. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme dhe shkollën e mesme
Punë në shkollë Search

Sven Hedin

Tema: Biografia
| More

RINOR

Sven Hedin ka lindur në 1865 në Drottninggatan në Stokholm. Ai jetoi aty deri sa ai mbushi 13Kur ai ishte i ri ai shkroi poezi dhe tregime në lidhje me shumë vende të huaja dhe ka treguar një interes të madh në kulturat e huaja.


Më 24 prill 1880, Nordesskiölds upptäckarresanden Vega anije në port Stokholm. Sven ishte atëherë pesëmbëdhjetë vjet të vjetra dhe Nordenskiöld u kthye, e cila u festua i madh, i frymëzuar atë dhe e bëri atë të hulumtuesit e interesuar. Ai mendonte se një ditë ai do të vijë në shtëpi për një të mirëpritur të ngjashme. Ëndrra e tij e madhe ishte për të udhëtuar për Polin e Veriut, për të lejuar flamurin suedez fluturonte nga kulmin e saj.
Sven kishte, për të kënaqur e tij të madh, detyrës për të bërë një hartë të udhëtimit Przevalskijs ruse Azi studiues në Azi. Przevalskij ishte caktuar Vegamedaljongen e Nordenskiold, dhe si një Mapmaker mori Sven shtrëngojnë duart me heroin e tij. Kjo ishte Sven edhe më të interesuar.
Sven u diplomua në 1885 me një B në gjeografi dhe gjuhë. Kjo ishte e çuditshme për shkak se kishte një kuptim Sven jashtëzakonisht të mirë të gjuhës dhe të gjeografisë, i cili do të shfaqet.
15:Gusht të njëjtin vit ai mori lamtumirës të familjes dhe çuan larg me anije urë, një avullore gjobë, në Shën Petersburg, e cila në atë kohë ishte kryeqyteti i Rusisë. Nga atje ai shkoi, me tren, në një qytet të quajtur Vladikavkaz. Nuk i dha fund hekurudhor, në mënyrë që ata blerë kuaj dhe hipi në më shumë se malet Kaukaz. Ajo ishte e madhe dhe, për shkak të lartësisë së lartë, i akullt, dhe kuajt stumbled gjithë kohës. Në disa vende, ata erdhën deri në majat e mbi 5000 metra të lartë. Ajo ishte çudi që ata, të tmerruar krejt. Pasi ata e kaluan malet, ata vendosën të planit të tokës stepë ku ata të mund të marrë rreth pa u brengosur për të bjerë poshtë. Tani ata kishin udhëtuar një total prej 200 km në orë 30. Tani vendosi kokën në Baku, ku Sven do të fillojë me studimet e tyre gjuhësore. Ai lexuar latinisht dhe frëngjisht dhe gjermanisht dhe persisht dhe rusisht dhe anglisht, dhe tatar. Përveç kësaj, ai mësoi një mik në gjuhën suedeze. E gjithë kjo në një javë. Ai mësoi përfundimisht disa kirgiska, Mongolian dhe tibetian. Chinoise me karaktere 40 000 të saj, ai e mësoi, megjithatë, kurrë me të vërtetë.
Më 6 prill, ai u kthye në ndërmarrje jashtë për të parë aventurën e tij të mëdha. Ai do të kapërcente shkretëtirë e tij të parë (të cilën unë nuk jam i sigurt). shokët e tij u sëmur vetëm para udhëtimit në një mënyrë të çuditshme, kështu që ai kishte për të pushtuar shkretëtirë vetëm. Ajo arriti gjithashtu dhe ai arriti në Bushir portit të qytetit, në anën tjetër. Ai kishte marrë 29 ditë dhe ai kishte udhëtuar 1500 km.
Pas atij udhëtimi, ai ishte krejtësisht i varfër. E vetmja gjë që ai kishte se unë më parë do të para ishte 50 cent. Ai gjithashtu kishte borxhe të mëdha. Kjo ndodhi, megjithatë, kështu që ai kishte për të botojë një libër të quajtur "Nëpërmjet Persia, Mesopotamia dhe Kaukaz". Ajo ishte ilustruar me 128 vizatime dhe harta nga vetë. Kjo ishte një tarifat me lëng që e bëri të mbështjellë sërish.
Kur u kthye Sven 26, ai u takua me një vajzë të quajtur Mille. Ajo ishte vetëm 17. Për shkak të saj nuk kishte asnjë aventura për një kohë, por në vjeshtën e vitit 1893 ne do të shkojmë përsëri. Ai i tha asaj se ai donte të shkoj jashtë dhe të bëjë zbulime të në botë dhe veten nëse ajo do të presë për atë në shtëpi në ndërkohë.Ajo tha ajo mendoi se ishte pak a shumë i ri për të dhënë premtim të tillë të madhe. Kjo Sven vonuar pak. Një vonesë e mëtejshme ishte një operacioni të rëndë sy. syri i tij e majtë nuk është restauruar tërësisht, por e drejta e bëri, megjithatë, në mënyrë të vendosur.
Ekspeditë PARË
Në fund të janar 1894 filloi e para ekspeditë e madhe Sven Hedin-së. Ai ishte duke shkuar në Kashgar nëpër rrugën më të vështira. Gjatë Pamirs. Pamir ishte një akullnajë në një lartësi mesatare prej 4000 metra mbi nivelin e detit.
Kjo ishte një udhëtim të vështirë, dhe në shumë vende ata kishin për të pres hapa në, ajo shpesh është vertikale, akulli në mënyrë që të ecim përpara. Në shumë vende bora ishte aq e thellë dhe të lirshme që ata ishin të detyruar të marrin Alternativa rreth të mos bien në dëborë.
Temperatura ishte shumë e ulët dhe nuk ka pasur më shumë se dhjetë gradë nën zero në tenda. Bojë që Sven duhej të shkruani se çfarë ndodhi me ta dhe për të nxjerrë harta kishte ngrirë, kështu që ai mori për të ngrohtë se në gojën tuaj.
Sven ishte duke parë akullnajat legjendar mal Mustagh-ata. Gjithashtu i njohur si "icebergs Ati".Ajo ishte 7435 metra e lartë dhe një ëndërr për çdo explorer.
Sven domosdoshmërisht do të duhet të rritet deri në atë. Problem i madh ishte roje kufitare. Ai nuk do le ta në në zonën e kineze. Ajo mori shumë orë para se ata arritën të bindin të rojeve që ata do të shkojnë në këtë fushë. Ka blenë edhe yaks të shkojë deri në mal, në vend të kuajve, të cilat do të kishte qenë shumë më problematike.
Vetëm kur ata do të filloni duke i dhënë deri rock filloi të syrit të majtë Sven-së, nuk është ringjallur me të vërtetë pas operacionit, mosfunksionim. Kjo ishte një vonesë të vogël. Përveç kësaj, prapambetje të rënda ishte defekt, i cili është i dekurajuar edhe.
Kur syri Sven kishte gjetur shfaqën përsëri. Ata u takuan në një kamp të nomadë që kanë ardhur bashkë me ta për të ndihmuar. E gjitha dukej për të shkuar mirë, deri në 5200 metra, kur tre të nomadëve vdiq e lodhje. Ata nuk ishin ngurtësuar si si Sven dhe njerëzit e tij. Sven e kuptuan se ata ndoshta duhet të shkojnë poshtë përsëri.
Gjithsesi, ata u përpoqën një të tretën dhe të katërtën herë me rezultate të njëjta si më parë. Ata nuk e bëri.Ata hoqën dorë nga përpjekja dhe u nisën.
Kur ata kishin përballuar me male të ftohtë, se ishte koha për hotter diçka. Takla-gruaja shkretëtirë në Lindjen e Turkistan. Takla-Makan është pjesë e shkretëtirën Gobi dhe krejtësisht bosh e ujit. Sven kishte dëgjuar shumë histori të qytetit të harruar e Takla Makan-, e cila, sipas legjendës, do të jetë në mes të shkretëtirës. Sven vendosur, përkundër të gjitha paralajmërimeve të përpiqen për të gjetur të qytetit. Ai donte që ajo të jetë një provë e dashurisë për të Mille. Ai do të kërkojë deri në qytet për shkak të saj.

Takla-Makan

Karvani do të jetë vetëm katër, përveç Sven. Ata do të kishin me deve, si ngasje kafshët, qentë, kafshët shtëpiake, dhe dele dhe pula për therje dhe hani.
E para shtatë ditë ata hipi së bashku një stepë ku ata mund të gjenin ujë të freskët të pijshëm. Por pas tri ditësh ishte shkretëtirë një realitet. Tani nuk kishte ujë të mëtejshme për t'u gjetur.
Ajo dukej sikur të ishte të ketë sukses, deri sa pesë ditë më vonë, kur Sven bërë një zbulim të tmerrshme. E ujit ishte mbi. Për disa arsye, e kishte anije uji nuk kanë qenë të rimbushet siç duhet në ujë e fundit në vend.
Ata ranë dakord për të ruajtur pak ujë që kishin si nëse ajo do të jetë ari. Ata u përpoqën të hapnin një të mirë, por e gjithë kjo përpjekje ka rezultuar në një rërë ishte pak i lagësht si ata vetëm mund të përdorni të qetësohem me.
Pas një udhëtimi tetëmbëdhjetë ditë, uji ishte patjetër më shumë. Një nga burrat u deri në Sven dhe tha se nga rezervuari i ujit i fundit kishte qenë e thatë për të derdhur në pikën e fundit. Ai ishte i dyshuar se ishte lundërtar, që e kishte marrë atë, por nuk kishte prova. Për më tepër, ata nuk e kishin ndihmuar që ata të dinë me siguri se ajo ishte lundërtar. Uji do të jetë ende në fund të pashpresë.
Dy ditë më vonë, të gjitha kafshët janë të vdekur. Sven dhe Kadim ishte ende gjallë (mezi), por njerëzit e tjerë ishin pa ndjenja dhe ndoshta i vdekur. Sven dhe Kadim ishte gati të hiqte dorë, por gërvishtem në mënyrë që ata me gëzim dhe vazhdoi. Ata vërtiten disa ditë dhe ishte shumë i lodhur kur ata zënë sytë e një gjë që bëri që ata të vazhdojnë. Një bush jetesës. Atëherë duhet të ketë ujë pranë. bimëve Gjithnjë e më shumë u takua me dy burrat.
Papritmas nuk mund të Kadim më të gjatë.Ai vetëm vë drejt poshtë në tokë dhe groaned. Por Sven, i cili ende kishte disa forca të majtë, të vazhdueshme. Dhe në një moment ai e tregoi lumin. Ai pinte të paktën katër litra më pak se dhjetë minuta. Ai e ndjeu trupin e tij të thatë filloi të plotësoni. Pra, ai erdhi për të menduar për Kadim se ishte pak prapa. Ai e mbushur çizmet e tij me ujë dhe e solli në Kadim. Ata nuk e kishte ngrënë ose pirë për gjashtë ditë.
Ata u larguan për dy ditë pa parë ndonjë shenjë e qytetërimit. Ata ishin të gjithë të uritur dhe munched në bar dhe leh për të lehtësuar urisë më të keq. Pastaj papritmas ata dëgjuan një lopë më poshtë. Është provuar të jetë një grup i barinjve që ngritën kampin e dy dagsmarcher nga vrima e ujit. Barinjtë u erdhi keq për të dy burrat uritur dhe i akuzoi ata për ushqim dhe le ata të qëndrojnë në kampin e tyre. Për Sven dhe Kadima surprizë e madhe dhe kënaqësinë, papritmas Islami Bai nga ekspedita njëjtë arritur. Ai nuk kishte vdekur në mungesën e ujit, por kishte rënë të fikët dhe vetëm pastaj kishte shkuar jashtë për të kërkuar ujë me vete. Kjo ishte një bashkim i bukur.

Takla-Makan Desert AGAIN

Sven do të ballafaqohen me Tibet cili ishte qëllimi i tij origjinal. Por instrumentet që janë të nevojshme për ekspeditën e kishte lënë në shkretëtirë. Ajo do të marrë katër muaj para se të re po vinte. Ndërkohë Sven kërkuar që të vazhdojë me ngjitje malore. Ai u ngjit shumë male, shpesh me lartësi prej 5000 metra. "Babai icebergs" Mustaghata, megjithatë, ai mund të heqë dorë. Në ato asgjë bergsbestigningar ndodhi të veçantë, por ajo çuan në të gjitha rastet në kohë gjatë katër muajve që ata duhej të priste.
Kur i pajisjeve monitoruese të kishte arritur më në fund, se ishte koha për të kaluar Makan-Takla, e cila ishte e nevojshme për të shkuar në Tibet. Kjo ishte koha përsëri. Por në këtë kohë, Sven përgatitur për atë shkretëtirë të thotë, dhe gjithashtu ishte rruga dimrit, që do të thoshte se temperaturat nuk kanë qenë aq ekstrem më.
Ata filluan përsëri. Në javën e parë shkoi siç është planifikuar. Ata mbahen të kursit ju do, dhe nuk ka incidente kanë ndodhur. Por rastësisht absolut, ata shkuan drejt në një qytet të lashtë varrosur. Ata gjetën se ishte më i vjetër se 1500 vjet.Ai ishte shumë i mirë ruhet për shkak të shtresës së rërës mbrojtëse mbi të. E shtëpive të mund të numërohen në qindra, dhe u ndërtua prej druri plep, jo dhe në baltë diell tharë e cila ishte ndryshe aq të zakonshme në këtë pjesë të vendit. Shtëpitë janë shumë të brishtë, dhe kjo nuk ishte e nevojshme më shumë, sepse ata do të bie përveç. Doli se kjo ishte e sajuar, qyteti të harruar e Takla Makan-, e cila Sven kishte dëgjuar shumë për. Ata nuk kishin mjete të gërmoj, kështu që ndoshta Sven shënuar në hartë se qyteti ishte dhe kështu ata vazhduan.
Ata tani do të shqyrtojë sa larg luginën e lumit, që qyteti ishte në, u zhvillua. Ata në fund gjetën një shumë pastorë të cilët ishin të veshur me lëkurë dashi e thjeshtë dhe ka jetuar në rishyddor. Ata arritën të bëjnë vetë e kuptojnë ata. Sven pyeti ata se sa larg në shkretëtirë shtrirë dhe ata u përgjigjën;
"Deri në fund të botës, dhe nuk është udhëtim tre-mujore."
Ky mendim Sven ishte shumë më tepër kohë të gjatë, në mënyrë që ata vazhduan si rrugën e saj të parë për të marrë në Tibet.
Ata kishin në këtë udhëtim shkretëtirë nuk e marrë me vete ndonjë furnizime.Në vend që të ndiqte deve dhe kafshë të tjera që nuk kishte mjaft në gjendje të egër. Ata nuk të sjellin ndonjë qese gjumi ose tenda, por ata ishin mbi batanije në terren, e cila ishte e mjaftueshme, për të qenë në dritën e afrimin e dimrit është ende shumë i ngrohtë.
Pas nja dy javësh një tjetër i regjistrimit pa incidente të mëdha, ata arritën qëllimin e tyre. Tibet lartë.

Tibet LARTË

Ata duhet të kishte qenë në gjendje të kalojnë shkretëtirën e ka kaluar javët e fundit në një fshat të vogël të quajtur Chotan. Nga aty, u ndanë në 29 qershor 1896 të rritet në Tibet. Plani Sven ishte për të marrë deri në rrafshin e veriut Tibet dhe nga atje bëjnë rrugën e tyre në Pekin.
Tibet është zona më e fuqishme dhe më të lartë botëror. Ajo ka një sipërfaqe prej 1.2 milion km katrore (Suedia është 449 793 kilometra katrorë) dhe shtrihet 5000 metra mbi nivelin e detit dhe ka maja me një lartësi prej 7000 metra.
Klimë shumë të ashpër me stuhitë e forta të kontribuojë në atë nuk jetojnë kaq shumë njerëz atje. Në kohën e Sven e popullsisë ishte dhënë në tre milionë dhe shumica ishin nomadë.
Ata ishin tani banojnë në një botë të snöfjäll ku nuk ka vënë këmbë kurrë evropianët. Sepse ajri ishte aq e hollë dhe nuk kishte kaq shumë punë shkoi atje pothuajse asnjë ditë të kalon pa një nga kafshët, si karvani kishte sjellë me vete, u vra.
Ka qenë shumë e kafshëve të egra të tilla si antilopa dhe yaks egra. Por nuk ishte vetëm një bandë e kafshëve të egra. Ka pasur edhe një shumë e egër grabitës. Këto janë një burim i madh i shqetësim, atëherë karvani duhet të jetë në gishtat tuaja gjatë gjithë kohës, të mos jetë i befasuar nga një pritë.
Një natë kur ishte ulur Sven roje, ai vuri re diçka po ndodhte. Ai u bë i dyshimtë dhe i solli njerëzit. Papritmas, një bandë e banditë mbi ta. Qan ranë nga kudo dhe shumë e grabitës kërceu jashtë nga të gjitha drejtimet. Kjo ishte një betejë, megjithatë, kur Sven dhe njerëzit e tij arriti të marrë grabitës të të lënë.
Për Sven, kjo ishte një përvojë e madhe që ai do të vijë në emër shumë herë në kujtimet e tij.
Në mes të nëntorit, ata arritën në qytetin e parë në një kohë të gjatë. Ajo ishte atëherë pesë muaj që kur u ndanë në nga Chotan.Qyteti ata arritën u quajt Tenke dhe e cila shpërndahet karavan. Sven paguar njerëzit që kishin ndjekur atë përmes të dyfishtë pagat e tyre dhe për t'u dhënë atyre kuajt ata hipi në.
Sven tani ishte poshtë në tokë të sheshtë me karavan shumë më të vogla. Ajo tani ishte shumë më e lehtë për të marrë rreth tani, por ajo ishte shumë larg. Udhëtimi ishte me anë të një shkretëtirë, dhe madje disa brenda në një zonë shkretëtirë. Kjo ishte 1100 km para se ata do të arrijnë Kina.
Ky udhëtim, sidoqoftë, kaloi jashtë mirë dhe ata arritën të Kinës, pas shumë muaj e udhëtimit të lodhshëm. Ata ishin gjithashtu të lumtur dhe të mirë deri në Pekin, ku e para të bëra përfaqësime që kanë të saj për të Car Nicholas II.

BACK HOME

Zyra e parë Sven-së ishte e mbyllur. Ai vazhdoi përgjatë rrugës kryesore të udhëtimit përsëri në Finlandë. Ai shkoi shumë shpejt, kur rruga ishte shumë i zënë dhe në gjendje të mirë. Nga Finlanda Finlandë ai mori varkën në Stokholm. Ajo ishte një mikpritje të këndshme për të familjes dhe, në të vërtetë, nga Mbreti Oscar II.
Ai u dha edhe Medaljen Vega e Nordenskiold, heroit të tij të vjetër.
Në vitet në vijim u Hedin shumë të zënë me shkrim kujtimet e udhëtimit, artikuj gazetash dhe gazetat shkencore.
Pas kësaj ekspedite u Sven ekspedita shumë të mëdha, megjithatë, nuk adresohen në këtë punë.

Sven Hedin, 2,0 nga 5 të bazuar në 1 rating
Sven Hedin Rate


Related shkollore
Në vijim janë punën e shkollës që ka të bëjë me Sven Hedin ose në ndonjë mënyrë në lidhje me Sven Hedin.

Sven Hedin Koment

« | »