.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Diell

Paraqitje

Dielli është një yll që është në qendër të sistemit tonë diellor. Kjo na jep ngrohtësi, energji dhe çdo gjë tjetër që ne kemi nevojë për të jetuar. Pa të, asgjë nuk do të jetojnë në Tokë mund të ekzistojnë. Të gjithë planetet në sistemin tonë diellor ka orbitën e saj rreth diellit. Ata janë mbajtur nga graviteti i formuar kur qarkullojnë në rrugën e saj. Toka është i vetmi planet që ka distancën e duhur nga dielli që të ketë jetën këtu. Rrezatimi diellor që ndikon në fotosintezës që na jep oksigjen. Por dielli mund të jetë i rrezikshëm. Ato përmbajnë rrezatimit UV që mund të çojë në kancer të lëkurës. Kjo gjithashtu do të thotë që ne të merrni djegien nga dielli.

Diell

Dielli është një yll në mesin e miliarda të tjerëve në hapësirë. Kjo është një rruzull djegia përbërë nga gazrat e nxehtë. Ajo është rreth 4.6 miliard vjeç dhe pritet të jetojnë për rreth 5 miliardë vjet. Kur koha ka kaluar, kështu që dielli do të bymehet në një gjigant të kuq dhe të gëlltisë gjithë planetet e afërt. Atëherë ajo do të bëhet e bardhë dhe të tkurret përsëri para se të shkon jashtë krejtësisht. Planetet që nuk janë djegur, atëherë do të jetë e para të ngrirë dhe të fluturojnë larg lirisht në hapësirë, për shkak të gravitetit të diellit nuk mbajnë ato.
Ajo është rreth 1,4 milion kilometra në diametër (109 herë më larg se Toka). Masë totale e diellit është më shumë se 333 000 herë më të mëdha se Toka. Ajo vetëm përfaqëson 99,85 përqind të masës së sistemit diellor!
Është e vështirë për të përcaktuar madhësinë e saktë e diellit dhe peshë si pesha zvogëlohet vazhdimisht. Çdo i dyti bëhet rreth 4 milion ton të lehta. Kjo është për shkak se masa e saj është konvertuar në energji dhe e lë atë së bashku me rrezet e diellit.
Ka rreth 150 milionë kilometra larg Tokës dhe Diellit (që është një mesatare, sepse distanca ndryshon gjatë gjithë kohës) dhe ajo merr rreth tetë minuta për rrezet e diellit për të udhëtuar se pak. Lëviz lehta pastaj me një shpejtësi prej 300 000 km / s dhe nuk ka asgjë që ne e dimë se të lëviz më shpejt. Në të kaluarën, u mendua se drita lëvizur ngadalë në helium, por tani ne e dimë se shpejtësia është e njëjtë kudo. Në sipërfaqen (fotosferë) të diellit në një temperaturë prej 6000 ° C në thelb, temperatura është rreth 15 milionë gradë. Shkëlqimin e diellit është rreth 390 megavat kvantiljoner! (Unë nuk kam asnjë ide se sa zero atje janë në të, por kjo tingëllon paktën shumë).

Fotosinteza, energjia dhe växthusefekten
Gjithë jeta vjen nga dielli nga fillimi.
Brenda diellit formuar explotioner vogël (bashkim). Explotionerna konvertuar në energji. Kur rrezet e diellit që vijnë në Tokë dhe gjeti një pemë e tillë është transmetuar energjinë diellore për blades. Kjo nga ana tjetër fillon së bashku me ujë dhe dioksidit të karbonit fotosintezë. Kjo është në sajë të fotosintezë si ne të merrni oksigjen që ne thithim. Nëse energjia godet pragje të tilla në mënyrë të energjisë është konvertuar në energji kinetike. Ne mund të përfitojnë energji duke p.sh. ndërtimin e një dhimbje të hidrocentraleve. Pastaj shkoni energji jashtë për fiks tonë në shtëpi konvertohet në energji elektrike. Dielli na jep nxehtësi. Tërë toka ishte mbuluar nga akulli dhe e pamundur për të jetuar në qoftë se dielli nuk e kishte shkëlqeu si fort.

Växthusefekt do të thotë në thelb të njëjtën sasi të energjisë që vjen në Tokë studdsar përsëri. Megjithatë, ne jemi duke shkuar drejt një växthusefekt totale që do të thotë se atmosfera është aq i trashë se energjia nuk mund të studdsa jashtë përsëri, të vendosur vetëm. Kur temperatura do të rritet dhe dhe kjo do të jetë një shumë e fatkeqësive natyrore, të tilla si në veri dhe në jug polet do të shkrihet.

Djegie nga dielli

Rrezet e diellit mund të jetë i rrezikshëm për ne. Kjo është për shkak se ato përmbajnë rrezatimit ultravjollcë, një rrezatim të padukshme e cila në sasi të mëdha mund të çojë në kancer të lëkurës. Prandaj, ju nuk duhet të qëndrojnë jashtë në diell shumë, sidomos jo në qoftë se ju jeni të zbehtë. Mënyra më e mirë për të mbrojtur kundër rrezatimit UV është të përdorni sunscreen, por edhe në qoftë se ju keni sunscreen nuk duhet të qëndrojë shumë në diell mes 11:00 -16. Kur suns që janë formuar më shumë ngjyra pigment i lëkurës për të mbrojtur atë kundër rrezatimit UV. Tan është një inflamacion të lëkurës që formuar kur lëkura është e ekspozuar ndaj rrezatimit UV shumë. Disa besojnë se është më mirë për të përdorur një dhomë me diell, por efekten është e njëjtë si rrezatimi nga atje është po aq e rrezikshme si ajo e diellit.

Baticë

Tërheqje e diellit gjithashtu na ndikon këtu në tokë. Kjo është për shkak të diellit dhe forcat gravitacionale e hënës që kemi baticë-zbaticë. Tërheqjen e hënës është më e fortë afër hëna ne jemi. Prandaj, tërheqje më i madh në anën e Tokës që është hëna, dhe më pak në anën përballë diellit. Tërheqja e diellit është në fakt shumë më e fortë në hënë, por për shkak se dielli është aq larg është ndikimi tërheqje të hënës më i madh për ne.
Kur uji është tërhequr në drejtim të hënës bëhet lumi. Por kur toka kthehet në drejtim të diellit, është tërheqja e diellit që merr përsipër.

Reflektim

Kur unë do të fillojë të shkruaj, unë kam me të vërtetë e vështirë për të vendosur se çfarë do förljupa mua në. Njëra do të duhej të shkruajnë atë që bën dielli për një, por kur kam filluar të mendoj, unë nuk kishte asnjë ide. Dielli është diçka që është vetëm atje, sepse kurrë nuk kam menduar për këtë më parë. E di për shembull se e gjithë toka do të jetë i mbuluar me akull, nëse dielli shndriste aq i fortë, por unë kurrë nuk kam menduar për atë që në fakt është e do të thotë. Ju kishte për të menduar shumë, kur ju do të filloni të shtypni.
Më duket aq e mahnitshme se çdo gjë vetëm rrotullon mbi, të gjitha në lidhje me energjinë dhe fotosintezë. Ne mendojmë se jemi aq të zgjuar që i ka shpikur të gjitha makinat, por natyra punon në një mënyrë krejtësisht të ndryshme. Ajo punon në vetvete, pa pasur nevojë të shtypni ndonjë butonat ose mbajnë gjurmët e çdo gjë është duke punuar si duhet. Çdo gjë është e varur. Nëse vetmja gjë të vogël kishte qenë ndryshe, ne kurrë nuk mund të ketë ekzistuar. Mos harroni se rrezet e diellit nuk janë aspak të përfshira energji që nuk kishin asgjë të gjallë këtu ekzistuar. Dhe edhe në qoftë se ne do të kemi arritur pa energji kështu që nuk do fotosinteza kanë punuar kështu atëherë ne nuk kishte marrë asnjë oksigjen.
Unë mendoj se është shumë e awesome se energjia mbetet në objektin goditi dhe jo vetëm studdsar larg përsëri. Dhe se ne mund të kapur të energjisë dhe anvnvända atë të energjisë elektrike të tillë.
Por unë vërtetë nuk e kuptojnë ku energjia vjen nga. Energjia e prodhuar nga shkrirja (kjo është në çdo rast sa kuptoj unë), por që nga fillimi, ju keni energji për të kanë ardhur nga diku tjetër. Bashkimi nuk do të kishte punuar në rast se dielli kishte qenë i ngrohtë, por dielli ka nevojë për energji për të marrë të ngrohtë? Dhe Big Bang nuk mund të ketë ardhur nga asgjë, nuk duhet të ketë qenë e energjisë për explotionen ndodhin në të gjitha.
Në faqet e internetit që unë shikuar atë ishte se dielli është rreth 4.6 miliardë vjet i vjetër. Por në njërën anë të tokës kështu që ishte se toka ishte 4.6 miliarda vjeçe dhe mendova se dielli kishte qenë shumë më e gjatë një planet. Unë mendoj se kjo dhimbje pak e çuditshme se si Dielli dhe Toka formuar në të njëjtën kohë.
Unë e gjejnë të vështirë për të marrë një pasqyrë të asaj se si e madhe Dielli është me të vërtetë. E di se ajo është e madhe, por kjo ishte vetëm kur kam filluar me shkrim se kam kuptuar se sa e madhe. Ai tha se çdo sekondë ju humbni rreth 4 milion ton të. Një do të mendojnë se në qoftë se ajo humb peshë aq shumë gjatë gjithë kohës kështu që duhet të bjerë mjaft të dukshme për çdo ditë. Por kjo nuk ka, për këtë arsye, rëndësia që të jetë e parëndësishme në gemförese por e tij.

Linda Lundquistbased on 15 ratings Sun, 2.3 nga 5 në bazë të 15 ratings
Shkalla Sun


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me diell, apo në asnjë mënyrë në lidhje me diell.

Koment Sun

« | »