.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Revolucioni Amerikës së Veriut

Luftërat koloniale Amerikës së Veriut luftuan në 1689-1697 në lidhje me ndonjë lufte të madhe në Evropë. Vitet e luftës 1689-1697 në mes të Francës dhe Britanisë përkoi me Luftën e nëntë vjet në Evropë përfundoi me Paqen e Rijswijk pa ndryshime territoriale në Amerikën e Veriut. Gjatë Luftës së Vazhdimësinë spanjoll 1701-1713 bekrigade Britania Newfoundland, tani Nova Scotia, New Brunswick dhe zonën përreth Hudson Bay. Trashëgimi austriak degë Lufta në Amerikën e Veriut shpërtheu në 1739, pasi që Spanja kishte denoncuar skllevërve kontratën e Britanisë tregtare me Amerikën spanjolle. Franca bëri një besëlidhje me Spanjën në 1741 dhe u detyrua të paqes e Aachen në 1748 për kontrollin britanik dorëzimit mbi Shën Lorenc lumit gotull. Gjatë Luftës së Shtatë vjet "1756-1763 ka fituar sukses të madh në Britani në Amerikën e Veriut. Në Paqes së Parisit, Franca duhet të heqë dorë nga Kanada dhe gjithë vendin në lindje të Misisipit. Nga Spanjë Pocket Britani ndërsa Florida.Nordamerikanska Lufta u zhvillua në mes të Britanisë dhe kolonive të saj të Amerikës së Veriut 1775-1783 dhe çuan në krijimin e Shteteve të Bashkuara. Tensioni midis kolonive dhe vendit amë erdhi nga legjislacioni ekonomik dhe tregtar se Parlamenti i Anglisë ushtruar kundër kolonive, veçanërisht që kërcënimi të jashtëm dhe nevoja për mbështetje nga vendi amë skaduar pas blerjes së kolonive franceze në Amerikën e Veriut, në Traktatin e Parisit në 1763. Megjithë përpjekjet anglisht për të përmirësuar marrëdhëniet me shfuqizimin e shumica e ligjeve që kufizuara tregtinë kolonive u rrit në rezistencën e Amerikës kundër të drejtave legjislative e Parlamentit, dhe në disa raste mori formën e trazirave të dhunshme. Konflikti shpërtheu në luftë të hapur pas një episod të quajtur "Boston Tea Party" në 1773. Teimporten ishte veshur me një tarifë të vogël, të cilin qeveria britanike mbahet për arsye të parimit. Një grup i amerikanëve vodhi maskuar si Indians në bordin e një anije telastat në port Boston dhe e hodhi ngarkesave jashtë bordit. Qeveria pastaj kishte për të bllokuar portin e Bostonit, imponuar sundimin ushtarak në Massachusetts dhe quartered ushtarake në shtëpitë civile, e cila është perceptuar gjithnjë si një shkelje të rëndë të të drejtave dhe lirive kolonitë. Një kongres u mbajt në Filadelfia në 1774 nga përfaqësuesit e të gjitha kolonive përveç Gjeorgjisë. Drejtën koloniale në rregulloren e vetë të dyshuar dhe ka vendosur për të thyer marrëdhëniet tregtare në mes të vendit amë. Qeveria britanike bëri lëshime, por shpjegoi se Massachusetts rebeluar, kolonitë e tjera ka qenë në solidaritet me Massachusetts. Më 19 prill, 1775, ai erdhi në një përplasje ndërmjet kolonistët dhe trupave britanike në Lexington, Massachusetts, dhe kështu lufta ishte e pashmangshme. Një i ri u mblodh Kongresi maj 1775 në Filadelfia. George Washington u emërua komandant të kolonëve në shefin, por ende shpresonte për një zgjidhje kompromisi. Uniteti mes kolonistët nuk ishte i plotë. Biznesmenët në veri si dhe pronarët në jug mbështetur britanik, dhe në vitet e ardhshme emigruar mbi 80.000 të ashtuquajturat bindurit. Ngurrimi britanik për të bërë lëshime, megjithatë, çoi në Kongresin 4 korrik 1776 të miratuar nga Thomas Jefferson shkruar Deklaratën e Pavarësisë. Britanikët kapi iniciativën në fillim të luftës dhe u përpoq për të kolonive të veçanta përgjatë lumit Hudson në të parë të shtypur rebelimin në veri. George Washington arriti të mbajë së bashku e tyre të pajisura keq këtu, dhe në 1777 ₩ ushtrinë e tij verior një fitore të rëndësishme në Saratoga. Suksesi lejohet Franca të hyjë në luftë në 1778, dhe Spanja dhe Holanda ndjekur shembullin në 1779 dhe 1780. Britanikët fituar fitore të mëdha në jug, ndër të tjera. a. në Charleston në maj dhe Camden në gusht 1780, por në një përpjekje për të shtypur pjesën perëndimore mundën rëndë në Kings Mountain në tetor të vitit të njëjtë dhe janë mbushur me njerëz kthehet në drejtim të bregdetit. Këtu-frëngjisht dhe përforcime detare arriti në verën e vitit 1780 për të ndihmuar kolonistët, dhe në tetor 1781 detyroi trupat britanike në Yorktown dorëzim. Luftë vazhduar kryhet vetëm nga deti në formën e kaperier dhe bllokimit. Në Traktatin e Paqes në Paris në 1783 njohu Britania e pavarësisë së Shteteve Amerikane.

Refleksione / Analiza

Amerika e Veriut ishte sigurisht një zonë shumë e "prerë" në kohërat kolonialiste. Ka pasur shumë vende të cilat kanë marrë tokat e ndryshme. Ajo ka punuar mjaft mirë deri në Mbretërinë e Bashkuar filloi të ketë epërsi mbi atje rreth 1760 kur kryesisht Franca dorëzuar gjithçka në lindje të Misisipit që të kuptojnë se ata nuk mund të ketë qenë veçanërisht i lumtur, madje edhe financiarisht në mënyrë që të vënë atë ndoshta edhe gjurmët e tyre. Spanja ka marrë në të njëjtën kohë të japin Britania Florida. Ndoshta për shkak se Spanja dhe Franca ishte në ligën atëherë.
Atëherë kur lufta kishte qetësuar pak midis vendeve amë fillon kolonitë e ndryshme për të kërkuar më shumë liri në Britani. Dhe më në fund u bë aq i pazgjidhur që shpërtheu në luftë. Dhe, kur ata e panë vende si Britania kishte pushtuar kolonitë larg shansin e tij dhe andlände për ndihmë kolonive 'dhe mundi Britaninë. Por ajo që unë pyes veten pse ata e bëri atë. Ka pasur edhe ndonjë marrëveshje se do të marrë një pjesë të veriut në qoftë se ata ndihmuan apo koloni? dhe për luftën e tij për liri nuk mund të kolonive të dhuruar tokë të drejtpërdrejtë, kjo tingëllon kostigt në këtë rast.

based on 4 ratings Revolucioni Amerikës së Veriut 2.3 nga 5 bazuar në 4 vlerësime
Shkalla e Veriut Revolucioni Amerikan


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Revolucionin Amerikan Veriut apo në asnjë mënyrë në lidhje me Revolucionin e Amerikës së Veriut.

Koment Revolucionit të Amerikës së Veriut

« | »