.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

NIGERIA

KUSHTETUTA

Nigeria ka qenë një republikë federale që nga viti 1999. Para, gjatë shumica e 80-ta dhe gjatë viteve 90-ta u sunduar Nigeri nga ushtria. Tani ata janë një republikë federale me një sistem shumë-partiak. Ata kanë dy parlamentet, si Shtetet e Bashkuara.
Nigeria është e ndarë në 36 shtete, dhe edhe atje, të njëjtin sistem si Shtetet e Bashkuara, me qeveritarët.

Popullsi

Nigeria ka një popullsi shumë të madhe, dhe në fakt është një nga vendet me popullsi më të dendur të Afrikës. Në vitin 1950 ata gjetën të naftës në vend, që prej atëherë, Nigeria është një nga vendet më të pasura të Afrikës. Vendi është quajtur edhe "gjigandi i Afrikës" dhe ka ndikim të madh në ekonominë e Afrikës dhe politikë.
Numri i grupeve etnike është rreth 250 pc. tre forma kryesore 2/3 e popullsisë. Këto janë:
• Hausa Fulani, të cilët janë myslimanë dhe të jetojnë në veri. (29% e popullsisë)
• Igbo, të cilët janë të krishterë dhe të jetojnë në Juglindje. (18% e popullsisë)
• Yoruba, të cilët janë të krishterë, myslimanë apo fe e natyrshme. (20% e popullsisë

Nigeria është papunësia një problem gjigant. Naftës ka bërë disa të pasur, por mbi 70% janë të varfër. Krimi është një problem i madh në qytete. Rrethprerja femër është praktikuar edhe disa grupe etnike. Poligamia është e humbur në të gjithë vendin, si dhe martesat e detyruara të miturve. Vejushat dhe gratë pa fëmijë janë të diskriminuar. Njerëzit nganjëherë përndjekur për shkak se ata janë të besohet të angazhohen në magji. Në disa vende, është ende një rob bijtë e kastave të veçanta janë të diskriminuar. HIV është i thjeshtë i fuqishëm, rreth 5 milion. Mund të HIV të infektuar

Ndërmarrje

Shumica Nigerians punojnë në bujqësi. Shumica e njerëzve të rritet për nevojat e tyre, me shata dhe si. Ata shpesh djegin pyllin për të marrë më shumë tokë. Ata rriten Yams mira në jug dhe melekuqe dhe mel në veri. Ata janë eksportuar kakao dhe kikirikë.
Peshkimi është kryer në brigjet e liqeneve. Por shkatërrimi i pyjeve rizoforë në deltën Nigeri përbëjnë një kërcënim për rezervat e peshkut në të ardhmen.

Industrial

Nigeria nuk është një vend i madh industrializuar. Shumica e industrive të prodhimit në shkallë të vogël, nga të cilat 60 për qind janë në Lagos dhe rrethinat e saj.

Gjëja më e rëndësishme është të industrive ushqimore, tekstile, letër, kimike, konstgödnings-, metalike dhe të ndërtimit. Viktigas Megjithatë, industria e naftës që dominon në jug. Industria ka probleme me mungesa të energjisë elektrike, korrupsionit dhe krimit.

Histori

Historia e Nigerisë shkon prapa më shumë se dy mijë vjet. Ka pasur disa mbretëri të fuqishme në zonë. Disa ishin tregtarët dhe fermerët, ata ishin gjithashtu të mjeshtrit dhe të aftë për të punuar me pëlhurë dhe sculpting. Shumë kishin dëgjuar Kano ishte një qytet i pasur dhe e bukur e cila eksportuar tekstile, këpucë dhe kripë. Njerëzit erdhën nga shumë vende në dyqan me ar, erëza dhe pëlhura. Evropianët erdhi në Nigeri për herë të parë 1472. Ata erdhën për të tregtisë me afrikanët.
Por gradualisht njerëzit filluan tregtare në skllevër mund të jetë fitimprurës. Ata shiten skllevërit të sheqerit dhe pambuku plantacione në Amerikat. Nga Afrika dërguar dhjetëra mijëra skllevërve në Amerikë. Kjo tregti mizore ishin ata duke bërë për 350 vjet.
Zona u mor përsipër nga Britania në fund të 1800, si një koloni.
Se Nigeria është fituar sot pavarësinë nga Britania në vitin 1960. Nigeria ishte përjashtuar pasi që shumica e ushtrisë në vitin 1999.

based on 7 ratings ALBANIA, 2.2 out of 5 në bazë të 7 ratings
Rate ALBANIA


Lidhur me schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë Nigeri ose në ndonjë mënyrë lidhur me Nigeri.

Koment NIGERIA

« | »