. Tani

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko për projektet shkollore

Çaj

Histori

2.1 Historia e hershme
Tea ka qenë rreth e rrotull për mijëra vjet dhe ka qenë fillimisht vetëm çaj jeshil përdoret në mjekësi gjatë 300 e në Kinë. Është thënë se çaji u zbulua nga Shennong atëherë kineze perandorit, kur ajo aksidentalisht ra poshtë disa çaj lë në kupën e tij me ujë të zier për të perandorit.

Shennong thotë "katundarin hyjnore" dhe ai ishte, përveç të perandorit, një botanist. Bimët interesuar sepse Shennong dhe ai e shijuar si në pije të re, ai mendonte rreth saj dhe u lut se ajo do të rritet më shumë shkurre çaj.
Një tjetër legjendë e ka atë që çaji është përdorur si fillim të dinastisë Han (shih glossary), kur princi Indian Bodhidharma udhëtoi nga India në Kinë. Gjatë njërit prej përsiatjeve të tij ai u bë i heshtur dhe kapi disa gjethe nga një fabrikë dhe filloi të përtyp mbi ta. Fletët e bëri atë zhdukën përsëri dhe ai mund të vazhdojë meditimin e tij.
Çaj përhapur ngadalë dhe në 590 ai i kishte përhapur vetëm në Japoni. Në Japoni, megjithatë, ajo ishte vetëm murgjit budistë të cilët treguan interes në pije kinez.
Pastaj 2.2 Historia
Teets difuzioni i ngadalshëm çoi në pije nuk ka arritur Evropën harkun 1610.
Çaj është importuar nga Kina në Holandë me një barkë, ku u bë një çaj pije të popullarizuara në mesin e shoqërisë së lartë. Individët më pak të pasur nuk e kishte të përballojë pije të re.
Holandisht pastaj u përhap në çaj për në Nju Jork gjatë mesit të viteve 1600, ajo ishte bërë një herë një pije popullore. Pas çaj kishte qenë rreth e rrotull për rreth 3000 vjet në Shtetet e Bashkuara shpiku qese çaj e një tregtari me shumicë nga New York Sullivan quajtur Thomas. Në SHBA, është zbuluar edhe diçka tjetër në çaj.
Në vitin 1904, Panairi i një botë të mbajtur në St. Louis dhe gjatë emisionit ka pasur një valë të nxehti dhe shitësit çaj kishin vështirësi marrë çajin e tyre të shitur për konsumatorët. Richard Blechynden ishte një nga shitësit çaj dhe ai vendosi të ftohtë çaj e tyre me ndihmën e akullit. Konsumatorët secili dua të çaj dhe çaj të ftohtë i ftohtë ishte kështu uppfunnet.1 Për prodhimin çaj i ftohtë apo ndonjë tjetër çdo gjë, kishte nevojë për shuma të mëdha të çajit.
Britanik u përpoq të arsyes mes 1830 - 1930 të luaj rreth një milion tamilëve nga India për të udhëtuar në Sri Lanka, ku ata do të punojnë në plantacione çaji. Ata ishin caktuar një shumë parash për udhëtim si ata më vonë do të paguajnë përsëri duke punuar. Pasi ata mbërritën në plantacione çaji në mënyrë që ata kishin për të jetuar mbipopulluar dhe shumë vdiqën.

Kultivim

3.1 Kultivimi
Teblomman sinensis Camellia rritet në pemë si një njeri zakonisht rritet në fusha. Lulet janë rozë dhe të bardhë ka një kujton pamjen e lule vishnje.
Pemë që rritet në lule ka qenë gjithmonë quajtur pemë çaji dhe pse ata thonë se kjo varet nga ngjashmëria e pemës ndaj shkurre. Shkurre çaj në rritje të egra që nga fillimi dhe mund të rritet deri në 20 metra të larta, por ata rriten atë kështu ajo bëhet jo më shumë se zakonisht 1-1,5 metra dhe për këtë arsye duket si një ferrishtjeje.
Ka katër variacione të ndryshme të shkurret çaj. Ata janë në shumë mënyra të ngjashme me njëri-tjetrin, por ka dallime. Kina variant, për shembull, disa shtame dhe tenton të jetë rreth 3 metra i gjatë. Ky variant mund të përballojë të ftohtë dhe për këtë arsye mund të lehtësojnë kultivimin e lartësi. Assamvarianten megjithatë, është unanim dhe mund të jetë rreth 18 metra të lartë në qoftë se ajo është e lejuar të rritet egra. Ajo është më e ndjeshme ndaj acar dhe për këtë arsye ajo është e vështirë për këtë variant për t'u rritur në lartësi të larta si variant i aftë të Kinës. Një tjetër ndryshim mes Assamvarianten dhe Kina variant është që të Assamvarianten ka gjethe pak më të mëdha se versioni kinez. Ka pesë kategori kryesore të Assambusken:
Assam ljusbladiga
Assam mörkbladiga
Manipuri
Llojet Burma
Lushai gjethegjerë
Të tjera dy variante janë variant Kamboxhia dhe Hibride. Variant Kamboxhia është rritur, por në një mënyrë të natyrshme kaloi me variante të tjera. Kamboxhia variant është, siç Assamvarianten, unanim. Hibride janë prodhuar duke kaluar variante të tjera, me njëri-tjetrin. Ata pra, janë më rezistente ndaj p.sh. sëmundjet dhe të ftohtë.
3.2 Kombinoje
Kur është koha për të marr çaji lë nga varietetet e bimëve çaj, ajo është zakonisht e lartë dy gjethet e tenderit lule dhe një mollë janë të zgjedhur. 3
Sa shpesh ju korrjes llojet kryesore të ndryshme varet nga bimë që rritet. Në të tilla Darjeeling kështu vere korren çajin e tij dy apo tre herë çdo vit. Hera e parë e vitit që çaji është korrur gjatë "skuqur Parë". Pastaj fillojnë korrje në fund të shkurtit dhe pastaj shkon në mes të prillit. Tea lë pastaj të merrni një shije të lehta çaj, por një aromë të fortë e Muscat. Hera e dytë e vitit që çaji është korrur gjatë "skuqur Dytë".
Picking fillon në qershor, kur shkurre të ndryshme çaj janë më të zhvilluara se në "skuqur Parë". Tea korrur gjatë "skuqur Dytë" ka një ngjyrë të lehta dhe ka një aromë të dallueshme e rrush muskat. Marr tretë dhe e fundit është quajtur "Së treti turret / vjeshtak skuqur". Kur çaj për herë të tretë për të zgjedhur në mënyrë vere mund të hasni komplikime, sepse koha është e keqe në Darjeeling zakonisht në fund të vjeshtës. Tea korrur gjatë "skuqur Tretë", një smak.4 arrirë
3.3 Faktorët që ndikojnë në shijen dhe cilësinë e
Për çaji duhet shije aq i mirë sa të jetë e mundur, ka disa gjëra që fermerët duhet të marrë parasysh kur ata të rriten dhe të korrat e çaj e tyre. Ata duhet të mendojnë rreth ku ata mbjellin shkurre çaj. Toka do të jetë ideale domethënë një acid pak, kështu që kërkon një pH prej rreth 5.8 ose më të ulët. Bimore Tea lulëzon mirë në një klimë të ngrohtë, subtropikale, por një klimë më e pije freskuese të tilla si mali ndonjëherë mund të japin një çaj të mirë. Frost mund të dëmtojë bimë çaj.
Pasi ajo është koha për korrje, duhet të jenë të kujdesshëm me marr e tyre, atëherë sigurohuni që ju të vini gjethet e duhura. Çaj tins zgjedhur me kujdes, pra, të jetë më mirë se sa machine-zgjedhur çaj, çaj zgjidhur me dorë është më e lirë. Pas gjethe çaji kanë qenë machine-apo zgjidhur me dorë si ata kalojnë nëpër një numër hapash të mëtejshëm të prodhimit të ndryshme që ndikojnë në shije çaj dhe çaj kvalitet.5 gjethet janë të thata, i mbështjellë dhe i thartuar. Gjethe çaji mund të pësojë pastaj një numër të proceseve kimike. Pas fermentimit, gjethe çaji bëhet e nxehtë. Gjethe çaji bëhet aq e nxehtë se ndalesa fermentimi dhe gjethet janë tharë derisa ato përmbajnë lagështi vetëm rreth 3%. Oolong është, megjithatë, me anë të fermentimit për një kohë të shkurtër, dhe çaj jeshil nuk është i thartuar në të gjitha. 6
3.4 Vendet Teodlande
Sinensis Camellia mund të jetë rritur në shumë vende në Evropë, Australi, Amerikë, Afrikë dhe Azi, nëse klima është e drejtë. Ka një total prej 50 vendeve që rriten shkurre çaj dhe tre vendet që prodhojnë më së shumti është;
Sri Lanka - Në Sri Lanka, ajo prodhohet pothuajse vetëm Ceilon çaj të zi.
Kina - Në Kinë, prodhuar atë për çaj më të gjelbër. Çaj Oolong dhe e zezë është gjithashtu një lloj të popullarizuara të çajit të rritur në disa vende përreth Kinës. Prodhimi i Kinës e çajit ka çuar në Kinë është bërë vendi më i madh në botë për të kultivuar çaj.
India - prodhimin e çajit është pothuajse aq i lartë në Indi, si në Kinë. Në Kinë, prodhuar një shumë të çajit të zi në të tilla Darjeeling.7

Punë

4.1 Situata e punëtorëve
Plantacion çaji i madh kërkon punëtorë dhe punonjës që punojnë disa orë në ditë, dhe ata nuk janë konsideruar të jetë një golashënues i aftë nëse mbledh 30-35 kilogram çaj lë në ditë, e cila është përafërsisht 7-9 kg plotë te8 dhe kjo rezulton në një pagë prej vetëm 25 suedeze kronor.9
Ajo është kryesisht fëmijë dhe gra të cilët janë të punësuar në mënyrë që të lehtësojë lë çaj qasjes dhe Bud në korrjes.
Punëtorët jetojnë në kushte të vështira, kur nuk ka llogari të njeriut rättigheter.10 Shumë punëtorë gjithashtu jetojnë në izolim nga shoqëria dhe që jetojnë në barakë-si ndërtesa pa shtëpinë e tyre.
Kultivuesve janë mashtruar shpesh nga paratë në transport dhe punonjësit do të punojnë më shumë dhe më shpesh për të prodhuar më shumë çaj dhe të fituar para për odlaren.11
4.2 Kushtet e punës
I punëtorëve situata është bërë më e re dhe Fair Marked ka ndihmuar kultivuesve për të marrë mundësitë e investimeve, zhvillimin e produktit, të modernizojë dhe të diversifikuar kultivues produktion.12 e tyre të drejtë shënuar premtim që ai merr çmim të drejtë për çaj e tyre, dhe ata të përmirësuar kushtet e jetesës të punëtorëve. Panairi gjithashtu garanton konsumatorin se puna e fëmijëve nuk ka ndodhur.
Punëtorët plantacion të cilët kanë qenë të dhënë qasje në një shtëpi, kujdesin mjekësor dhe arsim. Disa nga pronarët plantacion edhe le fëmijët të merrni për të shkuar në kopsht dhe më pas të jetë në gjendje për të marrë një arsim. Fairtrade gjithashtu e bën të sigurt që paratë që është fituar kur çaji është shitur shkon direkt për ata që kap tebladen.13 Kur Fairtrade ka ndihmuar një bimë që rritet në mënyrë vizituar plantacionin e tij rregullisht nga inspektorët për të siguruar se nuk ka rregulla ose të drejtat bryts.14

Konsum

5.1 Konsumi i Statistikave
Në vitin 2006, konsumi botëror çaj nga 1% dhe shifrat pastaj tregoi se 3.640.000 ton e çajit kishte qenë e konsumuar në mbarë botën gjatë gjithë vitit.
Ai ishte gjithashtu në 2006 se Kina për herë të parë të konsumuar çaj më shumë se Indi, kur konsumi i Kinës ishte rritur nga një dajak 13.6%. Arsyeja se Kina India ishin rrahur për të rritur të ulëta vetëm e tyre në% 02:51. Megjithatë, ka pasur një rritje për në Indi, kur mesatarja kishte mbetur në 1.6% në dekadën e fundit.
Rritja e lartë nga 2006 e këtej ka çuar në Kinë, Indien15 dhe Britani të Madhe sot janë vendet që llogariten për shumicën e botës tekonsumtion.16
5.2 Transporti
Për të konsumojnë sa më shumë çaj janë gjithashtu të nevojshme të transportit. Kina dhe India janë prodhuar pse çaj e tij dhe nuk kanë nevojë për dërgesat e mëtejshme përveç atyre brenda vendit, por në Mbretërinë e Bashkuar dhe pjesa tjetër e të gjitha vendeve që nuk prodhojnë çaj e tyre duhet të importojë tyre. Shumica e çajit transportoheshin nga vendi i tyre i origjinës për në Evropë, për të parë të Hamburgut në Gjermani ka qenë Evropa tecentrum që nga mesi i viteve 1800. Kur çaji është kaluar më pas në vendet e destinacionit si ajo është transportuar me anije, por kamioni është vanligast.17
Të dy mënyrat e çajit transportonte është e keqe për mjedisin. Në të tilla anije transporti si dioksidi i karbonit të lëshuar, mbeturinat e djegura jo të plotë, blozë qymyr dhe mbetet i paplotë të karburantit. Rrjedhje të naftës gjithashtu ndodh dhe rridhte nëpër oqeane, ai bën që edhe mbetje nga bojës poshtme anije. Trucking lëshuar atë jashtë si monoksidit të karbonit, dioksidi i karbonit, oksidet e azotit dhe hidrokarburet, i cili, si emisionet e anijeve, natyra dhe njerëzimi dëm.

Riciklimit

6.1 Çfarë mund të riciklohen?
Çaj gjithçka një konsumatori blen mund të riciklohen. Paketimit mund të vendoset në paketim letre, plastike rreth paketimit mund të vendoset në plastike fleksibile, roje rreth qese çaj mund të hidhet në letër të mbeturinave dhe qese çaj mund të vihet në përzierje plehrash për gjethet e çajit përmbajnë minerale që ofrojnë tokën näring.18
6.2 Ecolabelling
Kur çaji ka arritur dyqan mbushur atë për shitje.
Gazet serë janë lëshuar më pas në ajër gjatë transportit dhe ka ndikuar në mjedis dhe të agjentëve të ndryshëm kimikë janë përdorur për prodhimin e çajit.
KËRKESAT Ecolabel duke u përpjekur për ta bërë prodhimin e çajit, si ekologjikisht miqësore të jetë e mundur.
Emetimet e gazeve serrë janë në një farë mase të pashmangshme në transport, por KËRKESAT duke u përpjekur për të bërë ndonjë pjesë e ciklit te jetes çaj eko-miqësore. Në qoftë se çaji është miratuar dhe etiketohet nga ANKESA kështu që është e garantuar se ajo nuk ka qenë në kontakt me pesticide, plehra kimike ose organizmave të modifikuar gjenetikisht. KËRKESAT gjithashtu miraton prodhimit për kushtet e punës dhe sociale në vendin e prodhimit është e mirë dhe të drejtë dhe se ata të përcaktuar nëse aditivëve mund të përfshihen në çaj. Në mallrat e tjera që gjithashtu kontrollon kërkesat që kafshët janë të mirë. Ushqim i tyre gjithashtu duhet të jetë prodhuar në fermë ku ata jetojnë. Ushqyesve pastaj shkon rreth në një cikël në fermë dhe ajo bëhet edhe më e plehut private prodhuar për të përhapur në åkrarna.19

Analizë

I tërë cikli jetësor i çajit është një punë e vështirë dhe kjo është që kupa e parë ishte i dehur dhe i lënë fëmijët të kujdeset për kultivimin dhe korrje, unë mendoj se është e gabuar. As fëmijët apo gratë nuk kanë të drejta në të gjitha, ata jetojnë si qentë, dhe trajtohen si ajër. Sikur të mos kishte qenë Fairtrade situatën e mjaftueshme për shumë të tjerë kanë mbetur të njëjta. Ajo është e mirë që ende ka njerëz me zemër në botë. Unë gjithashtu mund të kuptojmë disi vere. Ai rritet çaj sa më shumë të jetë e mundur dhe pastaj të jetë mashtruar nga paratë. Unë mund ta kuptoj se ai e vë të punësuar në më shumë punë për të bërë çaj më shumë dhe të fitojnë të holla sa më shumë të jetë e mundur, por për të trajtuar njerëzit në një mënyrë të tillë është thjesht e gabuar. Ata mund të vuajnë për ne për të pirë çaj. Gjendja e tyre është e tmerrshme, por kjo nuk është ndoshta shumë njerëz mendoni rreth saj, kur ata të blejnë çaj e tyre. Shumë njerëz nuk mendojnë për të kontrolluar nëse produkti është si KËRKESAT vënë re, kur ata të blerë atë, por se ata duhet të bëjnë. Për shkak se ajo prodhuar çaj aq shumë çdo vit ne duhet të mendojmë ekstra shumë në atë që ju jeni duke blerë. Çaj prodhohen shumë do të thotë se ka shumë punëtorë të cilët mund të lotsjellës, por nëse të gjithë blerë kërkesat dhe / ose çaj Fairtrade kështu që do të jetojnë situata ndryshoi për shumë.
Ajo jo vetëm që do të ndihmojë punëtorët dhe fermerët, por edhe mjedisi. Asnjë agjentët kimikë do të përdoret dhe kjo do të jetë më pak e dëmshme për mjedisin për të prodhuar çaj.
Njerëzit duhet gjithashtu të riciklojnë çaj dhe paketimin. Shumë njerëz vetëm hedhin larg, plastike paketimit, etj qese çaj në shportën e përtacisë. Ata nuk mendojnë për pasojat e sjelljes që s'është në vete.

Përfundim

Unë nuk mendoj se çaji është i qëndrueshëm për të ardhmen, nëse ne vazhdojmë si ne bëjmë.
Ajo prodhoi shumë kundërvajtje çaj ndotjes dhe kjo është vetëm çaj që çdokush blen.
Transporti është i gjatë dhe shumë shumë gazra serrë janë emetuar, i cili është ngadalë por me siguri duke shkatërruar mjedisin tonë dhe natyrën. Pa dyshim kjo është pak e vështirë për të transportuar çaj nëpër botë pa emitting gazeve që shkatërrojnë mjedisin, por ju gjithmonë mund të përdorni shembullin Kamionët e gjelbër. Në qoftë se çaji është që të jetë e qëndrueshme, ju duhet gjithashtu të përpiqen për të marrë të gjitha kultivuesve për të kultivuar gjatë KËRKESAT kritereve dhe ne konsumatorët duhet të mendojnë për riciklim.
Aktualisht, unë besoj se çaji nuk është e qëndrueshme, por ajo prodhoi çaj të gjelbër dhe ndryshimet transportit, unë mendoj se prodhuesi i çajit është i qëndrueshëm.

Beatrice Stachurski

based on 10 ratings Tea, 2.5 nga 5 në bazë të 10 ratings
Tea Rate


Schoolwork Related
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Te ose në ndonjë mënyrë në lidhje me QTH.
  • Asnjë mesazh i lidhur

Te koment

« | »