.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Prekje, shije dhe erë

Paraqitje

Shije dhe erë janë shqisat kimike. Ata janë shfaqur vetëm për të na dhënë informacion në lidhje me atë që ndodh përreth nesh. Shijoni është një ndjenjë e menjëhershme vetëm për të dhënë një shenjë e qartë se ushqimi mund të zbresin në trupin tonë, ndërsa erë është më shumë një ndjenjë të largët allo krahut të na për të zbuluar përqëndrime të vogla të substancave ajrore. Në të vërtetë erë dhe shije ishin të ndara Kur kafshët u ngjit në vend. Në Ujit Ato nuk mund erë gjërat dhe kjo është arsyeja pse ata nuk kanë nevojë për të.
Peshku dhe krijesa të tjera të detit kanë vetëm një kuptim kimike. Shijoni nuk është vetëm në gojë. Mustak definatley chemoreceptor All Së bashku trupit të tyre (një mustak është si një gjuhë gjigand), dhe flies'll kanë receptorët në këmbët e tyre në mënyrë që ata mund të them Menjëherë uponlanding Nëse një objekt është e mirë për të ngrënë.

Shije

Anatomia e Shijoni
Shije është më shumë një portë për të provuar ushqimin para përpi. Ushqimi që është vetëm duke shkuar për të ndihmuar trupin tonë Have a tensionuar e provë e mirë, ndërsa gjërat thatwill dëmtojnë trupin tonë si helm Zakonisht shije shumë të keqe.
Tongue'll kanë shumë luginat quajtur papillae, ekzistojnë katër lloje të papillae:
Filiform papillae: (. Në fakt Kjo është arsyeja pse gjuha duket aq i përafërt) Cone formë dhe Found në të gjithë gjuhën
Fungiform papillae: kërpudha formë dhe Found në maja dhe anët e gjuhës.
Papillae gjethe: një seri e folds përgjatë anët e gjuhës.
Papillae Circumvallate: formuar si mounds e sheshtë e rrethuar nga një hendek & Found në pjesën e pasme të gjuhës.
Të gjitha papillae përveç filiform përmban tastebuds, kështu që qendra e gjuhës suaj Se vetëm definatley akull filiform papillae "shije të verbër" ju nuk mund të shijojë asgjë.
Çdo një nga ato shije burbuqe përmban një numër të qelizave shije Këshilla whichhave Kjo zgjatet në pore shije.

Shije shteg

Transduksioni (transformimi) Ndodh Kur Substancat e ndryshme Shijoni shkaktojë një ndryshim në rrjedhën e joneve nëpër membranën e qelizave shije.
Substancat e ndryshme të prekë e filmit në shumë mënyra të mundshme këtu janë disa prej tyre:
Substancat e hidhur dhe e ëmbël kravatë në faqet e receptorit Cili lirojnë substanca të tjera Into qelizë
Substancat kosi containe H + joneve që kanalet bllok në membranën.
Substancat kosi pushim deri në Na + joneve Cili rrjedhin nëpër membranën Straight Into qelizës.
Sinjalet elektrike të gjeneruara në qelizat shije janë të Transmetuar në tri rrugëve:
Kordë tympani nervore kryen sinjale nga para dhe anët e gjuhës.
Glosso-faringut nervore kryen sinjale nga mbrapa e gjuhës
Nervore vagus kryen sinjale nga goja dhe rrëqebullit (kuti zë)
Këto tre nerva të bërë lidhje në brainstem në bërthamën e traktit vetmuar (NST) para se të shkojnë në për të thalamus dhe pastaj në dy rajonet e lob ballore (të insula dhe lëvore ballore operculum).

Çfarë shijet nuk kemi shije?

Katër Bazat janë të ëmbël, i lagësht, i hidhur dhe i kripur. Në parim, të gjitha shijet mund të shpjegohet si ose vetëm një ose ndoshta për të apo tre dhe nganjëherë të gjitha shijet tona themelore.
Receptorët e ndryshme Shijoni (dhe pjesët Prandaj e ndryshme të gjuhës) janë më të ndjeshëm ndaj shijet e ndryshme.

Përvojat Ushqim

Yourexperience i shijes varet gjendjen tuaj të brendshme, (gjërat gjithmonë shije më të mirë Kur Ju jeni të uritur) në përvojat tuaja të kaluara (Ushqimin që ju janë të njohur me Zakonisht shije më të mirë se ushqimi panjohur) dhe gjenet tuaj (peoplehave ndjeshmëritë e ndryshme të certainement shijet ). Përvoja shije është subjekt mbiçmuara për Efektet e përshtatjes. (Pse A Orange Juice Shijoni bruto pasi ju keni krehur vetëm dhëmbët?).
Ndjesi ynë i shijes mbiçmuara varet shumë në erë dhe cilësi (touch). Ever njoftim sa ushqim vetëm nuk ka shije aq të mirë Kur Ju keni një mbushur deri hundë

Aguesia, çrregullimeve Chemosensory - Sëmundjet apo problemet e shoqëruar me ndjenjën e erë apo sensin e shijes.
Ageusia (shqiptohet ay-goo-shih-uh) është Humbja e funksioneve shije të gjuhës, veçanërisht paaftësia për të zbuluar ëmbëlsi, acarim, hidhërim, kripësinë, dhe umami (shije e glutamate monosodium). Ajo është ngatërruar ndonjëherë për mungesë e nuhatjes
një humbje e kuptimin e erë. Sepse gjuha mund të tregojnë vetëm cilësi dhe dallojnë në mes të ëmbël, i lagësht, i hidhur, i kripur, dhe umami shumica e asaj që është perceptuar si kuptim e shije është e Rrjedhin në të vërtetë From erë. Vërtetë aguesia akull relativisht i rrallë në krahasim me hypogeusia - një humbje e pjesshme e shijes - dhe dysgeusia - një shtrembërim ose ndryshim të shijes.

Erë

Erë është ndjenja jonë e largët kimike. Ne Mund të Dalluar Informacion rreth Kimike Përbërja e Substancat paraprakisht ardhur në kontakt më të drejtpërdrejtë me ta. Për shumë kafshë, erë është ndjenjë më e rëndësishme. Edhe pse për njerëzit erë nuk është aq e rëndësishme sa të thonë vizion apo dëgjimin, ne e përdorim erë më shumë se sa ne mendojmë për të drejtuar sjelljen. Erë është një parti e rëndësishme çështje e shijes. Shumë Cilësitë e ushqimeve që ne mendojmë shijen akull të vërtetë janë një funksion i nuhatjes
Anatomia e erë
Nuhatjes Mukoza është një rajon monedhë të mesme të vendosur të lartë brenda zgavrën e hundës dhe është vendi i transduksioni nuhatjes. Mukoza nuhatjes përmban neuronet nuhatjes receptor. Receptor i nuhatjes neurons'll keni qerpik (pak projeksionet e flokëve-si) Cili containe proteinat nuhatjes receptor.

Erë shteg

Transduksioni i nuhatjes Ndodh Kur molekulat odorant arrijnë mukozën nuhatjes dhe lidhës me proteina të nuhatjes receptor në qerpik e neuroneve të nuhatjes receptor. Kur odorants detyrueshme në site receptor, proteina receptor ndryshon formë Cila nga ana tjetër shkakton rrjedhjen e joneve nëpër receptorin membranën qelizore dhe një reagim elektrike është shkaktuar në cilium. Përgjigjet elektrike në përhapet cilia në pjesën tjetër të qelizës receptorin, dhe nga aty kanë kaluar mbi llambë nuhatjes së trurit në nervore të nuhatjes. Ka rreth 1000 Llojet e ndryshme të proteinave receptorin çdo të ndjeshme për të odorants ndryshme. Ne do të kemi një total prej rreth 10 milionë neuroneve receptor. Çdo neuron receptor KA rreth 1000 proteina të ngjashme receptor. Sepse ka 1,000 proteina të ndryshme të receptorëve, NUK JANE mbiçmuara 1,000 neuronet ndryshme receptor. Kontributet nga neuronet ngjashme receptorëve të shkojnë në glomeruli të ngjashme (koleksionet e qelizave brenda llambë nuhatjes). Sepse ka 1,000 Llojet e ndryshme të neuroneve receptorit, ka 1000 Llojet e ndryshme të glomeruli. Nga llambë nuhatjes, qelizat mitrale dhe qelizat tufa-tufa mbajnë informacion nuhatjes në lëvore të nuhatjes, dhe lëvore orbitofrontal të.

Përvoja e erë

Njerëzit mund të tregojë diferencën midis 10,000 odors të ndryshme. Por shpesh është e vështirë për të përmendur odors. Njerëzit të cilët janë të trajnuar për të njohur aromat (ekspert verë apo ekspert parfum) nuk janë domosdoshmërisht më të ndjeshme withtheir hundë - vetëm më mirë në retrieving emra nga kujtesa. Njerëzit mund të tregojë diferencën midis 10,000 odors të ndryshme. Por shpesh është e vështirë për të përmendur odors. Njerëzit të cilët janë të trajnuar për të njohur aromat (ekspert verë apo ekspert parfum) nuk janë domosdoshmërisht më të ndjeshme withtheir hundë - vetëm më mirë në retrieving emrat e erë nga kujtesa. Dogs mund të jetë 10.000 herë më të ndjeshme për të odors sesa njerëzit. Megjithatë, një receptor individ i nuhatjes i njeriut nuk është më pak i ndjeshëm se një qeni. Çfarë e bën qentë kaq të ndjeshme? Edhe pse receptorët e tyre nuk janë të ndonjë të mirë, ata kanë shumë më tepër prej tyre (një miliard receptorët në qentë në krahasim me vetëm 10 milionë në njerëz). Erë të këndshme (si bukë të freskët pjekur) janë përdorur në supermarkete për të tërhequr klientët për të blerë atë.
Feromonet (molekula Shpesh pa erë ajrore të luajë një rol vendimtar në sjelljen e shumë kafshëve. Për shembull, një mouse shtatzënë Do spontanisht aborti nëse ajo është e Paraqitur me era e një jo-mëmë miut mashkull brenda një të caktuar periudhe kritike kohore. A prekë feromonet njerëzit shumë? Edhe pse për një kohë të gjatë, shkencëtarët ishin skeptik në lidhje me efektet e mundshme të feromonet në njerëz, një përmbytje recentchanges i hulumtimit ka vendosur që njerëzit e me të vërtetë përdorin një sistem plotësues nuhatjes (të përbërë nga një organ vomeronasal & projeksioneve) vetëm si shumë kafshëve të tjera . Pheromones'll ketë një efekt mbi tërheqjen e njeriut me shokë potentional. Femrat preferojnë erën e Ata kujt por koduar gjenetikisht imunitetet janë të ndryshme nga e tyre.
Feromonet luajnë një rol në Sinkronizimi ciklet menstruale
Feromonet Mund të prekë Mood
Ne mund erë frikë.
Sëmundjet:
Aguesia, çrregullimeve Chemosensory - Sëmundjet apo problemet e shoqëruar me ndjenjën e erë apo sensin e shijes.

Prek!

Ndërsa dy shqisat tuaja të tjera (erë, dhe shije) janë të vendosura në pjesë të veçanta të trupit, ndjenja juaj e prekur është gjetur në të gjithë. Kjo është për shkak se ndjenja juaj e prekje e filloi në shtresën e poshtme të lëkurës tuaj të quajtur dermis. Dermis është e mbushur me shumë mbaresa nervore të vogël Cili ju jap informata për gjërat me të cilat trupi juaj bie në kontakt. Ata e bëjnë këtë duke kryer informacion për të palcës kurrizore, e cila dërgon mesazhe në tru ku ndjenjë është i regjistruar.
Të mbaresa nervore në lëkurën tuaj mund të ju tregojnë nëse diçka është e nxehtë apo të ftohtë. Ata mund të mbiçmuara ndjehen në qoftë se diçka po dëmton ju. Trupi juaj ka rreth njëzet Llojet e ndryshme të mbaresa nervore Se All dërgojnë mesazhe për trurin tuaj. Megjithatë, receptorët më të zakonshme janë të ngrohjes, të ftohtë, dhimbje, dhe presion apo prekje receptorët Enj Receptorët dhimbje ndoshta janë çështja më e rëndësishme për sigurinë tuaj, sepse ata mund të ju mbrojnë nga paralajmëruar trurin tuaj thatyour trupi është i lënduar!
Disa zona të trupit janë më të ndjeshëm se të tjerët, sepse ata kanë shumë mbaresa nervore. A keni ndonjëherë kafshuar gjuhën tuaj dhe veten se pse ajo dhemb kaq shumë? Kjo është për shkak Anët e tongue'll tuaj kanë shumë mbaresa nervore që janë shumë të ndjeshme ndaj dhimbjes. Megjithatë, gjuha juaj nuk është aq i mirë në ndjerë nxehtë apo të ftohtë. Kjo është arsyeja pse ajo është e lehtë për të djegur gojën Kur ju hani diçka të vërtetë e nxehtë. Gishtave tuaja janë alsovery ndjeshme. Për shembull, njerëzit që janë të verbër përdorni gishtave të tyre për të lexuar Braille nga ndjenja modelet e pikave të ngritura në letër e Tyre.

Sëmundje

Integrimi ndijor mosfunksionim është paaftësia e trurit për të œThe informacionit të procesit të sjellur nga shqisat. Mosfunksionim ndijor Integrim (SID / DSI) ose deficitet e përpunimit shqisore mund të vijnë në shumë forma të ndryshme. Nuk ka dy fëmijë do të ndikohen në të njëjtën mënyrë. SID / BDI u vënë re për herë të parë i fëmijëve me autizëm apo që kishin tipare autistic por është parë overpriced've në fëmijët withother Aftësi të Kufizuara Të tilla si paralizë cerebrale ose ADD / ADHD ose mund të kërkoni dhuratën në vetvete. Fëmijët definatley mund të butë, të moderuar ose të rënda deficitet SI. SID / BDI është e shërueshme me terapi dhe një dietë ndijor ngritur nga një terapist profesionist i cili është trajnuar në SI. Shih atë nga Brightside, të jetojnë.
Ne e dimë të dhënat në të dy shqisat e para janë shumë më mirë se ai i Tretë "kontakt", por kemi gjetur disa informata të vërtetë të mirë në lidhje me erë dhe shije, por ajo nuk ka përfshirë prekje kështu që kjo është arsyeja pse ne do të kemi tekstin shumë më të komplikuar për dy të parët .
Dhe kjo është mbiçmuara duket pak avancuar por ne nuk mund të gjeni një tjetër fjalë për disa fjalë të cilat janë shumë të avancuar kështu që ne kishim për të përdorur ato. Ne përkthyer ato dhe të dinë kuptimin e Tyre.
Made By Tobias dhe Louise.

based on 6 ratings Prekje, shije dhe erë, 2,7 nga 5 bazuar në 6 vlerësime
Rate prekje, shije dhe erë


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë prekje, shije dhe erë apo në asnjë mënyrë në lidhje me Touch, shije dhe erë.

Koment prekje, shije dhe erë

« | »