.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Sir Henry Morton Stanley

John Rowland

HM Stanley quajtur John Rowlands, dhe ishte nga Uells. Ai u lind në vitin 1841 si biri i byhora qytetit. Pesë vjet më vonë, kur gjyshi i tij kishte vdekur, ai u dorëzua në një jetimore për pothuajse asgjë. Në jetimore kështu që ai mësoi bazat e leximit, shkrimit dhe aritmetike, por ai ishte edhe abuzuar seksualisht nga djemtë më të vjetër atje. Si shfrytëzimi seksual dhe se drejtor i jetimores ishte një tiran dhe sapo kishte rrahur e gjysmë deri në vdekje të tij, ishte ajo që e çuan atë për të mbajtur nga atje. Ai kërkoi nga gjyshi i tij për ndihmë, por ai nuk e dinte prej tij.

Por ai gjeti një kushëri më tepër se cili ishte drejtori i një shkolle, dhe ai punësuar Gjonin si mësues. Por, ku ai ka punuar nuk zgjati shumë, brenda një viti ai u transferua në xhaxhait të tij në Liverpool ku kishte rregulla shumë strikte. Pas marrjes së një shumë e vendeve të punës të çuditshme, duke përfshirë si një kasap, kështu që ai mori një punë në një anije me vela që do të New Orleans. Në New Orleans ai u takua me një biznesmen lloj i quajtur Henry Morton Stanley i cili miratuar Gjonin si djalin e saj. Ai trajnuar Gjoni i ri në mënyrë që më vonë ai filloi të punojë në një dyqan të përgjithshme në Arkansas. Menjëherë pas ai vdiq biznesmen. Pastaj Gjoni vendosi të marrë emrin e biznesit së. John Rowlands bë Henry Morton Stanley.

Henry Morton Stanley

Kur Lufta Civile shpërtheu në mendime, si të parë nuk është Stanley marr, por pas të dashurën e tij dërguar veshje e grave (veshje e grave për të dërguar për dikë do të thotë se personi është një frikacak) tij, kështu që ai thjeshtë. Ai u kap dhe pasi që ai vendosi të ndryshojë anët. Pas rreth një muaj kështu që ai u klasifikuar si frikacak dhe keq-pozicionuar në mënyrë që ata dërguan atë në shtëpi. Në 1862 ai ishte kthyer në Liverpool, por atëherë ai ishte i varfër dhe rrobat e tij u shqyer dhe ai ishte i sëmurë. Ai do të kishte vdekur në qoftë se ajo nuk kishte qenë për një familje lloj i cili u kujdesua për të u kujdesua për të. Por një kohë të shkurtër, pasi u shërua, ai ishte duke ecur përsëri. Gjatë kohës së tij në Shtetet e Bashkuara Marinës, ai shkroi artikullin e tij të parë ai e dërgoi në dhe ai mori me fat dhe mori një punë në gazetën Missouri demokrat.

Në Misuri demokrat dhe gazeta të tjera si pjesë Stanley në shumë ekspedita të shkruar reserepotage nga vendet e tjera. Në tetor të vitit 1869 ishte Stanley në Madrid dhe ai mori një telegram nga z Gordon Bennett. Në të, ajo ishte se Z. Gordon Bennett Stanley kërkuar për të ardhur në Paris.

Livingstone

Doktor David Livingstone studioi teologji dhe mjekësi. Në vitin 1840, kur ai kishte studiuar kursin, ai shkoi në Afrikë si një misionar, por ai luftoi sëmundjen dhe skllavërinë. Gjatë udhëtimit të tij të parë në Afrikë, ai zbuloi Ngamisjön dhe Victoria Falls,

plus ai hulumtuar lumin Zambezi. Ai bëri disa udhëtime më shumë në Afrikë dhe zbuluar më shumë gjëra. Gjatë udhëtimit sinsista ai do të përpiqet për të gjetur burime të Nilit-së. Por pastaj ai u zhduk dhe u zhduk në pesë vjet.

"Doktor Livingstone Unë i lejoj vetes"

Kur Stanley mbërriti në Paris tha zoti Gordon që Stanley kishte porositur për të gjetur Livingstone i cili kishte munguar për pesë vjet. Stanley mbledhur një ekspeditë e madhe ishte e ndarë në pesë grupe më të vogla. Ekspedita ka filluar në Zanzibar mars 1871. Ai kishte dëgjuar se kishin parë një njeri të bardhë pranë Ujuji cila vese rreth 750 mil Anglisht në vend.

Ekspedita ishte nënshtruar streset e shumta gjatë udhëtimit të tyre 200 ditë. Stanley mori malaries, dizenteri dhe vuajtur nga uria. Të gjithë ata që ishin në ekspeditë mori për përmbytjet përvojë, epidemitë e ndryshme, thatësira dhe uria. Në fund të udhëtimit, si dy të tretat e transportuesit ekspeditë braktisur ekspeditë dhe vdiq.

Më 10 nëntor 1971 u Stanley më në fund arriti Ujiji. Bujë rreth ardhjes Stanley thotë se një turmë e madhe u mblodh. Një njeri shumë i vjetër dhe i sëmurë u ndihmua përmes turmës drejt Stanley. Stanley hoqi helmetën e tij, shtriu dorën e tij dhe tha: "Doktor Livingstone, unë marr me mend".

Stanley dhe Livingstone u bënë miq me shpejtësi. Stanley vendosi të qëndrojë me Livingstone për të përpiqen për të përfunduar misionin e tij. Nga fillimi ai mendonte për të shkuar drejt përsëri në Nju Jork dhe të thoni ju në lidhje me ekspeditën e suksesshme. Por ai qëndroi me Livingstone për një vit. Pastaj ai u kthye në Nju Jork, ku ai shkroi librin "Si kam gjetur Livingstone". Kjo ishte e lehtë për ta për të kujtuar çdo gjë që ka ndodhur për shkak se ai kishte shkruar një ditar gjatë gjithë ekspeditës.

Pas Livingstone

1873 vdiq Livingstone. Stanley atëherë vendosi që të vazhdojë ekspeditë papërfunduar Livingstone. Pra, një vit pas vdekjes së Livingstone, Stanley kishte mbledhur së bashku një ekspeditë të re. Ata u larguan të njëjtën rrugë si Livingstone kishte shkuar. Puna e tij në Afrikë kontribuar në Belgjikë kolonizuar Kongo. Udhëtimi fundit Stanley shkoi në Sudan egjiptian, për të lehtësuar guvernatorin e Equatoria.

1895 Stanley u bë një anëtar i Parlamentit anglez. Ai ishte knighted më vonë në vitin 1899. vitet e tij të fundit të jetës së tij ai e kaloi në pronën e tij të madhe pranë Pirbright në Surrey. Ai vdiq në vitin në vitin 1904.

based on 8 ratings Sir Henry Morton Stanley 2.4 nga 5 bazuar në 8 ratings
Shkalla e Sir Henry Morton Stanley


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Sir Henry Morton Stanley, i cili është i lidhur disi me Sir Henry Morton Stanley.

Koment Sir Henry Morton Stanley

« | "