëndive të cilët ishin përgjegjës për reshjet dhe vegjetacionit.
Ashtu si Mayans kultivuar me fruta, perime dhe misri. Peshkimi ishte gjithashtu një pjesë e madhe e dietën e tyre.
Aztecs kishin gjuhën e tyre të shkruar që ato përdoren simbole dhe imazhe. Ata ishin shumë njohuri në matematikë dhe astronomi dhe krijoi një kalendar me porosi në gur. Ajo tani është në një muze në Mexico City.
Aztecs ishin shumë luftarak dhe kërkohet shumë sakrificë e gjakut. Në këtë mënyrë, ata fituan shumë armiq.
Kur spanjoll Hernan Cortés dhe trupat e tij arriti në 1521, ajo ishte e lehtë për të marrë ndihmë nga të Aztecs shtypurit fqinjët. Spanjollët vranë shumë indianët ndërsa të tjerë vdiqën në sëmundjet që kanë sjellë me ta.
Viti 1525 ishte vrarë aztekkungen fundit dhe spanjollët mori përsipër gjithë Meksikë. Aztekkulturen e plota u zhdukur, dhe disa indianë të cilët mbijetuan luftërat dhe sëmundjet janë çfarë ka lënë të popullsisë në të ardhmen.
Sot Mexicans është rezultat i emigrante spanjisht.

based on 5 ratings Mayans, 2.2 out of 5 bazuar në 5 vlerësime
Vlerësoni Mayans


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Mayans apo në asnjë mënyrë në lidhje me Mayans.

Koment Mayans

« | »