.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Perandoria Osmane

"Për shekuj me radhë Evropa ka jetuar në frikë të Perandorisë Osmane. Nuk është çudi: në fuqinë e saj ushtarake, gjërësia kulturor dhe madhësia pallogaritshëm ishte Perandoria Osmane një kujtesë e vazhdueshme e kistenhetens dobësi relative dhe prapambetjes. Si perandori u numëruar Perandorinë Osmane ose më e madhe se kinezët, më të gjatë-jetuar sesa britanikët dhe pafundësisht më e pasur se thërrimet e varfëra që tani janë madhor i komuniste sovjetike. Edhe për një evropianët bashkëkohore, është e pamundur që të mos jetë i impresionuar, kjo mbretëri e sundimtarit "shteti i të cilit u zhvillua pothuajse 13 000 km pa përpjekje të dukshme mund të vënë 100.000 njeriun në fushën e betejës kufijtë, dhe që ishte aq e lartësuar që ai i dha audiencës ndryshe sesa në profilin dhe pastaj kurrë condescended për të folur ".
Citat është nga "sundimtar horizont-së," një libër në lidhje me këtë perandori, shkruar nga Goodwin.Det Perandorisë Osmane u themelua për qindra vjet nga trungu Osman. Osman ishte një Numërimin fuqi turk i cili ishte vazhdimisht në luftë me bizantinët. Në vitet 1300 e hershme ai i ngjitur së bashku Warband e tij në një kastë të mirë-organizuar në pushtet. Ndjekësit e tij krijoi një mbretëri emrin e tij, Perandoria Osmane.

Bizantinët u mundën në 1453 kur Mehmeti II pushtoi Kostandinopojën. Pas pranimit të Konstandinopojës kështu bëri osmanëve Hagia Sofia në xhami dhe të Kostandinopojës çdo kryeqytetit.
Mbretëria e ku çdo gjë më të organizuar dhe më të mëdha dhe sulltanët e pa veten si Konstantinopolit dhe Romës trashëgimtar, jo si disa pasardhës të nomadëve turq.
Islami ishte feja kryesore dhe gjuha letrare ishte një përzierje e Arabisht, Turqisht dhe persisht.
Krishterët që jetojnë në Perandorinë Osmane kishte për të paguar një taksë të veçantë dhe ata ishin të përjashtuar nga shërbimi ushtarak.

Zgjerimi i Perandorisë Otomane zgjati pa ndërprerje dhe ata kishin mbretërit e të ndryshme. Kur Sulejman Magnificent Sulltan (1520-1566), si Perandoria ishte në zenitin e saj, dhe kjo është ndoshta arsyeja pse Sulejmani i Madhërishëm gjithashtu i quajtur i Madh, i präktige dhe legjislativin.
1521 u kap në Beograd, 1526 u pushtua Hungarinë dhe në 1529 osmanët u përpoqën për të marrë e Vjenës, Vjenë por arriti të rezistojë. Por në 1541 kështu u kap Buda. Perandoria Osmane ishte zgjeruar edhe në Afrikën e Veriut, Bagdad dhe Jemen.

Osmanët kishte marrë përsipër kthetrat në Mesdhe pas Venecia dhe "Terror turk", u përhap në të gjithë Evropën e krishterë.
Por në 1557 e humbi kështu osmanët një betejë detare të Lepantit kundër një aleancë të, ndër të tjera, Spanja dhe Venecias. Kur ata e humbën betejën detare kështu humbur drejtimin e tyre në Mesdhe.

Në 1683 përsëri nuk u përpoq Vjenën por në sekondën e fundit në mënyrë të vijnë dhe trupat polake dhe ndihmuan Perandorinë Lindore.
Në vitet 1600 e vona kështu mbyllur Perandorinë Baltik dhe paqen Perandorisë Osmane dhe osmanët u detyruan të largohen nga tokat e të Perandorisë Lindore dhe pastaj osmanët humbur një të tretën e tokat e tyre në Evropë. Ka filluar me rënien e Perandorisë Osmane si një fuqi të madhe dhe Austria doli me një fuqi të madhe.
Më vonë ajo ishte e gjitha drejt greminës për Perandorinë Osmane dhe në vitet 1800 ajo filloi të bie përveç dhe ajo u quajt "njeriu i sëmurë i Europës".

based on 10 ratings Perandoria Osmane, 2,5 nga 5 në bazë të 10 ratings
Rate Perandoria Osmane


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Perandorinë Otomane apo në asnjë mënyrë në lidhje me Perandorinë Osmane.

Koment Perandorinë Osmane

« | »