. Tani

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko për projektet shkollore

Saturni

Subjekti: Astronomi

Saturni është planeti i dytë më i madh, pasi Jupiteri në sistemin tonë diellor. Ai rrotullohet rreth diellit në një distancë prej 1427000000 kilometra dhe kjo merr 29,46 vjet për planet që të përshkojë një rreth të plotë. Planeti rrotullohet një kthesë rreth boshtit të saj në 10 orë dhe 14 minuta, e cila është vetëm mbi kohën Jupiter (9 orë dhe 50 minuta). Shpejtësia e rrotullimit është shpjeguar nga Saturn sipërfaqe të sheshtë. Si planeti nuk rrotullohet si një trup i ngurtë, por më shumë si një masë e gaztë, koha rotacioni nuk është ndonjë kuptimi fizik. Vëllimi Saturnit është 769 herë më të mëdha se Toka, por ajo peshon vetëm 95 herë më shumë se Toka. Një metër kub i Saturnit do të peshojnë 684 kg, që është dukshëm më pak se ajo e peshës ujë. Megjithatë, ju mund të supozojmë se planeti përbëhet nga një trup të vogël të ngurta që është e rrethuar nga një atmosferë të madhe dendur, shtresa e sipërme cloud formon sipërfaqen që ne mund të vëzhgojnë. Gazi i planet përbëhet kryesisht nga amoniaku totale, metan, helium dhe hidrogjen, dhe temperatura mendohet të jetë në -120 ° ose më të ulët. Por ndoshta ajo që më dallon Neptuni nga planetet e tjera janë tre unazat e mëdha ndodhen rreth planetit në aeroplan ekuatorial. Unazat u zbuluan së pari në vitin 1610 nga Galileo Galilei, i cili, megjithatë, nuk ka interpretuar vëzhgimin e tij të vërtetë. Ajo ishte Huygens krishterë në vitin 1655 themeluar strukturën e tyre. Unaza të përbëhet nga grimca të vogël madh qeniesh të ngurta (10cm - 100cm) i cili nga ana e tij është e përbërë nga akulli ose zhavorrit acar mbuluar. Unaza e jashtme ka një diametër jashtme prej 276 000 kilometra thellë dhe ka një diametër të brendshëm prej 140, 000. Trashësia e unazave nuk është më i madh se disa disa kilometra. Përveç unaza, Saturni ka hënave të shumta dhe ka qenë në gjendje të regjistrojnë 10 copa prej tyre. Hëna më e madhe, Titan, është aq i madh sa planetit Merkur, si e verdhë-kuqe si Marsi dhe Hëna i njohur vetëm për çdo planet që ka një atmosferë. I hënat jashtë titan është përfundimtar, Phoebe, njëra prej të gjashtë në sistemin gjithe diellor qe rrotullohet në drejtim të kundërt si planet cilin ato rrotullohen.

Saturni 1. Mimas dytë Enceladus 3 Tethys 4. Dione 5 Rhea 6. Titan 7. Hyprion 8. Iapetus 9. Phoebe 10 Janus

based on 1 rating Saturni 1.5 nga 5 në bazë të 1 Vlerësim
Vlerësoni Saturn


Schoolwork Related
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Saturnit, ose në ndonjë mënyrë në lidhje me Saturnit.

Koment mbi Saturn

« | »