Norvegji

• Si të kontrollit Norvegji:
Norvegjia është një monarki kushtetuese që do të thotë se vendi ka një mbret apo mbretëreshë (apo të dyjat). Por ata nuk kanë fuqi, por ajo ka një qeveri parlamentare të emëruar. Kryeministri i Norvegjisë Jens Stoltenberg njësi.
Norvegjisht i jep Kushtetuta e 1814 kreu i shtetit, të drejtën të caktojë në mënyrë të pavarur, por qeveria e tij që nga 1884, kur u prezantua sistemi parlamentar, ai është bërë në mënyrë që kryeministri duhet të ketë mbështetjen e Stortinget.
Norvegjisht e parlamentit, Stortinget, përbëhet nga 169 anëtarë nga viti 2005, nga 19 rajonet e zgjedhura, fylke.
E sistemit zgjedhor është proporcional zgjedhjet çdo katër vjet.

• partive politike të vendit janë:

• Punės - ekuivalentin e Social-Demokratëve të Suedisë. Norvegji më i madh i partisë.

• Konservatorët - ekuivalent me suedisht moderuarve dhe qëndron në të djathtë në politikë.

• Partia Senter - mbrojnë fermerët si norvegjisht suedisht Qendra e Partisë do të mbrojnë fermerët e suedisht.

• Kristian Partia Popullore - borgjez një parti e cila është duke punuar për të marrë vlerat e krishterë në politikë.

• Sosialistisk Venstre Partisë - i formuar nga grupe të ndryshme të majtë banded së bashku.

• Progres i Partisë - një parti pakënaqësi

• Venstre - është një parti e majta.

• Ekonomia e vendit:
Norvegjisht i ekonomisë është i bazuar fillimisht në të pyjeve dhe të peshkimit.
Por pastaj Norvegji në vitin 1975 u bë një eksportues i naftës, industria karakterizohet me rritje të prodhimit të naftës dhe të gazit.
Norvegjisht i ekonomisë është për shkak të pambrojtur. Varësia e lartë e çmimeve të naftës.

• kompani norvegjeze:
Për shkak të naftës, janë formuar shumë kompani. Tre prej tyre me emrin Statoil, Norsk Hydro dhe baladë.

• Sistemi i Norvegjisë mirëqenies:
Norvegji mirëqenien e sistemit ishte kryesisht e ndërtuar nga parave nga të naftës dhe të gazit.

• Trajnimi:
Fillore është dhjetë vjet. Fëmijët fillojnë në moshën e gjashtë dhe katër vjet në småskolesteget, tre vjet në mes fazë dhe tre vjet në fazën e të rinjve. Të gjithë do të kenë të drejtën të tre viteve të shkollës së mesme ose formim profesional. Rreth 95 përqind e studentëve të arsimit përtej shkollës fillore. Ka disa shkolla të pavarura në Norvegji. Universiteti i Oslos, Bergen, Trondheim, Tromsø dhe Stavanger.

• Mos e përpuno materiale:
Norvegjia ka ndër të tjera, mineral hekuri, qymyr (të Svalbard), të çojë, zinkut, bakrit dhe aluminit. Por ekonomikisht më të rëndësishme janë të burimeve natyrore të naftës dhe gazit natyror. Norvegjia është e pestë më i madh në vlerat e naftës eksportues. Gas prodhimit në 2020 pritet të tërheqë më shumë para se të Thesarit të naftës. I tubacioneve në shtratin e detit është e naftës dhe gazit në Mbretërinë e Bashkuar dhe Evropës kontinentale.

• Organizatat:
Norvegjia është një nga vendet e NATO-s, i cili e themeluar në vitin 1949. NATO-s, Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut, do të thotë "të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut".
Norvegjia ka në dy referendume të tha se nuk e anëtarësimit në BE.

• Norvegjia e kulturës:

Norvegjisht kulturës përfshijnë Bëhuni ndërkombëtarisht e famshme nga artisti Edvard Munch (1863-1944), kompozitorit Edvard Grieg (1843-1907)

Ka shumë të tjera të famshme Norwegians shembull:

* Niels Henrik Abel - mathematikë gjeniale
* Roald Amundsen - së pari për të Jugut Pol
Elisabeth Andreassen * ( "Bettan) - singer
* Tone Bekkestad - TV4 motit
* Ole Bull - violinë lojtar, kompozitor
* John Carew - lojtar futbolli
* Magnus Carlsen - shah lojtar
* Bjørn Dæhlie - skiatorë, herë më e suksesshme e dimrit madhështor
* Jon hendek - autori
* Fossum Karin - autori
* Edvard Grieg - Kompozitori
* Knut Hamsun - autori
* Anita Hegerland - singer
* Sonja Henie - patinazhit yll dhe aktore në Hollywood
* Thor Heyerdahl - arkeologu dhe historiani, forca lëvizëse prapa Kon-Tiki projektit
* Henrik Ibsen - autori
* ASE Kleveland - Këngëtari dhe politikani
* Sissel Kyrkjebø - singer
* Trygve Lie - i parë i Sekretarit të Kombeve të Bashkuara
* Edvard Munch - artist
* Wenche Myhre - singer
* Fridtjof Nansen - adventurer, shkencëtar, diplomat
* I çuditshëm Nerdrum - artist
* Sverre Anker Ousdal - aktor
* Alf Prøysen - visdiktare dhe shkrues, duke përfshirë "lugë çaji e Mjaltë" dhe "myshk prag të Krishtlindjeve." * Vidkun Quisling - Nazi dhe të akuzuar për tradhti e gjatë Luftës së Dytë Botërore
* John Arne Riise - Futbollisti
* Aud Schønemann - aktore, më i njohuri nga TV se Marve Fleksnes' nënë
* Jon Skolmen - komedian, aktor, i njohur më mirë nga "Sällskapsresan" filma
* Petter Solberg - tubim shofer
* Ole Gunnar Solskjær - lojtar futbolli
* Jahn Teigen - Muzikantë
* Tor Trondsen - lojtar futbolli
* Liv Ullmann - Aktorja
* Sigrid Undset - autori

Vlerësoni Norvegji

- (streck)IG (icke godkänt)G (godkänt)VG (väl godkänt)MVG (mycket väl godkänd) (13 vota, mesatarja: 2,85 i 5)
Loading ... Loading ...
Related schoolwork:
Nedastående është shkollë punën që është rreth Norvegji ose në ndonjë mënyrë lidhur në Norvegji.

Koment në Norvegji

«Etika dhe jeta | e parë e përpjekjeve për të fluturojnë»

Shkolla punon me vlerësimet më të larta të

Popular shkollë e punëve