.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Shkenca Mesopotamisë Mjekësi

Për mbijetesën tonë, ka njohuri për shërimin e plagosur dhe të sëmurë kanë qenë shumë viktig.I Mesopotami, toka në mes të lumenjve Tigër dhe Eufrat, në të pranishëm Irak, besohej se sëmundje janë shkaktuar nga demonët ose një dënim nga perënditë kur i sëmurë mund të kryer mëkate. Për të kuruar të sëmurët, keni pasur për të identifikuar Perëndinë dhe disi pastaj të merrni në kontakt me Perëndinë dhe ndoshta qetësuar Perëndinë në mënyrë që të sëmurët mund të shërohet apo të shmangur frymën përmes dikton apo viktima. Por, ka pasur mbi 6.000 perëndi të ndryshme dhe frymërat e liga që mund të ketë shkaktuar sëmundjen. Mënyra më e zakonshme për të gjetur vullnetin e perëndive banonin nëpër diagnostifikim; ata kontrolluar të mëlçisë për shkak se ajo është konsideruar se mëlçisë ishte organet më të rëndësishme të trupit, krahasuar mëlçisë me një kafshë slakats për të parë se si do të duken të shëndetshme.
Dhe në qoftë se pacienti u sulmua nga frymërat e liga, ata do të mund të lirohet nga shpimit një vrimë në kafkë, i njohur si trepanation. Kjo mund të tingëllojë si shumë e rrezikshme, por edhe kafkat e vjetra janë gjetur për të kanë treguar se shumë mbijetuar për shkak se këmbën mprehtë tehe drejtua nga kocka të ri dhe të bëhen të rrumbullakosura, dhe disa bëhen edhe "Operacioni" disa herë kur kanë gjetur kafka me disa vrima në faza të ndryshme të procesit të shërimit.
Në trajtimin e sëmundjeve të përdorur më shpesh një kombinim i ritualeve fetare, ilaçe bimor, terapi magjike dhe fizike dhe psikologjike, por astrologjia ka luajtur një rol, gjithashtu, organet qiellor pozicionet mund të japin udhëzime. Por kjo ishte kryesisht për shkak të sëmundjeve të brendshme të cilat nuk mund të shoh ndonjë shkaqet e drejtpërdrejta të shenjë të sëmurë ose dëmtim.

Kirurgjisë në Mesopotami zhvilluar herët dhe u bë shumë të zhvilluar, por më vonë u shfaq për të kanë rënë. Kjo mund të ketë qenë në masë të madhe për shkak të sundimtarit babilonase Hamurabi (1797-1750) ligjet të cilat përmbahen dhjetë klauzola që rregullonin punën e ardhshme e mjekut dhe të paguajnë për trajtim sukses, por edhe dënim për dështim, për shembull,
215. Në qoftë se një mjek trajton një njeri i lirë me një thikë bronzi et shkak plagë serioze dhe njeriu merr edhe ... kështu që mjeku duhet të marrë dhjetë sikla argjendi.
218. Në qoftë se një mjek trajton një njeri i lirë me një thikë bronzi për shkak të një plagë të rënda dhe ky njeri vdes ... kështu që ju duhet të pres jashtë duart e mjekut.

Ka mbishkrime sugjeron se dënimet nuk ishin praktikë aq të rrepta dhe se ligji nuk është ndjekur në mënyrë rigoroze. Por diçka e veçantë është se të dyja listën e çmimeve dhe dënimi normat janë të varura nga statusi e pacientit në shoqëri. Nëse një rob mund të shërohet, atëherë do të jetë "pronari" për të paguar dy denarë te mjeku, por në qoftë se skllavi megjithatë, do të vdiste në mënyrë që mjeku do të jetë e nevojshme për të zëvendësuar atë me një të re.

Në Mesopotami kishte dy lloje të ndryshme të mjekëve, ashipu dhe ASU.
Ashipu ishte kryesisht një magjistar - Priftërinjtë detyra kryesore e të cilit ishte për të përcaktuar zot apo shpirtin shkaktuar sëmundjen dhe gjithashtu të përpiqen për të kuruar me ndihmën e Amulets dhe parashikon për të hedhur jashtë frymën, shkakun e sëmundjes.
ASU ishin specialistë në mjekësi bimore - plagët trajtohen nga pastrimi dhe salcë me antiseptics, bactericides, ointments, për shembull, Sapun bërë nga valë yndyrë të kafshëve me alkali.

Çdo gjë që ne dimë për mjekësi Mesopotami vjen nga mijëra pllakat argjilore me kilskrifter, ata kanë gjetur shumë herë të tjera në Babylonia, Ninive, Asirisë dhe të Urukut dhe të tjerët. Por ne kemi gjetur edhe në Ninive, një koleksion i instrumenteve kirurgjike duke përfshirë Scalpels, saws bronzi dhe xham vullkanik, rock vullkanik me shkëlqim. Pikturat janë kryesisht të pavarura, por ka disa piktura që rri së bashku dhe mund të shihet si një libër mjekësor. "Traktat mbi diagnozën mjekësore dhe prognozë" është libri më i madh mjekësor dhe përbëhet nga 40 tableta argjile dhe nga rreth 1600 f. Kr, përmbajtja konsiderohet të jetë një përmbledhje e disa shekujve të dijes. Kjo është, si shumë të tjerë, vënë së bashku në mënyrë që ai lexon nga koka në këmbë, dmth i pari është teksti i kokës, qafës, etj Pjesë të tjera ruhen (ethe, sëmundjet e lëkurës, parazitët, etj) janë të plota dhe përshkrimet e sëmundjeve të ndryshme shpesh janë të sakta dhe të tregojnë aftësi të mira të vëzhgimit dhe mendjemprehtësi.

Në përfundim, mund të thuhet se edhe pse në Mesopotami kishte njohuri të mira, kjo nuk ishte e atyre që mori një ndikim të madh në artet shëruese botë, por ajo ishte Egjipti i cili mori rol të madh.

Shkalla e Mesopotamisë Mjekësi-Shkencë


Projektet Related shkollore
Më poshtë është schoolwork bëjnë Mesopotami Mjekësi Shkencës ose në asnjë mënyrë në lidhje me shërimin Mesopotamisë.

Koment Mesopotami Mjekësi-Shkencë

« | »