.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Fizikë Fjalor

Atom:

Një atom është grimcë e vogël që ekziston, çdo gjë është bërë nga atomet. Atomi fjalë do të thotë i pandashëm.
Atom përbëhet nga një bërthamë, protonet (+), neutronet (neutral) dhe elektrone (-). Thellë është bërthamë atomike, që përbëhet nga protonet dhe elektronet dhe në fund të fundit tjerr elektronet në mënyrë të shpejtë që të duket si një shell. Numri i protonet, neutronet dhe elektronet varet nga ajo temë që është, por nuk janë gjithmonë aq shumë protonet si elektronet, por kjo mund të ndryshojë sa neutronet janë atje në një bërthamë.

Mass:

Shuma e të gjitha protoneve dhe neutroneve në bërthamë është numri masë. Një numër i caktuar masë i takon një lloj të caktuar të substancës, kështu nuk mund të jetë dy substanca të ndryshme që kanë të njëjtën masë.

Numri atomik:

Numri i protoneve në bërthamën përcakton se sa i madh është numri atomik. Ka kurrë dy subjekte të ndryshme me të njëjtin numër atomik. Nëse një substancë është, për shembull, 2 protonet mund të tabelës periodike për të parë se çfarë subjekt që është.

Grimcat elementare:

Një atom përbëhet nga tre grimcave elementare, protonet, neutronet dhe elektronet. Protonet dhe neutronet janë në bërthamë, ndërsa elektronet ekzistojnë rreth bërthamës dhe vishet në mënyrë të shpejtë që të duket si një shell.

Izotopeve:

Çdo atom ka një numër të veçantë atomike, por të gjithë të njëjtat atomet e nuk kanë të njëjtën masë. Disa tema kanë qenë në bërthamën atomike, të njëjtin numër të protoneve, por numra të ndryshëm të neutroneve. Ata quhen izotope. Shembuj të një izotop është;

Radioaktiviteti:

Disa materiale janë radioaktive, kjo do të thotë se ata lëshojnë rrezatim të rrezikshëm. Nuk janë atomet e substancave radioaktive që dërgon rrezatim si ato bien në copa. Ekzistojnë tri lloje të ndryshme të rrezatimit, alfa, beta dhe gama rrezatimit. Të tre janë të fortë, të mëdha, etj
Ajo ishte Henri Becquerel i cili për herë të parë gjendet radioaktivitetin natyror.
Alfa, beta dhe gama rrezatimit:
Alfa, beta dhe gama rrezatimit janë tri lloje të ndryshme të rrezatimeve radioaktive.
Rrezatimi alfa përbëhet nga berthamat helium, dy protonet dhe neutronet dy.
Alpha atom rrezatimi mund të me shpejtësi të lartë të saj zbres elektronet në qoftë se ajo godet një atom.
Numri atomik ul nga 2 dhe numri masiv nga 4 kur bërthama e një atomi lëshon një grimcë alfa. Kjo ndryshon atomi i është lënë dhe të bëhet një subjekt tjetër se ajo që ishte para alfa grimcë është dërguar.
Rrezatim beta është e përbërë nga elektronesh. Nuk është një elektron që është dërguar jashtë kur një atom dërgon rrezatimit beta. Edhe kur një atom lëshon rrezatim beta, ajo do të jetë një temë të re. Kjo është për shkak se ka protonet dhe neutronet në bërthamë, neutronet transformuar në elektronet dhe dërguar. Atëherë ka ende shumë protonet dhe neutronet pak në bërthamë, ku ai ka formuar një bërthamë të re atomike, dmth një temë të re.
Rrezatimi beta është më e fortë dhe ka një gamë më të gjatë se sa rrezatimi alfa.

Rrezatimi gama

Kur bërthama e një atomi lëshon alfa dhe beta rrezatim është atje, ndërsa rrezet nga gama.
Rrezatim gama nuk është e përbërë nga grimca elementare, ajo është paketa aq të vogla të energjisë dërguar. Është i njëjti lloj i rrezatimit dritë të zakonshëm, e padukshme.
Rrezet gama janë rrezatimi radioaktiv fortë, ajo mund të depërtojnë pothuajse çdo gjë me përjashtim të mureve gjigande e betonit të trasha ose fletët e trashë metaleve, të tilla si plumbi.

Becquerel:

Henri Becquerel ishte i pari që gjeti radioaktivitetin natyror. Në vitin 1896 ai vuri një shkëmb që përmban uranium në një pjatë fotografike, dhe kur ai pastaj i zhvilluar pjatë, ai e pa se kjo ishte bërë e zezë, ku guri i mbetur. Ai e kuptoi se ai kishte zbuluar një rrezatim atëherë panjohur që ai fillimisht quajtur "Rrezet uraniumit".

Rrezatimit të sfondit:

Rrezatimit të sfondit është rrezatimi që nuk vjen nga një material, por ajo vjen nga toka, nga shtëpia dhe nga hapësira. Kjo është një rrezatim që ne nuk mund të ndikojë, por kjo është vetëm atje.

Half-Life:

Një bërthamë që është radioaktiv mund të lëshojnë vetëm rrezatim herë, pasi rrezatimi emetuar bërthamën e konvertuar në një tjetër bërthamë dhe nuk do të jetë një tjetër temë. Subjekti i ri zakonisht do edhe radioaktive.
Nëse ju keni një substancë që përmban atomet radioaktive ka qenë për disa kohë gjysmën e atomeve janë konvertuar në substanca të tjera, pastaj e lëshoi ​​jashtë rrezatimit kanë pasur nga fillimi, ajo është quajtur gjysma e jetës. Pas kësaj ajo ka qenë dy gjysmë jetën, subjekti dërguar gjysmën e atomeve nuk u pozicionua gjatë së parë gjysmë-jetës. Me ndihmën e gjysmë jetës mund të llogaritet p.sh. sa kohë një person ka qenë i vdekur, ose sa vjet disa substanca radioaktive nuk janë radioaktiv më.

Zinxhiri Reagimit:

Nëse ju ndani një atom uraniumi do të duken më të vogla berthamat dhe një neutrone pak. Neutronet Pjesët që nga atomet e dytë të uraniumit në divizione të ndryshme. Kjo bëhet gjithnjë e më shumë neutrone që ndajnë gjithnjë e më shumë atomet e uraniumit. Shiko fotografinë.

Fission:

Fission do të thotë ndarjen, ndërsa shkarkimi një neutron në një bërthamë të rëndë uraniumi ndarë atë. Duke formuar dy berthamat mesme-të rënda uraniumit dhe dy neutrone të lirshme dhe më pas liruar një i madh Browse zgjedhjen tonë të energjisë bërthamore. Kjo lejon një për të përdorur atomike bërthamore të burimeve të ndryshme të energjisë.

Fusion:

Fusion është kur p.sh. bashkon dy berthamat e hidrogjenit në helium bërthamave. Shumë shkencëtarë ëndërrojnë për të ndërtuar një reaktor fusion, që do të thotë që ne të merrni energji kur berthamat e hidrogjenit bëhen berthamat helium që ne pastaj mund të përdorni për atë që ne tani duhet energji. Gjë e mirë për këtë është se heliumi është formuar nuk është aq e rrezikshme sa substanca radioaktive nga termocentralet bërthamore sot.

Fotografitë:

Një fotografi, një grimcë të lehta, ajo mund të jenë të përgatitur kur një atom është nënshtruar energjisë. Kur një elektron shtyrë më tej nga thelbi, dhe pastaj kur ajo bie përsëri në drejtim të bërthamës, ajo mund të transmetojë një grimcë të lehta, imazhet. Varësisht se sa larg elektron bie drejt qendrës, do të ketë ngjyra të ndryshme e foton. Rastet më e madhe të bluer është foton.

Jon:

Nëse një atom e cila në fakt ka si shumë protone si elektrone, janë më të pa më bërë një atom, por ajo bëhet një jon. Një jon është akuzuar pastaj ose plus ose minus ngarkuar.

Rrezatimi jonizues:

Rrezatimi jonizues është kur elektronet nga atomet radioaktive fikur në mënyrë që atomet janë të joneve në vend. Atëherë thuhet se çeliku ka rrezatim jonizues në vend të rrezatimit radioaktiv. Rrezatimi jonizues është e rrezikshme dhe mund të dëmtojë trupin e njeriut në shumë mënyra.
Sofie Engelbrecht

based on 29 ratings Fizika fjalorth, 2.4 out of 5 bazë të 29 ratings
Shkalla Fjalori Fizikë


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë fizikës Fjalori ose në asnjë mënyrë në lidhje me fizikën Fjalori.

Koment Fjalori Fizikë

|