.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Thomas Alva Edison dhe llambë të lehta

Thomas Alva Edison ka lindur më 11 shkurt 1847 në Milano, Ohio. Ai ishte një shpikës dhe të shpikur diçka që do të ndryshojë botën, llambë të lehta.
Para llambë të lehta ai shpiku gramafonin e cila është një formë e thjeshtë e gramafonit. Kjo ishte, sipas tij shpikjen e tij më të mirë, por update, gramafon vërtetë shpikur një shpikës gjerman me emrin Berliner.
Shpikje parë e madhe Thomas ishte një makinë automatike duke numëruar që numërohen votat në zgjedhjet politike, por politikanët nuk e pëlqen idenë dhe Thomas vendosi të bëjë diçka kurrë askush nuk e pëlqente.

Thomas Alva Edison

Tashmë në shkollën fillore, Thomai ishte i zgjuar dhe pyetje shume, mësuesit pasur mjaft dhe Thomas u mësoi nga nëna e tij në shtëpi. Pas disa viteve, Thomai ishte tashmë zgjuar se nënën e saj dhe të vënë në vend gjatë gjithë ditës dhe vetë-mësohet përmes librave.
Në 12 vjeç ai filloi të punojë në një tren, ku ai shitur gazetat dhe gjërat ushqimor. Pas shumë intervistave Thomai ishte një punë në një stacion telegrafik, kur ai ishte 15 vjeç. Por, pas pak vitesh ai u largua për të kushtojnë të gjithë kohën e tij të shpikjeve.
Ai nuk arriti të shpikë diçka të dobishme, derisa ai ishte 20 vjeç kur ai ishte një ndryshim i vogël në Telegraph, Exchange Telegraph. Ai patentuar shpikjen dhe me paratë që mori, ai bleu një punëtori të vogël në New Jersey. Ai përdori seminarin si laborator dhe mori paratë nga gjërat e vogla që ai bëri. Dyqanet filluan të shkuar pak i mërzitshëm, kështu që ai mendonte se ishte për shkak të seminarit. Me ndihmën e babait të tij, ai ndërtoi një laborator të ri, edhe në New Jersey. Ai punësoi disa asistentë shpikësve dhe filloi duke shpikur gjëra me kohë të plotë.
Njerëzit kuptova atë që bëri dhe dha ide dhe urdhra shpikje.
Ai bëri atë që tha se njerëzit dhe fitoi një shumë të holla. Ai shtjelloi në telefon Bell në mënyrë që ata mund të flasin me ton normal me njëra-tjetrën.
Me të gjitha paratë që ai filloi duke u punësuar 50 punonjës të.

Thomas mendonin se ai ishte afër të shpikë diçka për të punuar, ai nganjëherë disa ditë në një shtrirje dhe nganjëherë u ngrit gjëra që kanë ndryshuar historinë.
Ai bëri një rregull në punëtorinë e tyre çdo ditë dhjetë shpikë diçka të vogël, dhe çdo gjashtë muaj të shpikë diçka të madhe se ai donte të bëhej i famshëm në botë. Sa të holla Thomas sesa është dhënë për shpikjet e tij, ai nuk ka punuar për para, ai mendonte se ishte e bukur dhe të kërkuar për të dhënë njerëzve gjërat që do të bëjë jetën më të lehtë.

Llambë të lehta

1913 Thomas Edison shpiku filament flaktë sotme tungsten dhe qelqi. Thomas la disa vite në vetëm gjetja temën e duhur. Ai bleu deri disa mijëra tema të ndryshme të cilat ai mendonte se do të mbajë.
Kur ai dhe vrapuesit e tij kullotja Joseph Swan testuar këshillat fustan arriti t'i mbajtur ata jashtë llambë në rreth 45 orë në rregull. Por, kur një djalë i dërguar do t'i jepte Thomas llambë të lehta, ai ka rënë atë dhe i vetmi shembull i drejtohej. Thomas nuk u kujdes aq shumë për shkak se ai donte për të marrë llambë të lehta të zgjasë edhe më shumë, kështu që ai vazhdoi të shikoni për fije e duhur.
Thomas ishte ende shqetësuese për shkak se ai nuk e pëlqen idenë se të gjithë duhet të ketë një gjenerator në shtëpi dhe zëvendësuar llambë gjithë kohës. Kështu ai shpiku shërbimeve elektrike. Ajo është ndërtuar një stacione të mëdha të energjisë në qytet dhe kur gjenerator u përfundua, Thomas arriti të gjejë fijen e duhur. Ai hung up një llamba disa të lehta jashtë shtëpisë dhe gazetat dhe njerëzit e qytetit u mahnitën se sa kohë ato mbahen.
Thomas ka vazhduar për të provuar telave dhe përfundimisht arriti në tela tungsten, një tel që mund të përballojë ngrohjes të lartë për kohë të gjatë. Llambë dore u bë një ndjesi botë, dhe Thomas u vlerësua nga e gjithë bota si shpikësit më të mira të historisë. Llambë ishte nisur përdorur në mbarë botën dhe që njerëzit të mund të fillojë të punojë gjatë natës ishte mendimi më i miri shumë.

Drita llambë sot

Edhe sot, të njëjtin lloj e llambë të lehta nëpër botë dhe kjo kishte qenë e vështirë për të menaxhuar pa llambë.
Fije e hollë tungsten është në xhami, për shkak të tungsten në kontakt me oksigjenin digjet thread deri në sekonda.
Tani në 2000, ka dhjetra e llojeve të ndryshme të dritave për të zgjedhur nga, nga llambë për llambat UV. Por sa drita ka se ka shumë dakord se llambë është ende më e mirë dhe do të jetë në krye për kohë të gjatë.

Ndikimet mjedisore

Përdorimi i llambë të lehta nuk i bën dëm për mjedisin por bulbs konvencionale konsumojnë shumë energji, por ajo është një metal i rrezikshëm në krye fole emrin. Llamba në Suedi është burimi më i madh i plumbit emisioneve në mjedis. 20001 bë ligj në Suedi se llambat inkandeshente janë mbledhur dhe riciklohen. Dhe herët kur duke përdorur qirinj dhe ajo u bë shumë e shtrenjtë në afat të gjatë, sepse keni pasur për të blerë dritë të re gjatë gjithë kohës. Si dhe tungsten gërmuar duhet të hapë minierat mëdha dhe gërmime arkeologjike, kjo nuk është e mirë për mjedisin dhe efektin serë shumë për shkak të të gjitha makinave dhe të gjitha gazrat.
Energjia elektrike që ne të merrni për llambë e prodhuar në mullinjtë me erë, hidroelektrike dhe kështu me radhë. Por energjia elektrike prodhohet edhe nga centraleve bërthamore është jashtëzakonisht i keq për mjedisin. Por tani nuk ka shumë centrale bërthamore mbeten njerëzit të kuptojnë se kjo nuk është e mençur për të shkatërruar mjedisin.

Arri Kelmendi

based on 67 ratings Thomas Alva Edison dhe llambë të lehta, 3.0 out of 5 në bazë të 67 ratings
Shkalla Thomas Alva Edison dhe llambë të lehta


Projektet e ngjashme shkollore
Më poshtë është punë e shkollës që është gati Thomas Alva Edison dhe llambë të lehta ose në asnjë mënyrë në lidhje me Thomas Alva Edison dhe llambë të lehta.

Një përgjigje të "Thomas Alva Edison dhe llambë të lehta"

  1. Gabim më 20 maj, 2009 at 2:21 pm #

    Thomas Edison nuk e shpiku llambë të lehta, ajo ishte Nikola Tesla shpikësi i cili ishte 5 herë më mirë se Edison. Edison vodhi shumë marifete të mëdha të Tesla ...

Koment Thomas Alva Edison dhe llambë të lehta

|