. Tani

Punën e shkollës dhe ese të shkollës së mesme
Kërko për projektet shkollore

Qyteti i Ur

Subjekti: Historia

Qyteti është rreth 5000 vjet të vjetra. Qyteti është i vendosur rreth 30 milion në juglindje të Bagdadit dhe 15 km në jugperëndim të Eufratit në Irak të pranishëm. Qyteti u zbulua në vitin 1854, por gërmimet filluan vetëm 1922-1934. Ata ishin të udhëhequr nga arkeologu britanik Leonard Wooley. Arkeologët kanë të gërmoj poshtë 2,5 m, atëherë, nga një periudhë të mbushur me baltë. Gjatë gërmimeve ata gjetën varret mbretërore, e cila përmbante armë, vegla dhe sende luksi. Nga ka qenë gjithmonë një qendër fetare, por që ishte kur Akkadierna vendosi 2371-2230 pes qyteti, qyteti u bë një qendër të gjithë Mesopotamisë. Qyteti ishte mbrojtur nga Nanna zot hënës, dhe ajo ishte në nderin e saj si ata ndërtuan tempullin Ziggurat kullë.

Në vetëm një kohë Urs madhështinë mbretëroi A-një-ni-pad-da dhe Mes-nje-ni-pad-da. Qyteti u mbrojtur nga një mur i madh me shtatë hapje, dhe mbuluar një sipërfaqe prej 33 hektarë. Muri është ndërtuar nga Ur-Nammu 2100 BC Sot, nga një qytet i shkatërruar në Irakun jugor.

Ekzistojnë tri periudha në historinë e Urs, e cila është ndarë në tri fusha të ndryshme.

Në vitin e parë të mbretërisë sundohej Nga Mes-nje-ni-pad-da dhe djali i tij A-një-ni-pad-da. MASH-nje-ni-pad-da ishte një pushtues dhe ndërtues tempullit. Por ai ishte biri i tij që ndërtoi tempullin, 8 km në verilindje të Ur për nderin Ninhursags perëndeshë.

Ne nuk dimë shumë për Perandorinë e dytë!

Ur-Nammu ishte e treta e sundimtarit të parë të mbretërisë së, që sundonin në dy qytetet e Sumer dhe Akkad. Ishte pikërisht ai që pushtoi dalje të lumit Eufrat, dhe e bëri qytetin Ur pasur në të gjitha Mesopotami. Ur-Nammu dhe Shulgi biri i tij ndërtoi tempullin në nder të perëndisë së hënës Nanna, dhe tempujt e tjera madhështore në shumë qytete në Mesopotami. Në vitin 2000 pes njerëz të kapur Elemiterna mbretit Ibbi-Sin dhe shkatërruar të qytetit. Nga ana tjetër, u ndërtua shpejt pas. Dhe Ur ishte një pjesë e Babylonia, e cila ishte në jug të Mesopotamisë mbretërinë në Gjirin Persik.

Ziggurat

Ziggurat është një kullë katrore tempull. dhe ziggurater ekzistonte në shumicën e qyteteve gjuha sumeriane. Ata janë ndërtuar e lerplattor me lustër. Kulla më të famshëm në Babel. Zonat Temple (zona më të afërt në tempull) ishte një qendër të qyteteve, ku kishte shkolla dhe biblioteka. Biblioteka janë gjetur ngarkesa e pllakat argjilore, e cila është përdorur si një letër në atë kohë. Shumica janë kontratat tregtare që janë bërë deri, ata kanë edhe vulën. Ata gjithashtu tregojnë rreth shkollës, tregtisë, perënditë, mitet dhe jeta në qytete. Ka edhe piktura të përdorur si libra ligjit. Shumica e pllakat argjilore dhe gjen të tjera janë tani në Muzeun Britanik.

Burimet

Trashëgiminë tonë, pjesa 1 të historisë së botës sonë e Botës Dijes Encarta e lashtë Historia e CD-ROM, Internet

based on 2 ratings Qyteti i Ur, 1,8 nga 5 yje të bazuar në 2 ratings
Vlerësoni Nga Qyteti


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projektet shkollore kanë të bëjnë me qytetin e Urit, ose në ndonjë mënyrë në lidhje me qytetin e Urit.

Komentet Nga Qyteti

« | »