.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

SOCRATES

Sokrati është ndoshta një nga mendimtarët më të mëdhenj të historisë. Ai ishte i njohur për forcën e tij fizike, durim, vetëkontroll, natyrën e mirë, humor, shëmtinë e saj dhe e saj "të shpejtë të rëndë". Sokrati ishte i vogël dhe të trashë me të rëndë "hundë mospërfillje", dhe sytë e spikatur. Familjebok nordike (1937) shkruan: "Ai ishte një personalitet shumë origjinale dhe magjepsës, të jashtme befasuese shëmtuar, në bisedimet e tij të verbuar mendje dhe fjalë me vend, karakterin e pakompromis parimore dhe sakrifikojnë gjithçka për detyrën e tij, të kryer nga një patos1 thellë morale." Për shkak të kësaj Sokratit nuk është lënë pas disa veprat e shkruara, kështu që nuk dinë shumë rreth tij. E vetmja gjë që ju me të vërtetë dini rreth tij është ajo që dishepujt e tij Platoni dhe Ksenofoni shkroi poshtë.

Sokrati ka, si shumica e athinasve të tjera bashkëkohore, shkoi në shkollë dhe të lexoni muzikë, literaturë, gjeometri, dhe gjimnastikë. Pas viteve të tij të shkollës, ai punoi për një kohë të shkurtër në punëtorinë e babait të tij, i cili bildhuggare2. Ajo nuk ka marrë kohë para se ai zbuloi se nuk ishte e tij "i ftohtë" në jetë. Ai do të përkushtohej për diçka krejt tjetër, pikërisht për të përzënë rreth dhe për të sjellë bisedat filozofike me athinasit. Ai mendonte se ajo ishte në mënyrë që ata gjetën njohuri.

Sokrati shpenzuar kohë në rrugë për të diskutuar dhe vënë në dyshim njohuritë e njerëzve të tjerë. Diskutuar kryesisht Sokrati me të rinjtë, dhe përmes këtyre diskutimeve, ai donte për t'i bërë ata të kuptojnë injorancën e tyre. Ai provoi se ata me të vërtetë nuk di asgjë, ata mendojnë se e dinë. Përmes seancave dëgjimore, ai udhëhoqi ata për të ardhur tek e vërteta vetëm. Me këtë, ai donte për t'i bërë ata të kuptojnë se njohuritë bazohet në vetë mund të gjej përgjigje. Ai kërkoi pyetjet që çuan ato "të drejtë." Sokrati besonte se çdo person mund të vijnë të dijes së vërtetë dhe universale, nga (Gunnar Aspelin shkruan në "historinë e filozofisë") "mendoj se përmes problemeve pa hutuar nga frazat paqarta dhe joshëse gjysmë të vërtetave." Ai ishte një racionalist dhe mendonin se njohuritë ishte në shpirt, ajo vetëm e nevojshme për të "lindur" jashtë. Sokrati krahasim veten me një mami që blihet ide të reja dhe metoda e tij ka qenë quajtur Maieutics, dy vetë si të tjerët. Në dialog të tillë Menon tregon Sokrati se sa duke kërkuar pyetje e drejtë, ju merrni Menons rob djalë për të provuar një provë gjeometrike. Edhe pse djali rob kurrë nuk kishte dëgjuar provat para.

Sokrati ishte i martuar dhe kishte tre fëmijë. Ai thuhet të ketë thënë një herë, "Përpiquni me të gjitha forcat për t'u martuar. Ju merrni një grua të mirë, ju do të jetë i lumtur. Ju merrni një grua e keqe që ju të bëhet një filozof. " Gruaja e Sokratit s, i quajtur Xantippa, ishte tradicionalisht një grua grindavece. Ajo ishte gjithashtu ndoshta, që e bëri atë të duan të jenë jashtë në rrugë dhe drive.

Sokrati nuk u nis nga Athina, përveç në dy raste. Një nga rastet ishte fushata e Potidea dhe Delium dhe tjetra ishte në një festival popullor fetar.

Sofistët ishin një formë e profesorëve, të cilët mësohen lëndët praktike se argumenti, morali dhe politika. Midis tyre ishin mendimtarët e vërtetë, si Sokrati mund të marrë një sfidë. Disa prej tyre u tha të jetë edhe "wordsmith", ata që u kthye lart dhe poshtë në çdo gjë. Në këtë kohë, ajo ishte shumë e rëndësishme për të bërë edhe në seancat gjyqësore, të cilat mund të marrin ndihmën e Sofistët që lehtësisht arritur të luaj jashtë diskutimi argumentues. Sokrati nuk duan të jenë të krahasohet me Sofistët, të cilët, ndryshe nga vetë u ngarkuar për shërbimet e tyre. Sofistët ishin mësuesit, ajo nuk ishte Sokrati. Ai ishte duke u përpjekur për të mësuar audiencën e tij, të drejtën për të gjetur se çfarë ishte e drejtë dhe çfarë ishte e gabuar.

Në shumë shkrime mbi Sokrati flet për "daimonion", që do të thotë zërin tuaj të brendshëm. Nëse ju keni njohuri të drejtë dhe të dëgjon "daimonion" e tij në mënyrë Sokrati thotë se asgjë nuk mund të shkojnë keq.

Sokrati nuk e konsiderojnë veten të jetë i mençur, ka pasur të tjerë që kishin krijuar imazhin e tij. Një mik i fëmijërisë i Sokratit, i quajtur Chariefon, shkoi përsëri në shenjtëroren e Delfit, për të kërkuar atë që ishte më i urti i vendit. Oracle është thënë se kanë përgjigjur, se Sokrati ishte i vetmi që ishte i urti i vendit. Kur Sokrati dëgjoi këtë, ai u bë i hutuar, "A mund të jetë kjo e vërtetë?". Ai doli për ata që u konsideruan më i urti, për të marrë dituria e tyre e ka konfirmuar. Ai diskutoi, mes politikanëve të tjerë, poetë dhe mjeshtrit. Sokrati arriti në përfundimin se nuk ka të vërtetë nuk ishte ndonjë prej tyre që ishte veçanërisht i mençur. Të gjithë njerëzit të cilin ai foli për të, kanë qenë më të mirë në fushën e tyre profesionale. Për shkak të kësaj ata mund shumë për kauzën e tyre, kështu që ata mendonin se ata dinin gjithçka rreth çdo gjë. Vetëm se gjë e vogël bëri që Sokrati e konsideronte veten si një shikues. Ai e bëri, pasi të gjitha, që ai nuk e di çdo gjë në lidhje me çdo gjë. Kjo nuk ishte qëllimi i tij ose. Sokrati arriti në përfundimin se ajo duhet të jetë përcaktimi orakulli i dituri - më i urti është ai i cili e kupton se ai nuk mund të di çdo gjë. Kjo përshkruan Platoni në dialogun e "fjalës mbrojtjes Sokrati":

"... Duket se askush prej nesh nuk do të dinë çdo gjë me të vërtetë të vlefshme, por ai mendon se ai e di pa e ditur atë, ndërsa unë nuk e di atë apo besoni mua e ditur atë. Vetëm kjo pikë e vogël duket prandaj të jetë më i ditur se ai, unë nuk mendoj se unë e di atë që unë nuk e di. "

Sokrati u burgos dhe u ekzekutua në moshën 70, në 399 pes Ai u arrestua për shkak se ai kishte "mashtruar të rinjtë" dhe "hequr dorë perëndive". Shumë besojnë se kjo ishte një gjykim politik. Shumë prej mendimeve Socrates se si qyteti do të kontrollohet, është konsideruar i dënueshëm. Ajo ishte atëherë më e lehtë për të ekzekutuar atë, se sa të përballet me atë. Sokrati është thënë se kanë qenë të kursyer dënimin me vdekje, në qoftë se vetëm ai e kishte sjellur në një mënyrë më pak "krenar" në gjykatë. Në qoftë se vetëm ai e kishte pranuar fajësinë për pikat të cilat ai ishte i ngarkuar, ai ndoshta do të kishte marrë një dënim të lehtë se vdekja. Ka pasur shumë nga dishepujt e Sokratit, të cilët dëshironin të ndihmojë atë nga burgu. Sokrati falënderoi Jo të qeta, dhe shpjegoi se ka pasur ligjet dhe rregulloret që duhet të respektohen. Ata gjithashtu aplikohet tek ai.

Në "fjalimin e mbrojtjes Sokrati" (falje) thotë Platoni në lidhje me atë që ndodhi në ekzekutimin e Sokratit, Sokratit ditët e fundit, dhe se si ai përpiqet për të bindur jurinë se ai është i pafajshëm. Sokrati tregon jurinë për mënyrën se si ai shkoi rreth qytetit, për të gjetur nëse ajo që është thënë në lidhje me atë ishte e vërtetë, në qoftë se ai ishte i vetmi që ishte më i urti. Ndoshta kështu është konsideruar edhe Sokrati fyese edhe këtu, ai u dënua për vdekje. Duke kullues një kupë të helmuar, ai do të fle në pjesën tjetër të përjetshme.

Sokrati nuk kishte frikë nga vdekja. Ai besonte se vdekja ishte ose një i pagjumë gjumit (ndërprerja e ndërgjegjes), që konsiderohet të jetë diçka e mirë. Ose kështu që ai mendonte se do të thotë një udhëtim në "mbretërinë e vdekjes", ku Sokrati ndoshta do të takohet me heronj të vjetër si Homeri dhe Odisea. Pra, Sokrati përfundon mbrojtjen e tij duke thënë se ai do të vdes si një hero i vërtetë dhe të merr shpërblim pas vdekjes, se zvarritje në kryq dhe duke humbur nderin e tij.

Disa mendime ...

Çfarë e kjo është e vërtetë dhe çfarë nuk është e vërtetë, ju nuk mund të vërtetë e di. Të gjitha informatat në Sokratit është Platoni shkroi poshtë. Platoni ishte një shkrimtar të kualifikuar. Prandaj Disa shkencëtarë besojnë se Sokrati është një personazh imagjinar, si Platoni shkroi rreth. Hulumtuesit tjerë besojnë se Sokrati ka ekzistuar, por që shumë prej bëmave të tij janë të sajuara nga Platoni. Shumica e njerëzve ndoshta në fund të fundit janë dakord se Sokrati ka ekzistuar.

Unë vetë besoj se ai ekzistonte. Shumë prej filozofive Socrates janë të mira, dhe vlen për realitetin sot.

Shumë prej atyre që kishin "fjalim" aftësia gjatë gjithë historisë kanë përdorur atë për të fituar pushtetin. Atëherë unë mendoj se shumica e diktatorëve si Stalinit, Musolini dhe Hitleri. Nëse ju krahasoni ato me Sokratit, unë mendoj se ndoshta shumica e njerëzve që Sokrati ishte ndoshta një folës po aq të mirë. Dallimi është se ai përdori aftësitë e tij për të çdo gjë të mirë, pra, për të kërkuar të vërtetën dhe për të ndihmuar të tjerët të gjejnë rrugën e tyre për të vërtetën. Vetë kështu që unë nuk kam asnjë talgåva zhvilluar, por ajo do të jetë shumë e dobishme në shumë situata. Me një Maieutics pak dhe përqendrimit në daimonion tim, ndoshta edhe një ditë unë mund të mësojnë të flasin me argumente të shpejtë dhe thumbues. Me vullnetin për të bërë atë që ju dëshironi ...

based on 3 ratings Sokrati 3.3 nga 5 bazuar në 3 vlerësime
Shkalla SOCRATES


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me të Sokratit apo në asnjë mënyrë në lidhje me Sokratit.

Koment Sokrati

« | »