.nu

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Sëmundjet parazitare

Malaria: Sëmundje më e famshme parazitare duhet të jenë të malaries. 300-500.000.000 njerëz sëmuren çdo vit. Malaria është e përhapur nga një mushkonjë e gjini anofele kafshon një njeri. Kur mushkonjë kafshon së njerëzve sprays njëkohësisht në pështymë për të siguruar që gjaku nuk mpikset dhe të hapur enët e gjakut. Në atë moment ndiqni parazit këndshme sporoziten me njeriun. Pas gjysmë ore ka sporoziten fshehur në mëlçi, shpretkë ose mushkëri dhe të konvertohet në schizonts. Nuk ulet schizonterna dhe të fillojnë ndarjen e bërthamës dhe organelles e tyre për të formuar qelizat bija. Pas rreth një javë shpërtheu schizonterna. Pastaj ndoshta ju mendoni se ju shpëtoi.

Por kjo nuk ka të vërtetë. Kur schizonterna shpërtheu fluturon jashtë merozoites, të cilat janë qeliza bija schizonterna formuar. Kjo është kur merozoites shkojnë në gjak si ata kanë një ethe. Kur ata janë në gjak ducking merozoites në qelizat e kuqe të gjakut, ku ata marrin fazën e tyre përfundimtare, e trophozoite. Trophozoites pastaj hani deri hemoglobinës në trup për të shumëfishohen. Komode.

Kur ato mbaruan së ngrëni e qelizave kështu që qelizat të shpërthimit të tyre për të liruar edhe më shumë parazitëve që mund të pushtonte qeliza gjaku. Një mund të mendojnë se parazitëve do të vdesin në të njëjtën kohë si njeriu bën, por parazitëve të malaries janë një laro pak dinak. Në një pjesë të vogël të qelizave të kuqe të gjakut të parazitëve të evoluojnë për të gametocyte, të cilat infektojnë mushkonjat ashpër dhe të përhapur në këtë mënyrë. Parazitët kurrë nuk do të vdesin.

Simptomat e malaries përfshijnë ethe, dhimbje, të vjella dhe diarre. Ethet rritet për shkak të qelizave të kuqe të gjakut ia plas dhe shume parazitet hyn në gjak. Një tjetër efekt i qelizave duke shpërthyer forcës është anemi të rëndë.

Një problem i madh është rezistenca e drogës, veçanërisht kundër kininës. Kininë vjen rastësisht nga pema porcelani çudi rritet në Amerikën e Jugut. Kininbark u zbulua si një kurë për malaria në vitet 1800 nga evropianët, por ishte përdorur nga amerikanët amtare gjatë para se.

Tonik është në të vërtetë kininë, e cila në qoftë se ju ndonjëherë duke menduar për të shkuar në diçka me lagështi dhe malaries vend ndodhin, kanë një shishe tonik. Marinarë britanikë pinë tonik për të parandaluar malarien, por kininë jep një shije shumë të hidhur, kështu që ata filluan të përzihen tonik me xhin për të hequr hidhërim. Xhin pije dhe tonik u shpik fjalë mjekësisë malaries shije.

based on 53 ratings Sëmundjet parazitare, 3.4 nga 5 në bazë të 53 ratings
Sëmundjet Vlerësoni parazitare


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë sëmundjet parazitare ose që janë të lidhur disi me sëmundjet parazitare.

Koment sëmundjet parazitare

« | »