. Tani

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko për projektet shkollore

Saint Petersburg

"Ju krijimi i ëndrrave Pjetrit
I love you, aq krenar, kështu që bardhë
Neva tuaja të gjerë, lumenj të qarta
dhe plazhet e tyre të granitit. "
- Aleksandr Pushkin Sergejvitij Poemë famshëm Pushkin i Shën Petersburg tërheq vëmendjen për themeluesin e qytetit dhe vendndodhjen e saj larg në veri, ku lumi Neva derdhet në Detin Baltik. Por si ishte e mundur që ky qytet botë u rrit?

Në fund të 1600 penguar rritjen e Rusisë, sepse ajo nuk kishte qasje në det. Cari rus, Pjetri i Madh, ëndërronte një dritare në Evropë, dmth. qasje në oqean. Rruga për në Detin e Zi, në jug u bllokua nga Perandoria Osmane. Atëherë Pjetri u kthye sytë në një zonë në veri të Detit Baltik kontrolluar nga suedezët. Për të realizuar ëndrrën e tij shpjegoi Peter luftërat kundër Suedisë në gusht 1700 Ajo ishte një luftë e ashpër që përfundoi në 1703, kur suedezët mundi rusët fituar kontroll mbi delta. Pjetri menjëherë filloi të ndërtojë një kështjellë për të mbrojtur grykëderdhjen Neva. Më 16 maj 1703, Pjetri i Madh, gur themeli i asaj që sot njihet si Pjetri dhe Pali Kalaja. Kjo është konsideruar datën e themelimit të Shën Petersburg.
-Pjetri dhe Pali Kalaja

Qyteti u rrit deri rreth Pjetrit dhe Palit Kalaja. 1709-1918 ishte Shën Petersburg, kryeqyteti i Rusisë. Ajo ishte qendra e ngjarjeve të revolucionit të 1917 tetor, e cila filloi me bombardimin e Pallatit të Dimrit. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, qyteti ishte 1941-1943 në 900 ditët e rrethuar dhe e rrethoi nga gjermanët dhe finlandezët, një e treta e banorëve të vdekur nga uria dhe bombave.

Pas vdekjes së Leninit në vitin 1924 u emërua qyteti pas themeluesit të shtetit sovjetik dhe u emërua Leningrad. Në shtator 1991 kanë marrë emrin e Shën Petersburg. Vendimi u parapri nga një referendum në mesin e banorëve të qytetit, me një shumicë dërrmuese votohet për emrin e vjetër.

Sot është Shën Petersburg një qytet me hapësira të mëdha të hapura dhe rrugët të gjera, nga të cilat më të famshme është Prospekt Nevskit, e cila është rreth 4.5 km i gjatë dhe 35 m të gjerë. Qyteti merr distinctiveness e saj topografike e Neva dhe shtrirjes të saj. Pjesët më të vjetra të qytetit në bregun jug Neva dhe në ishujt në lumë. Qyteti ka një kontakt të fortë perëndimor me një numër të ndërtesave madhështore në stilin barok, neo-klasik dhe perandori. Shumë prej këtyre shtëpive sot, institucione të ndryshme kulturore - Shën Petersburg ka një numër të madh të shkollave të larta dhe institucioneve shkencore, të tilla si muze dhe teatro.

Në Gjirin rreth 30 km në perëndim të qytetit shtrihet lehtësuese Petrodvorets kështjellë, me kopshte të hollë, dhe 32 km në jug Pushkin, ish Tsarskoe Selo, qëndrimi familjes Carit verë, i njohur për pallatet e tij dhe parqe. Saint Petersburg është gjithashtu një qytet i rëndësishëm port, kalate dhe me varvsanlägningar në anën jugore të Neva dhe Vasily liqen. Qyteti gjithashtu ka pesë stacione të mëdha hekurudhore dhe një aeroport ndërkombëtar.

300 vjet pas Pjetrit të Madh themeluar Shën Petersburg është rritur vetëm dhe ëndrrat e Peter të paturit e një dritare për në Evropë është bërë realitet.

based on 1 rating Saint Petersburg, 5,0 nga 5 në bazë të 1 vlerësim
Shkalla St.Petersburg


Schoolwork ngjashme
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë St.Petersburg ose në ndonjë mënyrë lidhur me Shën Petersburg.

Comment St.Petersburg

« | »