.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Centrali i parë bërthamor i Suedisë

Nuk ka shumë njerëz e dinë se centrali i parë i Suedisë energjia bërthamore e vendosur këtu në KTH, të drejtë tjetër për laboratorë kompjuterike Q-shtëpi. Në ditët e sotme, teknikat e mediave që përdorin sallën e vjetër e reaktorit. Në 1998, megjithatë, salla e vjetër reaktori është ende një e madhe dhe drithërues Shpella 25 metra në tokë. Ajo ishte atëherë lëshojë kërkuar profesor i fizikës reaktor, Karl-Erik Larsson, i cili ishte përfshirë në ndërtimin e reaktorit. Ky artikull është një replay nga 1998.Reaktorgropen ku shufra uraniumi ishin zhytur në ujë të rëndë.

Pas shpërthimeve atomike e Hiroshimës dhe Nagasakit kuptuan rëndësinë e Suedisë komandant suprem i akumulojnë informacion në lidhje me energjinë bërthamore dhe armët bërthamore. Jo më pak, potencial për të mbrojtur veten kundër armëve bërthamore.

Seksion Kryqi i ndërtesës nëntokësore shikuar kur reaktori ishte operuar. Përveç reaktorin atje u shoqëronte laboratorë, sistemet e ventilimit dhe exchangers ngrohjes. Shpellë është e lidhur me tokë nëpërmjet dy boshte, një me dy ashensore - të cilat aktualisht nuk punojnë - dhe tjetri me kanalet e ajrit për exchanger ngrohjes dhe një dalje shkallë emergjente. Ajrit ventilim utblåstes përmes oxhakut në të majtë të imazhit. Një oxhak i cili u hoq rreth pesë vjet më parë.

Në këtë kohë nuk kishte një në Suedi i cili nuk dinte asgjë rreth energjisë bërthamore dhe të armëve bërthamore. Informacioni që ishte në dispozicion ishte klasifikuar nga amerikanët dhe nuk mund të gjendet, kështu që studiuesit suedezë kishin të rizbulojnë rrotën atomike. Në këtë kohë punësohen Karl-Erik Larsson në FOA, me të shpejtë "Bëni diçka me neutrone".
Fillimi i bërthamor

Kur hulumtim bërthamor ishte një fushë krejtësisht të re të fizikës filluan të zhvillojnë instrumente dhe për të ndërtuar një burim neutron. Burimet keni punuar me dha një shumë të rrezatimit, kështu që ishte e drejtë nga fillimi është dashur të jenë shumë të kujdesshëm me mbrojtjen nga rrezatimi. Në rrezatimit mbrojtje ishte një autoritet Suedisht botë, Rolf Sievert - një nga njësitë e pakta Suedisht SI.

Pas disa vite të kërkimit bazë filloi pak pas 1950 për të hartuar dhe për të ndërtuar reaktorin e parë e testimit të 300 kW e cila më vonë u zgjerua për 1 MW.

Si reaktor i parë bërthamor në botë është ndërtuar nga Enrico Fermi në 1942 u përdor uraniumin natyror dhe grafit për të ruajtur reagimin bërthamore. Ky dizajn kërkuar gati 30 ton uranium të arritur masa kritike.

Një dizajn i tillë nuk ishte realiste që nga në Suedi vetëm ka marrë 300 gram uranium për ton të shist argjilor. Ata kishin një politikë që Suedia duhet të jetë i vetë-mjaftueshme në lidhje me të gjitha materialet e nevojshme. Prandaj, ata zgjodhën të ujit të rëndë në vend të grafit, që çoi në nevojiten vetëm tre ton uranium në vend. Problemi ishte për të marrë të mbajë të ujit të rëndë. Pesë ton janë blerë nga norvegjezë Rujkan-punimeve.

Edhe pse ajo ka marrë më pak se katër vjet për të shkuar nga vendimi për të vënë në veprim reaktorin, tha se ata që punuan në projektin që ajo shkoi ritmin e një kërmilli. Prandaj, i quajtur reaktor Anglisht Low Energjisë Eksperimentale Pile - sleep.
Një ditë kritik

Pas punës shumë vështirë kështu që ju mund të filloni reaktorin 1 Për herë të parë në mbrëmje 13 korrik 1954. Reaktori shkoi kritik në 18:59, një kohë historike në historinë suedeze e fizikës. Ajo ishte atëherë shumë më i hulumtimit suedeze në neutronfysiken deri 1970, kur reaktori u çmontohen. Reaktori u la pastaj off deri 1982, kur ajo u shpërbë dhe shtyrë larg. Sot, pjesë të reaktorin e parë e Suedisë në Studsvik. Kostoja e ndërtimit reaktorin arriti në 1954 në rreth 20 milionë. Rrënimi në 1982 kushtojë mjaft interesant, edhe 20 milionë, edhe në qoftë se çmimi tag kishte disa vjet të inflacionit në qafë.
Monopoly bërthamor futur

Rreth 1954 bëri amerikanët që rusët kishin ardhur deri tani në zhvillimin e armëve bërthamore që ajo bëri kuptim për të shpërndarë informacion mbi përdorimin civil të energjisë bërthamore dhe mundësitë e saj. Pastaj në 1955 një konferencë u mbajt në Gjenevë në energjinë bërthamore, ku u vendos që uraniumi do të lejohet të eksportohen nga Shtetet e Bashkuara, autoritetet amerikane duhet të inspektojë dhe të verifikojë që uraniumi është përdorur për qëllime paqësore.

Tani, shumë njerëz të kërkuar për të ndërtuar reaktorin e tyre bërthamore. Jo vetëm qeveria suedeze, por edhe sektori privat kërkuar për të ndërtuar reaktorë bërthamorë këtu dhe atje. Suedia po përballet me një të ardhme të lavdishme. Ndër avion tjetër të planifikuar mundësuar nga energjia bërthamore.

Kjo nuk mund të pranohet nga autoritetet shtetërore dhe për këtë arsye ajo u prezantua një monopol shtetëror mbi energjinë bërthamore.
Reaktori i dytë bërthamor - R2

Reaktori i dytë i Suedisë bërthamor - i quajtur R2 - ishte gjithashtu një reaktor hulumtim, por me një fuqi të pikut të 50 MW. Ajo është e vendosur në Studsvik, është përfunduar dhe është përdorur ende për testimin dhe neutronstråleforskning.
R3 në Stokholm
Centrali bërthamor ngrohje në Farsta

Në periferi Stockholm i Farsta është ndërtuar në fillim të viteve 60-të një bimë bërthamore powered termik fuqia e 55 MW për fjärrrvärme, përfundoi në vitin 1963. (Pesë vjet më vonë ne mund të shihni rezultatin në të unionit të studentëve profesion ndërtimi / reds. Shënim). Gjatë ndërtimit ankuar për pronarët e shtëpive lokale në besimin se e gjithë zona do të bëhet radioaktiv. Kur termocentrali pastaj do të ndahet në faza në 1973 (vetëm në kohë për krizën e naftës) ishte pronarët e shtëpive të njëjta dhe courted Waterfalls dhe tha se reaktori do të mund të operohet më. Ajo kishte qenë liqen i tillë një të pastër dhe ajër të ishte bërë aq i pastër në krahasim me të kaluarën, kur djegia e naftës në kaldaja. Core ngrohtësi përjetohet si shumë miqësore me mjedisin.
Vetëm bimë bërthamore të naftës-shkarkuar Suedisë

Reaktori i katërt i Suedisë, R4, është dashur të jetë në Marviken në Bråviken në Östergötland. Ky reaktor ishte një histori e trishtuar e cila u godit rëndë nga burokracia dhe dithering, me ndryshime të përsëritura të asaj që do të ishte për reaktorin dhe fuqisë reaktorit. Ndërsa ndryshimet e tjera të projektimit vonuar projektin dhe çoi përfundimisht në reaktor u zhvilluar çarë teknologjikisht kaluar. Verë e hershme 1970 u vendos të braktisë projektin. Mbetur pjesën konvencionale që ishte konvertuar në një të naftës-shkarkuar termocentralet dhe pjesë reaktor u bë një stacion ndërkombëtar provë. Suedia kishte marrë vetëm bimët e tij të parë dhe ndoshta në botë të naftës-shkarkuar të energjisë bërthamore!
Rritje ynë
Lab 4 në fizikës moderne është anuluar për fat të keq për shkak të ndalimit të testit?

Ka dy shtigjet Në R1, nga të cilat vetëm një ka ndriçim. Ne u ndal në kyç e huazuar në derë për hyrje e fundit, por ajo nuk ka punë, kështu që ajo ishte bërë shkallët e errëta poshtë. Vetëm elektrik dore ne kishim shumë të çmuar! Njëzet e pesë metra më vonë ne hap jashtë në një mënyrë të mëdha dhe është duke udhëhequr në sallën e madhe reaktorit. Kudo ajo është krejtësisht bosh, shumë e errët dhe çdo gjë që ne shohim - dysheme, mure dhe çati - është e ndarë në një rrjet ku të gjitha kutitë kanë një kod unik. Duket pak skenë surreal me të vërtetë.
[Image]

Në mes të sallës së reaktorit mbron një kangjella gropë ku anije reaktori ekzistuar më parë. Tavan i harkuar është e bukur blu, natyrisht, e mbuluar me një rrjet. Megjithatë, është pak e vështirë për të thënë më shumë se se kulmi është e errët në dritën e pakët elektrik dore tonë. Me sa duket ka përdorur ndriçim në sallën e reaktorit dhe fusha të tjera, por ajo kishte ndalur duke punuar një kohë më parë. Karl-Erik tregon se sa e bukur ajo ishte me blu harkuar tavan kur ai dhe kolegët e tij ka punuar për të ndërtuar reaktorin.

Në anën e gropës reaktorit ishte një vrimë zbuluar, Karl-Erik shpjegoi ishin përdorur për të testuar këto shufra uraniumi. Të shufra ngriheshin nga thelbi, të mbrojtura nga një këllëf të çojë dhe përfundimisht ra në vrimë ku u mbytën. Në anën tjetër të gropë përgjatë murit të hedhur një zyrë seri ndërtimin e tre kate në lartësi. Në një dhomë të vogël në anën e gropës vë kontrollin e reaktorit. Më tej në, nuk kishte objekte laborator dhe fusha të stafit.

Nga: Dennis Grundberg

based on 14 ratings Centrali i parë bërthamor i Suedisë, 3.0 nga 5 bazuar në 14 vlerësime
Centrali i parë bërthamor Rate Suedisë


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me centralit të parë bërthamor të Suedisë apo në asnjë mënyrë në lidhje me centralin e parë e Suedisë energjisë bërthamore.

Koment mbi centralit të parë bërthamor të Suedisë

« | »